Keresés
Header Háttér

Webshark Blog

… jquery, ajax, design, psd, plugin, modul, web2, social, miegymás…

2019-10-240 komment

Hogyan vigyél életet a weboldaladba?

Ha van egy statikus, és akár unalmasnak is nevezhető weboldalad, akkor felmerülhet az igény, hogy egy kicsit feldobd, izgalmassá tedd. A dinamika megjelenése a weboldalakon nem csak egy trend, hanem a hatékonyság szempontjából előnyös is lehet, azaz jobb konverziós arányt hozhat.

Milyen lehetőségek vannak arra, hogy megjeleníts dinamikát, életet egy statikus, álló és kissé talán unalmas weboldalon? A UX Planet most összeszedett néhány lehetőséget.

Emelj meg néhány weboldal elemet!

Ha több blokkot, mezőt és más elemet is használsz a weboldaladon, melyeknek azonos a stílusa, akkor ezek közül néhánynak a “megemelése” javíthat a megjelenésen. Ez a technika hasznos lehet az olyan masszív elemeknél, mint a kártyák, de az olyan kisebb részeknél is, mint egy menürészlet a navigációban.

Egy árnyék mindig dinamikát visz egy felhasználói felületbe, anélkül, hogy valódi animációt használna.

Használj kontrasztos színeket!

A modern design igyekszik abba az irányba terelni a felhasználót, hogy tegye meg azt, ami előnyös a weboldaltulajdonos számára. Növeli az aktivitást a weboldalon vagy az appban. Ez elsősorban azáltal tud működni, hogy kiemel, illetve megfelelő sorrendben helyez el bizonyos részeket, blokkokat, gombokat, vagy bármely elemet.

Használhatsz kiemeléseket, kontrasztot egy-egy ismétlődő elemnél az adott csoportban. Egy oszlop egy táblázatban, egy ablak, egy sor, melyet ki kell tölteni: bármit kiemelhetsz, ami fontos számodra.

Helyezz néhány mozgó elemet a háttérbe!

Egy-egy animált elem elhelyezése a háttérben – legyen szó körökről, sávokról vagy bármilyen vizuális dologról – segíthet a designnak észrevehetővé válni. Választhatsz valamilyen szokatlan geometriai formát, mely feldobja a designt. Ez segít abban, hogy emlékezzenek a weboldalra a felhasználók, mivel ezáltal érdekesebbé válik számukra.

Népszerűek most a weboldalakon a teljes kijelzős animációk és a videók, melyek jellemzően a weboldalak főoldalán jelennek meg. Ezek általában elfoglalják a teljes hátteret, ami azt jelenti, hogy megszerzik a felhasználók teljes figyelmét. Ezáltal az oldal valamiféle interaktivitást is kap, kapcsolatba léphet a weboldal a felhasználóval, és a leghasznosabb információkat mutathatja meg számára.

Figyelj jobban a szövegmezőkre!

Ha a szöveges információkat egy olyan elrendezéssel helyezed el az oldalon, mely a véletlenszerűen elrendezett blokkokra épül, akkor az dinamikus hatást kelt, és felkelti a felhasználó figyelmét. Ha fokozódik az érdeklődés, akkor az emberek túllépnek a tartalom megszokott módon történő befogadásán.

Ez a módszer alkalmazható minden olyan designnál, ahol sok a szövegmező, melyet ki kell tölteni a felhasználóknak. Az egyik mező mindig legyen aktív, ez megmutatja, mire irányuljon a figyelem, illetve jelezd az érvényesítés állapotát, amikor kitöltésre került egy mező!

Játssz az árnyékokkal!

Az árnyékok ismét népszerűek lettek, csak a korábbi használathoz képest egy sokkal átgondoltabb módon. Ma már lehetséges, hogy sokkal valószerűbbé tegyük az árnyékokat, és természetesnek tűnjenek a designban.

Árnyékokat nem csak ablakokhoz, felugrókhoz, gombokhoz használhatsz, hanem bármi kiemelhetsz velük, amit csak szeretnél. A betűk is egészen jól tudnak kinézni néha árnyék használatával. Ne feledkezz meg azonban a valószerű megjelenésről!

Használj parallax hatást!

A parallax effektnél egy tárgy pozíciója máshogy változik, mint a háttéré és a felhasználóé, a rétegek megfelelő használatával. A mozgást a kurzor helyzete határozza meg, akár görgetés, akár azáltal, hogy az egérmutató bizonyos blokkok, képek vagy gombok fölé kerül.

A rétegek eltérő sebességű elmozdulása eredményezi a mélység és perspektíva illúzióját. Hatása lényegesen erősebb, mint az árnyékokkal való játéké, ugyanakkor a fejlesztés szempontjából is nagyobb kihívás. Ha viszont sikerül, akkor egy dinamikus és lenyűgöző weboldal lesz az eredmény.

Óvatosan kell azonban bánni a parallax effektekkel is, hogy ne csússzon ki a látogatók lába alól a talaj, azaz ne veszítsenek el minden stabil pontot a weboldalon. Ott alkalmazd csak, ahol van értelme, nem kell az egész oldalt erőszakosan túlzsúfolni vele.

Összességében tehát elmondható, hogy bár a felhasználók a legkönnyebben az ismert elrendezésű weboldalakat tudják használni, ezek unalmasak lehetnek, így nem igazán tudják őket egymástól megkülönböztetni. Szükség lehet tehát valamire, ami egyedivé tesz egy weboldalt, életet visz bele, amelytől dinamikussá válik. Ehhez persze idő és szakértelemre van szükség, így hasznos, ha gyakorlott fejlesztő készíti a weboldalt.

Kategória: Design | Címke:

Főleg írok. Főleg blogot és közösségi médiát, de tágabb perspektívában: online marketing, úgyhogy van benne bőven SEO, laza AdWords, webdesign-okoskodás, és még ami belefér.

Comments are closed.

kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet