Keresés
Header Háttér

Webshark Blog

… jquery, ajax, design, psd, plugin, modul, web2, social, miegymás…

2021-09-020 komment

Vízszintes görgetés a weboldalon: mikor érdemes választani? És hogyan alakítsd ki?

A vízszintes görgetés a weboldalakon található vízszintesen mozgó galériákból, karuszelekből alakult ki, ugyanakkor a görgetés egy UX-szempontból jobban működő megoldás, mely nagyobb teret hagy a kreativitásnak is. 

A vízszintes görgetés nem egy mindennapos megoldás a weboldalakon, ezért még mindig jobban felkelti az emberek figyelmét, mint a hagyományos, függőlegesen görgethető oldalak. Ugyanakkor az ilyen oldalakon hiányozhatnak a felhasználók számára bizonyos elemek, melyek nem alakíthatók ki rajta, és a használhatóságával is adódhatnak problémák.  

Egy vízszintes görgetésű weboldalt könnyű azonosítani: minden olyan weboldal vízszintes görgetésű, mely balról jobbra vagy jobbról balra mozog. Jól alkalmazható nagyméretű képekkel vagy más nagy elemekkel.

Első megjelenésének azok a galériák vagy karuszelek tekinthetők, melyek balról jobbra mozogtak, akár automatikusan, akár felhasználói beavatkozás hatására. Ezek ugyan még mindig népszerűek, de kialakultak belőlük a vízszintesen görgethető weboldalak. 

A designerek a görgetés lehetőségére általában azzal utalnak, hogy olyan elemeket jelenítenek meg, melyek csak részben láthatók a kijelzőn, és görgetés hatására kúsznak be a képbe.

Emellett sokszor más vizuális jelzéssel is megerősítik a görgetést, hogy a felhasználók világosan lássák a cselekvési lehetőségeiket az oldalon. Ilyen lehet egy húzható csúszka vagy egy idővonal, melynek pozícióját azt megragadva lehet változtatni. Megjelenhetnek az irányt mutató nyilak is, vagy egyszerűen csak az egér görgőjének mozgatására vízszintesen indul el az oldal. 

Egy vízszintes görgetésű weboldal

Vízszintes görgetés bárhol megjelenhet egy oldalban, ugyanakkor legtöbbször a főoldal felső részén szokott felbukkanni.  

Fontos még, hogy mivel erősen meghatározza az oldal jellegét az egyediségével, ezért, ha vízszintes görgetést alkalmazunk, akkor érdemes más design-trükkökkel takarékosan bánni. 

Milyen előnyei és hátrányai vannak a vízszintes görgetésnek? 

Az elsődleges indok a használatára az lehet, hogy több tartalom megjelentését teszi lehetővé a hajtás feletti részen, miközben a felhasználó számára egy lehetőséget kínál a cselekvésre az oldalon. Az elképzelés ezzel kapcsolatban az, hogy a látogatók így aktívabbak lesznek és hosszabban görgetnek az oldalon, így olyan tartalmakat is megtalálnak, melyet egyébként nem.  

Nyíllal jelzi az irányt

A vízszintes görgetéssel el lehet rejteni a másodlagos tartalmakat, melyek aztán csak később, felhasználói cselekvés hatására bukkannak fel, de arra is hasznos lehet, hogy olyan nagyméretű és vízszintes kiterjedésű vizuális elemeket helyezzünk el az oldalon, melyek más megoldással nem lennének megjeleníthetők.  

Ugyanakkor felmerülnek vele kapcsolatban problémák is, így például az, hogy az interakció sokszor nem világos a látogatók számára. A felhasználóknak rá kell jönni, hogy vízszintes görgetéssel találkoztak, és meg kell érteniük azt, hogy hogyan léphetnek a weboldallal kapcsolatba. Ráadásul mindezt úgy, hogy növelje az aktivitásukat az oldalon.  

Még egy példa

A legnagyobb gond tehát a megoldással az, hogy eltér a megszokottól, ez ugyanis azzal jár, hogy a felhasználók nem veszik észre, nem foglalkoznak vele, így pedig nem jutnak hozzá fontos információkhoz, tartalmakhoz az oldalon. Az embereknek meg kell érteni a működését a vízszintes görgetésnek, ami igénybe veszi mentális energiáikat, amit egyébként a tartalom befogadására fordíthatnának. 

Hogyan alakíts ki vízszintes görgetést a weboldaladon? 

Ahhoz, hogy a legtöbbet kihozhasd a vízszintes görgetésből, a használhatóságra és a funkciókra kell összpontosítanod. Át kell gondolnod, hogy a vízszintes görgetés hozzáad-e valamit a tartalomhoz vagy a designhoz, felülmúljék-e az előnyei a problémákat.  

Általában érdemes kerülni a teljes kijelzős vízszintes görgetést, és a felhasználóknak meg kell mutatni, hogy vannak olyan tartalmai a weboldalnak, melyek a megszokott módon elérhetők.

A Szent István-terem weboldala először függőlegesen görgethető, majd átvált vízszintes görgetésbe

Világossá kell tenni azt is, hogy miként működik a vízszintes görgetés az oldalon: utasításokat, vizuális jelzéseket kell adni a felhasználóknak. Akár részben látható képeket kell mutatni nekik, hogy rájöjjenek, miről van szó az oldalon, és hogyan használják, ahogy a fenti weboldalon is látható.

Figyelni kell arra is, hogy a használhatósági problémákat elkerüljük, és tegyük lehetővé a felhasználók számára a görgethető elemek használatát billentyűzettel is.

Érdemes emellett statikus designelemeket használni a nagyobb stabilitás érdekében. A vízszintes görgetési sávokat pedig ugyanúgy alakítsd ki, mint függőlegesen tennéd, hogy a felhasználóknak ismerős legyen a megoldás.  

Utasítást ad a felhasználónak a jobb alsó sarokban

Összességében tehát elmondható, hogy a vízszintes görgetés egy hatékony designmegoldás lehet a Te weboldaladon is, amivel nagyobb aktivitást és jobb felhasználói élményt érhetsz el, ha jól alakítod ki. Ugyanakkor a jó kivitelezés nem olyan egyszerű. Kell hozzá a megfelelő szöveges és vizuális tartalom, egy határozott design-elképzelés, és annak megvalósítása.  

Ha ezt mind össze tudod tenni, akkor lehet belőle egy jól használható, egyedi kialakítású weboldal.  

Kategória: Design | Címke: , ,

Főleg írok. Főleg blogot és közösségi médiát, de tágabb perspektívában: online marketing, úgyhogy van benne bőven SEO, laza AdWords, webdesign-okoskodás, és még ami belefér.

Comments are closed.