Keresés
Header Háttér

Webshark Blog

… jquery, ajax, design, psd, plugin, modul, web2, social, miegymás…

2020-01-150 komment

Hány CTA legyen egy weboldalon?

Amikor a CTA-k hatékonyságáról van szó, felmerülhet, hogy ha egy oldalon több CTA-t használunk, akkor azzal csak összezavarjuk a felhasználót, elvonva a figyelmét a leginkább fontos CTA-ról. Alkalmazható-e egy weboldalon több CTA? Ha igen, mikor és hogyan?

Sok designer úgy gondolja, hogy a több CTA több lehetőséget kínál a felhasználóknak arra, hogy konvertáljanak. Mások viszont úgy vélik, hogy az emberek csak egy CTA-t tudnak értelmezni egy időben, anélkül, hogy túlterhelnénk őket. 

Nemrég foglalkoztunk egy bejegyzés erejéig Hick törvényével, melynek lényege pont az, hogy minél több választási lehetőséggel találkoznak az emberek, annál nehezebben jutnak döntésre. Egy ponton túl pedig a feladat meghaladja az erejüket, és inkább feladják. 

Ugyanakkor ezzel szemben áll az az érv, hogy ha egy látogató nem kíváncsi a fő CTA-nkra, mert mondjuk még nem áll készen a vásárlásra, akkor egy hírlevélfeliratkozással azért mégis beljebb terelhetjük a tölcsérbe. Egy weboldal tulajdonosa számára pedig utóbbi is fontos.

Ezért a kérdés tulajdonképpen nem is az, hogy elég-e egy weboldalnak egyetlen CTA, vagy hogy hány CTA fér el egy weboldalon, hanem inkább az, hogy mikor érdemes egy és mikor több CTA-t használni?

De mi is az a CTA?

Mindenekelőtt azonban nézzük azt, hogy mit is hívunk CTA-nak. A CTA a call to action, vagyis cselekvésre ösztönző felhívás egy olyan sor a weboldalon, mely továbblépésre késztethet egy felhasználót. Tehát, amikor a potenciális vevőnk legörget a weboldalunk aljára, és ott lát egy CTA-t, mely azt mondja neki, hogy “vedd meg most!”, akkor az a CTA vásárlásra ösztökéli, megadja neki az egyértelmű jelzést, hogy a weboldalnak mi a célja, mit lehet ott tenni. A CTA tehát egyetlen dologról, a cselekvésről szól. (A CTA-k kialakításáról itt írtunk bővebben).

Egy CTA persze nem csak eladhat, bármilyen konverzióra irányulhat. Egy konverzió pedig számtalan féle lehet: akár egy továbbkattintás, egy letöltés, egy űrlap kitöltése, egy feliratkozás, egy értékelés leadása, stb.

A lényeg az, hogy valamilyen CTA-nak szerepelnie kell a weboldaladon. Már, ha annak a weboldalnak van bármiféle célja, azaz elvárunk a látogatóitól valamit. Ha nincs CTA, akkor nincs befejezhető vásárlói út, vagyis nem jut el a felhasználó a célhoz: a konverzióhoz.

Az, hogy CTA-nak szerepelnie kellene minden weboldalon, nem jelenti egyből azt, hogy minél több CTA-t kínálunk, annál nagyobb az esélyünk a konverzióra. De az sem biztos, hogy egyetlen CTA hozzá számodra az optimális eredményeket.

Ha például a céges weboldalad főoldaláról van szó, akkor ott helye lehet több opciónak is, melyek közül választhat a felhasználó. Ugyanakkor egy termék eladására kihegyezett landing oldal esetében nem szabad egyetlen – az eladásra buzdító – CTA-n kívül elhelyezni, mert az csak eltéríti a felhasználót. De nézzük ezt részletesen!

Főoldali CTA-k

Egy céges oldal főoldala tipikusan olyan weboldal, ahol elfér több CTA is, hiszen arról szól, hogy bemutatja a felhasználóknak a céget, ahol információt gyűjtenek, nem egy célra irányul, ahogy a felhasználók sem egy céllal érkeznek. Az egyik alapvető cél a tájékozódás, jobban meg akarják ismerni a céget, és ez nem csak abban merül ki, hogy elolvassák az ott szereplő információkat, hanem feliratkoznak, letöltenek, esetleg kérdést tesznek fel az ügyfélszolgálatnak. És persze az sincs kizárva, hogy egyből rendelni akarnak valamit.

A lényeg, hogy egy főoldalon többféle lehetőség is felkínálható a látogatónak, hiszen az itt megjelenő látogatók a felhasználói út különféle szakaszaiban járnak. Így tehát nincs semmi értelme, egyetlen cselekvés megtétele felé terelni őket. 

Termékoldalak

A legtöbb termékoldal szintén többféle CTA-t tartalmazhat, mert a termékoldalakon is nagy az esély arra, hogy a felhasználói út különböző szakaszaiban lévő felhasználók keresik fel őket. Egyrészt ugye lehetnek ezek már a vásárlásra készen álló személyek, akik azért jönnek, hogy a terméket kosárba helyezzék. Ugyanakkor lehetnek olyan látogatók is, akik csak tájékozódnak, nézelődnek. Sőt az is lehetséges, hogy kérdéseik lennének az ügyfélszolgálat irányába a termékkel, vásárlással kapcsolatban. Többféle CTA-t érdemes tehát kínálni számukra a termékoldalakon.

Kapcsolati oldalak

Általában a kapcsolati oldalak sem csak egyetlen lehetőséget kínálnak arra, hogy kapcsolatba lépjünk az adott céggel. Lehet, hogy elegendő egy GYIK a felhasználónak, lehet, hogy írásban kérdeznének, de lehet, hogy inkább a chatet használnák, vagy a telefont. 

Landing oldalak

És most következik akkor az az oldal, ahol nincs helye a választási lehetőségeknek. Egy céloldal ugyanis nem teheti meg azt, hogy alternatívákat kínáljon a felhasználóknak, hiszen egyetlen célra irányul. Ez a cél persze nem csak az eladás lehet, hanem bármi más, amit konverzióként értékelünk. A lényeg az, hogy egyetlen célja kell, hogy legyen, így egyetlen CTA-ja. Ennek pedig meg kell mondania a felhasználó számára azt, hogy mi legyen a következő lépése, amiből egy van, és ez a konverzióra irányul.

Mindez nem azt jelenti persze, hogy egy landing oldalon mindössze egy darab CTA lehet. Lehet belőle több, sőt akár a szövegük is eltérhet részben, a lényeg, hogy egy célra irányuljon, mindegyik ugyanazt kínálja fel a látogatónak. 

Ennek oka az, hogy ha egy felhasználó megérkezik egy linken vagy egy hirdetésen keresztül a landing oldaladra, akkor ő már nagy eséllyel készen áll a vásárlásra. Ezt persze figyelembe kell venni a linknél, illetve hirdetésnél is, tehát összhangba kell hozni a kettőt a vásárlási szándék mentén. A lényeg, hogy több-kevesebb meggyőzést követően a látogatót nem éri váratlanul a vásárlásra ösztönző CTA, hiszen ő is ezen gondolkodott, épp csak egy kis lökést kap hozzá. 

Ha itt másik CTA (vagy akár csak link) is lenne, mely más célra irányul, akkor azzal saját esélyünket rontanánk a várt konverziót tekintve, így pedig a landing oldal is értelmét veszíti. (A landing oldalakkal kapcsolatban itt találsz további információkat).

A lényeg tehát, hogy a CTA-k számát tekintve nem létezik általános szabály, mindig az adott oldal jellege dönti el, hogy hány CTA optimális a számára. Jellemzően pedig a céloldalak azok, ahol észnél kell lenni a CTA-k számát tekintve.

Kategória: Design | Címke:

Főleg írok. Főleg blogot és közösségi médiát, de tágabb perspektívában: online marketing, úgyhogy van benne bőven SEO, laza AdWords, webdesign-okoskodás, és még ami belefér.

Comments are closed.