Keresés
Header Háttér

Webshark Blog

… jquery, ajax, design, psd, plugin, modul, web2, social, miegymás…

2014-04-120 komment

Melyik a nyerő betűtípus weboldaladon?

Számos különböző módon fogyasztjuk a tartalmat az interneten, beleértve a videókat, animációkat, vizuális effekteket, mozgó grafikákat és még sorolhatnánk. A webdesign fontos eleme a tipográfia, azon belül a megfelelő betűtípus használata, a tartalom megfelelő tálalása, amivel segítünk az oldalunkon tartani látogatóinkat.

Egy jól megválasztott betűtípus teljesen egyedi hangulatot kölcsönöz weboldaladnak, még teljesebb vizuális élménnyel szolgál látogatóidnak és megfelelően reprezentálja márkádat és szolgáltatásaidat. A betűtípus szerepe honlapodon és termékeden jóval nagyobb, mint gondolnád, különösen azért, mert kiválasztani a fontok küzül a megfelelőt meglehetősen trükkös és összetett feladat.

A betűtípusok 3 fő kategóriája:

  • alapértelmezett
  • ingyenes
  • fizetős

Rendszer betűtípusok

Először tehát az alapértelmezett rendszer betűtípusokról lesz szó. Ilyenek az Arial és a Times New Roman, amelyek bármely PC-n, vagy MAC-en az operációs rendszerben elérhetők.

A webes fejlesztőkről általánosságban elmondható, hogy egyenesen rajonganak ezekért a fontokért. Szeretik őket, mert a különböző böngészőkön és számítógépeken ugyan úgy jelennek meg. Alapvetően csak erre a néhány „webbiztos” fontra támaszkodhatnak a honlapok tervezésénél, amelyek minden platformon ugyan úgy néznek ki.

Ezért, ha egy olyan betűtípust szeretnél, amely kifejezőbb és túlmutat a szupermegbízható Arial-on, akkor kisebb kutatómunkát kell végezned különböző gyűjtőoldalakon, hogy megtaláld a minden szempontból megfelelő jelöltet. Fontos eldöntened, hogy egy ingyenes font megfelel e weboldalad igényeinek, vagy prémium font-ban gondolkodsz, ami persze pénzbe kerül.

Ingyenes betűtípusok

Ahogy az alábbi képen is láthatod, az ingyenes betűtípusok minősége merőben eltérőek egymástól:

Ingyenes minőségi és kontra betűtípus

Amennyiben egyedi betűtípust szeretnél honlapodra, a Google ingyenes font készlete remek megoldást jelenthet. Több száz minőségi betűtípus közül válogathatsz, amelyeknek egyik legnagyobb előnye, hogy nem kell tesztelned a különböző böngészőkben (mivel mindenhol ugyanúgy jelennek meg), a másik, hogy a betűtípusokat nem kell a saját szervereden tárolni, erről a Google gondoskodik.

A mérleg másik oldalán több tucat weboldal kínál olyan ingyenesen letölthető fontokat, amelyek nem ütik meg a mínőségi küszöbértéket.

Ingyenes betűtípus

Ezeknek java része rosszul megtervezett és igénytelen, amelyek egyáltalán nem alkalmasak terméked, vagy szolgáltatásod népszerűsítésére.

Viszont, ha egy Google font mellé teszed le a voksod, még mindig szembesülthetsz azzal a problémáva, hogy „csonka” a kiválaszott betűtípus család.

Betűtípus

Egy teljes értékű betűtípus család tartalmazza az alábbiakat: normal (normál), bold (vastag), italic (dőlt), serif (talpas), sans serif (talpatlan). Ha nem áll rendelkezésre a teljes font család, a tervezési lehetőségek korlátozottak lesznek, különösen a marketing anyagaid elkészítése során, ami gyakran megkívánja a fontok különböző variációit.

Az ingyenes betűtípusok további hátrányai:

Nagy népszerűség. A betűtípus, amiről azt hitted egyedi és agyba-főbe reklámozod vele termékeidet, vagy szolgáltatásaidat sokkal népszerűbb mint hitted, igazi celeb a neten? Így nem éppen alkalmas arra, hogy megkülönböztesd vele termékedet.

Ékezetek. Nem mindegyik betűtípus tudja kezelni az ékezetes betűket. Ugyan a betűtípusoknál van egy olyan “Pop out” gomb, amellyel megnézhetjük az adott betűtípus karakterkészletét, ez sajnos sok esetben eltér a tényleges felhasználáskor kapott megjelenítési módtól.

Beállítási hibák. Előfordulhat, hogy nem megfelelőek a beállítások, ami rossz szóköz távolságot eredményez bizonyos betűk között. Például a kisbetűs y lehetetlenül távol kerül az o-tól, miközben az m agyonnyomja az n betűt.

Ennek ellenére, az ingyenes betűtípusok is rengeteg minőségi potenciált kínálnak. Bemutatunk néhány logót, amit a Webshark ingyenes betűtípus segítségével készített:

Webshark logo minták betűtípusra

Fizetős, prémium betűtípus

A fizetős betűtípusok kétségtelenül kíváló alternatívát nyújtanak az ingyenesekkel szemben.

A fizetős betűtípusokat ugyanis profi tipográfusok és designer-ek tervezik azzal a céllal, hogy eladják. Ennek eredményeként a fizetős betűtípusok minősége jóval magasabb minőségi szabványoknak tesz eleget és a teljes betűtípuscsaládot tartalmazzák.

Fizetős betűtípus

Az egyetlen felmerülő probléma…kitaláltad már? Bizony, bizony, ezek pénzbe kerülnek. Úgy tűnhet, hogy a tipográfusok élnek-halnak a szakmájukért, de ahhoz azért nem elég fanatikusak, hogy ingyen dolgozzanak.

A jövő font forradalma

Ez valójában csak egy sanda gyanú, ami ezúttal a fizetős betűtípusokat illeti. Emlékszel? A post elején említettem a rendszer fontokat. A közeli jövőben ezek ki fognak egészülni a legnépszerűbb webes fontokkal is.

Ennek érdekében, számos rendkívűl lelkes fizetős font készítője azon fáradozik, hogy nagy népszerűségre tegyenek szert fontjaik a neten és ezáltal bekerüljenek a következő webes szabványba a rendszer fontok közé. Ez lehetőséget nyújt a font-keresők számára is, hogy egy megosztásért cserébe – twitteren, facebook-on, vagy egyéb közösségi oldalakon – megszerezzék a liszenszet.

Figyeld ezeket a közösségi megosztásokon alapuló lehetőségeket, hogy megszerezz egy tisztességes fizetős-fontot ingyen!

Te milyen ingyenes, vagy fizetős fontot használsz weboldaladon? Írd meg hozzászólásban!

Ha tetszett a cikk, ne hagyd komment és megosztás nélkül! Hasznos volt a bejegyzés? Lájkolj, vagy +1. Köszönjük!

Kategória: Design | Címke: , ,

Comments are closed.

kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet