Keresés
Header Háttér

Webshark Blog

… jquery, ajax, design, psd, plugin, modul, web2, social, miegymás…

2021-06-030 komment

Mit tud a Google új designnyelve, a Material You?

A Google nemrég bemutatta új designrendszerét, a Material You-t, mely a Material Designt váltja, először Androidon, majd az összes Google-termékben. De miben különbözik a Material You az elődjétől?

A Google által készített alkalmazások régen borzalmas designnal készültek. Ronda volt az Android, rondák a Google-oldalak. 2014-ban a felhasználói élménnyel kapcsolatos hiányosságok kiküszöbölésére megszületett a Google-nél az egységes megközelítés a tervezésre: a Material Design, amiről mi is írtunk megjelenése után.

Hogyan változott a megközelítés a Material You-nál?

A Material Design alapján újratervezték a Google valamennyi alkalmazását, így a korábbi ronda oldalakat világos kártyákkal cserélték le. A támogató animációk egyszerűek és hatékonyak lettek. A Google ezt a deisgnnyelvet megosztotta a fejlesztőkkel is, így mások is alkalmazhatták az alkalmazásaikban az elveket.

A problémát az jelentette, hogy az új designnyelv nem hagyott sok teret a kreativitásra. Ezt a problémát kellett tehát kiküszöbölni, amit a Google tervezéssel foglalkozó alelnöke, Matias Duarte is érzékelt. Mint mondta, következetes rendszert alkot a Material Design, de az anyagszerűség, a megjeleníteni kívánt „papír” túlságosan is dominált a felületeken, ami egy kicsit unalmassá tette azt.

A Google ezt a problémát évekig próbálta megoldani, végül megszületett a megoldás: az Android 12-vel érkező Material You, a Material Design utódja, melyet az Android 12 beta verziójában már ki is lehet próbálni.

A Material You bőkezűen használja a negatív tereket és a vizuális egyszerűséget, mely a Material Designra is jellemző volt. Ugyanakkor dinamikus animációk is kerültek bele bőven, valamint kevésbé szigorú az ikonoknál és a rácshoz igazodásnál.

Személyre szabható lett a design

De ami a legfontosabb, és ami a „You” részt illeti, sokkal inkább személyre szabható a megjelenés, mint elődjénél. Ez pedig azért jó, mert a felhasználók így sokkal inkább magukénak érezhetik a rendszert.

Korábban nem látott lehetőséget kínál a kontraszt, a méret, a szövegek és ikonok vonalszélességének változtatására. Ha például a felhasználó beállít egy hátteret, akkor a rendszer automatikusan elemzi a színeket és egyedi színpalettákat kínál a felhasználói felülethez.

Duarte szerint a design és a technológia jövője azt, hogy mindenki személyre szabott designt kap a jövőben. A Material You-val pedig elkezdődött egy olyan folyamat, mely ebbe az irányba mutat.

Minderre mondhatod, hogy a személyre szabott operációs rendszerben semmi új nincs, hiszen már az első Macintosh is lehetővé tette különböző háttérképek és betűtípusok kiválasztását, de ugyanígy a korai Windows-verzióknál is megváltoztathattuk a felület színeit.

A különbséget ehhez képest az jelenti a Material You-nál, hogy a felület élőnek tűnik, minden interaktív, a design reagál, mozog, változik. Ehhez a rugalmassághoz adódik még hozzá, hogy a felület elemei nem statikus képekből állnak össze, hanem könnyen módosíthatók. A designspecifikációk ezért már nem egy dokumentumba kerülnek, hanem le vannak kódolva. Ezáltal pedig a felületnek nagyobb része változtatható valós időben.

Az, hogy a felületet a felhasználó minden részletében alakíthatja, talán tehernek tűnhet egyesek számára, ezért kínál a Google olyan opciót, mellyel egyszerűbbé tehető a rendszer megjelenésének beállítása. Ide tartozik, hogy a háttérképhez igazítja a rendszer a színeket az Android 12-ben. Márpedig az emberek 60 százaléka rendszeresen változtatja a háttérképét a mobilján, és ez a kép sokszor személyes. Így pedig a rendszer valamennyi színe egyedivé válik.

Milyen jellemzői vannak még a Material You-nak?

Lekerekített sarkok

A Material You-ban mindenhol lekerekített sarkokkal találkozhatsz a felhasználói felület egyes elemeinél. Némelyik sarok teljesen, más kevésbé lekerekített, de a megjelenés sokkal simábbnak és kellemesebbnek tűnik.

Egyszerű és egyedi formák

A Material You-ban sokféle formával találkozhatsz, akadnak közöttük egyszerűek, ugyanakkor vannak egyedi megjelenésűek is. A Google tervezői ezzel arra az új trendre reagáltak, mely a formákat állította középpontba. A widgetek számára is különféle, néha egészen meglepő formákat kínálnak, így a Material Designhoz képest tényleg sokkal egyedibbnek tűnik a megjelenés.

Nagyobb és világosabb

Nagyobbá váltak az egyes elemek a Material You-ban, így nőttek a widgetek, a gombok, a navigációs panel. Ezáltal kevesebb dolog terheli a felhasználót, azonban ezek a fontosabbak közül kerülnek ki. Az egész mögött az egykezes használatra optimalizálás áll. Minél nagyobb egy elem, annál könnyebb érintéssel kezelni, csúsztatni a hüvelykujjunkkal.

Monokróm és telített színek

A monokróm és telített színek által sokkal erőteljesebbnek tűnik a felületek megjelenése. A már említett, háttérképhez igazodó színek is azáltal működnek, hogy a Google lehetővé teszi a felület színeinek nagyobb telítettségét és a monokróm megjelenést.

Nagyobb szövegek

A nagyobb szövegek könnyebben olvashatók, jobban átláthatók. A szövegek méretének növekedése már jó pár éves trend, mely még mindig jelen van a webdesignban, hiszen fontos az akadálymentesség, a jó olvashatóság, érthetőség.

És bár a Material You az Android 12-vel érkezik, a teljes Google-világban meg fog jelenni az elkövetkező években. Egyelőre viszont még beta állapotú a Material You, ezért várhatók benne változások, akár új jellemzők, tulajdonságok is megjelenhetnek.

Főleg írok. Főleg blogot és közösségi médiát, de tágabb perspektívában: online marketing, úgyhogy van benne bőven SEO, laza AdWords, webdesign-okoskodás, és még ami belefér.

Comments are closed.

kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet