Keresés
Header Háttér

Webshark Blog

… jquery, ajax, design, psd, plugin, modul, web2, social, miegymás…

2018-04-050 komment

5 komoly kihívás, amivel most szembe kell nézned, ha van egy weboldalad

Ahogy telnek-múlnak az évek, egyre több olyan dologra kell odafigyelniük a weboldal-tulajdonosoknak, melyek nem kapcsolódnak szorosan véve a weboldaluk megjelenéséhez. Míg egy-két évtizede elég volt, ha egy weboldal jól nézett ki és működött, ma már jóval több dolog okoz fejtörést.

Közvetlenül talán nem fontosak ezek a fejtörést okozó kérdések a weboldal megjelenéséhez, hatékonyabbá tételéhez, azonban közvetve mindenképpen foglalkozni kell velük, mert hozzátartoznak ahhoz, hogy létezzen a weboldal.

Egyre komolyabb biztonsági fenyegetések

A biztonság kérdése egyre fontosabbá válik. Hiszen nap, mint nap hallani nagy cégekkel szembeni támadásokról, vagy akár csak a TLS 1.0 végéről, mely ugyanígy fontos a biztonság szempontjából. Mindig felmerül valamilyen biztonsági probléma, melyre oda kell figyelni.

A weboldalak elleni támadások egyre kifinomultabbá válnak. Előfordul, hogy egy olyan dolog, amiben eddig megbíztál, hirtelen veszélyforrássá válik. Ilyen lehet például egy WordPress plugin, mely egy olyan személy kezébe jut, aki azt támadásra használja fel. Erre pedig csak akkor döbbensz rá, amikor már túl késő.

Érdemes tehát folyamatosan figyelni, és ennek érdekében akár egy olyan plugint is beállítani, mely folyamatosan figyeli a felmerülő veszélyeket, vagy a nem frissített szoftvereket. Mindenesetre légy résen, és tegyél meg mindent a biztonság érdekében!

GDPR

Az EU általános adatvédelmi szabályozása május 25-én lép életbe. A rendelet lényege, hogy a felhasználók számára biztosítani kell a jogot és a lehetőséget, hogy szabadon rendelkezhessenek a web használata közben az adataikkal (hozzájáruljanak a használathoz), megismerhessék az egyes weboldalak által róluk eltárolt adatokat, ezekkel pedig rendelkezzenek, adott esetben törölhessék ezeket. Minderről pedig megfelelően tájékoztatni is kell a felhasználókat.

Az adatvédelem persze fontos dolog, de a kérdésben meglehetősen nagy a bizonytalanság. Akár a tájékoztatást, akár a technikai megoldásokat tekintjük. Gondoljunk itt csak a cookie-k kérdésére, melyek azt megelőzően nem is lennének elhelyezhetőek, hogy a látogató nem ad kifejezett engedélyt erre. Ráadásul kérésre törölhetőnek kell lenniük. Tanácsokkal pedig elsősorban jogi szakembereknek kellene szolgálniuk, ami persze nem olcsó dolog. Ha viszont valaki nem veszi komolyan a változást, akkor komoly bírságokkal is szembenézhet.

A weboldal könnyebb hozzáférhetősége

Ez egy olyan kérdés, melyre korábban csekély figyelem irányult, de egyre fontosabbá válik. Azt jelenti, hogy amikor elkészül a weboldalad, akkor nem elég arra figyelni, hogy milyen jól működik és milyen jól néz ki, hanem arra is vetni kellene egy pillantást, hogy bárki hozzá tud-e férni a tartalmához. Erre persze már kialakult a megfelelő gyakorlat, és ha ezt követed, valamint tesztelsz is, akkor nagy gond nem lehet.

Problémát főleg a régebben készül weboldalaknál jelent, így ez egy újabb indok a redesignra. Ami persze idő és pénz. Ehhez először is meg kell érteni, hogy mi a jelentősége, másrészt kell a megfelelő tudás is a hozzáférhetőség javításához.

A nagy cégek szorítása

A web egyre inkább úgy néz ki, hogy néhány nagy cég határozza meg működését. Olyan cégekről van szó, mint a Google vagy a Facebook. Például az előbbi a jelenleg legnépszerűbb böngészőben, a Chrome-ban figyelmeztetést jelenít meg, ha a felhasználó egy nem https-t használó weboldalra téved és ott adatokat ad meg. Ez egyfelől persze pozitív megítélésű lépés, ugyanakkor sok százezer weboldal számára szabja meg önkényesen az irányt, amit követniük kell.

De nem csak a Google irányítja a webet, és hoz új szabályokat, hanem a Facebook is. A lényeg, hogy az általuk diktált változásokra mindig figyelni kell. Ha nem teszed, és mondjuk a weboldalad még mindig nem használ SSL-t, akkor a Chrome-ban felbukkanó figyelmeztetések elriasztják a weboldaladról a látogatókat. Vagy nem hozza a várt számokat a keresőből, mert visszaesett a találati oldalakon a megfelelő optimalizáltság hiányában.

Gutenberg Editor a WordPressben

Ha pedig WordPresst használsz – ahogy a világ weboldalainak 30 százaléka -, akkor hamarosan szembe kell nézned egy teljesen új szerkesztő-felülettel, mely a WordPress 5.0 részeként érkezik. Ez egy olyan forradalmi változás hoz, mely komoly vitákat és ellenérzéseket váltott ki.

Teljesen érthető az aggodalom a vadonatúj felülettel kapcsolatosan, és bizonyos fokig indokolt is. Hiszen minden jelentősebb szoftver-frissítésnél felbukkannak nem várt következmények. És aki már tapasztalta, milyen az, amikor a WordPress frissítésbe hiba csúszik, az tudja, hogy izgalmas a dolog. Elég, ha csak a témád vagy egyetlen plugin nem kompatibilis az új verzióval. És lesz egy pár olyan plugin, mely nem kompatibilis a Gutenberggel, és nem is lesz az.

A lényeg tehát az, hogy a weboldaladnál ma már sokkal több dologra kell figyelni annál, mint hogy jól néz ki, és hatékonyan működjön. Figyelned kell a biztonságra, a hozzáférhetőségre, a szabályok és persze a szoftverek frissítésére. És ha ennyi még nem lenne elég, akkor igazodnod kell a nagy cégek követelményeihez is.

(A bejegyzés ezen cikk alapján készült.)

Kategória: Design | Címke: , ,

Főleg írok. Főleg blogot és közösségi médiát, de tágabb perspektívában: online marketing, úgyhogy van benne bőven SEO, laza AdWords, webdesign-okoskodás, és még ami belefér.

Comments are closed.

kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet