Keresés
Header Háttér

Webshark Blog

… jquery, ajax, design, psd, plugin, modul, web2, social, miegymás…

2018-11-010 komment

Mennyibe kerül egy weboldal elkészítése?

Az egyik legvitatottabb kérdés a webdesignban, hogy mennyibe is kerül egy weboldal elkészítése. Sokan erősen meglepődnek, amikor kapnak egy árajánlatot egy weboldalra. Nekik érdemes mérlegelni néhány dolgot, mielőtt megítélik az árat.

A weboldalkészítés ára azért nehéz kérdés, illetve nem lehet látatlanban meghatározni, mert rendkívül sok tényező befolyásolja. Úgyhogy nézzünk néhány olyan költséget, ami felmerülhet egy új weboldal készítés során, és hogy miként kell gondolkodni az árakról, amikor egy weboldal készítését kéred!

Mi határozza meg egy weboldal árát?

A legfontosabb néhány tényező, ami hatással van az árra az az, hogy

  • milyen iparág számára készül,
  • milyen típusú weboldalról van szó,
  • hány oldala lesz,
  • milyen különleges tartalmak és funkciók kerülnek bele,
  • szükség van-e szövegírásra, fotókra, online marketingre (SEO-ra).

Az árat persze az is alapvetően meghatározza, hogy magad készíted el a weboldalt, vagy megbízol valakit ezzel a feladattal. És azon is sok múlik, hogy kit bízol meg a weboldalkészítéssel. Nem mindegy, hogy profi-e a fejlesztő, egyedül csinál-e mindent, vagy egy egész csapat dolgozik a weboldalon, minden részterületen egy szakértővel és a munkájukat egy projekt-manager fogja össze.

Ha valóban egy jó weboldalra vágysz, akkor nyilván egy szakértő csapathoz fordulsz, amely megfelelő referenciákkal rendelkezik, mert csak ők tudnak elég hatékony és kellően gyors weboldalt készíteni Neked. Ez persze némileg többe kerül, mintha a szomszéd programozót kérnéd fel a feladatra. Persze ilyenkor ne pont ugyanazt a szolgáltatást várd el tőle.

További tényezők lehetnek az ár meghatározásánál, hogy mennyire egyedi designban vagy funkciókban gondolkodsz, de még az is, hogy a fejlesztőtől egy egyszeri munkát kérsz, vagy pedig folyamatos együttműködésről szóló szerződést írtok alá. De még az is hatással van az árra, hogy hol készül a webdesign. Nem mindegy, hogy budapesti vagy egy vidéki város programozói és designerei készítik.

Tehát a weboldal készítés árát befolyásolja

  • az idő: az hogy, mennyi ideig tart elkészíteni, mennyi fejlesztői munkaórát kell beletenni.
  • a szakmai tudás: milyen speciális képességeket és profizmust igényel a weboldal létrehozása.
  • a megtérülés: milyen bevételeket remélsz a weboldaladtól, mint befektetéstől?

Az árak ezek alapján rendkívül széles skálán mozognak, és a pár ezer forintos éves költségtől (ha magad dobod össze) a hétszámjegyű összegekig terjednek még átlagos esetekben is.

És hogy miért? Elsősorban azért, mert egyedi igényekhez egyedi megoldásokra van szükség, és nem igazán működnek az egyen-megoldások. Akad olyan megrendelő, aki valami egészen eredetit akar, mások csak frissítenék a meglévő designt. Mindig azt kell átgondolnod, hogy megéri-e neked és a cégednek az adott összeg kifizetése egy weboldalra, vissza fogja-e hozni az árát.

De mindezeken túl azzal is számolnod kell, hogy a weboldal az elkészülés után is pénzbe fog kerülni számodra.

Mennyibe kerül egy weboldal, ha már készen van?

Tehát elkészült a weboldal, amiért kifizettél egy összeget. Ezután azonban fenn is kell tartani. Milyen tételekre készülhetsz itt fel?

Domain és hosting

Ennek költsége széles skálán mozog: az évi néhány ezer forinttól több 10 ezer forintig terjed átlagos esetekben is. Nálunk például ilyen csomag-árakat találsz, de a domain költségéről is képet kapsz.

Adatmentés és biztonság

Annak is van némi költsége havonta, a rendszeresen mentésre kerül az oldalad tartalma. Hiszen annak eshetőségére is fel kell készülnöd, hogy valami baj történik vele. Szintén költséget jelent egy biztonsági tanúsítvány, mely sok esetben már a hosting árába belekerül.

Témák és pluginek

Ha CMS-t használsz, például WordPresst, akkor számolnod kell azzal is, hogy a szükséges plugineket nem adják ingyen, illetve ingyen csak korlátozott funkcionalitást kapsz. Ugyanez igaz a témákra is, melyeknek szintén ára van, ha kicsit komolyabbak az igényeid.

Frissítések

A weboldal folyamatos fenntartása, frissítése is költséget jelent. Ha nincs senki a csapatodban, aki ezzel elboldogulna, akkor ezzel is meg kell bíznod valakit.

Marketing és SEO

És persze az online marketing költségekkel is számolnod kell, ha azt szeretnéd, hogy az emberek meg is találják a weben az elkészült weboldalad. Ez a közösségi média használatától egészen a hirdetésekig és a keresőoptimalizálásig terjed. Attól függően, hogy milyen igényeid vannak, a határ a csillagos ég. Tehát leginkább attól függ az online marketing ára, hogy mennyit szánsz rá.

Ezek alapján tehát átható, hogy havi szinten megint csak jelentős költségekkel számolhatsz, melyek széles skálán mozoghatnak az igényeidtől függően. De összességében is azt lehet elmondani, hogy egy weboldal elkészítésének és fenntartásának költségét nehéz meghatározni, szabványárakkal csak ritkán lehet dolgozni.

Kategória: Fejlesztés | Címke:

Főleg írok. Főleg blogot és közösségi médiát, de tágabb perspektívában: online marketing, úgyhogy van benne bőven SEO, laza AdWords, webdesign-okoskodás, és még ami belefér.

Comments are closed.