Keresés
Header Háttér

Webshark Blog

… jquery, ajax, design, psd, plugin, modul, web2, social, miegymás…

2019-06-260 komment

Hogyan befolyásolja a hosting a weboldalad?

Amikor weboldalkészítésre kerül sor, akkor mindig a webdesignnal, esetleg a keresőoptimalizálásával foglalkozunk, pedig akad még ezen túl olyan tényező, mely nagymértékben befolyásolja a weboldal használhatóságát. Ez pedig a hosting.

A hosting minden weboldal esetében kritikus fontosságú tényező, akármilyen megoldást használsz is. Fontos tehát tisztában lenni azzal, hogy milyen szempontokat kellene figyelembe venni a hosting szolgáltatás kiválasztásánál. A webhosting nem csak azt határozza meg, hogy milyen típusú oldalt építhetsz rá, hanem azt is, hogy az a weboldal milyen jól teljesít majd. Sebesség, biztonság és keresőoptimalizálás, csak néhány olyan tényező, melyet pozitív vagy negatív irányba befolyásol a hosting.

De milyen tényezőket kell figyelembe venni, milyen lehetőségek közül válogathatsz, amikor webhosting szolgáltatásról van szó?

Például azt, hogy Te magad vagy más hostolja a weboldalt. Amikor például egy hostolt weboldalkészítő platformmal építed az oldalad (ilyen például a Shopify), akkor nem nagyon kell foglalkoznod a hosting kérdésével. Az ilyen szolgáltatásokba beletartozik a hosting is – melyet ők kezelnek -, így neked mindössze a weboldalad designjával kell törődnöd.

Ez persze nem mindig olyan jó dolog, mint ahogy elsőre hangzik. Hacsak nem egy kifejezetten kicsi webshopról vagy cégről van szó, akkor már problémákat jelenthet. A különböző irányítópultok használata – mely csak akkor áll rendelkezésedre, ha fizetsz a saját webhostingért – sokkal nagyobb hatalmat ad a kezedbe a backend folyamatok kezelését illetően. Ebbe beletartoznak a domain-kezeléssel kapcsolatos feladatok, FTP fájlfeltöltések, .htacces szerkesztése, stb. Saját hosting esetén Te birtokolod a saját adataid.

Milyen webhosting típusok léteznek?

Ha saját magad által hostolt platformon építed fel a weboldalad, akkor is át kell gondolnod, hogy milyen típusú webhosting a leginkább megfelelő számodra. Alapvetően négy különböző megoldásról beszélhetünk:

Megosztott

Ilyen esetben a weboldal egy olyan szerveren kerül elhelyezésre, mely megosztja a forrásait több más weboldal között (sávszélességet, tárterületet). A hátránya tehát az, hogy ha a szerveren található más weboldalak erőforrás-igényesek, akkor az a Te weboldalad teljesítményére negatív hatással lesz, de néha még a biztonság is meginog. Az ilyen megoldások éppen ezért elég szigorúak abban a tekintetben, hogy hány látogató érkezhet a weboldalra, illetve hány tranzakciót dolgozhatsz fel. Ez a megoldás elsősorban kisebb blogok, weboldalak számára megfelelő, akik nem bonyolítanak nagy forgalmat.

Felhő hosting

Ez hasonló a megosztott hostinghoz, azzal a különbséggel, hogy a weboldalad az erőforrásokat tekintve nem egyetlen szerveren osztozik meg más weboldalakkal, hanem több szerveren. Ez azért előnyös, mert ha egy weboldal terhelése hirtelen nagy lesz, vagy egy szerver kiesik, akkor egy másik át tudja venni a feladatát, és megfelelően szolgáltatja a tárterületet. Ezzel a megoldással tehát már a kicsit nagyobb weboldalak is jól tudnak működni.

VPS

A megosztott hosting olyan, mint egy hostel ahol egy rakás más emberrel alszol együtt. A virtuális magánszerverek (VPS) viszont olyanok, mint egy normális szállodai szoba, ami csak a tiéd. Ebben az esetben is csak a szerver egy kis részéhez van hozzáférésed, de az a kis rész teljes mértékben a tiéd. Ez jó megoldás olyan webáruházaknak is, melyek fokozottabban biztonságra és teljesítményre törekszenek.

Dedikált hosting

Ez a megoldás a weboldalaknál olyan, mint amikor az életben van egy saját házad. Ez azt jelenti, hogy ez a legdrágább változat és a legnehezebben fenntartható, ugyanakkor, ha nagyobb forgalmú weboldalad van, akkor ez a megfelelő út számodra.

A szerver elhelyezkedése

A szerverek esetében rendkívül fontos tényező a sebesség szempontjából az, hogy azok fizikailag hol helyezkednek el. A hosting szolgáltatások jelentős részénél a szerverek egy fizikai helyen találhatók, és nincs több tucat adatközpontjuk szerte a világon. Ez azt jelenti, hogy ha a weboldalad látogatói egy helyről jönnek, akkor a szervernek is célszerű ott lennie, hiszen így éred el a legjobb sebességet.

Ugyanakkor az olyan weboldalak esetében, melyek a világ minden területén szolgáltatnak – vagy legalábbis egymástól távol eső országokban – kicsit nehezebb kérdés a szerver elhelyezkedése. Ez még akkor is gond, ha szerény a forgalmad, hiszen az adatokat olykor akár a világ másik felére kell küldened. Ez pedig jelentősen megnövekedett betöltési időket jelent a felhasználók számára, ami sem a felhasználói élmény, sem a SEO szempontjából nem üdvözítő. Ebben az esetben megoldás lehet a CDN.

Üzemidő és teljesítmény

A webhosting szolgáltatásoknál az ügyfelek ígéretet, illetve garanciát kapnak egy meghatározott teljesítményre. A webhosting cégek különféle technológiai megoldásokat használnak a weboldalak gyorsaságának növelésére: gyorsítótárazás, SSD, Nginx. Emellett a rendelkezésre állásnál is megadnak egy százalékos arányt, például 99,9 százalékot, amit úgy érhetnek el, hogy ha le is áll egy szerver, egy másik átveszi a szerepét, és biztosítja a weboldal megjelenését.

Persze akadnak olyan szolgáltatások, melyek vagy nem garantálnak bizonyos teljesítményt, vagy nem is tudják azt biztosítani. Lehet, hogy ezek a megoldások olcsóbbak, azonban egy lassabb vagy az idő egy jelentős részében nem működő weboldal elég sok kárt okoz az üzletnek. Ezért olyan webhosting szolgáltatást nem is célszerű megrendelni, mely nem garantál a szerződésben bizonyos teljesítményt.

Biztonság

Ez különösen fontos tényező akkor, ha felhasználói adatokat gyűjtesz űrlapokon, vagy fizetéseket dolgozol fel, de már akkor is, ha nyomon követed a felhasználók adatait cookie-k és nyomkövető pixelek segítségével. Ilyenkor a biztonság rendkívül fontos tényező egy webhosting szolgáltatásnál. Figyelni kell a mentések meglétére, az SSL-tanúsítványokra, az olyan funkciókra, mint a tűzfal, a kéttényezős hitelesítés, stb.

Egy weboldal esetében tehát, mint látható, a webdesignon túl a hosting is erősen meghatározza a felhasználói élményt. A hostingot ahhoz kell méretezni, hogy hány felhasználót fogad majd a weboldal, mekkora lesz a forgalma, mennyi eladást generál, különben csak igen gyenge értékeket érsz majd el az egyébként remek weboldaladdal.

(A szöveg ezen bejegyzés alapján készült.)

Kategória: Design, Hosting | Címke:

Főleg írok. Főleg blogot és közösségi médiát, de tágabb perspektívában: online marketing, úgyhogy van benne bőven SEO, laza AdWords, webdesign-okoskodás, és még ami belefér.

Comments are closed.