Keresés
Header Háttér

Webshark Blog

… jquery, ajax, design, psd, plugin, modul, web2, social, miegymás…

2022-06-300 komment

Hogyan készítsd fel a SEO-ra az új weboldalad?

Sokan esnek abba a hibába, hogy azután jut eszükbe a keresőoptimalizálással is foglalkozni, ha már elkészült a weboldaluk. Pedig sokkal egyszerűbb, ha időben, a weboldalkészítéssel párhuzamosan gondolják át, hogy mire is lenne szükségük SEO-szempontból.

Egy weboldal SEO-optimalizálása jelentős hatással van egy weboldal felépítésére, kialakítására, így nagyban leegyszerűsíthető a dolog, ha időben gondolunk rá. Ha nem tesszük, akkor az egy csomó plusz költséggel fog járni, mert nem egy olyan tevékenységről van szó, amit nyugodtan későbbre lehet hagyni, mondván: “majd ha lesz rá pénz…”. A legjobb tehát, amit tehetünk, ha a weboldal felépítésénél mindjárt a SEO-szempontokat is figyelembe vesszük.

Válaszd ki a megfelelő domain-nevet!

Ennek azért van jelentősége, mert később nem fogod tudni megváltoztatni, vagy legalábbis nagyon nem szerencsés. Amit itt tudni kell, hogy rangsorolási szempontból nincs igazán jelentősége annak, hogy szerepel-e benne bármilyen kulcsszó vagy sem. Elsősorban a cégnév, tevékenység, érhetőség, használhatóság szempontjait kell figyelembe venni. Emellett a felhasználók miatt nem árt, ha utal a tevékenységre a domainnévben szereplő kifejezés. Utóbbi azonban nem egy kötelező SEO-elem, mivel nem juttat feljebb a találati oldalakon, csak hasznos.

Válaszd ki a megfelelő hosting-szolgáltatót!

Ennek viszont már lesz jelentősége a weboldalsebesség, így a keresőoptimalizáltság szempontjából is. A szolgálatatás minősége rendkívüli jelentőségű a felhasználói élményt tekintve, ez pedig a Google-nek is fontos. Az emberek számára mindegy, hogy a silány hosting-szolgáltatás vagy a weboldalad optimalizálatlansága miatt kell hosszú másodperceket várni a betöltődésre, ott fogják hagyni.

Vizsgáld meg a konkurenciát!

Ha az alapok megvannak, akkor ideje körülnézni, hogy milyen versenybe is szeretnél beszállni: elemezni kell a versenytársakat a keresőben. Itt fontos azonban, hogy ne csak a közvetlen konkurenseidben gondolkodj, hanem azokban a szereplőkben, akikkel a találati oldalakon vagy versenyben. A kettő nem ugyanaz.

Minden cégnek vannak konkurensei a piacon, ismerik őket, hiszen hasonló termékekben vagy szolgáltatásokban utaznak. Ez azonban nem jelenti azt, hogy bizonyos kulcsszavakra velük kell versengened a találati oldalakon. Egy-egy kulcsszóra egészen más, akár sokkal nagyobb cégek fognak felbukkanni, esetleg zavarba hoz, hogy nem értékesítési, hanem információs célú találati oldalakat ad ki a Google. És itt lesz fontos, hogy milyen kulcsszavakban gondolkodsz.

Kulcsszavak meghatározása

Miközben próbálod megtalálni a SEO-versenytársakat, el kell kezdeni alakítani ennek megfelelően a kulcsszólistádat. Utóbbi azért fontos még a weboldal indulása előtt, mert nagyban meghatározza, hogy egyáltalán milyen aloldalakra van szükséged, azok milyen URL-en érhetők el, milyen lesz a tartalmuk, stb.

Mérlegelned kell tehát, hogy mely kulcsszavakra érdemes optimalizálni, azok mögött milyen felhasználói szándék áll (ez határozza meg az oldal tartalmát!), van-e esélyed labdába rúgni, vagy esetleg olyan kulcsszavakat kell találnod, melyek ugyan kisebb forgalommal kecsegtetnek, de jobb helyezést és jobb konverziós arányokat érhetsz el rájuk.

