Keresés
Header Háttér

Webshark Blog

… jquery, ajax, design, psd, plugin, modul, web2, social, miegymás…

2020-04-290 komment

Mik azok a webes szabványok? És miért van szükséged a betartásukra a weboldaladnál?

A webes szabványok olyan előírások, melyeket az internetet használva be kell tartani, vagy legalábbis érdemes követni. Nem csak a weboldalakra vonatkoznak, hanem a böngészőkre vagy a felhasználók eszközeire is.

A webes szabványok azért fontosak, mert erősítik és következetessé teszik a web használatát. Minél inkább ragaszkodunk a betartásukhoz, annál használhatóbbá válik a web mindenki számára. Még akkor is ismerhetsz közülük néhányat, ha nem kódolsz weboldalakat.

Honnan is származnak a webes szabványok?

A kezdeti időkben a különböző böngészők nagyon eltérő technológiákat alkalmaztak, ami rendkívüli módon megnehezítette azt, hogy a weboldalak mindegyiken megfelelően jelenjenek meg. A világháló létrehozója, Tim Berners-Lee is érezte, hogy ebben a helyzetben valamit tenni kell, és megszületett a Wold Wide Web Consortium (W3C). A W3C küldetése az, hogy egységes szabványokat alakítson ki, melyek lehetővé teszik, hogy a web jó irányba fejlődjön.

A W3C nem az egyetlen olyan szervezet volt, mely szabványokat hozott létre az internet számára. A Web Standards Project a ‘90-es években jelent meg, és a W3C-t támogatta. Egyéni küldetése az volt, hogy olcsóbbá és egyszerűbbé tegye a web működését. Habár 2013-ban megszűnt, fontos szerepe volt abban, hogy a böngészők támogassák a HTML4-et és az XHTML-t.

Jelenleg is vannak a W3C-n kívül más szabványokkal foglalkozó szervezetek, melyek segítenek rendet tenni a weben. Néhány nagyobb szervezet, mely jelenleg is aktív:

  • az Ecma már a ‘60-as évek óta létezik, célja a kommunikáció és az információs rendszerek szabványainak kialakítása. Emellett felelős az ECMAScript fejlesztéséért, mely szabványosított JavaScript.
  • az Internet Engineering Task Force (IETF) célja az internet felépítésének erősítése, miközben egy nyitottabb környezetet hoz létre.
  • a WHATWG közösség számos szabványt hozott létre az URL-ekkel, a kódolással, az API-kkal kapcsolatosan.

Ezek a szervezetek nem a pénzszerzés érdekében működnek. Az egyetlen céljuk az, hogy létrehozzák a szabad, ingyenes és hatékony internetet minden felhasználó számára.

Miért van szükségünk ezekre a webes szabványokra?

Röviden: a felhasználók számára megteremtik a “kiszámítható” webet. Ami nem azt jelentik, hogy lehetetlenné teszik a kreativitásod kibontakoztatását egy weboldal megtervezésénél, ugyanakkor meghatározzák, hogy miként működjenek, és a felhasználók miként lépjenek velük interakcióba. Ehhez ugyanis következetesen használt elemekre van szükség az egész weben. Ennek eredményeként pedig egy vonzóbb környezet jön létre a felhasználók számára. Tehát nem, hogy akadályozza a weboldalkészítőket, hanem hatékonyabbá válik a munkájuk, illetve mindannyian részt vehetnek egy jobb – jól felépített és akadálymentes – web kialakításában.

Milyen szabványokról beszélhetünk?

Érvényes HTML, CSS és JavaSript

A rosszul megírt kódok sok problémát okoznak a weboldal teljesítményét illetően. A HTML, a CSS és a JavaScript jelenti a web gerincét, ezért szigorú szabványok határozzák meg, miként írhatók meg, hogyan használhatók. A verziók ugyanakkor időnként változnak, ahogy megjelennek az újabbak, így például legutóbb a HTML5 vagy a CSS3.

A kódolás szabványosításával mindenesetre lehetővé válik a fejlesztők és a designerek számára, hogy azonos nyelvet használjanak, és hogy ezt a nyelvet minden böngésző és a többi szoftver is megértse.

Grafikára vonatkozó követelmények

A grafikára vonatkozó szabályok betartása a webdesignerek számára fontos elsősorban, ugyanakkor nem annyira szigorú szabványt jelent, hanem inkább az optimális használatról szól. A W3C-nak erre is van ajánlása:

  • PNG a fotók számára
  • SVG az adatvizualizációknál
  • CSS az alap HTML kibővítésére
  • Canvas API a gradiensek, formák és egyéb effektusok létrehozására
  • WebCGM a vektorgrafikáknál

Tehát, ha azt akarod, hogy a weboldalad a lehető leghatékonyabb legyen, akkor ezeket az ajánlásokat érdemes komolyan venni.
Reszponzivitás

Az okoseszközök terjedése és típusaik megszaporodása miatt a mobil webnek is szabványokra volt szüksége. Ez azonban nem merült ki pusztán a reszponzív designban, hanem kapcsolódik hozzá néhány bevett megoldás is. Ezeket itt foglalta össze a W3C.

Az iránymutatások azonban nem csak a designra vagy a használt eszközökre vonatkoznak, hanem kiterjednek többek között a fizetések feldolgozására, a weboldal-biztonságra vagy a teljesítményre. A bevált megoldásokra vonatkozó ajánlások összessége itt tekinthető át. Várhatóan egyébként a jövőben még nagyobb hangsúly helyeződik a mobil webszabványokra, ahogy egyre több ember mobileszközökről éri el a weboldalakat.

Web architektúra szabályai

A web architektúrára vonatkozó szabványok arról szólnak, hogy a felületek mögött miként strukturáljuk az információkat. A szabványok vonatkoznak többek között:

  • az URL-ekre és URI-kra,
  • az XML-re,
  • a HTTP-re és HTTPS-re,
  • a karakterkészletekre,
  • a kódolásra.

Amennyiben szabványokat használunk a web egyes részeinek címkézésére és azonosítására, akkor jobban használhatóvá válnak.

Akadálymentesség kialakításának szabványa

A Web Acsessibility Initiative (WAI – webes akadálymentesség kezdeményezés) része a Word Wide Web konzorciumnak. A szabványosított akadálymentesség rendkívül fontos, ugyanis nem csak azt befolyásolja, hogy a fejlesztők miként kódolnak vagy a designerek hogyan terveznek. A vonatkozó szabályok mindenkit érintenek, aki közreműködik egy weboldal elkészítésében: szövegírókat, tesztelőket, projektmenedzsereket, stb.

Habár komoly információmennyiségről van szó a szabályokat tekintve, ha olyan weboldalt szeretnél, mely jól kiszolgálja a nyilvánosságot, akkor ezeknek a szabványoknak a betartása fontos része a munkának.

(A bejegyzés ezen szöveg alapján készült.)

Kategória: Fejlesztés | Címke: ,

Főleg írok. Főleg blogot és közösségi médiát, de tágabb perspektívában: online marketing, úgyhogy van benne bőven SEO, laza AdWords, webdesign-okoskodás, és még ami belefér.

Comments are closed.

kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet