Keresés
Header Háttér

Webshark Blog

… jquery, ajax, design, psd, plugin, modul, web2, social, miegymás…

2019-11-070 komment

Mitől nézhet ki úgy a weboldalad, mint egy kísértetkastély?

Amikor valaki létrehoz egy weboldalt, soha nem azt tervezi, hogy a látogatói majd fejvesztve menekülnek belőle. De mitől válik egy weboldalból kísértetház?

Érdekes módon fogta meg a rossz weboldalak problémáját egy blogbejegyzésben a Smashing Magazine egyik szerzője, ugyanis az elhagyatott vagy kísértetkastélyok tulajdonságait vetette össze a rossz weboldalakéval, és azt a kérdést feszegette, hogy mitől válnak ezek egymáshoz hasonlatossá?

Nyilván most nem arról van szó, hogy egy weboldal sötét színeket használ vagy vérvörös betűkkel írják a címsorokat, hiszen az ilyen színválasztás lehet indokolt egy webdesignnál. A probléma lényegét inkább az jelenti, hogy 

egy weboldal designja és tartalma olyan érzést kelt a látogatóban, mintha egy kihalt házban sétálna.

Mi okozhatja ezt? Egy kísértetkastély attól kísértetkastély a pszichológia szerint, hogy a félelem érzését kelti a látogatóban, és bekapcsol benne a riasztó, mely a lehetséges veszélyre figyelmezteti, illetve fokozott óvatosságra készteti. Ez pedig előfordul weboldalaknál is. 

Készakarva nyilván senki nem akarja, hogy a látogatókban a weboldala ilyen érzést keltsen, sokkal inkább azt szeretné, ha egy lakályos otthonnak éreznék az emberek az oldalt. Lakályossá viszont attól válik, ha kényelmesek a bútorok, meleg és hívogató a légkör, és persze ki van takarítva és szellőztetve, mielőtt valaki belépne. Ugyanezeket a tényezőket kell figyelembe venni egy weboldalnál vagy egy mobilalkalmazásnál is. Íme, a négy jele annak, hogy egy weboldal kísértetkastéllyá vált:

Elhagyatottnak tűnik

Ezt a jelzést küldi egy weboldal, ha

  • túl egyszerű a design
  • idejétmúlt a megjelenése
  • nincsen rajta hasznos tartalom
  • láthatóan nem foglalkoznak vele
  • hiányoznak a kapcsolati adatok és elérhetőségek.

Amennyiben a látogatók azt érzik, hogy a weboldal másik oldalán nincs senki, kihaltnak tűnik, és megkérdőjeleződik a weboldal létének értelme, esetleg felmerül bennük az a kérdés, hogy ”mi folyik itt?”, akkor ott gond van. 

Összezavarja a felhasználót

Ha egy háznak vagy egy weboldalnak világos és logikus a felépítése, akkor sokkal könnyebben tud tájékozódni benne a felhasználói. Nyilvánvalóan senki nem akarja, hogy a felhasználó eltévedjen a weboldalon, vagy csapdában érezze magát. De mi okozhat ilyen érzést?

  • a rossz színkontraszt
  • a hibás tipográfia vagy animációk
  • a túlságosan mély navigáció, melyet nem segít morzsamenü
  • eltűnő navigáció
  • végtelen görgetés
  • állandóan megjelenő felugrók és más zavaró elemek, melyek annak ellenére újra és újra megjelennek, hogy egyszer már bezártad őket
  • egy zavaros call to action, mely meglepi a felhasználót, amikor rákattint

Ha szeretnéd elkerülni, hogy a felhasználóid eltévedjenek, akkor figyelj arra, hogy egy világos és jól látható utat alakíts ki számukra, mely könnyen végigjárható, és akár elhagyható, amikor úgy döntenek.

Olcsónak néz ki

Nyilván Te sem akarod, hogy a felhasználók lássák a hibákat vagy a furcsa design-döntéseket. Mert ha észrevesznek ilyeneket, akkor arra gondolnak, hogy vajon a weboldalt működtető cég miért nem tett több pénzt az oldalba és a fejlesztésbe?

Ha a weboldalad láthatóan olcsón egymásra dobált részekből áll össze, az nem fog tetszeni a látogatóknak. A web ugyanis már felállított sztenderdeket arra nézve, hogy miként is kellene megjelennie és hogyan kellene működnie egy normális weboldalnak. Ha nem felel meg ezeknek a várakozásoknak, és az emberekben kérdések merülnek fel a mögötte álló cég értékével kapcsolatban, akkor ott megint csak baj van.

Ha nem néz ki biztonságosnak

Végül még egy dolog, mely elbizonytalanítja a látogatókat: a biztonság hiánya. Mire kell figyelni ezzel kapcsolatban?

  • az SSL tanúsítványra
  • a biztonsági jelvényekre a vásárlásnál
  • a 404-es hibák elkerülésére
  • a hibás kapcsolati űrlapok javítására
  • a spamek blokkolására a kommenteknél
  • a szerverek megbízható működésére

Mivel a felhasználók eleve gyanakvóak a weboldalakkal szemben, ezért mindent meg kell tenned, hogy biztonságosnak nézzen ki. Meg kell tehát erősíteni a technikai oldalt, és jelezned kell a biztonságos használatot az oldalon is különféle jelzésekkel.

Összességében tehát elmondható, hogy érdemes a weboldalra úgy tekinteni, mintha egy otthon lenne. Ha lakályosnak és hívogatónak tűnik, akkor rendben van, de ha inkább egy kihalt kísértetkastélynak, akkor ki kell küszöbölni a hibákat, melyek ezt a látszatot keltik.

Kategória: Design | Címke:

Főleg írok. Főleg blogot és közösségi médiát, de tágabb perspektívában: online marketing, úgyhogy van benne bőven SEO, laza AdWords, webdesign-okoskodás, és még ami belefér.

Comments are closed.

kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet