Keresés
Header Háttér

Webshark Blog

… jquery, ajax, design, psd, plugin, modul, web2, social, miegymás…

2019-06-260 komment

Webhosting: hogyan befolyásolja a weboldalad?

Tartalomjegyzék
Bővített tartalomjegyzék

Amikor weboldalkészítésre kerül sor, akkor a webdesignnal, UX-szel, esetleg a keresőoptimalizálással foglalkozunk, pedig akad még ezen túl olyan tényező, mely nagymértékben befolyásolja a weboldal használhatóságát. Ez pedig a webhosting. (Frissítés, 2020.08.12. – Egy új fejezettel bővítettünk: Néhány gyakori webhosting-probléma – és a megoldásuk).

A webhosting minden weboldal esetében kritikus fontosságú tényező, akármilyen megoldást használsz is. Fontos tehát tisztában lenni azzal, hogy milyen szempontokat kellene figyelembe venni egy hosting szolgáltatás kiválasztásánál. A webhosting nem csak azt határozza meg, hogy milyen típusú oldalt építhetsz rá, hanem azt is, hogy az a weboldal hogyan teljesít majd. Sebesség, biztonság és keresőoptimalizálás, csak néhány olyan tényező, melyet pozitív vagy negatív irányba befolyásol a hosting.

Mi az a webhosting?

Mielőtt továbblépnénk, talán nem árt tisztázni az alapokat annak érdekében, hogy pontosan megértsd, mi is az a webhosting és hogyan működik.

A dolog lényege, hogy a weboldalak szervereken kapnak helyet. A szerverek olyan hardverek, melyek tárolják az oldalt és az ahhoz kapcsolódó adatokat. A weboldaladnak minden része a szerveren található: ide tartoznak a fájlok, a szövegek, a képek, videók, stb.

A szerverek fizikailag adatközpontokban helyezkednek el. Ezeket az adatközpontokat általában az úgynevezett webhosting, azaz webtárhely szolgáltatók kezelik. A webhosting szolgáltatás tehát a technológiáról és a szerver tárterületről gondoskodik, hogy működjön a weboldalad és kapcsolódjon az internethez. Ezáltal fogják megtalálni és látni azt a felhasználók.

Milyen webhosting típusok közül válogathatsz?

Az említett szerverek nem egyformák. Néhány szerveren több weboldal is helyet kap, míg más szerverek csak egy weboldalt tartalmaznak. De milyen tényezőket kell figyelembe venni, milyen lehetőségek közül válogathatsz, amikor tárhely szolgáltatásról van szó? Fontos kérdésről van szó, ugyanis, ha rosszul választasz, az komoly nehézségeket okozhat a weboldalad működtetésénél a későbbiekben.

Amikor mondjuk egy hostolt weboldalkészítő platformmal építed az oldalad (ilyen például a Shopify), akkor nem nagyon kell foglalkoznod a hosting kérdésével. Az ilyen szolgáltatásokba beletartozik a hosting is – melyet ők kezelnek -, így neked mindössze a weboldalad designjával kell törődnöd.

Ez persze nem mindig olyan jó dolog, mint ahogy elsőre hangzik. Ha nem egy kifejezetten kicsi webshopról vagy cégről van szó, akkor már problémákat jelenthet. A különböző irányítópultok használata – mely csak akkor áll rendelkezésedre, ha fizetsz a saját webhostingért – sokkal nagyobb hatalmat ad a kezedbe a backend folyamatok kezelését illetően. Ebbe beletartoznak a domain-kezeléssel kapcsolatos feladatok, FTP fájlfeltöltések, .htacces szerkesztése, stb. Saját hosting esetén Te birtokolod a saját adataid.

Ha saját magad által hostolt platformon építed fel a weboldalad, akkor is át kell gondolnod, hogy milyen típusú webhosting a leginkább megfelelő számodra. Alapvetően négy különböző megoldásról beszélhetünk, ami kibővíthető hatra.

Megosztott tárhely

Ilyen esetben a weboldal egy olyan szerveren kerül elhelyezésre, mely megosztja a forrásait több más weboldal között (sávszélességet, tárterületet). Ez a legolcsóbb lehetőség.

A hátránya tehát az, hogy ha a szerveren található más weboldalak erőforrás-igényesek, akkor az a Te weboldalad teljesítményére is negatív hatással lesz, de néha még a biztonság is meginog. Az ilyen megoldások éppen ezért elég szigorúak abban a tekintetben, hogy hány látogató érkezhet a weboldalra, illetve hány tranzakciót dolgozhatsz fel.

Ez a megoldás elsősorban kisebb blogok, weboldalak számára megfelelő, akik nem bonyolítanak nagy forgalmat (10-20 ezer havi látogató). Olcsó, és a weboldal működtetéséhez nem kell nagy technikai tudás az indulásnál.

VPS hosting

A VPS, vagyis a virtual private server egy továbblépés az alapszintű megosztott hostingtól. Míg a megosztott hosting olyan, mint egy hostel, ahol egy rakás más emberrel alszol együtt, a virtuális magánszerverek (VPS) olyanok, mint egy normális szállodai szoba, ami csak a tiéd. Ebben az esetben is csak a szerver egy kis részéhez van hozzáférésed, de az a kis rész teljes mértékben a tiéd.

A lényege az, hogy egy fizikailag létező szerver több virtuális szervert foglal magába. Ezeket a virtuális szervereket pedig az egyes weboldalak teljes mértékben az igényeikre szabhatják. A weboldalad teljesítménye ezáltal jobb lesz, gyorsabb betöltési és jobb üzemidőt biztosít, nem kell aggódni amiatt, hogy egy másik weboldal miatt leáll a szerver.

A VPS hosting tehát hasonló, mint egy saját szerver, de annál olcsóbb. Jó megoldás olyan kicsi vagy közepes méretű cégeknek, melyek nem engedhetik meg maguknak, hogy a megosztott szerver miatt időnként leálljon a weboldaluk, vagy saját maguk módosítani akarnak a szerverbeállításokon a jobb teljesítmény érdekében. Ha nagyobb fájlok, például videók is találhatók a weboldaladon, akkor mindenképpen érdemes megfontolni a VPS-t.

Dedikált hosting

Ez a megoldás a weboldalaknál olyan, mint amikor az életben van egy saját házad, vagyis ez a tárhelyszolgáltatás csúcsa. Ami azt jelenti, hogy ez a legdrágább változat és a legnehezebben fenntartható, ugyanakkor, ha nagyobb forgalmú weboldalad van, akkor ez a megfelelő út számodra.

Itt egyetlen szerver csak a Te weboldaladnak számára van fenntartva, mással nem kell osztoznod rajta, így maximális teljesítményen tud működni az oldalad. Valamennyi technikai beállítás a Te kezedben van, kiválaszthatod a szoftvert, meghatározhatod a konfigurációt, bármit, amit szükségesnek látsz.

Ha egy dedikált szerveren kap helyet a weboldalad, akkor maximális az üzemideje és a biztonsága, gyors az oldal elérése.

Ez ugyanakkor egy drága megoldás, és csak olyan weboldalaknak javasolt, akiknek sok látogatójuk van, ami legalább havi 100 ezres látogatószámot jelent. Indokolt lehet akkor is, ha a weboldaladnak nagyfokú biztonságra van szüksége, mert mondjuk pénzügyi vagy orvosi információkat tárol.

Felhő hosting

A felhő hosting a webtárhely szolgáltatások újabb típusa. Hasonló a megosztott hostinghoz, azzal a különbséggel, hogy a weboldalad az erőforrásokat tekintve nem egyetlen szerveren osztozik meg más weboldalakkal, hanem több szerveren. Ez azért előnyös, mert ha egy weboldal terhelése hirtelen megnő, vagy egy szerver kiesik, akkor egy másik át tudja venni a feladatát, és megfelelően szolgáltatja a tárterületet.

Ezzel a megoldással tehát már a nagyobb weboldalak is jól tudnak működni, mivel jobb üzemidők érhetők el. Emellett fontos tulajdonsága a méretezhetőség. Míg a hagyományos hosting esetében mindig az a probléma, hogy nem akarsz olyan forrásért fizetni, melyet nem használsz ki, ugyanakkor azt sem szeretnéd, hogy alulméretezett legyen, mert az rontja a teljesítményt. A havi látogatószám viszont nehezen jósolható, annál is inkább, mert hullámzó szokott lenni.

Ezt oldja meg a felhő tárhely, mely aszerint méretezhető, hogy éppen mire van szükség. Fizetni pedig csak azért fizetsz, amit használsz, és a forrásokat az adminfelületeden állítgathatod az aktuális igényeidnek megfelelően.

Jó megoldás tehát közepes vagy akár nagyobb cégek számára is, melyek gyors ütemben nőnek. Különösen akkor, ha a forgalmad előre nehezen meghatározható, mert változik. Tehát, ha már kinőtted a megosztott hostingot, akkor vagy a felhő hostingot, vagy a VPS-t választhatod.

Egyéb lehetőségek

Az előbbiek mellett beszélhetünk még az úgynevezett viszonteladói tárhelyről, mely arról szól, hogy azért vásárolsz tárhelyet egy hosting szolgáltatótól, hogy azt továbbértékesítsd több ügyfelednek. A viszonteladó a szolgáltatónak nagykereskedelmi díjat fizet, és olyan árat határoz meg az ügyfeleinek, amilyet akar, illetve amit a piac elfogad. Ez tehát elsősorban a weboldalkészítő cégek opciója, akiknek vannak már olyan ügyfeleik, akik vevők az általuk kínált tárhelyszolgáltatásra is.

Egy további lehetőség az úgynevezett WordPress hosting, mely egy speciális típusa a tárhelyszolgáltatásoknak. Ahogy az már a nevéből is következik ez olyan weboldalaknak szól, akik WordPresst használnak CMS-ként, mert a WordPressre van már eleve optimalizálva a tárhely.

Utóbbi azt jelenti, hogy a WordPress telepítése egyetlen (vagy legalábbis egy-két) kattintással megoldható, és nagyobb biztonságot nyújt a WordPresst használó oldalaknak. Ez pedig azért fontos, mert a leggyakoribb CMS-ként a WordPress oldalak meglehetősen sok támadást kénytelenek elviselni.

Milyen tulajdonságokra figyelj a webhostingnál?

Árazás

Lehet, hogy ezt meg sem kellett volna említeni, mivel tapasztalataink szerint ez az elsődleges tényező sok ügyfél számára. Az árakat a szolgáltatók maguk alakítják ki, ugyanakkor több tényező, funkció megléte befolyásolja. Ilyenkor az a kérdés, hogy neked ezek közül mire van szükséged. Olyan dologért felesleges fizetned, amit nem használsz. Ugyanakkor a nagyon olcsó vagy akár ingyenes ajánlatokat sem feltétlenül érdemes elfogadnod, mondván, hogy csak működjön a weboldalad. Mert éppen azt nem fog.

Érdemes tehát a részletekbe belemenni azzal kapcsolatban, hogy adott árért milyen szolgáltatásokat kapsz. Ha nem vagy még elég tapasztalt, nem tudod pontosan mire van szükséged a hostingnál, akkor egy olcsóbb megoldással érdemes indítani. Például az előbb már említett megosztott tárhellyel. Majd aztán, ha úgy érzed, kinőtted a kereteket, feljebb léphetsz az igényeidnek megfelelően.

Technikai támogatás

Lehet, hogy elsőre nem tűnik fontosnak a technikai támogatás kérdése, mégis az egyik leglényegesebb tényező a hosting szolgáltatásoknál. Gondolj például arra, hogy leáll a weboldalad, viszont nincs a kezedben eszköz, amivel megoldhatnád a problémát. Ilyenkor az ügyfélszolgálattal kell felvenned a kapcsolatot.

Habár a legtöbb szolgáltató ígér támogatást, ezt azért nem árt alaposan körüljárni, és átgondolnod, hogy mennyire fontos számodra mondjuk egy 24 órás elérhetőség. De az is fontos lehet, hogy a szolgáltató saját maga végzi, vagy kiszervezi a tevékenységet. Hol éred el őket? Telefon, e-mail, chat? Van-e tudásbázisuk, amihez fordulhatsz? Ezen tényezők mellett még érdemes utánanézni annak is, hogy az ügyfelek mit mondanak a támogatás minőségéről.

A szerver elhelyezkedése

A szerverek esetében rendkívül fontos tényező a sebesség szempontjából az, hogy azok fizikailag hol helyezkednek el. A hosting szolgáltatások jelentős részénél a szerverek egy fizikai helyen találhatók, és nincs több tucat adatközpontjuk szerte a világon. Ez azt jelenti, hogy ha a weboldalad látogatói egy helyről jönnek, akkor a szervernek is célszerű ott lennie, hiszen így éred el a legjobb sebességet.

Ugyanakkor az olyan weboldalak esetében, melyek a világ minden területén szolgáltatnak – vagy legalábbis egymástól távol eső országokban – kicsit nehezebb kérdés a szerver elhelyezkedése. Ez még akkor is gond, ha szerény a forgalmad, hiszen az adatokat olykor akár a világ másik felére kell küldened. Ez pedig jelentősen megnövekedett betöltési időket jelent a felhasználók számára, ami sem a felhasználói élmény, sem a SEO szempontjából nem üdvözítő. Ebben az esetben megoldás lehet a CDN.

Üzemidő és teljesítmény

A webhosting szolgáltatásoknál az ügyfelek ígéretet, illetve garanciát kapnak egy meghatározott teljesítményre. A webhosting cégek különféle technológiai megoldásokat használnak a weboldalak gyorsaságának növelésére: gyorsítótárazás, SSD, Nginx. Emellett a rendelkezésre állásnál is megadnak egy százalékos arányt, például 99,9 százalékot, amit úgy érhetnek el, hogy ha le is áll egy szerver, egy másik átveszi a szerepét, és biztosítja a weboldal megjelenését.

Persze akadnak olyan szolgáltatások, melyek vagy nem garantálnak bizonyos teljesítményt, vagy nem is tudják azt biztosítani. Lehet, hogy ezek a megoldások olcsóbbak, azonban egy lassabb vagy az idő egy jelentős részében nem működő weboldal elég sok kárt okoz az üzletnek. Ezért olyan webhosting szolgáltatást nem is célszerű megrendelni, mely nem garantál a szerződésben bizonyos teljesítményt.

Biztonság

Ez különösen fontos tényező akkor, ha felhasználói adatokat gyűjtesz űrlapokon, vagy fizetéseket dolgozol fel, de már akkor is, ha nyomon követed a felhasználók adatait cookie-k és nyomkövető pixelek segítségével. Ilyenkor a biztonság rendkívül fontos tényező egy webhosting szolgáltatásnál. Figyelni kell a mentések meglétére, az SSL-tanúsítványokra, az olyan funkciókra, mint a tűzfal, a kéttényezős hitelesítés, stb.

Az egyes szolgáltatók eltérő biztonsági csomagokat kínálnak, némelyiknél bizonyos funkciók már benne vannak az árban, így például az SSL tanúsítvány, másoknál nem.

Funkciók, korlátozások

Egyes vonzó funkciók akár önmagukban is meghatározhatják azt, hogy melyik webhosting szolgáltatót választod. Márpedig a különböző szolgáltatók eltérő funkciókat kínálnak, eltérő árakon.

Figyelned kell arra, hogy milyen korlátozásokat szab meg és mit ígér a webhosting szolgáltató a sávszélességre vonatkozóan, a tárhely méretét illetően, a rendelkezésre állással kapcsolatban. De fontosak lehetnek még az e-mail funkciók vagy akár a beépített weboldal készítő is. Emellett pedig olyan kiegészítők is találhatók egyes csomagokban, mint az adatvédelem vagy egyéb biztonsági megoldások.

Arra is vess azonban egy pillantást, hogy mi áll a felhasználási feltételekben, mert lehet, hogy ha megszeged, akkor plusz díjat kell fizetned, vagy amikor leáll az oldalad, azért nem jár számodra kompenzáció. Ez tehát azt jelenti, hogy a megállapodáson annak elfogadása előtt kénytelen leszel átrágni magad.

Egy weboldal esetében tehát, mint látható, a webdesignon túl a hosting is erősen meghatározza a felhasználói élményt. A hostingot ahhoz kell méretezni, hogy hány felhasználót fogad majd a weboldal, mekkora lesz a forgalma, mennyi eladást generál, különben csak igen gyenge értékeket érsz majd el az egyébként remek weboldaladdal.

Néhány gyakori webhosting-probléma – és a megoldásuk

Amikor egy weboldal átkerül egy másik hosting-szolgáltatóhoz, akkor olykor felmerülhet néhány tipikus hiba.

Feltöltötted a weboldalad, de nem látod a friss verziót

Amennyiben átkerülnek a fájljaid FTP vagy SSH segítségével egy másik hosting-szolgáltatóhoz, akkor a tartalmaidnak láthatóvá kell válniuk. Ugyanez a helyzet, ha valamilyen változtatást eszközöltél a weboldaladon, de nem látod élesben. Ilyenkor az alábbi problémák merülhetnek fel:

  • A böngésződ még a weboldalad régi verzióját tölti be.
  • A CDN vagy hosting szolgáltatód egy gyorsítótárazott verziót szolgáltat.
  • Rossz helyre töltötted fel a fájlt.

Az első probléma esetében egyszerű a megoldás, csak tisztítani kell a böngésződben a gyorsítótárat. Amennyiben a hosting-szolgáltató vagy a CDN gyorsítótárazott verziót jelenít meg, akkor ellenőrizd https://teweboldalad.hu/oldal-neve?nocache URL beírásával. Ez persze csak egy teszt, de ha azt látod, hogy ott van a friss verzió a szerveren, akkor vagy kivárod, hogy ez kerüljön a gyorsítótárba, vagy kézzel törölsz.

A rossz helyre történő feltöltés egy kicsit bonyolultabb, mindenesetre, ha nem tudod pontosan hova kell feltölteni a fájlokat, akkor kérdezz rá a szolgáltatónál. Ez nem feltétlenül a gyökérkönyvtár. Arról is győződj meg, hogy érvényes a feltöltött index fájl.

Elindul a weboldalad, de aztán leáll

Ha a közelmúltban valamilyen változást eszközöltél a weboldaladon, akkor elképzelhető, hogy amiatt áll le az oldal. Ha viszont nem a változtatás okozza, akkor általában két dologról lehet szó:

  • A hosting-szolgáltatódnál időnként előfordulnak leállások. Sok webhosting és CDN-szolgáltatónak van olyan oldala, ahol ezt ellenőrizni tudod ezt, és nem kell egyből az ügyfélszolgálatot keresned.
  • Valami változott a domainnevednél. Sokszor a DNS-beállításoknál történik valami változás. Ha nem tudod, hogy ez pontosan mit jelent, akkor vedd fel a kapcsolatot a szolgáltatóval!

A weboldalad nem jeleníti meg a képeket

Ha valamennyi kép hiányzik a weboldaladról, akkor tipikusan két hiba merülhet fel:

  • A képek nem kerültek feltöltésre a tárhelyre. Ellenőrizd, és ha ez a helyzet, töltsd fel őket!
  • A képek rossz mappába kerültek. A megoldás az lehet, hogy jobb gombbal valamelyik kép helyére kattintasz, és új kiválasztod az új lapon való megjelenítést. Ekkor látni fogod a weboldal azon URL-jét, ahová a képnek kellene kerülnie. A képeket vidd át ebbe a mappába.

Hibásan jelenik meg a weboldalad

Elképzelhető, hogy a weboldaladból csak a szöveget látod, a design elveszett. Ilyen esetben általában az a gond, hogy hiányzik a CSS fájl. Próbáld meg újra feltölteni a CSS fájlt vagy a teljes weboldalt a mentésből. Amennyiben ez nem vezet sikerre, akkor ki kell találnod, hogy hol kellene lennie a CSS fájlodnak, és ha nincs ott, akkor másold át oda.

Hogyan tudod ezt megtenni? Kattints jobb gombbal a weboldaladra, és válaszd ki az oldal forrásának megtekintését. A kód felső részén egy olyan sort kell találnod, mely ezzel kezdődik: link rel=’stylesheet’. Ebben a sorban látod, hogy hol is kellene lennie a CSS fájlodnak.

Kategória: Design, Hosting | Címke:

Főleg írok. Főleg blogot és közösségi médiát, de tágabb perspektívában: online marketing, úgyhogy van benne bőven SEO, laza AdWords, webdesign-okoskodás, és még ami belefér.

Comments are closed.