Keresés
Header Háttér

Webshark Blog

… jquery, ajax, design, psd, plugin, modul, web2, social, miegymás…

2022-12-230 komment

Néhány trend, ami 2023-ban várhatóan kikopik a netről

Az online trendek jönnek és mennek, az emberek felkapnak valamit, ami egy darabig úgy tűnik, hogy óriási dolog és megváltoztat mindent, aztán néhány hónap múlva már alig emlékezünk rá. Lesz néhány olyan trend, amire ugyanilyen sors várhat a jövő évben.

A Hubspot vizsgálta meg, hogy melyek lehetnek azok a trendek, melyeknél talán elfogy a lendület 2023-ban.

Hírességek általi termék-ajánlások a közösségi médiában

Amikor valamelyik közösségi média felületen belebotlunk egy híresség által közzétett posztba, ahol valamilyen termékkel pózol, akkor azért sokakban felmerül a kérdés, hogy vajon tényleg használta-e a terméket, tapasztalatból állítja, ami a kép alatt olvasható.

Egy ilyen poszt elég nagy port vert fel 2022-ben: Kim Kardashian a Beyond Meat termékét népszerűsítette, de sokaknak feltűnt a promó-videó kapcsán, hogy csak megjátssza azt, hogy bele is harap a hamburgerbe. Ez pedig azért felvetett néhány kérdést a hitelessége kapcsán, és Kardashian is magyarázkodni volt kénytelen miatta.

Márpedig a hírességek termék-ajánlásai attól működnek, hogy a követőik bíznak bennük, elhiszik, amit állítanak egy termékről. De mint tudjuk, a bizalmat nehéz felépíteni, ellenben könnyű lerombolni.

A kutatások azt mutatják, hogy a bizalom mára megingott a hírességek ajánlásaival kapcsolatban. A Z-generációnak mindössze 44 százaléka bízik a hírességek vagy sportolók ajánlásaiban, míg az X-generáció esetében ez az arány 38 százalék. Az előbbi tanulmányból azonban az is kiderül, hogy egyelőre az influencerek iránt a bizalom még megvan, sőt az látszik, hogy a közösségi média influenszerek – azon belül is elsősorban a mikro-influenszerek – veszik át a hírességek helyét az ajánlásoknál.

A mikro-influencerek kapcsán érdemes tudni, hogy ugyan sokkal kisebb a követőszámuk, mint a hírességeknek, azonban a követőik sokkal aktívabbak, jobban bíznak bennük. Már csak azért is, mert jóval inkább hétköznapi embernek tűnnek, tehát hasonlatosak magukhoz a követőkhöz.

Szétfilterezett Instagram-képek

Az Instagram esztétikája az elmúlt években folyamatosan változott. De nem az egyre mesterkéltebb, tökéletesebb képek irányába, hanem pont fordítva. Ezt már mi is emlegettük az Instagramról szóló anyagunkban, azonban a Hubspot szerint továbbra is érdemes kihangsúlyozni.

Itt arról van szó, hogy a szűrők túlzott használata és a tökéletes feed már a múlté. Most azt lehet látni, hogy az influencerek, a cégek és az átlagos felhasználók is egyre inkább szerkesztetlen tartalmakat tesznek közzé az Instagramon.

A fordulat egyébként valószínűleg azért következett be, mivel egyre több felhasználónak lett elege a mesterkélt világból, ami évekig meghatározta a platformot. A Z-generáció ráadásul sokkal inkább értékeli a hitelességet, mint a mesterséges tökéletességet. Nem meglepő, hogy a TikTok felé húznak, ahol a nyers és szűrő nélküli tartalom a természetes. A változáshoz pedig a cégek is igazodnak.

Audio chat szobák

Az olyan audio chat szobák népszerűsége, mint a Clubhouse vagy a Twitter Spaces, a Covid-járvány első napjaiban kezdett felívelni, amikor mindenki mindenféle módon próbált kapcsolatot kialakítani más emberekkel, ha már a személyes kapcsolatok redukálódtak. A Clubhouse esetében várólista alakult ki, így sokan nem tudtak csatlakozni, amikor szerettek volna. Ma viszont már szinte nem is emlékszünk rá.

A cégek marketingeseinek 29 százaléka is úgy döntött, hogy jövőre nem foglalkozik többet az audio chat szobákkal, nem szánnak az ottani jelenlétükre több pénzt. Igaz, ebben az is közrejátszik, hogy az emberek ezekben a chatszobákban emberekkel akarnak beszélni, nem pedig cégekkel. A Z-generációnak mindössze 7 százaléka használja arra az audio chat szobákat, hogy új termékeket fedezzen fel.

De az audio chat szobák egyébként is veszítenek népszerűségükből a fiatalabb közönség körében. A Z-generációnak mindössze 13 százaléka látogatott el a Clubhouse chatszobáiba az elmúlt három hónapban.

Hosszú videók a közösségi médiában

A közösségi médiát a rövid formátumú videók dominálják, és ez nem fog változni 2023-ban sem. Sőt, úgy néz ki, hogy a rövid videók várhatóan minden más trendnél nagyobb mértékben lesznek népszerűek 2023-ban. Nem véletlen, hogy a marketingesek 96 százaléka szerint egy videó optimális hosszúsága jelenleg 10 perc alatt van.

Ez persze nem azt jelenti, hogy a hosszú videók kihalnának, hiszen ezekkel jóval több információt lehet átadni egy témában, egy termékről, egy szolgáltatásról vagy egy cégről. Itt a kihívás az, hogy fenn kell tartani a közönség figyelmét a videó egész időtartama alatt.

Ez a rövid formátumú videók esetében kisebb kihívás, ezért is működnek jobban a közösségi médiában, ahol egyébként is jóval rövidebb ideig képesek az emberek koncentrálni egy-egy tartalomra.

Metaverzum-marketing

A metaverzum még jóformán meg sem jelent, úgy néz ki, hogy már lankad irányába a figyelem. A kezdeti izgalom legalábbis jelentősen alábbhagyott: a marketingesek 29 százaléka gondolkodik azon, hogy leállítja a tevékenységét 2023-ban az olyan metaverzum platformokon, mint a Horizon Worlds vagy a Roblox. Sőt, több mint a marketingesek negyede készül teljesen feladni a VR-ral és AR-ral kapcsolatos tevékenységet.

A metaverzum persze izgalmas, és talán van benne potenciál, ugyanakkor meglehetősen körülményes még a használata. A felszerelések drágák és kényelmetlenek, a terjedése pedig sokkal lassabb az előzetes várakozásoknál. Egyelőre a metaverzummal a legtöbben nem tudnak mit kezdeni, nem igazán látják benne a lehetőségeket, hiszen még nagyon gyerekcipőben jár, és nem tudni, mire lesz képes. Viszont, ahogy a dolgok változnak, úgy folytatódhat a fejlődése, ami a hozzáállást is megváltoztathatja majd.

Kategória: Webmarketing | Címke:

Főleg írok. Főleg blogot és közösségi médiát, de tágabb perspektívában: online marketing, úgyhogy van benne bőven SEO, laza AdWords, webdesign-okoskodás, és még ami belefér.

Comments are closed.

kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet