Keresés
Header Háttér

Webshark Blog

… jquery, ajax, design, psd, plugin, modul, web2, social, miegymás…

2021-01-070 komment

Hogyan építs a weboldaladon a felhasználók térbeli emlékezetére?

Miután a látogatók többször is használják a weboldaladat, kialakítanak egy képet a felhasználói felületen található elemekről és tartalmakról. Ez azonban nem tökéletes kép, így további vizuális és szöveges jelzések kellenek ahhoz, hogy később megtaláljanak bizonyos elemeket.

Fontos dolgok térbeli elhelyezkedésének visszahívása lényeges jellemzője az emberi memóriának. Kihasználjuk ezt a grafikus felhasználói felületeken is, mivel lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy gyorsan azonosítsanak elemeket, anélkül, hogy időigényes vizuális keresést kellene minden alkalommal végrehajtaniuk.

Egy felületen történő keresés ugyanis lassú és fáradtságos folyamat, melynek gyorsítása sokat jelent a felhasználói hatékonyság szempontjából. Gondolj csak arra, amikor egy új helyre költözöl, vagy egy nyaralás alkalmával egy idegen apartmanban próbálod meg a mindennapi dolgokat megtenni. Ilyenkor minden, egyébként rutincselekvés több időt, nagyobb erőfeszítést igényel, nehézkessé válik. Ha pedig valami nincs meg, neki kell állni keresni minden lehetséges helyen, ami elég komoly mentális erőfeszítéssel jár, legalábbis ahhoz képest, mint amikor a saját otthonodban tevékenykedsz.

Ilyen esetekben is segít persze egy jó információs architektúra, de teljesen nem oldja meg a problémát. De hogyan használhatjuk ki a weboldalunkon a felhasználók térbeli emlékezetének lehetőségeit?

Mi az a térbeli emlékezet?

Először is azt érdemes tisztázni, hogy a térbeli emlékezet annak a képessége, hogy megjegyezzük bizonyos tárgyak helyzetét azáltal, hogy többször is interakcióba lépünk velük. A grafikus felhasználói felületeken a térbeli emlékezet lehetővé teszi az automatizálásnak egy bizonyos szintjét, ha a felhasználók gyakran vesznek igénybe bizonyos funkciókat.

A térbeli emlékezet kihasználásához két dolog szükséges. Az egyik a nem változó felhasználói felület, ahol az egyes elemek nem mozognak (túl sokat), illetve a másik az egyes elemek többszöri elérése a felhasználó által.

Ember-számítógép interakciós kutatásokból tudjuk, hogy a térbeli emlékezet a határokhoz és tereptárgyakhoz viszonyít. Tehát, amikor egy papírtérképen keresel valamit, és mondjuk a térkép alsó részén találod meg, akkor ha legközelebb megint elő kell keresni a helyet a térképen, a térbeli emlékezeted a térkép széléhez való viszonyt rögzítette, így ez határozza meg, hogy hol keresd a helyet.

A weboldalakra nézve ebből két következtetést tudunk levonni. Az egyik az, hogy a világosan meghatározott, egyértelmű vizuális jelzésekkel jelölt elemek kulcsszerepet játszanak a térbeli emlékezet kialakításánál. A másik az, hogy amikor a nézet mérete változik (mert mondjuk más lesz a böngészőablak mérete), az elemeknek lehetőleg ugyanazon a helyen kellene elhelyezkedniük a határvonalakhoz viszonyítva.

Utóbbi egyébként azt jelenti, hogy ha a böngészőablak átméretezése hatására megváltozik az elemek elrendezése, akkor az komolyan megzavarja a felhasználót egyes elemek megtalálásában. Ez csak akkor nem gond, ha a felhasználók nem túl gyakran látogatják a weboldaladat vagy az alkalmazásodat, vagy ha mindig ugyanolyan nézetet használnak.

A határvonalak mellett ugyanakkor fontosak a tereptárgyak is, ha egy elem helyzetét kell rögzíteni a memóriánkban. Általában az ilyen tereptárgyakat használjuk arra, hogy meghatározzuk a saját helyzetünket. A felhasználói felületeken a felhasználók emlékeznek arra, hogy egy elem mondjuk közel volt a keresőmezőhöz.

Ugyanakkor a tereptárgyakat nem csak elemek helyzetének rögzítésére használunk, hanem ezekhez az elemekhez történő navigációra is mind két-, mind pedig háromdimenziós környezetben. Tehát, amikor egy idegen városban vagy, de vissza kell találnod a szállodádhoz, akkor a térbeli emlékezet segít ebben a tereptárgyak azonosítása révén (már ha nem használod a gps-t). Ezeknek a segítségével olyan dolgokat is megtalálsz, melyek adott pillanatban nem is láthatók.

A térbeli memória ugyanakkor nem működik tökéletesen: a felhasználók csak megközelítőleg emlékeznek egy-egy elem helyzetére, kivéve, ha nagyon gyakran használják azt. A dolgot tovább bonyolítja, hogy minden ember térbeli emlékezete eltérő hatékonyságú. Ugyanakkor elegendő ismétlés esetén a gyakran használt elemek helyzetére emlékezni fognak általában a felhasználók.

