Keresés
Header Háttér

Webshark Blog

… jquery, ajax, design, psd, plugin, modul, web2, social, miegymás…

2022-06-020 komment

Mi az a neubrutalizmus a webdesignban?

Ha azt hiszed, hogy még mindig a brutalizmus a legmenőbb trend a webdesignban, akkor tévedtél: már egy ideje velünk él a neubrutalizmus, mely a brutalizmus és a modern, minimalista oldalak kombinációja. De milyen jellemzői vannak a neubrutalista oldalaknak?

Korábban már ejtettünk szót a webdesignban megjelenő brutalizmusról, mely az építészetben már évtizedekkel ezelőtt megjelent brutalista irányzatból nyert ihletet. Az eredeti brutalizmusra jellemző, hogy tartózkodik a díszítésektől, nyers, durva befejezetlen felületek, szokatlan formák, kemény anyagok jelennek meg. A Londonban látható, betonból öntött Barbican egy klasszikus példája a brutalizmusnak.

A weben a brutalista oldalak az egyszerűen befogadható, tömegízlésnek megfelelő, kellemes, jól használható oldalak mellett jelentek meg néhány éve a maguk durvaságával, nyersességével és kényelmetlenségével. Ezen az oldalon találsz rájuk néhány példát.

A neubrutalizmus aztán az envantotuts+ bejegyzése szerint ezt a trendet viszi tovább, illetve emeli eggyel magasabb szintre. Megtartotta a brutalizmus jellemzőit, csak épp tovább kombinálta a szokatlan stílust modern animációkkal, illusztrációkkal, tipográfiával. Egyelőre a neubrutalizmus még nem egy hivatalos kifejezés, de a webdesign világában már így emlegetik az új stílusirányzatot, így nem árt képben lenni.

Mi jellemző a neubrutalizmusra?

  • Nem túl szép: lehet, hogy nem tetszik a stílus, de egy kis változatosságot hoz a modern, minimalista weboldalak világába, melyek már évek óta jellemzik a webet. A neubrutalizmus révén egy kicsit “elrontottnak” tűnő képek, szokatlan színek, meglepő designmegoldások jelennek meg a trendet követő weboldalakon. Az biztos, hogy felhívják magukra a figyelmet azzal, hogy kilógnak a modern webdesingtrendekből.
  • Ütköző színek: a neubrutalizmus egy olyan webdesign trend, mely nem fél különbözőnek lenni, és ez a színekben is kifejeződik, melyek nem a “több néha kevesebb” elvét követik. Olyan párosításokat használnak a színeknél, melyek nem igazán felelnek meg a megszokott színsémáknak.
  • Hiányzó színátmenetek: az elmúlt évek legnagyobb szín-trendjébe nem áll bele a neubrutalizmus, marad a flat színeknél és ezek pop-art stílushoz közeli megjelenítésénél.
  • Modern tipográfia: míg a brutalizmusra a furcsa, torz tipográfia volt jellemző, addig a neubrutalizmus inkább a modern tipográfiai szabályokat követi, melyek jobb olvashatóságot hoznak. A furcsa hátterek és színek így találkoznak a jól olvasható, geometrikus szövegekkel.
  • Animációk: ráadásul az animációk révén egy modernebb megjelenést kapnak a neubrutalista oldalak.

Hermione Wright itt indokoltnak látja még kitérni külön is a tipográfiára, ugyanis a neubrutalista oldalakra jellemző, hogy szinte mindegyik furcsa, groteszk betűkkel íródott címsorokat használ. De ha nem is sorolhatók a groteszk betűk közé, olyan display fontokról van szó, melyek szokatlan megjelenésükkel erős hatást gyakorolnak a felhasználóra. Ez jól látható az alábbi példán is:

Egy másik példa lehet a Figma, ahol eltűntek az árnyékok, viszont a képeket éles sötét fekete vonalak veszik körül. Ami a színeket illeti, a narancssárga és a sárga ütköző árnyalatai jelennek meg, melyek nem könnyű befogadni, viszont feltűnőek.

De furcsa színpárosítások ezen az oldalon is megjelennek:

A következő oldal is elég nyersre, és a megszokottól eltérőre sikerült, ami a hagyományos közösségi médiás ikonográfiától való eltérésben is megjelenik:

Ez lenne tehát a legújabb trend, a neubrutalizmus röviden bemutatva, ha tetszik, akkor legyél kreatív, és vágj bele! Persze nem muszáj egyből minden webdesign-elvet a kukába dobni, azonban felhasználhatsz elemeket a neubrutalizmusból, hogy egyedibbé, megkülönböztethetőbbé tedd a weboldalad.

Kategória: Design | Címke: ,

Főleg írok. Főleg blogot és közösségi médiát, de tágabb perspektívában: online marketing, úgyhogy van benne bőven SEO, laza AdWords, webdesign-okoskodás, és még ami belefér.

Comments are closed.