Keresés
Header Háttér

Webshark Blog

… jquery, ajax, design, psd, plugin, modul, web2, social, miegymás…

2021-06-240 komment

9 tanács, amit fogadj meg, ha felugró ablakot készítesz

Nem most írunk először a felugró ablakokról, végigvettük már az előnyeiket és hátrányaikat, mire érdemes figyelni, ugyanakkor akad még néhány tipp a kialakításukkal kapcsolatban.

Miközben az talán már mindenki számára világos, hogy a felugró ablakok aranykorának vége, mégis számtalan felugróval lehet találkozni weboldalakon, nem feltétlenül csak reklám célokból. Feltehetően azért, mert a gyakorlatban is hatékonyak, még mindig, hiszen felfigyelnek rá az emberek, ahogy eléjük tolakszik. Ez több esetben akár indokolt is lehet. Úgyhogy következzenek a tippek!

Ne használj felugró ablakot hibaüzenetként!

Sok weboldalon lehet találkozni azzal, hogy felugró ablakot alkalmaznak arra, hogy jelezzenek egy hibát, jelezzék a betöltődést vagy akár egy sikeres feladatvégrehajtást. A felugrók azonban nem hatékonyak erre a célra, mivel blokkolják a fő ablakot. Ez azt jelenti, hogy egy modal ablak megjelenése esetén az eredeti oldal nem érhető el a felhasználó számára, nem funkcionál.

Ezzel szemben, ha hibaüzenetet akarunk küldeni, akkor annak a felhasználói cselekvéssel kontextusban kell megjelennie, különben a felhasználó nem biztos, hogy értelmezni tudja. Tehát, ha egy űrlap kitöltése esetén valamit elront a felhasználó, akkor látnia kell, hogy pontosan hol a hiba, mire figyeljen.

Van egy másik lehetőség is a hibaüzeneteknél: amikor egy átfogó hibába fut bele a látogató. Ilyen például, ha nincs internet, nem érhető el egy oldal, stb. Ebben az esetben a legjobb megoldás, ha egy önálló oldalon jelenik meg a hibaüzenet.

A betöltésnél sem a legjobb megoldás egy modal alkalmazása, pedig elsőre talán logikusnak tűnik. Hiszen az ablak megakadályozza a töltődés közben a felhasználót, hogy interakcióba lépjen az oldallal. Mégis jobb megoldás, ha az a gomb jelzi vissza a töltődési állapotot, melyre a felhasználó rákattintott. Ez elküldi a megfelelő jelzést, és azt is kommunikálja a felhasználónak, hogy ne kattintson rá még egyszer a gombra, hiszen zajlik a folyamat.

Figyelmeztetésként akkor érdemes csak felugró ablakot használni, amikor a felhasználó olyan cselekvést készül elkövetni, melynek súlyos következményei lehetnek vagy lehetetlen visszafordítani.

Vigyázz a rendszer által indított felugrókkal!

A felugró vagy modális ablakoknak két verziója van: az egyik a felhasználó által indított, a másik a rendszer által indított ablak. Előbbi akkor jelenik meg, ha a felhasználó mondjuk lenyom egy gombot. Ilyenkor tudja, hogy miért jelenik meg az ablak.

A rendszer által indított felugró viszont megzavarja a felhasználót, váratlanul félbeszakítja feladata elvégzése közben. És ez a gond vele. Ráadásul nem is feltétlenül érti a felhasználó, hogy miért is látja az ablakot.

Rendszer által indított modális ablaknak tekinthetők a reklámok, melyek egyértelműen megzavarják a látogatót, és arra kényszerítik, hogy végrehajtson egy cselekvést, mondjuk bezárja az ablakot. A nem kért felugró ablakok rossz benyomást keltenek az emberekben, akik egyből a kikapcsolás lehetőségét keresik.

A legjobb megoldás, ha egyáltalán nem használsz rendszer által indított felugrót, vagy csak a sürgős figyelmeztetésekre.

Értsék meg az emberek, hogy mit kell tenniük

Lehet, hogy neked jó ismerősöd a saját felugró ablakod, tudod miért van ott, ahol, de a weboldalad látogatói nem feltétlenül tudják, hiszen talán először járnak az oldaladon. Ezért mindig egy világos üzenetet kell megfogalmaznod számukra az ablakban, mely elmagyarázza számukra, hogy mi célból jelent meg.

Az ablakban megjelenő gomb szövege különösan fontos: lehetőleg el kell mondania, hogy mi fog történni, ha a felhasználó rákattint. Tehát, ha például, ha azt kéred a felhasználótól. hogy törölje a fájljait, akkor ahelyett, hogy azt kérdeznéd “Akarsz területet felszabadítani?”, majd választhat az igen és a nem között, inkább kérdezd azt, hogy “Törölni szeretnéd a fájljaidat?”, és lehetőségként a törlés gomb jelenjen meg.

Rangsorold a tartalmat és a funkciókat a felugróban!

Egy felugró ablakban lehetőleg ne használj gördítősávot. A görgetésnek lehet helye egy hosszú oldalon, de egy felugrónak mindig csak a legfontosabb információkat szabad tartalmaznia. Ha sok mondanivalód van, akkor azt inkább tedd egy önálló oldalra.

Ideális esetben egy felugró ablakban egy vagy két mondatnyi szöveg kap helyet, és legfeljebb csak két cselekvésre kérheti a felhasználót. Ha megjelenik egy harmadik, például egy “többet szeretnék tudni”, akkor az már elnavigálja a felhasználót az oldalról, és a feladat befejezetlenül marad.

Az elutasítás jelzését ne rejtsd el!

A felhasználóknak lehetővé kell tenni, hogy akkor kapcsolják le a felugró ablakot, amikor csak akarják. A tipikus megoldás erre a jobb felső sarokban az “X” jelzés, vagy egy bezárom felirat az ablak alsó részén. Ugyanakkor azt is érdemes lehetővé tenni, hogy ha az ablakon kívül kattintanak, akkor az ablak bezáródjon.

Figyelj az ablak méretére!

A modális ablak mérete nem lehet túl nagy, és semmiképpen nem foglalhatja el az egész kijelzőt. Ideális esetben mindössze a kijelző 25 százalékát fedi le. Ha ez nem lenne elegendő számodra, akkor nem a felugró ablak a megfelelő eszköz a céljaidra, hanem egy önálló ablak.

Tedd a középpontba a felugró ablakot!

A felhasználók számára egyértelművé kell tenni, hogy egy felugró ablakról van szó. Egyrészt a felhasználó látóterében kell megjelennie. Ha azon kívül van, és görgetnie kellene a megtekintéshez, akkor úgy tekintheti, hogy nem reagál az oldal.

Másrészt a modális ablaknak vizuálisan el kell különülnie a háttértől. A háttér lesötétítése is segít, mert ez arra utal, hogy a felugró ablak a lap felett jelent meg.

Legyen elérhető billentyűzetet használók számára is a tartalma!

Ha egy modális ablak megnyílt, akkor a billentyűzet segítségével már az ablakban kell tudnia mozognia a felhasználónak. Lehetővé kell tenni azt is, hogy az “Esc” lenyomásával be tudja zárni a felugrót. Sokan egyébként, amikor véletlenül találkoznak egy felugró ablakkal, egyből az Esc gombhoz nyúlnak, hogy azt lekapcsolják.

Egy felugró ablak soha ne indítson egy újabb felugrót!

Ha egy felugró ablakban egy gomb lenyomása egy másik felugró ablak megjelenését eredményezi, az olyan vizuális bonyolultságot jelent, melyet nem feltétlenül tudnak kezelni a felhasználók.

(A szöveg ezen bejegyzés alapján készült).

Kategória: Design | Címke:

Főleg írok. Főleg blogot és közösségi médiát, de tágabb perspektívában: online marketing, úgyhogy van benne bőven SEO, laza AdWords, webdesign-okoskodás, és még ami belefér.

Comments are closed.