Tehát, amikor kulcsszavakat keresel, gondold át a következőket:

  • A kulcsszó valóban jól illeszkedik a termékemhez, szolgáltatásomhoz?
  • A kulcsszó kapcsolódik azokhoz a valódi kérdésekhez, melyeket a termékemmel, szolgáltatásommal kapcsolatban a felhasználók feltesznek?
  • Mekkora a kulcsszóra a verseny, érdemes beszállni?
  • Mekkora keresési forgalmat remélhetek tőle?
  • Milyen típusú oldalak jelennek meg a kulcsszóra a találati oldalon (vásárlási vagy információs a szándék)?

Kezdd el létrehozni a tartalmakat!

Még el sem indult a weboldalad, de már tartalmakat kell készíteni? Igen, a kulcsszólistának megfelelően, a felhasználói szándék figyelembevételével. A webdesign is könnyebb lesz, ha már látni, hogy milyen tartalmakat, milyen mennyiségben kell majd elhelyezni a weboldalon.

A tartalmak írását mindig a legfontosabb témákkal kezdd, tehát nyilván nem a blogbejegyzésekkel indítasz, hanem a termékoldalakkal vagy a szolgáltatás bemutatásával. Ha vannak szatellit longtail kulcsszavak, akkor ezeknek a tartalma kiegészíti a fő tartalmat, és már kezd is kialakulni a struktúra, mely a főbb oldalakat támogatja.

Természetesen a tartalmak elkészítésénél már figyelj a kulcsszavak használatára, azok elhelyezésére, de a kulcsszóhalmozást felesleges erőltetned, nem ezen fog múlni a helyezésed, viszont rontani fogja a tartalom olvashatóságát.

Az előre elkészített tartalmakkal el is indulhat az oldalad, de ezzel nem fejeződött be a munka, a későbbiekben is folyamatosan bővítened kell a tartalmakat és figyelned az egyes oldalak helyezését a kereséseknél. Természetesen az oldal tartalmának kialakítása nem csak a szövegtörzsről szól, hanem meta címkékről, H-sorokról és alt textekről is.

Oldalélmény és webes vitals mutatók

Most visszatérünk az indulás előtti állapothoz, és a tartalom mellett a technikai paramétereket is megpróbáljuk belőni. Számtalan egyéb tényező mellett kiemelkedő fontossága van a rangsorolási tényezőként működő oldalélménynek és webes vitals mutatóknak, melyek többek között a Lighthouse-zal vagy a PageSpeedInsigths segítségével mérhetők, illetve javaslatokat kapsz a javításra. Amennyiben az oldalaid nem felelnek meg a Google elvárásainak már induláskor sem, akkor feltétlenül optimalizálni kell őket.

Linképítés és hirdetések

Már az indulás előtt elkezdhetsz tapogatózni és kapcsolatokat építeni, hogy belerázódj a linképítésbe. Az ugyanis nem feltétlenül fog működni, hogy elindul az oldalad, rajta néhány tartalommal, majd elkezded várni, hogy az első helyen bukkanj fel. A Google elsősorban az alapján minősíti a tartalmaid, hogy milyen minőségű és mennyiségű link hivatkozik rá. Ehhez pedig nem árt már előre kikövezni az utat.

Alternatív megoldást jelentek a találati oldalakon való megjelenésre a keresőhirdetések, vagyis a Google Ads. Ha az első időkben még nem kerülnél fel a találati oldalakra, kompenzálhatod ezt hirdetésekkel. Ezek azt is megmutatják, hogy jó helyen próbálkozol-e, milyennek találja a Google és a felhasználók a weboldalad, milyen hatékonysággal hozza a konverziókat. Ebből a SEO kapcsán is levonhatsz következtetéseket, így optimalizálhatsz.

Kategória: SEO | Címke:

Főleg írok. Főleg blogot és közösségi médiát, de tágabb perspektívában: online marketing, úgyhogy van benne bőven SEO, laza AdWords, webdesign-okoskodás, és még ami belefér.

Comments are closed.

kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet