Keresés
Header Háttér

Webshark Blog

… jquery, ajax, design, psd, plugin, modul, web2, social, miegymás…

2020-04-290 komment

Mik azok a webes szabványok? És miért van szükséged a betartásukra a weboldaladnál?

A webes szabványok olyan előírások, melyeket az internetet használva be kell tartani, vagy legalábbis érdemes követni. Nem csak a weboldalakra vonatkoznak, hanem a böngészőkre vagy a felhasználók eszközeire is.

A webes szabványok azért fontosak, mert erősítik és következetessé teszik a web használatát. Minél inkább ragaszkodunk a betartásukhoz, annál használhatóbbá válik a web mindenki számára. Még akkor is ismerhetsz közülük néhányat, ha nem kódolsz weboldalakat.

Honnan is származnak a webes szabványok?

A kezdeti időkben a különböző böngészők nagyon eltérő technológiákat alkalmaztak, ami rendkívüli módon megnehezítette azt, hogy a weboldalak mindegyiken megfelelően jelenjenek meg. A világháló létrehozója, Tim Berners-Lee is érezte, hogy ebben a helyzetben valamit tenni kell, és megszületett a Wold Wide Web Consortium (W3C). A W3C küldetése az, hogy egységes szabványokat alakítson ki, melyek lehetővé teszik, hogy a web jó irányba fejlődjön.

A W3C nem az egyetlen olyan szervezet volt, mely szabványokat hozott létre az internet számára. A Web Standards Project a ‘90-es években jelent meg, és a W3C-t támogatta. Egyéni küldetése az volt, hogy olcsóbbá és egyszerűbbé tegye a web működését. Habár 2013-ban megszűnt, fontos szerepe volt abban, hogy a böngészők támogassák a HTML4-et és az XHTML-t.

Jelenleg is vannak a W3C-n kívül más szabványokkal foglalkozó szervezetek, melyek segítenek rendet tenni a weben. Néhány nagyobb szervezet, mely jelenleg is aktív:

 • az Ecma már a ‘60-as évek óta létezik, célja a kommunikáció és az információs rendszerek szabványainak kialakítása. Emellett felelős az ECMAScript fejlesztéséért, mely szabványosított JavaScript.
 • az Internet Engineering Task Force (IETF) célja az internet felépítésének erősítése, miközben egy nyitottabb környezetet hoz létre.
 • a WHATWG közösség számos szabványt hozott létre az URL-ekkel, a kódolással, az API-kkal kapcsolatosan.

Ezek a szervezetek nem a pénzszerzés érdekében működnek. Az egyetlen céljuk az, hogy létrehozzák a szabad, ingyenes és hatékony internetet minden felhasználó számára.

Miért van szükségünk ezekre a webes szabványokra?

Röviden: a felhasználók számára megteremtik a “kiszámítható” webet. Ami nem azt jelentik, hogy lehetetlenné teszik a kreativitásod kibontakoztatását egy weboldal megtervezésénél, ugyanakkor meghatározzák, hogy miként működjenek, és a felhasználók miként lépjenek velük interakcióba. Ehhez ugyanis következetesen használt elemekre van szükség az egész weben. Ennek eredményeként pedig egy vonzóbb környezet jön létre a felhasználók számára. Tehát nem, hogy akadályozza a weboldalkészítőket, hanem hatékonyabbá válik a munkájuk, illetve mindannyian részt vehetnek egy jobb – jól felépített és akadálymentes – web kialakításában.

Milyen szabványokról beszélhetünk?

Érvényes HTML, CSS és JavaSript

A rosszul megírt kódok sok problémát okoznak a weboldal teljesítményét illetően. A HTML, a CSS és a JavaScript jelenti a web gerincét, ezért szigorú szabványok határozzák meg, miként írhatók meg, hogyan használhatók. A verziók ugyanakkor időnként változnak, ahogy megjelennek az újabbak, így például legutóbb a HTML5 vagy a CSS3.

A kódolás szabványosításával mindenesetre lehetővé válik a fejlesztők és a designerek számára, hogy azonos nyelvet használjanak, és hogy ezt a nyelvet minden böngésző és a többi szoftver is megértse.

Grafikára vonatkozó követelmények

A grafikára vonatkozó szabályok betartása a webdesignerek számára fontos elsősorban, ugyanakkor nem annyira szigorú szabványt jelent, hanem inkább az optimális használatról szól. A W3C-nak erre is van ajánlása:

 • PNG a fotók számára
 • SVG az adatvizualizációknál
 • CSS az alap HTML kibővítésére
 • Canvas API a gradiensek, formák és egyéb effektusok létrehozására
 • WebCGM a vektorgrafikáknál

Tehát, ha azt akarod, hogy a weboldalad a lehető leghatékonyabb legyen, akkor ezeket az ajánlásokat érdemes komolyan venni.
Reszponzivitás

Az okoseszközök terjedése és típusaik megszaporodása miatt a mobil webnek is szabványokra volt szüksége. Ez azonban nem merült ki pusztán a reszponzív designban, hanem kapcsolódik hozzá néhány bevett megoldás is. Ezeket itt foglalta össze a W3C.

Az iránymutatások azonban nem csak a designra vagy a használt eszközökre vonatkoznak, hanem kiterjednek többek között a fizetések feldolgozására, a weboldal-biztonságra vagy a teljesítményre. A bevált megoldásokra vonatkozó ajánlások összessége itt tekinthető át. Várhatóan egyébként a jövőben még nagyobb hangsúly helyeződik a mobil webszabványokra, ahogy egyre több ember mobileszközökről éri el a weboldalakat.

Web architektúra szabályai

A web architektúrára vonatkozó szabványok arról szólnak, hogy a felületek mögött miként strukturáljuk az információkat. A szabványok vonatkoznak többek között:

 • az URL-ekre és URI-kra,
 • az XML-re,
 • a HTTP-re és HTTPS-re,
 • a karakterkészletekre,
 • a kódolásra.

Amennyiben szabványokat használunk a web egyes részeinek címkézésére és azonosítására, akkor jobban használhatóvá válnak.

Akadálymentesség kialakításának szabványa

A Web Acsessibility Initiative (WAI – webes akadálymentesség kezdeményezés) része a Word Wide Web konzorciumnak. A szabványosított akadálymentesség rendkívül fontos, ugyanis nem csak azt befolyásolja, hogy a fejlesztők miként kódolnak vagy a designerek hogyan terveznek. A vonatkozó szabályok mindenkit érintenek, aki közreműködik egy weboldal elkészítésében: szövegírókat, tesztelőket, projektmenedzsereket, stb.

Habár komoly információmennyiségről van szó a szabályokat tekintve, ha olyan weboldalt szeretnél, mely jól kiszolgálja a nyilvánosságot, akkor ezeknek a szabványoknak a betartása fontos része a munkának.

(A bejegyzés ezen szöveg alapján készült.)

Kategória: Fejlesztés | Címke: ,

Főleg írok. Főleg blogot és közösségi médiát, de tágabb perspektívában: online marketing, úgyhogy van benne bőven SEO, laza AdWords, webdesign-okoskodás, és még ami belefér.

Comments are closed.