Keresés
Header Háttér

Webshark Blog

… jquery, ajax, design, psd, plugin, modul, web2, social, miegymás…

2020-08-260 komment

A Te weboldalad mennyire egészséges? Hogyan állapíthatod meg?

Sok weboldaltulajdonos azt gondolja, hogy az ő weboldala tökéletesen működik. Pedig a helyzet mindig változik, így ha egyszer jól működött a weboldalad, az nem jelenti azt, hogy most is teljesen rendben van.

Problémák folyamatosan keletkeznek, hiszen a weboldalakat érik támadások, ahogy bővülnek, úgy lassulhatnak, esetleg nem frissíted a CMS-t vagy a plugineket, ami gondot okoz, stb. Ha ezeket és az ezekhez hasonló problémákat el akarod kerülni, akkor időnként ellenőrizni kell a weboldalad egészségi állapotát. Ehhez meg kell vizsgálni a működését, a teljesítményét és a designját. De hogyan kezd ebbe bele?

Teljesítmény teszt

Talán arról már hallottál, hogy a felhasználók nem kedvelik a lassú weboldalakat, ez pedig kihat még a céged eredményeire is. Ezért is olyan fontos a weboldalsebességet optimalizálni. A teljesítményteszt alapvetően a sebességet vizsgálja, illetve annak különböző összetevőit.

A vizsgálatra léteznek különféle online tesztek vagy böngésző-bővítmények. Az egyik nagyon jól használható eszköz, a Google Search Console. Ebben szerepel többek között az alapvető webes vitals mutatók, melyek sokat elárulnak a weboldalad teljesítményével kapcsolatos problémákról, és a szükséges javításokról. Emellett azonban sok minden mást is megmutat, amire a következő pontnál lesz szükség. Úgyhogy érdemes használnod.

SEO teszt

Egy weboldal szempontjából egy másik fontos tényező a keresőoptimalizáltság. A weboldalad rangsorolása és keresőmotorok általi felfedezhetősége szintén jelentős szerepet játszik a weboldalad eredményességében, így pedig a céged teljesítményét tekintve is. Ha a SEO-rangsorolási tényezők mentén alakítod a weboldalad és figyelsz a SEO-alapokra, akkor nem fog eltűnni a keresőből a weboldalad. Márpedig a keresőbeli jelenlét alapvetően hozzátartozik egy weboldal “egészségéhez”.

A rendszeres SEO-ellenőrzésekkel azonosíthatod a problémákat és kiigazíthatod a hibákat. Ehhez nem is igazán kell mást tenned, mint rápillantani a már említett Search Console-ra, ahogy a sebességes túl például látod azt is, ha valami probléma van az indexeléssel, az XML-oldaltérképpel, robots.txt-vel, strukturált adatokkal, linkekkel, mobilos megjelenéssel, stb.

Törött linkek ellenőrzése

Részben az előző ponthoz tartozik – hiszen a SEO lényegi részét jelentik a linkek -, hogy ellenőrizni kell, mi a helyzet a kifelé mutató és a belső linkekkel. Amire itt figyelmet kell fordítani, azok a törött linkek. A weboldalakon általában több száz vagy ezer kifelé mutató link található. Azok a weboldalak viszont, melyekre ezek mutatnak, megszűnhetnek. Az pedig nem túl előnyös, ha a weboldaladon ilyenek jelennek meg, már csak a felhasználói élmény szempontja miatt sem.

Emellett pedig azt is fontos lenne figyelemmel kísérned, hogy vannak-e olyan belső linkjeid, melyek már nem mutatnak sehova, mert megszűntek weboldalaid, változtak az URL-jeid. Törött linkeket akár egy böngésző-kiegészítővel is kereshetsz egy-egy oldalon, vagy a teljes weboldaladon online eszközökkel.

Biztonsági ellenőrzés

A weben egyre több a céges weboldal, és egyre több a támadás is. Egy vizsgálat szerint a cégvezetők 68 százaléka érzi azt, hogy egyre nő a támadások veszélye. Nem is alaptalanul. Elképzelhető, hogy mindössze egy plugint telepítettél meggondolatlanul, és már kaptál vele együtt egy malware-t. A plugin megfertőzi a weboldalad, megtámadja az egész rendszert.

Fontos tehát erre a tényezőre is odafigyelni, ha a weboldalad egészségi állapotáról van szó. Rendszeresen ellenőrizd tehát a vírusokat, malware-eket, figyelj az adathalász-kísérletekre és egyéb sérülékenységekre. Ellenőrizd, hogy nem járt-e le az SSL-tanúsítványod, és persze frissítsd a weboldalad CMS-ét és pluginjeit.

Kategória: Egyéb | Címke: ,

Főleg írok. Főleg blogot és közösségi médiát, de tágabb perspektívában: online marketing, úgyhogy van benne bőven SEO, laza AdWords, webdesign-okoskodás, és még ami belefér.

Comments are closed.