Keresés
Header Háttér

Webshark Blog

… jquery, ajax, design, psd, plugin, modul, web2, social, miegymás…

2017-09-270 komment

Hogyan előzd meg a weboldal-leállásokat? És mit tegyél, ha már megtörtént?

Egy weboldal-leállás rendkívül idegesítő tud lenni a weboldaltulajdonos számára. Ugyanakkor az, hogy leállt a weboldalad, nem jelenti azt, hogy valami baj van vele, vagy hogy teljesen tehetetlen vagy az adott helyzetben.

Egyrészt tehetsz megelőző lépéseket annak érdekében, hogy minimalizáld a leállások számát. De ha ennek ellenére néha mégis bekövetkezik a baj, akkor is tudsz cselekedni. Erre adunk most néhány tippet, melyek végrehajtásával nem érdemes megvárni azt, hogy bekövetkezzen a leállás.

Miért áll le a weboldalad?

Millió oka lehet annak, hogy miért áll le egy weboldal. Ha csak valami egyszerű hiba lehetne a háttérben, akkor a probléma már rég meg lenne oldva, és nem fordulna elő többet. Még olyan nagy weboldalakkal is megtörténik néha, mint a Facebook vagy a Twitter. Van azonban néhány gyakran előforduló ok.

Szerver-karbantartás

Olykor a weboldalad valamilyen szándékos és jóindulatú tevékenység miatt áll le. Ilyenkor nincs okod aggódni. A hostingszolgáltatóknak időnként frissíteniük kell a szerverszoftvereket, ami a szolgáltatás megakadásával jár. Általában erre olyan időszakban kerül sor, amikor nincs csúcsforgalom a weboldalakon. Ugyanakkor a csúcsidő függ attól is, hogy hol helyezkedik el a szolgáltatód. Elképzelhető, hogy az ő időzónájában nincs csúcsidő, míg nálad igen. Ez azonban ritkán szokott probléma lenni.

Túlterhelt szerver

Egy leállás oka lehet az is, ha hirtelen megnövekszik a forgalom a weboldaladon. Erre elsősorban akkor kerülhet sor, ha olyan hosting szolgáltatót és csomagot választottál, mely nem kezeli megfelelően a nagy forgalomingadozásokat.

Másrészt akkor is előfordulhat leállás, ha egy szerveren több weboldal is osztozik, és ezek közül valamelyiken hirtelen megnő a forgalom. Ez a “rossz szomszédság” tipikus esete. A legtöbb hosting szolgáltató próbálja ezeket a helyzeteket kiküszöbölni, azonban ettől függetlenül még előfordulhat.

Hiba a kódban

Technikai hibák is eredményezhetik, hogy leáll a weboldalad. Például, ha WordPresst használsz, akkor egyetlen sornyi kód hiánya is megakasztja az oldal működését. Ha olyan hibaüzenetet kapsz, mely nem a szerverhez kapcsolódik, akkor valószínűleg az oldaladban lévő hiba okozza, akár egy plugin vagy egy téma összeakadása.

Weboldal-támadás

DDoS-támadás esetén a hackerek nagy forgalmat generálnak a weboldaladon annak érdekében, hogy leállítsák annak működését. Ha nincsenek meg a biztonsági protokoljaid a megfelelő helyeken, akkor nyitva hagyod számukra az ajtót, így átvehetik az irányítást és akár leállíthatják az oldaladat is.

Ingyenes hosting

Ha nem a weboldaladnál van a hiba, akkor lehet, hogy a hosting szolgáltatással vannak gondok. Például azért, mert a jelenlegi hosting szolgáltatód nem tudja kezelni az adott forgalmat a weboldaladon. Vagy csak egy alacsony minőségű szolgáltatás nyújt, melynek eredményeként gyakoriak a leállások. Sok ingyenes hosting szolgáltatás esetében ez a helyzet.

Hogyan előzheted meg a weboldalad leállását?

Mindezek ellenére a weboldalad irányítása a Te kezedben van. Mit tehetsz annak érdekében, hogy ez így is maradjon? Megteszel néhány megelőző lépést.

Válassz egy megbízható hosting szolgáltatót!

A hosting szolgáltatónak a legjelentősebb a szerepe abban, hogy mennyi ideig képes leállás nélkül üzemelni a weboldalad. Ha egy rossz minőségű szolgáltatót választasz, akkor értelemszerűen több lesz a leállással töltött idő. A legfontosabb tényező a választásnál az, hogy mekkora a forgalma a weboldaladnak. Ugyanakkor a szolgáltatódnak tudnia kell kezelni a hirtelen forgalom-növekedéseket is.

Fontold meg a CDN használatát!

A CDN pufferként működik olyan időszakokban, amikor hirtelen megugrik a forgalmad, ráadásul a DDoS támadásokat is segít megakadályozni. Találsz ingyenes megoldásokat is, melyek segítenek bármilyen hosting környezet működésén.

Mindig frissítsd a weboldalad!

Ha akad bármiféle elavult témád vagy plugined, akkor a támadás veszélyének teszed ki a weboldalad. Győződj meg arról, hogy a témáid és pluginjeid mindig naprakészek!

Használj monitorozó szolgáltatást!

A monitorozó szolgáltatások arra jók, hogy jelezzék számodra, amikor leáll az oldalad. Ha nem vagy biztos benne, hogy a weboldalad leállt vagy sem, akkor egy ilyen szolgáltatás segít abban, hogy meghatározd a problémát.

A domained és a hostingot is tartsd naprakészen!

Olykor előfordul, hogy elfelejted megújítani a domainnevedet vagy a hostingszolgáltatást, így emiatt áll le a weboldaldad. Ez azonban könnyen megelőzhető, csak állíts be egy automatikus megújítást ezekre.

Mit tegyél, ha leáll a weboldalad?

Ha bekövetkezik a legrosszabb, és leáll a weboldalad, tégy meg néhány dolgot, mielőtt elkezdenél pánikolni!

Győződj meg róla, hogy tényleg leállt az oldal!

Először is meg kell bizonyosodnod arról, hogy valóban leállt a weboldalad. Ehhez több, különböző böngészővel is ellenőrizd a weboldalad, nem csak a számítógépen, hanem mobiltelefonon is. Kérd meg egy barátodat, hogy ő is nézze meg a weboldalad a saját eszközein, és jelezze, ha leállást tapasztal!

Határozd meg az okot!

Amennyiben lehetséges, próbált meghatározni azt, hogy mi lehet a leállás oka. Gondold át, hogy vajon nem felejtetted-e megújítani a domainnevedet vagy a hosting szolgáltatást. Lehet, hogy hiba van az oldalban? Elképzelhető, hogy túl nagy volt a forgalom? Vagy a szolgáltatásban történt fennakadás?

Lépj kapcsolatba a hosting szolgáltatóddal!

Ők talán tudnak segíteni abban, hogy mi lehet a leállás oka, vagy akár meg is tudják oldani a problémát. Egy megbízható hosting szolgáltató mindig a segítségedre van, amikor gyorsan helyre kell hozni a weboldalad működését.

Figyelmeztesd a felhasználóidat!

Ha sok a látogatója a weboldaladnak, vagy akadnak olyan felhasználóid, akik a weboldalad működésétől függenek, akkor jelezd nekik a leállást! Ezt megteheted e-mailen vagy egy közösségi média bejegyzésen keresztül is. Mindenesetre ne hagyd őket bizonytalanságban!

A weboldal leállás mindenkivel előfordul, akinek saját weboldala van. Ilyenkor a fenti tanácsokon kívül a legfontosabb, hogy legyen egy megbízható hosting szolgáltatód, aki képes megfelelően kezelni a weboldaladat, és segíteni tud, ha problémák merülnek fel.

Kategória: Hosting | Címke:

Főleg írok. Főleg blogot és közösségi médiát, de tágabb perspektívában: online marketing, úgyhogy van benne bőven SEO, laza AdWords, webdesign-okoskodás, és még ami belefér.

Comments are closed.