Keresés
Header Háttér

Webshark Blog

… jquery, ajax, design, psd, plugin, modul, web2, social, miegymás…

2019-06-260 komment

Hogyan befolyásolja a hosting a weboldalad?

Tartalomjegyzék
Bővített tartalomjegyzék

Amikor weboldalkészítésre kerül sor, akkor mindig a webdesignnal, esetleg a keresőoptimalizálásával foglalkozunk, pedig akad még ezen túl olyan tényező, mely nagymértékben befolyásolja a weboldal használhatóságát. Ez pedig a hosting. (Frissítés, 2019.11.08. – Egy új fejezettel bővítettünk, és kiegészítettük az egyes hostingtípusok felsorolását).

A hosting minden weboldal esetében kritikus fontosságú tényező, akármilyen megoldást használsz is. Fontos tehát tisztában lenni azzal, hogy milyen szempontokat kellene figyelembe venni egy hosting szolgáltatás kiválasztásánál. A webhosting nem csak azt határozza meg, hogy milyen típusú oldalt építhetsz rá, hanem azt is, hogy az a weboldal hogyan teljesít majd. Sebesség, biztonság és keresőoptimalizálás, csak néhány olyan tényező, melyet pozitív vagy negatív irányba befolyásol a hosting.

Mi az a webhosting?

Mielőtt továbblépnénk, talán nem árt tisztázni az alapokat annak érdekében, hogy pontosan megértsd, mi is az a webhosting és hogyan működik.

A dolog lényege, hogy a weboldalak szervereken kapnak helyet. A szerverek olyan hardverek, melyek tárolják az oldalt és az ahhoz kapcsolódó adatokat. A weboldaladnak minden része a szerveren található: ide tartoznak a fájlok, a szövegek, a képek, videók, stb.

A szerverek fizikailag adatközpontokban helyezkednek el. Ezeket az adatközpontokat általában az úgynevezett webhosting, azaz webtárhely szolgáltatók kezelik. A webhosting szolgáltatás tehát a technológiáról és a szerver tárterületről gondoskodik, hogy működjön a weboldalad és kapcsolódjon az internethez. Ezáltal fogják megtalálni és látni azt a felhasználók.

Milyen webhosting típusok közül válogathatsz?

Az említett szerverek nem egyformák. Néhány szerveren több weboldal is helyet kap, míg más szerverek csak egy weboldalt tartalmaznak. De milyen tényezőket kell figyelembe venni, milyen lehetőségek közül válogathatsz, amikor tárhely szolgáltatásról van szó? Fontos kérdésről van szó, ugyanis, ha rosszul választasz, az komoly nehézségeket okozhat a weboldalad működtetésénél a későbbiekben.

Amikor mondjuk egy hostolt weboldalkészítő platformmal építed az oldalad (ilyen például a Shopify), akkor nem nagyon kell foglalkoznod a hosting kérdésével. Az ilyen szolgáltatásokba beletartozik a hosting is – melyet ők kezelnek -, így neked mindössze a weboldalad designjával kell törődnöd.

Ez persze nem mindig olyan jó dolog, mint ahogy elsőre hangzik. Ha nem egy kifejezetten kicsi webshopról vagy cégről van szó, akkor már problémákat jelenthet. A különböző irányítópultok használata – mely csak akkor áll rendelkezésedre, ha fizetsz a saját webhostingért – sokkal nagyobb hatalmat ad a kezedbe a backend folyamatok kezelését illetően. Ebbe beletartoznak a domain-kezeléssel kapcsolatos feladatok, FTP fájlfeltöltések, .htacces szerkesztése, stb. Saját hosting esetén Te birtokolod a saját adataid.

Ha saját magad által hostolt platformon építed fel a weboldalad, akkor is át kell gondolnod, hogy milyen típusú webhosting a leginkább megfelelő számodra. Alapvetően négy különböző megoldásról beszélhetünk, ami kibővíthető hatra.

Megosztott tárhely

Ilyen esetben a weboldal egy olyan szerveren kerül elhelyezésre, mely megosztja a forrásait több más weboldal között (sávszélességet, tárterületet). Ez a legolcsóbb lehetőség.

A hátránya tehát az, hogy ha a szerveren található más weboldalak erőforrás-igényesek, akkor az a Te weboldalad teljesítményére is negatív hatással lesz, de néha még a biztonság is meginog. Az ilyen megoldások éppen ezért elég szigorúak abban a tekintetben, hogy hány látogató érkezhet a weboldalra, illetve hány tranzakciót dolgozhatsz fel.

Ez a megoldás elsősorban kisebb blogok, weboldalak számára megfelelő, akik nem bonyolítanak nagy forgalmat (10-20 ezer havi látogató). Olcsó, és a weboldal működtetéséhez nem kell nagy technikai tudás az indulásnál.

VPS hosting

A VPS, vagyis a virtual private server egy továbblépés az alapszintű megosztott hostingtól. Míg a megosztott hosting olyan, mint egy hostel, ahol egy rakás más emberrel alszol együtt, a virtuális magánszerverek (VPS) olyanok, mint egy normális szállodai szoba, ami csak a tiéd. Ebben az esetben is csak a szerver egy kis részéhez van hozzáférésed, de az a kis rész teljes mértékben a tiéd.

A lényege az, hogy egy fizikailag létező szerver több virtuális szervert foglal magába. Ezeket a virtuális szervereket pedig az egyes weboldalak teljes mértékben az igényeikre szabhatják. A weboldalad teljesítménye ezáltal jobb lesz, gyorsabb betöltési és jobb üzemidőt biztosít, nem kell aggódni amiatt, hogy egy másik weboldal miatt leáll a szerver.

A VPS hosting tehát hasonló, mint egy saját szerver, de annál olcsóbb. Jó megoldás olyan kicsi vagy közepes méretű cégeknek, melyek nem engedhetik meg maguknak, hogy a megosztott szerver miatt időnként leálljon a weboldaluk, vagy saját maguk módosítani akarnak a szerverbeállításokon a jobb teljesítmény érdekében. Ha nagyobb fájlok, például videók is találhatók a weboldaladon, akkor mindenképpen érdemes megfontolni a VPS-t.

Dedikált hosting

Ez a megoldás a weboldalaknál olyan, mint amikor az életben van egy saját házad, vagyis ez a tárhelyszolgáltatás csúcsa. Ami azt jelenti, hogy ez a legdrágább változat és a legnehezebben fenntartható, ugyanakkor, ha nagyobb forgalmú weboldalad van, akkor ez a megfelelő út számodra.

Itt egyetlen szerver csak a Te weboldaladnak számára van fenntartva, mással nem kell osztoznod rajta, így maximális teljesítményen tud működni az oldalad. Valamennyi technikai beállítás a Te kezedben van, kiválaszthatod a szoftvert, meghatározhatod a konfigurációt, bármit, amit szükségesnek látsz.

Ha egy dedikált szerveren kap helyet a weboldalad, akkor maximális az üzemideje és a biztonsága, gyors az oldal elérése.

Ez ugyanakkor egy drága megoldás, és csak olyan weboldalaknak javasolt, akiknek sok látogatójuk van, ami legalább havi 100 ezres látogatószámot jelent. Indokolt lehet akkor is, ha a weboldaladnak nagyfokú biztonságra van szüksége, mert mondjuk pénzügyi vagy orvosi információkat tárol.

Felhő hosting

A felhő hosting a webtárhely szolgáltatások újabb típusa. Hasonló a megosztott hostinghoz, azzal a különbséggel, hogy a weboldalad az erőforrásokat tekintve nem egyetlen szerveren osztozik meg más weboldalakkal, hanem több szerveren. Ez azért előnyös, mert ha egy weboldal terhelése hirtelen megnő, vagy egy szerver kiesik, akkor egy másik át tudja venni a feladatát, és megfelelően szolgáltatja a tárterületet.

Ezzel a megoldással tehát már a nagyobb weboldalak is jól tudnak működni, mivel jobb üzemidők érhetők el. Emellett fontos tulajdonsága a méretezhetőség. Míg a hagyományos hosting esetében mindig az a probléma, hogy nem akarsz olyan forrásért fizetni, melyet nem használsz ki, ugyanakkor azt sem szeretnéd, hogy alulméretezett legyen, mert az rontja a teljesítményt. A havi látogatószám viszont nehezen jósolható, annál is inkább, mert hullámzó szokott lenni.

Ezt oldja meg a felhő tárhely, mely aszerint méretezhető, hogy éppen mire van szükség. Fizetni pedig csak azért fizetsz, amit használsz, és a forrásokat az adminfelületeden állítgathatod az aktuális igényeidnek megfelelően.

Jó megoldás tehát közepes vagy akár nagyobb cégek számára is, melyek gyors ütemben nőnek. Különösen akkor, ha a forgalmad előre nehezen meghatározható, mert változik. Tehát, ha már kinőtted a megosztott hostingot, akkor vagy a felhő hostingot, vagy a VPS-t választhatod.

Egyéb lehetőségek

Az előbbiek mellett beszélhetünk még az úgynevezett viszonteladói tárhelyről, mely arról szól, hogy azért vásárolsz tárhelyet egy hosting szolgáltatótól, hogy azt továbbértékesítsd több ügyfelednek. A viszonteladó a szolgáltatónak nagykereskedelmi díjat fizet, és olyan árat határoz meg az ügyfeleinek, amilyet akar, illetve amit a piac elfogad. Ez tehát elsősorban a weboldalkészítő cégek opciója, akiknek vannak már olyan ügyfeleik, akik vevők az általuk kínált tárhelyszolgáltatásra is.

Egy további lehetőség az úgynevezett WordPress hosting, mely egy speciális típusa a tárhelyszolgáltatásoknak. Ahogy az már a nevéből is következik ez olyan weboldalaknak szól, akik WordPresst használnak CMS-ként, mert a WordPressre van már eleve optimalizálva a tárhely.

Utóbbi azt jelenti, hogy a WordPress telepítése egyetlen (vagy legalábbis egy-két) kattintással megoldható, és nagyobb biztonságot nyújt a WordPresst használó oldalaknak. Ez pedig azért fontos, mert a leggyakoribb CMS-ként a WordPress oldalak meglehetősen sok támadást kénytelenek elviselni.

Milyen tulajdonságokra figyelj a hostingnál?

A szerver elhelyezkedése

A szerverek esetében rendkívül fontos tényező a sebesség szempontjából az, hogy azok fizikailag hol helyezkednek el. A hosting szolgáltatások jelentős részénél a szerverek egy fizikai helyen találhatók, és nincs több tucat adatközpontjuk szerte a világon. Ez azt jelenti, hogy ha a weboldalad látogatói egy helyről jönnek, akkor a szervernek is célszerű ott lennie, hiszen így éred el a legjobb sebességet.

Ugyanakkor az olyan weboldalak esetében, melyek a világ minden területén szolgáltatnak – vagy legalábbis egymástól távol eső országokban – kicsit nehezebb kérdés a szerver elhelyezkedése. Ez még akkor is gond, ha szerény a forgalmad, hiszen az adatokat olykor akár a világ másik felére kell küldened. Ez pedig jelentősen megnövekedett betöltési időket jelent a felhasználók számára, ami sem a felhasználói élmény, sem a SEO szempontjából nem üdvözítő. Ebben az esetben megoldás lehet a CDN.

Üzemidő és teljesítmény

A webhosting szolgáltatásoknál az ügyfelek ígéretet, illetve garanciát kapnak egy meghatározott teljesítményre. A webhosting cégek különféle technológiai megoldásokat használnak a weboldalak gyorsaságának növelésére: gyorsítótárazás, SSD, Nginx. Emellett a rendelkezésre állásnál is megadnak egy százalékos arányt, például 99,9 százalékot, amit úgy érhetnek el, hogy ha le is áll egy szerver, egy másik átveszi a szerepét, és biztosítja a weboldal megjelenését.

Persze akadnak olyan szolgáltatások, melyek vagy nem garantálnak bizonyos teljesítményt, vagy nem is tudják azt biztosítani. Lehet, hogy ezek a megoldások olcsóbbak, azonban egy lassabb vagy az idő egy jelentős részében nem működő weboldal elég sok kárt okoz az üzletnek. Ezért olyan webhosting szolgáltatást nem is célszerű megrendelni, mely nem garantál a szerződésben bizonyos teljesítményt.

Biztonság

Ez különösen fontos tényező akkor, ha felhasználói adatokat gyűjtesz űrlapokon, vagy fizetéseket dolgozol fel, de már akkor is, ha nyomon követed a felhasználók adatait cookie-k és nyomkövető pixelek segítségével. Ilyenkor a biztonság rendkívül fontos tényező egy webhosting szolgáltatásnál. Figyelni kell a mentések meglétére, az SSL-tanúsítványokra, az olyan funkciókra, mint a tűzfal, a kéttényezős hitelesítés, stb.

Egy weboldal esetében tehát, mint látható, a webdesignon túl a hosting is erősen meghatározza a felhasználói élményt. A hostingot ahhoz kell méretezni, hogy hány felhasználót fogad majd a weboldal, mekkora lesz a forgalma, mennyi eladást generál, különben csak igen gyenge értékeket érsz majd el az egyébként remek weboldaladdal.

Kategória: Design, Hosting | Címke:

Főleg írok. Főleg blogot és közösségi médiát, de tágabb perspektívában: online marketing, úgyhogy van benne bőven SEO, laza AdWords, webdesign-okoskodás, és még ami belefér.

Comments are closed.