Keresés
Header Háttér

Webshark Blog

… jquery, ajax, design, psd, plugin, modul, web2, social, miegymás…

2017-03-010 komment

Mi az a vizuális kontextus? És miért fontos a webdesignban?

Egy gyakran idézett vizsgálat szerint az emberek kevesebb mint 2 tizedmásodperc alatt képesek véleményt kialakítani a weboldaladról. A vizuális kontextus segít nekik megérteni, hogy miről szól a weboldal, kialakítani egy benyomást, hogy ezáltal tovább maradjanak az oldalon. A látványelemek erőteljes hatásuk révén sokkal gyorsabban képesek átadni egy üzenetet, mint a szöveges tartalmak.

Írott szövegek esetében a kontextus hiánya nehézzé teszi az olvasók számára, hogy megértsék, miről akarja meggyőzni őket egy szöveg írója. Ez a webdesignban is gyakran megtörténik. Ezért van szüksége a webodalaknak arra, hogy megteremtsenek egy vizuális kontextust, egy összefüggést, mely kommunikálni tudja az adott cég háttértudását és történetét.

Mi is az a vizuális kontextus?

A vizuális kontextus kifejezés a tartalom vizuális megjelenésére utal, mely javítja weboldal üzenetének befogadhatóságát. Tehát például egy építész weboldala esetében a weboldal tartalmaz egy portfoliót a sikeres projektekről. Itt teljes mértékben a látogató döntése, hogy a portfoliót végignézi-e vagy sem. Ugyanakkor az egyes elemek megjelenése által megteremtett vizuális kontextus – melynek részét képezik az illusztrációk, a színek, a whitspace – mindenképpen információval látja el a felhasználót az építész tudásáról, tapasztalatáról.

Egy másik példa egy repülőgépeket tervező cég, melynek weboldalán megjelenő repülőgépekről készült fotók egyből világossá teszik szerepét a repülőgép-iparban. A látogatónak ehhez nem is kell elolvasnia a címsort, csak rápillantania a képekre. De képzeld el ugyanezt a weboldalt a repülőgépekről készült képek nélkül! Jóval nehezebb lenne megfejteni, miről is van szó. Az adott cég mérnöki megoldások széles skáláját kínálja, de elsősorban a repülőgép-iparban aktívak, melyet aztán világosan meg is mutatnak a weboldalukon.

www.mercaerospace.co.uk

www.mercaerospace.co.uk

Miért fontos a vizuális kontextus?

Az első benyomás miatt

Mint a cikk elején már jeleztük, a felhasználók a pillanat töredéke alatt képesek véleményt formálni a weboldaladról. A márkázás, a képek, az ikonok alakítják ki ezt az első benyomást ilyen rövid idő alatt. Ahhoz, hogy az emberek tovább maradjanak a weboldaladon, a vizuális kontextus révén kell informálnod őket, hogy miről szó a weboldalad.

Segíti az információközlést

A weboldalak vizuális elemeinek van egy “érzéki” vonzereje a szöveges kontextushoz képest. A felhasználók nagy valószínűséggel észreveszik azokat a kiegészítő képeket, melyek a kontextus egészét támogatják. Sokkal inkább, mint hogy elolvasnák az ugyanezen célból létrehozott mondatokat vagy bekezdéseket. Bármilyen jó vagy is a történetmesélésben, a felhasználók első érzelmi válaszát a vizuális elemek fogják meghatározni, melyek az információk közlésében is segítenek.

Javítja a megértést

A vizuális kontextus teszi élővé a történetet. Ezáltal képes a felhasználó megérteni a céget és annak működését. Az vizuális összefüggések révén ismeri meg a fő mondanivalót, majd ez alapján keresi a további lehetőségeket, termékeket és elérhető szolgáltatásokat. De ha egy olyan felhasználói felületet alkalmazol, mely nem követi a webdesign-konvenciókat, akkor a vizuális kontextus fog segíteni a felhasználók és termékeid közötti kapcsolat megteremtésében.

Kialakítja az érzelmi kötelékeket

A vizuális összefüggés segít a célközönséged érzelmeinek kiváltásában is. Ezen az oldalon például sok emberi arc szerepel, aminek a megfelelő kontextus megteremtése és a látogatókkal való kapcsolat kialakítása az oka. A meleg, puha színek teszik a weboldalt barátságossá, a mosolyok a pozitív hozzáállást és a közösségi érzést fejezik ki. A látogatók pillanatok alatt érzelmi kötődést alakítanak ki egy ilyen oldallal.

És ugyanez igaz a termékek esetében is: a felhasználók ugyanilyen könnyen tudnak kialakítani kapcsolatot különféle termékekkel vagy szolgáltatásokkal. Meg kell tehát teremtened azokat a vizuális elemeket, melyek képesek megérinteni a célközönség érzéseit.

www.lendwithcare.org

www.lendwithcare.org

Miként teremtheted meg a vizuális kontextust?

A vizuális kontextus kialakításához a felhasználók megértésére van szükséged. A felhasználó perspektívája függ a korától, a nemétől, nemzetiségétől. Tehát például fehér színeket használói képek a boldogságot jelentik egy bizonyos közösségnek, míg egy másik számára a szomorúság jele lehet. Annak érdekében, hogy a vizuális elemek jól illeszkedjenek a cégedhez, meg kell értened az embereket is, akiket szeretnél elérni, mert tudod kell, hogy milyen vizuális elemek miként értelmeznek.

A vizuális kontextus kialakításának néhány összetevője:

  • Képek melyek kapcsolódnak a céged természetéhez.
  • Infografikák, melyek összefoglalják egy adott szöveg tartalmát könnyen áttekinthető módon.
  • Nyilak, vonalak és egyéb jelek, melyek kiemelik a számokat, vagy irányt mutatnak a felhasználónak.
  • Szavak és mondatok kiválasztása, kiemelése a vizuális kontextus gazdagítására.
  • Történetmesélés kreatív grafikák segítségével.
  • Figyelemfelkeltő ikonok a navigációhoz.

Végül

A vizuális kontextus tehát segíti a felhasználókat, különösen azokat, akik először látogatnak el a weboldaladra. A vizuális kontextus révén tudod gyorsan átadni számukra a weboldal jellemzőit és értékeit. Ezért fontos a képek, színek, vizuálisan megjelenő adatok, infografikák, videók, animációk, ikonoknak és minden egyéb vizuális eszköz megfelelő kombinációjának kialakítása. Ezek kiválogatásával és összehangolásával teremtheted meg a mindennél fontosabb vizuális kontextust.

(A szöveg ezen cikk alapján készült.)

Kategória: Design | Címke:

Főleg írok. Főleg blogot és közösségi médiát, de tágabb perspektívában: online marketing, úgyhogy van benne bőven SEO, laza AdWords, webdesign-okoskodás, és még ami belefér.

Comments are closed.

kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet