Keresés
Header Háttér

Webshark Blog

… jquery, ajax, design, psd, plugin, modul, web2, social, miegymás…

2021-10-280 komment

Mi az a Google Shopping hirdetés? És hogyan működik?

Habár már jó ideje elérhetők nálunk is a Google Shopping hirdetései és használjuk is őket, eddig még külön bejegyzésben nem írtunk róla, így most pótoljuk egy bemutatással.

Ha forgalmat akarsz hozni a weboldaladra, akkor annak egyik útja a keresőhirdetés. Néhány éve ezen belül egy új lehetőség is megjelent a webáruházak számára, a Google Shopping hirdetés. Habár a Google Ads kampányokkal foglalkozó anyagunkban már érintettük, de eddig még nem mutattuk be külön, így most megnézzük, hogy mire lehet használni, hogyan lehet beállítani.

Mi az a Google Shopping hirdetés?

Amikor rákeresel valamilyen termékre a Google-keresőben, akkor legfelül képes kártyákat látsz a termék különböző verzióival és áraival.

Mint látható, a sorban megjelenik egy rakás hasonló termék, mivel a Google a keresés alapján úgy tippelt, hogy esetleg vásárlási szándék áll a keresés mögött. A képes kártyák segítségével könnyen áttekinthető a termékkínálat és az árak.

Ezek egyszerű hirdetések címsorral és linkkel, valamint az üzlet megnevezésével és árral. Adott esetben itt megjelenik csillagos értékelés, valamint az ajánlat valamely hivószava, például az ingyenes szállítás.

Miért érdemes Shopping hirdetést használni?

Ha messze nem is tökéletesek, de akad néhány előnye a webáruházak számára a Shopping hirdetéseknek.

A terméked a találati oldal tetején jelenik meg

A Shopping hirdetések mindig a legelső találtként jelennek meg, ráadásul a szöveges hirdetéseknél sokkal vonzóbb, képes hirdetésként.

Jobb megtérülés

A Google Shopping hirdetések a kiskereskedelmi szektorban elfogadható átkattintási arányt hoznak. Ez persze elsősorban akkor igaz, ha lényeges szempont a terméknél annak vizuális megjelenítése, mivel így jobban vonzza az emberek figyelmét. A mesterséges intelligencia pedig elvileg gondoskodik arról, hogy a hirdetések a megfelelő keresési szándékkal érkezők számára jelenjenek meg.

Egyszerűbb vásárlás

Az sem elhanyagolható szempont, hogy a felhasználók számára adott esetben akár egyszerűbbé is teheti a vásárlási folyamatot (ami jó a kereskedőnek is). Hiszen a felhasználók meglátják a hirdetést, majd kattintanak, és közvetlenül a termékoldalra jutnak, mindenféle további navigálás nélkül. Ez pedig azt jelenti, hogy kevesebb kattintással jutnak el a vásárlásig.

Szélesebb közönség elérése

Érdemes tudni, hogy a Shopping hirdetések nem csak a szöveges, “10 kék linkes” találati oldalakon jelenhetnek meg, hanem akár a képkeresésnél, a YouTube-on, a Gmailben és a Google-hálózat más helyein is felbukkanhatnak. Ez pedig növeli az esélyét annak, hogy valaki kattint és vásárol. Legalábbis, ha az algoritmus jól működik.

Hogyan hozz létre Shopping hirdetést?

Miután láttuk, hogy mit kínál a webáruházak számára a Shopping hirdetés, már csak az a kérdés, hogyan is lehet belevágni a használatába. Egy négylépéses folyamatról van szó:

  • Létre kell hozni egy Google Merchant Center fiókot
  • Be kell állítani a termékfeedet
  • Fel kell tölteni a termékfeedet
  • Majd össze kell kapcsolni a Google Ads fiókkal

A Shopping hirdetéseknél a legnagyobb feladat egyébként nem a kampány beállítása, opimalizálása a Google Ads felületén (hiszen itt sok teendő nincs), hanem a megfelelő termékfeed létrehozása. Ehhez azonban előbb be kell lépned a Merchant Centerbe, ahol létre kell hozni a fiókod és vissza kell igazolni a weboldalad tulajdonjogát.

Ezután következik a feed létrehozása, mely történhet egy táblázattal, de a különböző webáruház-motorokhoz mindenféle pluginekkel és bővítményekkel is megoldható.

Ha megvan a termékfeeded, akkor vagy egy API-n keresztül kapcsolódik a webáruházad a Merchant Centerhez, vagy pedig fel kell tölteni a terméklistádat. Itt tudod megtenni a kör alakú plusz gombra kattintva:

Ha megvagy, akkor a “Diagnostics” menüpontra kattintva érdemes ellenőrizni, hogy rendben van-e a feed. Néhány terméknél ugyanis felbukkanhatnak hibák. Ezeket külön megnézheted, és javíthatod a Merchant Center javaslatai segítségével.

Ezen túl még a szállítási információkat kell megadnod: ezt a felső menüsorban a fogaskerék ikonra kattintva éred el, a “Shipping and returns” menüpontban.

Ezután át kell váltanod az Ads-fiókodra, ahol egy új kampányt indítasz, majd a lehetőségek közül a “Shoppingot” választod ki.

A Shoppingon belül két lehetőséged van:

  • Az úgynevezett “normál” shopping kampány, ami olcsóbb, de csak a Keresési Hálózaton jeleníti meg a hirdetéseid, tehát kisebb közönséget érsz el.
  • A másik lehetőség az “intelligens” shopping kampány, ahol már megjelenik a Display hálózat, a YouTube és a Gmail is, amikor a közönséget állítja össze a Google.

Ezután még néhány beállítás hátra van, de nem túl bonyolult, és már kattinthatsz is a mentés gombra. Ezzel elkészült a Shopping kampányod.

Ennyi lenne tehát. A Shopping hirdetéseket becsatolhatod a marketing stratégiádba: a felhasználókat innentől elérheted a találati oldalon (is) megjelenő képes hirdetésekkel, melyeket a Google mesterséges intelligenciája jelenít meg a megfelelő helyen és időben a megfelelő felhasználónak, így – ha elegendő adathoz jut – hatékony is lehet ez a hirdetési forma.

Főleg írok. Főleg blogot és közösségi médiát, de tágabb perspektívában: online marketing, úgyhogy van benne bőven SEO, laza AdWords, webdesign-okoskodás, és még ami belefér.

Comments are closed.