Keresés
Header Háttér

Webshark Blog

… jquery, ajax, design, psd, plugin, modul, web2, social, miegymás…

2021-06-030 komment

Mit tud a Google új designnyelve, a Material You?

A Google nemrég bemutatta új designrendszerét, a Material You-t, mely a Material Designt váltja, először Androidon, majd az összes Google-termékben. De miben különbözik a Material You az elődjétől?

A Google által készített alkalmazások régen borzalmas designnal készültek. Ronda volt az Android, rondák a Google-oldalak. 2014-ban a felhasználói élménnyel kapcsolatos hiányosságok kiküszöbölésére megszületett a Google-nél az egységes megközelítés a tervezésre: a Material Design, amiről mi is írtunk megjelenése után.

Hogyan változott a megközelítés a Material You-nál?

A Material Design alapján újratervezték a Google valamennyi alkalmazását, így a korábbi ronda oldalakat világos kártyákkal cserélték le. A támogató animációk egyszerűek és hatékonyak lettek. A Google ezt a deisgnnyelvet megosztotta a fejlesztőkkel is, így mások is alkalmazhatták az alkalmazásaikban az elveket.

A problémát az jelentette, hogy az új designnyelv nem hagyott sok teret a kreativitásra. Ezt a problémát kellett tehát kiküszöbölni, amit a Google tervezéssel foglalkozó alelnöke, Matias Duarte is érzékelt. Mint mondta, következetes rendszert alkot a Material Design, de az anyagszerűség, a megjeleníteni kívánt “papír” túlságosan is dominált a felületeken, ami egy kicsit unalmassá tette azt.

A Google ezt a problémát évekig próbálta megoldani, végül megszületett a megoldás: az Android 12-vel érkező Material You, a Material Design utódja, melyet az Android 12 beta verziójában már ki is lehet próbálni.

A Material You bőkezűen használja a negatív tereket és a vizuális egyszerűséget, mely a Material Designra is jellemző volt. Ugyanakkor dinamikus animációk is kerültek bele bőven, valamint kevésbé szigorú az ikonoknál és a rácshoz igazodásnál.

Személyre szabható lett a design

De ami a legfontosabb, és ami a “You” részt illeti, sokkal inkább személyre szabható a megjelenés, mint elődjénél. Ez pedig azért jó, mert a felhasználók így sokkal inkább magukénak érezhetik a rendszert.

Korábban nem látott lehetőséget kínál a kontraszt, a méret, a szövegek és ikonok vonalszélességének változtatására. Ha például a felhasználó beállít egy hátteret, akkor a rendszer automatikusan elemzi a színeket és egyedi színpalettákat kínál a felhasználói felülethez.

Duarte szerint a design és a technológia jövője azt, hogy mindenki személyre szabott designt kap a jövőben. A Material You-val pedig elkezdődött egy olyan folyamat, mely ebbe az irányba mutat.

Minderre mondhatod, hogy a személyre szabott operációs rendszerben semmi új nincs, hiszen már az első Macintosh is lehetővé tette különböző háttérképek és betűtípusok kiválasztását, de ugyanígy a korai Windows-verzióknál is megváltoztathattuk a felület színeit.

A különbséget ehhez képest az jelenti a Material You-nál, hogy a felület élőnek tűnik, minden interaktív, a design reagál, mozog, változik. Ehhez a rugalmassághoz adódik még hozzá, hogy a felület elemei nem statikus képekből állnak össze, hanem könnyen módosíthatók. A designspecifikációk ezért már nem egy dokumentumba kerülnek, hanem le vannak kódolva. Ezáltal pedig a felületnek nagyobb része változtatható valós időben.

Az, hogy a felületet a felhasználó minden részletében alakíthatja, talán tehernek tűnhet egyesek számára, ezért kínál a Google olyan opciót, mellyel egyszerűbbé tehető a rendszer megjelenésének beállítása. Ide tartozik, hogy a háttérképhez igazítja a rendszer a színeket az Android 12-ben. Márpedig az emberek 60 százaléka rendszeresen változtatja a háttérképét a mobilján, és ez a kép sokszor személyes. Így pedig a rendszer valamennyi színe egyedivé válik.

Milyen jellemzői vannak még a Material You-nak?

Lekerekített sarkok

A Material You-ban mindenhol lekerekített sarkokkal találkozhatsz a felhasználói felület egyes elemeinél. Némelyik sarok teljesen, más kevésbé lekerekített, de a megjelenés sokkal simábbnak és kellemesebbnek tűnik.

Egyszerű és egyedi formák

A Material You-ban sokféle formával találkozhatsz, akadnak közöttük egyszerűek, ugyanakkor vannak egyedi megjelenésűek is. A Google tervezői ezzel arra az új trendre reagáltak, mely a formákat állította középpontba. A widgetek számára is különféle, néha egészen meglepő formákat kínálnak, így a Material Designhoz képest tényleg sokkal egyedibbnek tűnik a megjelenés.

Nagyobb és világosabb

Nagyobbá váltak az egyes elemek a Material You-ban, így nőttek a widgetek, a gombok, a navigációs panel. Ezáltal kevesebb dolog terheli a felhasználót, azonban ezek a fontosabbak közül kerülnek ki. Az egész mögött az egykezes használatra optimalizálás áll. Minél nagyobb egy elem, annál könnyebb érintéssel kezelni, csúsztatni a hüvelykujjunkkal.

Monokróm és telített színek

A monokróm és telített színek által sokkal erőteljesebbnek tűnik a felületek megjelenése. A már említett, háttérképhez igazodó színek is azáltal működnek, hogy a Google lehetővé teszi a felület színeinek nagyobb telítettségét és a monokróm megjelenést.

Nagyobb szövegek

A nagyobb szövegek könnyebben olvashatók, jobban átláthatók. A szövegek méretének növekedése már jó pár éves trend, mely még mindig jelen van a webdesignban, hiszen fontos az akadálymentesség, a jó olvashatóság, érthetőség.

És bár a Material You az Android 12-vel érkezik, a teljes Google-világban meg fog jelenni az elkövetkező években. Egyelőre viszont még beta állapotú a Material You, ezért várhatók benne változások, akár új jellemzők, tulajdonságok is megjelenhetnek.

Főleg írok. Főleg blogot és közösségi médiát, de tágabb perspektívában: online marketing, úgyhogy van benne bőven SEO, laza AdWords, webdesign-okoskodás, és még ami belefér.

Comments are closed.