Keresés
Header Háttér

Webshark Blog

… jquery, ajax, design, psd, plugin, modul, web2, social, miegymás…

2014-04-120 komment

Melyik a nyerő betűtípus weboldaladon?

Számos különböző módon fogyasztjuk a tartalmat az interneten, beleértve a videókat, animációkat, vizuális effekteket, mozgó grafikákat és még sorolhatnánk. A webdesign fontos eleme a tipográfia, azon belül a megfelelő betűtípus használata, a tartalom megfelelő tálalása, amivel segítünk az oldalunkon tartani látogatóinkat.

Egy jól megválasztott betűtípus teljesen egyedi hangulatot kölcsönöz weboldaladnak, még teljesebb vizuális élménnyel szolgál látogatóidnak és megfelelően reprezentálja márkádat és szolgáltatásaidat. A betűtípus szerepe honlapodon és termékeden jóval nagyobb, mint gondolnád, különösen azért, mert kiválasztani a fontok küzül a megfelelőt meglehetősen trükkös és összetett feladat.

A betűtípusok 3 fő kategóriája:

  • alapértelmezett
  • ingyenes
  • fizetős

Rendszer betűtípusok

Először tehát az alapértelmezett rendszer betűtípusokról lesz szó. Ilyenek az Arial és a Times New Roman, amelyek bármely PC-n, vagy MAC-en az operációs rendszerben elérhetők.

A webes fejlesztőkről általánosságban elmondható, hogy egyenesen rajonganak ezekért a fontokért. Szeretik őket, mert a különböző böngészőkön és számítógépeken ugyan úgy jelennek meg. Alapvetően csak erre a néhány „webbiztos” fontra támaszkodhatnak a honlapok tervezésénél, amelyek minden platformon ugyan úgy néznek ki.

Ezért, ha egy olyan betűtípust szeretnél, amely kifejezőbb és túlmutat a szupermegbízható Arial-on, akkor kisebb kutatómunkát kell végezned különböző gyűjtőoldalakon, hogy megtaláld a minden szempontból megfelelő jelöltet. Fontos eldöntened, hogy egy ingyenes font megfelel e weboldalad igényeinek, vagy prémium font-ban gondolkodsz, ami persze pénzbe kerül.

Ingyenes betűtípusok

Ahogy az alábbi képen is láthatod, az ingyenes betűtípusok minősége merőben eltérőek egymástól:

Ingyenes minőségi és kontra betűtípus

Amennyiben egyedi betűtípust szeretnél honlapodra, a Google ingyenes font készlete remek megoldást jelenthet. Több száz minőségi betűtípus közül válogathatsz, amelyeknek egyik legnagyobb előnye, hogy nem kell tesztelned a különböző böngészőkben (mivel mindenhol ugyanúgy jelennek meg), a másik, hogy a betűtípusokat nem kell a saját szervereden tárolni, erről a Google gondoskodik.

A mérleg másik oldalán több tucat weboldal kínál olyan ingyenesen letölthető fontokat, amelyek nem ütik meg a mínőségi küszöbértéket.

Ingyenes betűtípus

Ezeknek java része rosszul megtervezett és igénytelen, amelyek egyáltalán nem alkalmasak terméked, vagy szolgáltatásod népszerűsítésére.

Viszont, ha egy Google font mellé teszed le a voksod, még mindig szembesülthetsz azzal a problémáva, hogy “csonka” a kiválaszott betűtípus család.

Betűtípus

Egy teljes értékű betűtípus család tartalmazza az alábbiakat: normal (normál), bold (vastag), italic (dőlt), serif (talpas), sans serif (talpatlan). Ha nem áll rendelkezésre a teljes font család, a tervezési lehetőségek korlátozottak lesznek, különösen a marketing anyagaid elkészítése során, ami gyakran megkívánja a fontok különböző variációit.

Az ingyenes betűtípusok további hátrányai:

Nagy népszerűség. A betűtípus, amiről azt hitted egyedi és agyba-főbe reklámozod vele termékeidet, vagy szolgáltatásaidat sokkal népszerűbb mint hitted, igazi celeb a neten? Így nem éppen alkalmas arra, hogy megkülönböztesd vele termékedet.

Ékezetek. Nem mindegyik betűtípus tudja kezelni az ékezetes betűket. Ugyan a betűtípusoknál van egy olyan “Pop out” gomb, amellyel megnézhetjük az adott betűtípus karakterkészletét, ez sajnos sok esetben eltér a tényleges felhasználáskor kapott megjelenítési módtól.

Beállítási hibák. Előfordulhat, hogy nem megfelelőek a beállítások, ami rossz szóköz távolságot eredményez bizonyos betűk között. Például a kisbetűs y lehetetlenül távol kerül az o-tól, miközben az m agyonnyomja az n betűt.

Ennek ellenére, az ingyenes betűtípusok is rengeteg minőségi potenciált kínálnak. Bemutatunk néhány logót, amit a Webshark ingyenes betűtípus segítségével készített:

Webshark logo minták betűtípusra

Fizetős, prémium betűtípus

A fizetős betűtípusok kétségtelenül kíváló alternatívát nyújtanak az ingyenesekkel szemben.

A fizetős betűtípusokat ugyanis profi tipográfusok és designer-ek tervezik azzal a céllal, hogy eladják. Ennek eredményeként a fizetős betűtípusok minősége jóval magasabb minőségi szabványoknak tesz eleget és a teljes betűtípuscsaládot tartalmazzák.

Fizetős betűtípus

Az egyetlen felmerülő probléma…kitaláltad már? Bizony, bizony, ezek pénzbe kerülnek. Úgy tűnhet, hogy a tipográfusok élnek-halnak a szakmájukért, de ahhoz azért nem elég fanatikusak, hogy ingyen dolgozzanak.

A jövő font forradalma

Ez valójában csak egy sanda gyanú, ami ezúttal a fizetős betűtípusokat illeti. Emlékszel? A post elején említettem a rendszer fontokat. A közeli jövőben ezek ki fognak egészülni a legnépszerűbb webes fontokkal is.

Ennek érdekében, számos rendkívűl lelkes fizetős font készítője azon fáradozik, hogy nagy népszerűségre tegyenek szert fontjaik a neten és ezáltal bekerüljenek a következő webes szabványba a rendszer fontok közé. Ez lehetőséget nyújt a font-keresők számára is, hogy egy megosztásért cserébe – twitteren, facebook-on, vagy egyéb közösségi oldalakon – megszerezzék a liszenszet.

Figyeld ezeket a közösségi megosztásokon alapuló lehetőségeket, hogy megszerezz egy tisztességes fizetős-fontot ingyen!

Te milyen ingyenes, vagy fizetős fontot használsz weboldaladon? Írd meg hozzászólásban!

Ha tetszett a cikk, ne hagyd komment és megosztás nélkül! Hasznos volt a bejegyzés? Lájkolj, vagy +1. Köszönjük!

Kategória: Design | Címke: , ,

Comments are closed.