Keresés
Header Háttér

Webshark Blog

… jquery, ajax, design, psd, plugin, modul, web2, social, miegymás…

2021-08-120 komment

Milyen esetekben rossz választás a WordPress a weboldaladhoz?

A WordPress mára a legnagyobb részesedéssel bíró szereplő a tartalomkezelő rendszerek között. Annak ellenére azonban, hogy sokan használják, még nem feltétlenül jó választás neked is.

Persze érthető, ha csábít a viszonylagos egyszerűsége és a praktikussága, a kigondolt ökoszisztéma, a rengeted elérhető téma és plugin, illetve a rugalmasság, mely mindenféle weboldal létrehozását lehetővé teszi. Ugyanakkor a WordPress használata egy bizonyos fokú felelősséggel is jár. És azért, mert jól lehet használni, nem biztos, hogy a Te esetedben érdemes is.

És most nem a biztonságról, előnyökről és hátrányokról akarunk beszélni, hanem arról, hogy amikor egy weboldal készítésén töröd a fejed, akkor milyen igények és feltételek esetében nem jó választás.

Nincs senki, aki karbantartaná

Nagyon sokszor lehet találkozni azzal a jelenséggel, hogy valaki összehoz egy WordPress-alapú oldalt – vagy épp összehoznak neki -, ezt követően azonban évekig be sem néz a motorháztető alá. Annyit lát, hogy az oldal működik, de nem igazán foglalkozik azokkal a problémákkal, melyek közben a háttérben kialakulnak.

Pedig a WordPress esetében, ha nem nézünk rá rendszeresen szakértő szemmel, akkor számtalan problémába futhatunk bele. Elég csak a frissítések hiányára gondolni: maga a rendszer, a témák és pluginek esetében, melyek így komoly sebezhetőséget hordoznak, és bármikor bekövetkezhet a baj. Erre nem is nehéz példákat találni.

Egy szoftver frissítése pedig nem is feltétlenül egyszerű, vannak esetek, amikor szükséges a hozzáértés, ennek pedig költsége van. Persze a WordPress ezt igyekszik egyre felhasználóbarátabb módon megoldani, ugyanakkor nem árt tisztában lenni azzal, hogy bármi félremehet a végeredményt illetően, és akkor ott állsz egy nem működő weboldallal.

A legnagyobb baj, hogy a weboldaltulajdonosok addig nem is igazán mérik fel a karbantartás fontosságát, amíg erre nem figyelmezteti őket egy szakember. Sokszor persze még ilyenkor sem veszik komolyan a helyzetet.

Tehát, ha egy cégnek nincs embere arra – vagy nem hajlandó megfizetni valakit ezért a munkáért -, hogy folyamatosan karbantartsa a WordPress-oldalát, akkor a legjobb, ha nem ezzel a CMS-sel próbálkozik. Ilyenkor egy statikus HTML-weboldal vagy egy zárt forráskódú CMS sokkal jobb megoldás lehet, mivel jóval kisebb a sérülékenysége és a karbantartási igénye.

Nincs is szükséged tartalomkezelő rendszerre

Az állandóan változó tartalom jó dolog, ha ki akarjuk elégíteni a felhasználóinkat vagy keresőoptimalizálási céljainkat, jól lehet igazodni vele a változásokhoz. Ugyanakkor nem minden cégnek szükséges vagy lehetséges rendszeresen tartalmakat készíteni. Néha nincs pénz vagy idő eredeti tartalom létrehozására.

Márpedig a WordPress mellett a legfőbb érv éppen az, hogy segítségével könnyen létrehozhatók és rendszerezhetők tartalmak. Erre való a CMS.

De mi van, ha a Te céges weboldaladnak egyáltalán nincs szüksége blogra? A hagyományos, statikus céges oldalak továbbra is jelen vannak a weben, nem követelmény a hírek gyártása vagy blogok írása. Ezeknek a weboldalaknak a célja mindössze annyi, hogy a legfontosabb információkat megismertessék a cégről az érdeklődőkkel, illetve kapcsolatba léphessenek. Ezen túl azonban nem kell nekik semmi olyasmi, amiben egy CMS jó.

Egy ilyen céges weboldal esetén óriási hiba WordPressre építkezni. Egyrészt az induló költségek is magasabbak lehetnek, főleg ha egy egyedi téma is készül az oldalhoz, másrészt pedig ott van a már említett karbantartási igény.

Tehát, ha nincs sok tartalmad, vagy nem tervezed tartalmak létrehozását, akkor számodra felesleges egy CMS, mert csak értelmetlenül veszel gondokat a nyakadba.

Nem is akarod megismerni a működését

A WordPress az idők folyamán egyre könnyebben használhatóvá vált a laikus felhasználók számára. Egyre inkább rájuk kezdett figyelni, így olyanok is használni kezdték, akik számára a WordPress irányítópultja valójában egy kicsit bonyolultnak néz ki.

Lehet, hogy kívülről egy-egy WordPress blog elég egyszerűnek tűnik, azonban a háttérben még lehet összetett a rendszr. Ha csak bejegyzéseket akarsz írni, akkor is elég széles a WordPress által kínált lehetőségek köre, és ezek használata nem biztos, hogy magától menni fog. Ehhez meg kell ismerni a működését és a lehetőségeit, mely nem is lehetetlen feladat azok számára, akik hajlandóak tanulni, beleásni magukat a dolgokba, ugyanakkor nem biztos, hogy neked ehhez van kedved vagy időd.

Ha nincs, akkor jobban jársz egy olyan weboldallal, amely nem kezelhető ennyire rugalmasan, hanem egy sokkal egyszerűbb rendszer. Vannak ilyenek is, melyeknél mindössze néhány dolgot kell vagy lehet beállítani. Igaz, nem is kínál a felhasználója számára annyi lehetőséget. De erre talán nincs is szükség, főleg azon az áron, hogy sok időt emészt fel.

Persze nincs semmi ördöngösség a WordPress használatában, de néhány weboldaltulajdonos számára már túl nehéz lehet a feladat. És amikor valóban nincs is szükség a funkcióira, akkor jól megvan ezek nélkül is a weboldal. Ilyenkor semmi rossz nincs abban, hogy a WP helyett egy egyszerűbb rendszer használsz.

Kategória: Fejlesztés | Címke: ,

Főleg írok. Főleg blogot és közösségi médiát, de tágabb perspektívában: online marketing, úgyhogy van benne bőven SEO, laza AdWords, webdesign-okoskodás, és még ami belefér.

Comments are closed.