Keresés
Header Háttér

Webshark Blog

… jquery, ajax, design, psd, plugin, modul, web2, social, miegymás…

2022-12-080 komment

Hogyan fog kinézni a közösségi média a jövőben? Mi látszik az adatokból?

Habár a közösségi média már hosszú évek óta az életünk része, úgy néz ki, hogy még mindig tartogat meglepetéseket. De merre tart az elkövetkező években?

Ha a közösségi média jövőjét találgatjuk, akkor nem csak a fantáziánkra vagyunk bízva, ugyanis sokat segítenek ebben az adatok – leginkább azok, melyeket a fiatalabb generációk vizsgálatával kapnak -, és a már beharangozott új funkciók figyelembe vétele.

Átkerül a keresés a közösségi médiába

Amit legelőször is ki lehet jelenteni, hogy ha Z-generációt tekintjük, akkor a keresés számukra már nem csak a Google-t jelenti, hanem a közösségi oldalakat, azon belül is akár a TikTokot, mely az idősebbeknek eszébe sem jutna. Pedig a Hubspot adatai azt mutatják, hogy ha a fiatalok információt szeretnének egy termékről – akár ajánlást, akár értékelést -, akkor a közösségi médiához fordulnak, sokszor automatikusan a TikTokhoz.

Nemrég egyébként a Google egyik vezetője is arról beszélt a TechCrunchnak, hogy az olyan közösségi platformok, mint a TikTok vagy az Instagram, a Google-t két irányból is fenyegetik: a térkép és a keresés felől. Mint kiderült, vizsgálataik szerint a fiatalok 40 százaléka nem a térképhez vagy a keresőhöz fordul, ha mondjuk egy éttermet akar találni, inkább a TikTokon és az Instagramon próbálkoznak.

De mi lehet ennek az oka? Prabhakar Raghavan Google-alelnök szerint elsősorban az, hogy előnyben részesítik a „haladó” vizuális válaszokat.

Nem véletlen, hogy a TikTok új keresési funkciókkal kísérletezik, mellyel a felhasználók aktivitását akarja fokozni. 2022 augusztusában tesztelték azt, hogy a keresett kulcsszavakat a rendszer kiemeli és linkeli a találatoknál. Ez egy további lehetőség a felhasználóknak, hogy új tartalmakat fedezzenek fel.

Még nagyobb lesz az influencerek befolyása

Egy 2022-es vizsgálatból – melyben ezer embert kérdeztek meg – kiderült, hogy az influencerek befolyása sokszor nagyobb, mint a barátoké vagy a családé. Amikor azt kérdezték az alanyoktól, hogy a vásárlási döntéseiket milyen tényezők befolyásolják a leginkább, 30 százalék jelezte azt, hogy az influencerek ajánlásai, és csak 27 százalék említette a barátokat és a családtagokat.

Ennek valószínűleg azok az influencerek az okai, akik egy-egy területre specializálódtak, így a véleményük ebben a tekintetben sokkal értékesebb, mint a családtagoké, akik az adott dologhoz nem feltétlenül a legjobban értenek. A jövőben pedig az várható, hogy még nagyobb lesz a befolyásuk, már csak azért is, mert egyre több van belőlük.

A vizsgálat eredménye szerint egyébként a 18-24 éves korosztály 30 százaléka, míg a 25-34 éves korosztály 40 százaléka önmagát is tartalomkészítőnek tekinti. És habár egy tartalomkészítő még nem feltétlenül influencer, gyakran mégis erről van szó.

Vásárlás a közösségi médiában

Az Instagram volt az első olyan közösségi platform, mely integrálta a zökkenőmentes vásárlási élményt, ugyanakkor nagyon valószínű, hogy lesznek követői. Már csak azért is, mert néhány év múlva felnő a Z-generáció, és elkezdi költeni a megkeresett pénzét. A vizsgálatok alapján pedig úgy tűnik, hogy ez a generáció már a közösségi médiát részesíti előnyben új termékek felfedezésére, különösen pedig a rövid videókat kedvelik ebben a tekintetben.

Mindez azt jelenti, hogy a verseny egyre inkább áttevődik a közösségi média platformokra, melyek integrált vásárlási élményt nyújtanak majd annak érdekében, hogy a fogyasztókat a platformon tartsák. Az Instagram ezen a területen már jelentős sikereket ért el, csak idő kérdése, hogy a többiek is követni kezdjék.

Virtuális és kiterjesztett valóság

A metaverzum, az NFT-k és a web3 trendje miatt úgy tűnik, hogy a virtuális valóság egyre nagyobb teret követel a közösségi médiában is. A kiterjesztett valóságban a Snapchat jár az élen a szűrőivel, melyeket olyan virtuális megoldásokká fejleszt, amik lehetővé tesznek egy sokkal komolyabb vásárlási élményt, mint amit eddig ismertünk a weben.

Egy Insider Intelligence jelentés szerint a vásárlók 39 százaléka kifejezetten érdeklődik az ilyen kiterjesztett valóságot alkalmazó vásárlási élmények iránt. Persze a kiterjesztett valóságnak nem muszáj a vásárlásra korlátozódnia a közösségi médiában. Megjelenhet virtuális találkozóknál vagy közös játékoknál is.

A Meta már 2021-ben bejelentette a Horizon megnyitását, mely egy közösségi virtuális valóság platform a metaverzumban. Ez egy természetes lépés a Meta részéről, miután megszerezte az Oculust.

Mindenesetre az látszik, hogy a közösségi média nem állt le, hanem fejlődik, nem marad olyan, mint amilyennek eddig ismertük. A változások pedig olyan szerteágazóak, hogy szinte nem is lehet megjósolni a jövőt, mert nem lehet megmondani, melyik lesz a domináns. De azért az adatok mégis megmutatnak valamit.

Kategória: Social Media | Címke:

Főleg írok. Főleg blogot és közösségi médiát, de tágabb perspektívában: online marketing, úgyhogy van benne bőven SEO, laza AdWords, webdesign-okoskodás, és még ami belefér.

Comments are closed.

kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet