Keresés
Header Háttér

Webshark Blog

… jquery, ajax, design, psd, plugin, modul, web2, social, miegymás…

2022-06-020 komment

Mi az a neubrutalizmus a webdesignban?

Ha azt hiszed, hogy még mindig a brutalizmus a legmenőbb trend a webdesignban, akkor tévedtél: már egy ideje velünk él a neubrutalizmus, mely a brutalizmus és a modern, minimalista oldalak kombinációja. De milyen jellemzői vannak a neubrutalista oldalaknak?

Korábban már ejtettünk szót a webdesignban megjelenő brutalizmusról, mely az építészetben már évtizedekkel ezelőtt megjelent brutalista irányzatból nyert ihletet. Az eredeti brutalizmusra jellemző, hogy tartózkodik a díszítésektől, nyers, durva befejezetlen felületek, szokatlan formák, kemény anyagok jelennek meg. A Londonban látható, betonból öntött Barbican egy klasszikus példája a brutalizmusnak.

A weben a brutalista oldalak az egyszerűen befogadható, tömegízlésnek megfelelő, kellemes, jól használható oldalak mellett jelentek meg néhány éve a maguk durvaságával, nyersességével és kényelmetlenségével. Ezen az oldalon találsz rájuk néhány példát.

A neubrutalizmus aztán az envantotuts+ bejegyzése szerint ezt a trendet viszi tovább, illetve emeli eggyel magasabb szintre. Megtartotta a brutalizmus jellemzőit, csak épp tovább kombinálta a szokatlan stílust modern animációkkal, illusztrációkkal, tipográfiával. Egyelőre a neubrutalizmus még nem egy hivatalos kifejezés, de a webdesign világában már így emlegetik az új stílusirányzatot, így nem árt képben lenni.

Mi jellemző a neubrutalizmusra?

  • Nem túl szép: lehet, hogy nem tetszik a stílus, de egy kis változatosságot hoz a modern, minimalista weboldalak világába, melyek már évek óta jellemzik a webet. A neubrutalizmus révén egy kicsit „elrontottnak” tűnő képek, szokatlan színek, meglepő designmegoldások jelennek meg a trendet követő weboldalakon. Az biztos, hogy felhívják magukra a figyelmet azzal, hogy kilógnak a modern webdesingtrendekből.
  • Ütköző színek: a neubrutalizmus egy olyan webdesign trend, mely nem fél különbözőnek lenni, és ez a színekben is kifejeződik, melyek nem a „több néha kevesebb” elvét követik. Olyan párosításokat használnak a színeknél, melyek nem igazán felelnek meg a megszokott színsémáknak.
  • Hiányzó színátmenetek: az elmúlt évek legnagyobb szín-trendjébe nem áll bele a neubrutalizmus, marad a flat színeknél és ezek pop-art stílushoz közeli megjelenítésénél.
  • Modern tipográfia: míg a brutalizmusra a furcsa, torz tipográfia volt jellemző, addig a neubrutalizmus inkább a modern tipográfiai szabályokat követi, melyek jobb olvashatóságot hoznak. A furcsa hátterek és színek így találkoznak a jól olvasható, geometrikus szövegekkel.
  • Animációk: ráadásul az animációk révén egy modernebb megjelenést kapnak a neubrutalista oldalak.

Hermione Wright itt indokoltnak látja még kitérni külön is a tipográfiára, ugyanis a neubrutalista oldalakra jellemző, hogy szinte mindegyik furcsa, groteszk betűkkel íródott címsorokat használ. De ha nem is sorolhatók a groteszk betűk közé, olyan display fontokról van szó, melyek szokatlan megjelenésükkel erős hatást gyakorolnak a felhasználóra. Ez jól látható az alábbi példán is:

Egy másik példa lehet a Figma, ahol eltűntek az árnyékok, viszont a képeket éles sötét fekete vonalak veszik körül. Ami a színeket illeti, a narancssárga és a sárga ütköző árnyalatai jelennek meg, melyek nem könnyű befogadni, viszont feltűnőek.

De furcsa színpárosítások ezen az oldalon is megjelennek:

A következő oldal is elég nyersre, és a megszokottól eltérőre sikerült, ami a hagyományos közösségi médiás ikonográfiától való eltérésben is megjelenik:

Ez lenne tehát a legújabb trend, a neubrutalizmus röviden bemutatva, ha tetszik, akkor legyél kreatív, és vágj bele! Persze nem muszáj egyből minden webdesign-elvet a kukába dobni, azonban felhasználhatsz elemeket a neubrutalizmusból, hogy egyedibbé, megkülönböztethetőbbé tedd a weboldalad.

Kategória: Design | Címke: ,

Főleg írok. Főleg blogot és közösségi médiát, de tágabb perspektívában: online marketing, úgyhogy van benne bőven SEO, laza AdWords, webdesign-okoskodás, és még ami belefér.

Comments are closed.

kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet