Keresés
Header Háttér

Webshark Blog

… jquery, ajax, design, psd, plugin, modul, web2, social, miegymás…

2014-04-170 komment

WordPress 3.9

Április 16.-án jelent meg a – három béta verzió után – WordPress legfrissebb, 3.9-es verziója. Ez volt az utolsó nagyobb verzió a sokak által kiváncsian várt 4.0 megjelenése előtt. Habár, sokan vagyunk akik figyelme már az egész számú verzióra irányul, nem mehetünk el szótlanul a 3.9-es verzióban található újdonságok mellett!

A következőkben megnézzük, melyek azok a nagyobb újítások, amelyek ezzel a verzióval jöttek!

Élő widget előnézet a testreszabás során

A Theme Customizer (téma tesztreszabás) nem túl régi funkciója a WordPress-nek, csupán a 3.4-es verzióval jelent meg, így elég sok új fejlesztés történik ezen a területen. Mindez érthető is, hiszen elég látványos és hasznos, ha élőben tudjuk testreszabni a témánakat, úgy hogy minden változtatást azonnal látunk is!

A most bekerült fejlesztéssel már widget-eket is kezelhetünk itt. Megjelennek a témához beállított pozíciók és az azokhoz rendelt widget-ek. Tudunk rendezni, törölni, újat hozzáadni, mindezt élő előnézettel!

wordpress-live-widget-theme-customizer

Audió és videó lejátszási listák

Mostantól egyszerűen a média kezelő segítségével hozhatunk létre audió és videó lejátszási listákat. Nincs más teendőnk, mint a képeknél már megszokott módon feltölteni a hang, vagy videó fájljainkat és kiválasztani a média kezelő által felkinált lejátszási lista készítés funkciót!

A megfelelő lejátszásért a magba integrált mediaelement.js felel. A rendszer felhasználja a fájlok ID3 cimkéit is!

wordpress-audio-video-playlist

TinyMce frissítés

A TinyMCE (a WordPress által használt vizuális szerkesztő – WYSIWYG) a közelmúltban állt elő az új verzióval, ami számos újítást tartalmaz. A 3.9-be ez a verzió került integrálásra.

Előkép a szerkesztőben

Eddig ha galériát, vagy videót szúrtunk be a vizuális szerkesztőben, akkor ugyan itt nem láttuk ezek előképét. Mindez megváltozik, hiszen mostantól, mind a galériák, mind a lejátszási listák előnézetét láthatjuk itt is.

Könnyebb kép beillesztés

Mostantól, ha képet szeretnénk beilleszteni a vizuális szerkesztőben, nem kell a média hozzáadása gombra kattintanunk, elég ha beejtjük a szerkesztő területére a képet (aminek megváltozik a felülete, amikor felé mozgatjuk a fájlokat). Ez egy elég kényelmes módja a média kezelésnek írás közben.

További képkezelési újdonságok

Megváltozott a kép szerkesztés felülete a vizuális szerkesztőben (amikor a már beszúrt képet szeretnénk szerkeszteni). Mindemellet mostantól közvetlenül tudunk beillesztett képet átméretezni. Képre kattintás után nem csak a szerkesztés és törlés ikon jelenik meg, hanem a befoglaló váz is, amit tetszőlegesen mozgathatunk!

wordpress-live-resize

Összegzés

Igaz, hogy olyan hatalmas újdonságokkal nem találkozhatunk ebben a verzióban, de a fent említett példák mellett mégis rengeteg apró, használhatóságot javító dolog került be ebbe a verzióba a felhasználóknak és a fejlesztőknek egyaránt.

Kategória: CMS | Címke: ,

Comments are closed.

kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet