Keresés
Header Háttér

Webshark Blog

… jquery, ajax, design, psd, plugin, modul, web2, social, miegymás…

2014-04-170 komment

WordPress 3.9

Április 16.-án jelent meg a – három béta verzió után – WordPress legfrissebb, 3.9-es verziója. Ez volt az utolsó nagyobb verzió a sokak által kiváncsian várt 4.0 megjelenése előtt. Habár, sokan vagyunk akik figyelme már az egész számú verzióra irányul, nem mehetünk el szótlanul a 3.9-es verzióban található újdonságok mellett!

A következőkben megnézzük, melyek azok a nagyobb újítások, amelyek ezzel a verzióval jöttek!

Élő widget előnézet a testreszabás során

A Theme Customizer (téma tesztreszabás) nem túl régi funkciója a WordPress-nek, csupán a 3.4-es verzióval jelent meg, így elég sok új fejlesztés történik ezen a területen. Mindez érthető is, hiszen elég látványos és hasznos, ha élőben tudjuk testreszabni a témánakat, úgy hogy minden változtatást azonnal látunk is!

A most bekerült fejlesztéssel már widget-eket is kezelhetünk itt. Megjelennek a témához beállított pozíciók és az azokhoz rendelt widget-ek. Tudunk rendezni, törölni, újat hozzáadni, mindezt élő előnézettel!

wordpress-live-widget-theme-customizer

Audió és videó lejátszási listák

Mostantól egyszerűen a média kezelő segítségével hozhatunk létre audió és videó lejátszási listákat. Nincs más teendőnk, mint a képeknél már megszokott módon feltölteni a hang, vagy videó fájljainkat és kiválasztani a média kezelő által felkinált lejátszási lista készítés funkciót!

A megfelelő lejátszásért a magba integrált mediaelement.js felel. A rendszer felhasználja a fájlok ID3 cimkéit is!

wordpress-audio-video-playlist

TinyMce frissítés

A TinyMCE (a WordPress által használt vizuális szerkesztő – WYSIWYG) a közelmúltban állt elő az új verzióval, ami számos újítást tartalmaz. A 3.9-be ez a verzió került integrálásra.

Előkép a szerkesztőben

Eddig ha galériát, vagy videót szúrtunk be a vizuális szerkesztőben, akkor ugyan itt nem láttuk ezek előképét. Mindez megváltozik, hiszen mostantól, mind a galériák, mind a lejátszási listák előnézetét láthatjuk itt is.

Könnyebb kép beillesztés

Mostantól, ha képet szeretnénk beilleszteni a vizuális szerkesztőben, nem kell a média hozzáadása gombra kattintanunk, elég ha beejtjük a szerkesztő területére a képet (aminek megváltozik a felülete, amikor felé mozgatjuk a fájlokat). Ez egy elég kényelmes módja a média kezelésnek írás közben.

További képkezelési újdonságok

Megváltozott a kép szerkesztés felülete a vizuális szerkesztőben (amikor a már beszúrt képet szeretnénk szerkeszteni). Mindemellet mostantól közvetlenül tudunk beillesztett képet átméretezni. Képre kattintás után nem csak a szerkesztés és törlés ikon jelenik meg, hanem a befoglaló váz is, amit tetszőlegesen mozgathatunk!

wordpress-live-resize

Összegzés

Igaz, hogy olyan hatalmas újdonságokkal nem találkozhatunk ebben a verzióban, de a fent említett példák mellett mégis rengeteg apró, használhatóságot javító dolog került be ebbe a verzióba a felhasználóknak és a fejlesztőknek egyaránt.

Kategória: CMS | Címke: ,

Comments are closed.