Keresés
Header Háttér

Webshark Blog

… jquery, ajax, design, psd, plugin, modul, web2, social, miegymás…

2013-07-160 komment

Megérkezett az Adobe Creative Cloud!

Az Adobe kiadta legújabb grafikai és kreatív programcsomagját, amely ezentúl nem lesz elérhető hagyományos dobozos verzióban.

A korábbi évek Creative Suite csomagjait felváltja a Creative Cloud. Ez egy előfizetéses rendszer, ezentúl nem lehet a szoftvereket megvásárolni, csak bérelni őket. Jó ez nekünk? Talán. Talán nem. Mindenki döntse el maga. Egy valakinek biztosan jó és ez az Adobe. Az Adobe monopol helyzetben van a piacon. Nem igazán van vetélytársa. Azok a kreatívok, akik hosszú évek óta használják a szoftvereit nem tudnak, vagy nem akarnak váltani. Vannak ugyan feltörekvő kis cégek saját megoldásaikkal, ezek a cégek leginkább az új belépőket tudják megfogni. Talán emiatt is kellett ez a lépés, hogy az újdonsült designerek, fotósok, videósok ne a lényegesen olcsóbb alternatívákat válasszák. Ezzel a lépéssel egy kicsit talán vissza tudja szorítani a kalózpéldányok terjedését is. Sok érv szól mellette de azért van néhány negatívum is.

adobe-cc-login

Pro

Egy Creative Suite Master Collection ára 900.000 Ft felett van, a frissítés is 200.000 Ft környékén van attól függően, hogy melyik verzióról akarunk frissíteni. Mondanom sem kell, hogy ekkora tételt egy kezdő vállalkozás nem tud magának megengedni, de egy már működő cégnek is komoly érvágás lehet. Ezzel szemben a Creative Cloud (továbbiakban CC) előfizetés “csak” havi 18.000 Ft. Ez már azért egy kigazdálkodható összeg. Ha pedig CS3, vagy annál frissebb licenszünk van, akkor ez az összeg az első évben csak 11.000 Ft azoknak, akik július 31-ig csatlakoznak. Nincsenek már különböző programcsomagok, a CC előfizetés mellé az összes szoftvert megkapjuk, plusz egyéb szolgáltatásokat is.

adobe-cc-icons

Nem véletlenül hívják Creative Cloudnak. Manapság nagyon gyorsan terjednek a különböző felhőszolgáltatások. Dropbox, Google Drive, iCloud vagy a Microsoft skydrive-ja. Adatainkat ezekkel a szolgáltatásokkal eszközfüggetlenül bárhonnan elérhetjük. Nincs ez máshogy az Adobe rendszerével sem. Hiszen előfizetésünk mellé kapunk 20GB tárhelyet, amiben adatainkat, alkalmazásaink beállításait tárohatjuk. Saját gépünkön van egy mappa, amit szinkronizálhatunk a felhőbe. Így akár otthon is kényelmesen folytathatjuk a munkahelyen félbehagyott munkánkat.

Manapság minden a közösségi médiáról szól. Megosztunk, követünk, like-olunk. Ebből az Adobe sem akar kimaradni. Erősítettek social vonalon. Igen egy grafikai és kreatív szoftver csomagnál social vonal. Az elkészült munkáinkat megoszthatjuk, kommentezhetjük. És ehhez nem kell a fogadó félnek CC előfizetés. A Behance szerves része lett a csomagnak, ez egy kreatívoknak készült közösségi oldal. Például folyamatban lévő design tervünket egyszerre a Photoshopból tudjuk feltenni Behance portfóliónkba, ahol véleményeket kérhetünk róla.

Innentől kezdve nem lesznek egy-másfél évente megjelenő főverziók, hanem minden alkalmazás a maga ütemében folyamatosan frissülni, bővülni fog új funkciókkal. Ha naprakészek akarunk maradni, akkor nem kell egy összegben kifizetnünk az új verzió frissítésének árát, amíg előfizetők vagyunk mindig a legújabb szoftvereket használhatjuk.

Kontra

És akkor jöjjön a feketeleves. A szoftverek csak addig használhatjuk, amíg előfizetők vagyunk. Hiába lapátoltunk át hosszú évek során milliókat az Adobe-nak, amint megszüntetjük az előfizetést nem tudjuk tovább használni a szoftvereket. Az Adobe nem ad választási lehetőséget, mint a CS6 esetén tette. Innentől kezdve nem már birtokolhatjuk a szoftvereket.

adobe-cc-prices

Az árazást tekintve mi itt Európában eléggé le vagyunk húzva. Azt már megszokhattuk, hogy a tengerentúli vállalatok 1-1-ben váltják az Eurót és a Dollárt, de az Adobe-nál ennél továbbmentek. Amerikában a komplett csomag $49,99 (igaz adó nélkül, ez ugye náluk államonként változó), míg Európában ugyanez €61,49. Ez 1.23-as szorzó. Nem csak nálunk egész Európában. Lehet, hogy az egész EU a mi 27%-os Áfánk miatt szív?!

Az is tisztán látszik, hogy az Adobe a teljes csomag előfizetése felé tereli a vásárlókat. Lehetőség van ugyan un. Single App előfizetésre, aminek keretén belül csak egy alkalmazáshoz juthatunk hozzá, de egy ilyen előfizetés csak kicsivel kevesebb mint a teljes csomag árának a fele. Így ha valaki csak 3 alkalmazást használna, már annak is jobban megéri a teljes csomagra előfizetni.

adobe-cc-icon

Konklúzió

Mindenki döntse el maga, hogy neki megfelel-e az új rendszer, vagy tovább használja a régi jól bevált, megvásárolt szoftvereit. De innentől kezdve a régi alkalmazásokhoz, nem fog az Adobe frissítéseket kiadni. Ha kiszámoljuk a szoftverek nem lettek olcsóbbak, csak nem egyösszegben kell kifizetni azt, hanem részletekben. És ha jól belegodnolunk lehet, hogy egy kicsit rosszabbul is járunk, hiszen folyamatosan fizetnünk kell. Bízhatunk abban, hogy az Adobe nem fog ülni a babérjain és folyamatosan új fukciókkal bővíteni fogja a szoftvereit. Aki nem vágyik arra, hogy mindig a legfrissebb verziót használja, annak minden plusz szolgáltatásával, annak nem éri meg váltani. Most is vannak rengetegen, akik CS 1-2-3-as verziókat használnak, mivel az igényeiknek megfelel az is. Akik viszont szeretnék mindig a legújabb megoldásokat használni, azoknak váltani kell, mert nem lesz más választásuk.

Kategória: Design | Címke: , , , , ,

Comments are closed.

kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet