Keresés
Header Háttér

Webshark Blog

… jquery, ajax, design, psd, plugin, modul, web2, social, miegymás…

2021-03-250 komment

Mitől néz ki jól egy weboldal?

Melyek azok az összetevők, melyek elengedhetetlenek egy webdesign esetében, ha azt akarjuk, hogy jól nézzen ki? Néhány tényezőről van csak szó. De azok fontosak.

Ha valaki ránéz egy weboldalra, akkor viszonylag könnyen meg tudja mondani róla, hogy az – ízléstől függetlenül – jól néz ki, vagy sem. Azt viszont már sokkal nehezebb megmondani, hogy miért is néz ki jól az adott weboldal. Pedig nem bonyolult a dolog, csak ismerni kell néhány vizuális design alapelvet, melyeket a Nielsen Norman Group gyűjtött össze egy bejegyzésben.

Tipográfia és távolságok

Egy weboldal alapszinten nem áll többől, mint betűkből és a közöttük lévő térből. De hogy milyen betűket használunk és azokat hogyan rendezzük el, alapvetően meghatározza azt, hogy jól néz-e ki a weboldal.

Az egyik összetevőt tehát a betűk jelentik, egy adott betűkészlet használata, a variációk, a színek. Ha túl sokféle a variáció, akkor sérül a következetesség és a design elveszíti vonzerejét. Ökölszabályként elmondható, hogy egy designnál nem használhatunk egy-két betűkészletnél többet, ezen belül pedig a dőlt, a vastag betűs változatokat mindig ugyanazon célból variálhatjuk az oldalon.

Legalább ugyanilyen fontosak azonban a használt terek is. Így a rácsba, hasábokba rendezés, mely szabályossá teszi az elrendezést. A kialakított elrendezésnek minden aloldalon ugyanúgy kellene megjelennie. Ha bármilyen eltérés történik ettől az alap-elrendezéstől az csak szándékosan történhet, szintén szabályok alapján, különben sérül a következetesség és így a design.

Ugyancsak fontosak a sortávolságok a szövegeknél: ha néhány bekezdéses szövegekről van szó, akkor eltérhetünk az alapértelmezett távolságtól (betűméret + 2 px), és a távolság akár +4-6 px is lehet. Ezáltal szellősebbé, olvashatóbbá válik a szöveg.

Hierarchia és színek

Ha a weboldalon már megjelennek a képek és a színek is, akkor azokat is következetesen kell meghatározni, hogy elérjünk egy vonzó megjelenést. Ahogy a betűknél, úgy a színeknél is mérsékelni kell a változatosságot: két színnél nem feltétlenül van szükség többre. Az egyik lehet sötétebb, mely jól látható egy fehér háttéren, míg a másik világosabb.

Az persze némi esztétikai érzéket igényel, hogy a megfelelő színeket válasszuk, hiszen az alapszínek nem feltétlenül jelentik a legjobb választást. Sok szempontot át kell gondolni a színek kiválasztásánál, amiről részletesebben itt írtunk. Mindenesetre a színek számát érdemes visszafogni az erőteljesebb hatáshoz.

Ezután a megfelelő vizuális hierarchia kialakítása következik, mely vezeti a látogatók tekintetét, és megmutatja a fontos elemeket az oldalon. Ebben a legfontosabb szerepük a méreteknek és a színeknek van, valamint, hogy következetesen használjuk.

Végül a képek, fotók, grafikák következnek, melyeknek segíteniük kell a felhasználókat abban, hogy vizuálisan megértsék a terméket, és nem csak dekorációs célt kell betölteniük. Sokat javít a weboldalad megjelenésén, ha a képek összhangban vannak a design többi részével, például azáltal, hogy passzolnak a háttérszínek.

Következetesség

Már eddig is többször szóba került a következetesség, mivel tulajdonképpen egy vonzó webdesignnak az az alapja, hogy következetesek legyünk a vizuális elemek használatánál. Ennek hiányában elveszítjük a professzionális megjelenést is.

Ennek érdekében a weboldaladnál egy vizuális rendszert kell létrehozni és ragaszkodni hozzá a weboldal minden részén. Milyen elemeknél fontos a következetesség? Főleg amiket eddig felsoroltunk: a távolságoknál, a betűtípusoknál, a színeknél, a hierarchiánál, az elrendezésnél, stb. Ha pedig sikerül következetesnek maradni a design minden eleménél, akkor annak az lesz az eredménye, hogy egységessé és vonzóvá válik a megjelenés.

Összességében tehát elmondható, hogy egy-egy weboldal akkor néz ki jól, ha figyelembe veszik a tervezénél a fenti alapelveket. Tehát egy vizuális design rendszer alapján szervezik a weboldalt: a szövegeket és a grafikai elemeket rács mentén helyezik el, világos hierarchiát alakítanak ki visszafogott színpalettával, valamint mindezt következetesen használják a teljes weboldalon.

Kategória: Egyéb | Címke:

Főleg írok. Főleg blogot és közösségi médiát, de tágabb perspektívában: online marketing, úgyhogy van benne bőven SEO, laza AdWords, webdesign-okoskodás, és még ami belefér.

Comments are closed.