Keresés
Header Háttér

Webshark Blog

… jquery, ajax, design, psd, plugin, modul, web2, social, miegymás…

2021-09-300 komment

Miért kékek a linkek a weboldalakon?

Habár az elmúlt években már mindenféle, a designhoz igazodó színű linkekkel találkozhatunk a weboldalakon, azért még mindig azt mondhatjuk, hogy a linkek általában kékek a weboldalakon. De miért? És érdemes kék linkeket használni a weboldalunkon?

A Mozilla blogja ásta elő nemrég a választ a címben feltett kérdésre, és kutatásuk során azt találták, hogy nem volt ez mindig így.

A kék link megjelenése

Például az első Windowsban, az 1.0-ban, mely 1985-ben jelent meg, még feketék voltak a linkek, igaz, aláhúzták őket.

De ugyanígy, az Apple sem használt még ekkoriban kék linkeket. Az általa kitalált HyperCard nevű program 1987-ben már linkeket használt az oldalak között, de ezek feketék voltak.

Sőt, még az első internetes böngésző is, melyet Tim Berners-Lee alkotott 1987-ben, szintén teljesen fekete-fehér volt, kék linkek nélkül, ugyanakkor az aláhúzások már itt is megjelentek.

A kék szín először a Windows 3.1-nél jelent meg 1992-ben úgy, hogy az aktív állapotot jelölte azoknál az elemeknél, melyekre a felhasználó rákattintott: például mappákra, ikonokra. Ez tehát még nem a kék link megjelenése, de mutatja a közeledést hozzá.

Sokat aztán már nem kellett várni a kék link megjelenésére, ugyanis, amikor 1993-ban felbukkant a Mosaic böngésző 0.13-as verziója, ott a leírásban már olvasható, hogy a linkek kéken, aláhúzással jelennek meg, illetve, ha a felhasználók kattintottak rájuk, akkor lilává válnak.

Kép sajnos nincs erről, ugyanakkor a Distilled blognak sikerült szereznie egyet az 1993-as Cello Beta böngészőről, ami így nézett ki:

Egyetlen kis hiba van ezzel, hogy itt nem a linkek voltak kékek és aláhúzottak, hanem a címsorok. Mindenesetre a szintén 1993-ban megjelent Mosaic Ports esetében már látható az aláhúzott kék link:

Az 1994-ben megjelent Netscape böngészőben is ugyanaz a vizuális nyelv jelenik meg, mint a Mosaicnál, így szürke a háttér, a linkek pedig kékek és aláhúzottak.

1995-ben aztán a Microsoft is előállt az Internet Explorerrel, ahol ugyanezzel a megjelenéssel találkozunk:

Az Internet Explorer a Windows 95-tel együtt érkezett, beépítve. És itt vette kezdetét a nagy böngészőháború is, először a Netscape és az IE között.

De miért kékek a linkek?

Mindezek alapján felmerülhet a kérdés, hogy mi történt 1993-ban, amiért kék linkek jelentek meg. Biztos válasz nincs, ugyanakkor akad néhány elmélet ezzel kapcsolatban.

Az egyik oka, amit gyakran hallani, a színkontraszt. Ez azonban nem igaz, mert ha megnézzük a klasszikus kék szín és a fekete szövegszín közötti kontrasztarányt, akkor 2,3:1-et kapunk. Ez pedig nem jelent igazán jelentős kontrasztot.

Valószínűbb, hogy a Mosaic és a Cello is felült ugyanarra a trendre, mely a felhasználói felületeket akkor uralta. A Windows 3.1 ugyanis néhány hónappal korábban jelent meg és a linkeknél is alkalmazott kék színt használta a kijelölt, aktív elemeknél. Egészen addig (1985-től) a linkek feketék és aláhúzottak voltak, szintén a Microsoft operációs rendszere az 1 miatt.

Hozzájárulhatott még a kék linkek megjelenéséhez az is, hogy ekkor kezdtek terjedni a színes monitorok, melyeken jól mutatott egy kék színű link az addigi fekete aláhúzott helyett. Aztán amikor a Netscape és az Internet Explorer megjelent, már a meghonosodott a kék link a weben.

Érdemes kék linkeket használni a weboldalakon?

Amikor az hiperlinkek megjelentek, még csak néhány szín volt elérhető a számítógépeken. Jelenleg azonban már bármilyen színt kiválaszthatunk a linkünk megjelenítésére. Miért kellene a kékhez ragaszkodni, vagy megszokásból azt használni?

Mint az több weboldalon – például nálunk – is látható, sokan ma már nem a kéket használják a linkek jelölésére. Ugyanakkor, ha színt választasz a linked megjelenítésére, akkor érdemes figyelembe venni néhány dolgot:

  • A kontraszt a háttérhez, és a többi szöveghez képest. Ez azt jelenti, hogy a weboldal designja jó esetben nem írja felül a használhatóságot, vagyis a linkeknek jól elkülöníthetőnek kellene lennie, mind a szövegtől, mind a háttértől, a megfelelő kontrasztaránnyal.
  • A linkeknek és a gomboknak kellően nagyoknak kellene lenni ahhoz, hogy a felhasználók kattinthassanak rájuk, mindenféle eszközön, akár az ujjukat használva.

Az ugyanakkor vitathatatlan, hogy a kék szín még mindig a legjobb jelzés arra, hogy linkről van szó egy szövegben. Ugyanakkor lehet, hogy ma már, amikor gyakoriak a sötét vagy színes hátterek, akkor ezek miatt nem érdemes vagy nem is lehet alkalmazni a megszokott kék színt.

Kategória: Egyéb | Címke:

Főleg írok. Főleg blogot és közösségi médiát, de tágabb perspektívában: online marketing, úgyhogy van benne bőven SEO, laza AdWords, webdesign-okoskodás, és még ami belefér.

Comments are closed.