Hogyan segítsd a felhasználók térbeli emlékezetét?

Az előbbiekből tehát láttuk, hogy mi segít a felhasználóknak egyes elemek helyzetének meghatározásában a weboldalakon. Ugyanakkor figyelembe kell venni más UX tényezőket is egy felület tervezésénél, így például a tanulhatóságot, a hatékonyságot, vagy akár a teljes elégedettséget, melyek szemben állhatnak a térbeli emlékezet kihasználásával.

A másik dolog, hogy a térbeli emlékezetre akkor érdemes optimalizálni, ha vannak olyan felhasználók, akik rendszeresen használják az adott weboldalt vagy alkalmazást. Ilyenkor különösen fontos, hogy ne változzon a legfontosabb funkciók és tartalmak helyzete. Az olyan weboldalak esetében viszont, melyeket a felhasználók csak olykor-olykor látogatnak meg, nem jelent olyan fontos tényezőt a térbeli memória kihasználása.

Kerüld az adaptív felületeket!

Az adaptív felületek jellemzője, hogy újrarendezik a felhasználói felület elemeit a felhasználók várható igényeire tekintettel. A legtöbb ilyen adaptív felület egyébként nem működik igazán jól, pont azért, mert akadályozzák a felhasználók térbeli emlékezetének használatát, fejlődését.

Ugyanakkor vannak olyan adaptív felületek, melyek nem teszik ezt: ilyen, amikor egy lenyíló menüben a gyakran használt elemek legfelülre kerülnek. Érdemes azonban ebben az esetben is nem csak legfelül megjeleníteni elemet, hanem a szokásos helyén is.

Emeld ki!

Mivel a térbeli emlékezet nem működik pontosan, ezért nem érdemes kizárólag rá hagyatkozni egyes elemek megtalálásánál. Érdemes olyan szöveges vagy vizuális jelzéseket még elhelyezni, melyek segítenek az elemek azonosításában a felhasználóknak. Ez a gyakorlatban például azt jelenti, hogy ikonok mellé címkét is helyezel vagy egy kontrasztos színt adsz neki, ami kiemeli a többi elem közül. Ha ehhez az eszközhöz nyúlsz, akkor igyekezned kell elkerülni, hogy a felület zűrzavarossá váljon.

Használj lapos hierarchiát!

Amikor a térbeli emlékezetre építesz, akkor a legjobb, ha valamennyi információ egyszerre átlátható. Ezáltal a felhasználók minden elemet látnak, illetve a számukra fontos elem ezekhez viszonyított helyzetét is. Ez persze nem járható út, ha szűkös a hely vagy sok az információ, és csak lelassítja a keresést, ha nagyon sok lehetőséget kínálsz a felhasználónak. Kompromisszumként ilyenkor jelennek meg például a hierarchiába rendezett legördülő menük, melyek nem foglalnak helyet, mégis jelen vannak.

A hierarchia ugyanakkor két okból sem hatékony elemek megtalálásánál: az egyik oka, hogy lassítják a felhasználót (hiszen le kell nyitnia a menüt a keresett elem megtalálásához), a másik, hogy az információs tér egy jelentős részét takarják, ami viszont rontja a térbeli emlékezetet. A leghatékonyabb egy széles, de lapos hierarchia kialakítása lehet.

Jeleníts meg áttekintést az információs térről!

Nagy mennyiségű adat nem fér ki a kijelzőkre, ezért görgetésre kényszeríti a felhasználót. Ez viszont akadályozza a térbeli emlékezet felépítését az adott oldalra vonatkozóan. Ezért érdemes bevetni olyan vizualizációs technikákat, mint a térképek vagy miniatűr nézetek. Ezek segítenek nem csak a vizuális emlékezet kialakításában, hanem abban is, hogy feldolgozzák az emberek a sok információt.

Helyezz el tereptárgyakat!

Különösen a adatokkal teli, rendkívül összetett alkalmazások esetében fontos, hogy szándékosan elhelyezz tereptárgyakat, melyek segítik a visszatérő felhasználókat a tájékozódásban. Ilyen lehetnek a színes pontok, vagy a változó színek a tartalomban és az áttekintésben. Ezek úgy működnek, mint a könyvjelzők vagy szamárfülek egy könyvben.

Összességében tehát elmondható, hogy a térbeli emlékezet fontos a hatékony feladatvégzéshez visszatérő felhasználók esetében. A térbeli emlékezetet az ismétlések építik, ha rendelkezésre áll egy stabil, nem változó felület. Használatával csökken a kognitív erőfeszítés mértéke, amikor egy fontos funkciót vagy tartalmat kell megtalálni.

A térbeli emlékezet ugyanakkor nem pontos, ezért a felhasználók számára más vizuális jelzések is kellenek, illetve érdemes áttekintést kínálni nekik a teljes információs térről, valamint egy lapos, de széles hierarchiát használni.

(A szöveg ezen bejegyzés felhasználásával készült.)

Kategória: Design | Címke: ,

Főleg írok. Főleg blogot és közösségi médiát, de tágabb perspektívában: online marketing, úgyhogy van benne bőven SEO, laza AdWords, webdesign-okoskodás, és még ami belefér.

Comments are closed.