Keresés
Header Háttér

Webshark Blog

… jquery, ajax, design, psd, plugin, modul, web2, social, miegymás…

2018-03-065 komment

Hogyan válassz betűtípusokat a weboldaladra?

Elmondunk mindent, amit a betűtípusok kiválasztásáról, kombinálásáról, alkalmazásáról tudnod érdemes, ha van vagy lesz egy weboldalad. Külön megemlítjük, hogy milyen szempontok merülnek fel a mobilos megjelenésnél.

Webshark weboldal készítésEgy betűtípusnak nem csak annyi a feladata egy weboldalon vagy egy applikációban, hogy jól nézzen ki. Könnyen olvashatóvá, gyorsan áttekinthetővé kell tennie a szöveget, miközben stabil vizuális kapcsolatot teremt a tartalommal.

A ClickLaboratory egyik esettanulmányból kiderül, hogy egy általuk optimalizált weboldalnál pusztán a betűtípus megváltoztatásával 10 százalékkal csökkentették a visszapattanási arányt, 19 százalékkal a kilépési arányt, 24 százalékkal növelték az egy látogatás során megtekintett oldalak számát, míg a konverziót 133 százalékkal emelték meg.

Ennyit változtattak a tipográfián:

A ClickLaboratory ennyit módosított

A ClickLaboratory ennyit módosított

Ahogy a képen is látható, a Test Font esetében nagyobb lett a betű mérete és változott a betűtípus. Ez alapján akkor érdemes foglalkozni a betűtípus kérdésével? Úgy tűnik, hogy igen.

I. Miként hatnak az egyes betűtípusok a felhasználókra?

A különböző betűtípusok különféle érzelmeket váltanak ki az emberekből, amikor rájuk pillantanak. Egy betűtípus által kiváltott érzelem és az olvashatóság két külön dolog. Így van ez például a jól ismert Disney logóval, mely alig-alig olvasható betűkből áll, ennek ellenére, mint egészet, könnyen befogadjuk, és egyfajta érzelmi hatást vált ki az emberekben. Ha ugyanazt a szöveget más és más betűtípussal írjuk, akkor más és más hatást váltunk ki, és így más benyomás alakul ki rólunk, változik az egyéniségünk. De nézzük, hogy a betűtípusok milyen üzeneteket hordoznak!

A serif betűtípusok

Ha tiszteletre méltónak és megbízhatónak akarunk látszani már a betűtípusunkkal is, akkor válasszunk egy serif betűt. Olyan fogalmak kapcsolhatók az ilyen betűtípusokhoz, mint a tisztesség, a stabilitás, a hagyomány, ugyanakkor kissé merev és régimódi. A Webshark logója így nézne ki egy serif betűtípussal, a Heuristicával írva:

serif font

A sans serif

A letisztult és egyszerű betűtípusok családja, melyek modernebbnek hatnak, mint a serif betűk. Nem rejtegetnek semmit, azt fejezik ki – egyenesen és tárgyilagosan -, amiről a szöveg szól. Nem véletlen, hogy a digitális világban ezekkel találkozhatunk leggyakrabban. Ennek ellenére kétféle sans serif betűtípus is eltérő érzelmeket válthat ki, más hatást kelt. A Websharkot írhatjuk így is sans seriffel:

sans serif

Kézírásos betűtípusok

Sokan az eleganciát, a kecsességet próbálják kifejezni, amikor valamilyen kézírásos betűtípust választanak. És valóban, az emberekben is ezt az érzést keltik, de emellett személyesnek, kreatívnak és szeretetet sugárzónak tűnnek. Mindez azonban ritkán van csak összhangban azzal, amit egy cég szeretne sugározni magáról. A Webshark esetében például így hatna, ami ugye egy weboldalak fejlesztésével foglalkozó cégnél nem lenne túl meggyőző:

kézírásos font

Display betűk

Ezek azok a betűtípusok, melyek nagyobb méreteknél, 14 pt felett kezdenek érvényesülni, ennél kisebb méretben nem is érdemes próbálkozni velük. Viszont ezekkel lehet talán a legkomolyabb érzelmi hatást kiváltani a közönségben, vagyis az adja a legerőteljesebb karaktert a weboldalunknak, cégünknek. Már ha sikerül a megfelelőt kiválasztani. Legtöbbször barátságosak, vidámak, és könnyen megragadják az emberek figyelmét, ugyanakkor túl harsányak, így óvatosan kell bánni velük. Mi lenne a benyomásod a Websharkról, ha így nézne ki a logónk?

display

Modern betűtípusok

Igazán progresszív, futurisztikus és egyben sílusos betűtípusok, intelligenciát sugároznak. Azt mutatják, hogy a cég nem csak itt és most van jelen, hanem a jövőbe tekint, diktálja a trendeket. A modern betűtípusok azokat a lehetőségeket tükrözik, melyet a holnap hozhat el. Ugyanakkor hidegnek és nagyon “technikai” jellegűnek hatnak, mintha csak egy sci-fiből lépnének elő:

modern

Dekoratív betűk

Megkülönböztethetünk még úgynevezett dekoratív betűtípusokat, melyek erősen stilizáltak, messze állnak a hétköznapitól, ugyanakkor játékosságot visznek a designba. A közönséget megnyugtatják fesztelen, barátságos kisugárzásukkal. Ugyanakkor minden egyes betűtípust egyénileg kell megítélni, mert lényeges különbségeket hordoznak, annak ellenére, hogy egy családba tartoznak. Amikor közülük akarunk választani, akkor nagyon veszélyes terepre tévedünk, úgyhogy óvatosnak kell lenni velük, és előre tudni kell, hogy a közönségünk érteni fogja-e, amit ki szeretnénk fejezni.

dekoratív font

Amit itt felsoroltunk, az egyfajta csoportosítása a betűtípusoknak, melyeket persze máshogy is lehet kategorizálni.

Az ismerős betűtípusok bizalmat keltenek

A kiválasztásnál figyelembe kell venni, hogy nem csak az számít, hogy egy-egy betűtípus melyik családba tartozik, hiszen a közönségünkre az is hatással van, hogy mennyire ismerik már az adott betűtípust. Minél többször találkoztak már vele, annál jobban megbíznak benned, illetve az üzenetben, amit közvetíteni akarsz feléjük.

Ez az oka annak, hogy bár megszámlálhatatlan betűtípus közül választhatunk, a tervezők majdnem mindig ugyanazon pár típus közül válogatnak. Nem muszáj persze nekünk is mindig Helveticával írni, ugyanakkor ajánlott olyan betűtípust választani, melyet mondjuk a Helvetica inspirált, tehát egészen hasonló hozzá, mégsem ugyanaz.

Mindez, amiről beszéltünk, elsősorban a logók betűire, esetleg címekre, leadekre igaz, tehát nem a teljes szövegre. A kenyérszöveg sokszor olvashatatlanná válik a nagyon eredeti, szokatlan betűtípusoktól, vagyis nem ajánlott őket hosszú szövegek esetében alkalmazni.

Milyen üzenetet hordoz a betűtípusod?

A betűtípus befolyásolja az érzékelésünket, azt hogy milyen képet alakítunk ki egy weboldalról, hogyan alakul a cég imidzse.

A betűtípusok pszichológiája

A betűtípusok pszichológiája

2012-ben a New York Times egyik szerzője, Errol Morris egy tanulmányban vizsgálta meg az egyes betűtípusok “megbízhatóságát”. Ehhez írt egy cikket, melyben arról volt szó, hogy vajon kell-e aggódnunk amiatt, hogy a Földet elpusztítja egy meteorit becsapódása. A lényege az volt, hogy a meteoritok nem jelentenek számottevő fenyegetést ránk nézve. Ezután Morris azt kérdezte meg az olvasókról, hogy igaznak vagy hamisnak gondolják-e ezt az állítást. A kísérlet az volt a dologban, hogy hatféle betűtípust használt, egyik olvasó az egyikkel írt szöveget kapott, egy másik a másikkal. Mint kiderült, azok az olvasók találták a legnagyobb arányban igaznak az állítást, akik Baskerville betűtípussal írt szöveget kaptak, ami egy igen kifinomult serif betűtípus. De általában a serif betűkkel írt szöveget megbízhatóbbnak ítélték.

Egyébként a serif megbízhatóságát igazolta vissza az is, amikor főiskolai dolgozatokra adott érdemjegyeket vizsgáltak, annak fényében, hogy azokat milyen betűtípussal írták. Mint kiderült, a Terbuchet – ami egy sans-serif betűtípus – kapta a legrosszabb minősítést, míg a két serif betűtípus (a Times New Roman és a Georgia) jobban teljesített. Vagyis, ha szeretnénk nem csak megbízhatóak lenni, hanem annak is látszani, akkor használjunk serif betűket a landing page-ünkön és a call to action szövegeinknél, különösen, ha a hihetőségen múlik a konverzió.

II. Mire kell figyelned a weboldaladon használt betűknél?

Akad néhány olyan alapvető szabály, melyet mindenképpen érdemes betartanod:

1. Legyen olvasható!

Az olvashatóság javítása érdekében kerüld az olvashatatlan betűtípusokat, mint amilyenek például a kézírásos betűtípusok. Ez alól csak néhány kivételes esetben érdemes eltérni, és ilyenkor lehet díszesebb betűtípusokat használni. A legjobban olvasható betűtípusok jellemzően nem vonják magukra a figyelmet, majdhogynem láthatatlanok, egyszerűen csak működnek.

A méretet tekintve a 12 pontos méret tűnik ideálisnak, ha olvashatóságról van szó. Akár nagyobb, akár kisebb a betű mérete, nőni fog az olvasási idő. A Wichita State University nyolc betűtípus esetében vizsgálta a méretek hatását, mégpedig a 10, a 12 és a 14 pontos méretek esetében.

Mint kiderítették, a 12 pontos betűméret eredményezte a legnagyobb olvasási sebességet. A gond ezzel csak az, hogy egy 12 pontos betűtípus a különböző méretű és felbontású kijelzőkön más és más méretet jelent centiben mérve. Erre a bejegyzés végén, egy külön fejezetben még visszatérünk!

2. Hagyd lélegezni a szöveget!

Az olvashatóság azonban jelentős mértékben attól is függ, hogy mekkora a távolság, a betűk, a szavak és a sorok között. A white space hiánya rontja az olvashatóságot. Például, ha az egyes szavak túl közel kerülnek egymáshoz, akkor nehezebb őket felismerni. A megfelelő white space révén viszont sokkal kellemesebb lesz a szemnek egy szöveg látványa. Természetesen a túl nagy negatív tér sem jó, hiszen akkor szétesik a szöveg.

A sorköz esetében már egészen kis változtatások is komoly különbséget tudnak eredményezni. A sorközök megnövelésével válik kellően szellőssé a szöveg, márpedig kevés olyan ember van, aki a sűrűn egymásra rótt sorok zsúfoltságával szeret tartósan szembesülni. A sortávolság különösen fontos tényező mobilos megjelenésnél, ahol maximális sortávolságokat érdemes kialakítani a könnyű olvashatóság érdekében.

A sorok távolságát a szöveg mérete, a szövegek mennyisége, a betűk stílusa, a kijelző szélessége határozza meg. Az alábbi szabályokat érdemes figyelembe venni:

 • A legtöbb weboldal esetében érdemes a sortávolságot a szövegméret 125 százalékára venni.
 • Mobil-eszközöknél legyen a szövegméret 150 százaléka a sortávolság.
 • A bekezdések között is hagyj megfelelő távolságot a könnyebb áttekinthetőség érdekében!

3. Használj kerek betűtípusokat!

A nagy, kerek betűket sokkal könnyebb olvasni, mint a szűk, sűrű betűtípusokat. A szélesebb betűtípusokkal írt szöveget könnyebben el tudod olvasni, mivel könnyebben elkülöníthetők a betűk. Amikor a gyerekek olvasni és írni tanulnak, akkor tipikusan ilyen betűket használnak, és ezek egy életre beleégnek az agyukba.

4. Használj nagyobb X-magasságú betűket!

A betűk magassága – elsősorban kisbetűknél – alapvetően meghatározza, hogy milyen könnyű a felhasználóknak befogadnia a tartalmaidat. Annál könnyebb a szövegeket olvasni, minél kisebb a különbség a nagybetűid és kisbetűid magassága között. Ezért olyan betűtípusokat érdemes keresned, ahol az x-magasság kétharmada-háromnegyede a nagybetűk magasságának.

5. Használd ki a hierarchiát!

Egy weboldal struktúrájának kialakításához szükség van a megfelelő vizuális hierarchiára. Ez rendezi el az egyes elemeket, így a felhasználók könnyebben fogadják be a tartalmat. A vizuális hierarchia több részből áll. Az egyik részét a szöveg képezi, melynél tipográfiai hierarchiáról beszélünk. Ennek segítségével úgy rendszerezzük a szöveget, hogy eltérően alakítjuk ki a címsorokat, az alcímeket, a kenyérszöveget, a képaláírásokat. Ezek eltérhetnek méretükben, szélességükben, betűcsaládjukban, színükben egymástól.

A világos hierarchia jól olvashatóvá és könnyen átfuthatóvá teszi a szövegeket. Segítségével könnyű kiemelni a fontosabb részeket, hogy felhívjuk ezekre a felhasználók figyelmét.

6. Növeld a kontrasztot!

Lehet, hogy bizonyos esetekben jól néz ki a minimális kontraszt a háttér és a szöveg között, de nem felhasználóbarát és megnehezíti az olvasást. Pedig a tartalom teszi különlegessé és fontossá a weboldaladat. Ezért növeld a kontrasztot, így az emberek könnyebben olvassák majd a szövegeidet.

Ez az oka annak is, hogy miért a fekete-fehér (illetve világos háttér) párosítás a legelterjedtebb. Minél több a szöveg a weboldaladon, annál fontosabb a megfelelő kontraszt kialakítása. Ha már mereszteni kell a szemed a szövegre, akkor valószínűleg túl kicsi a kontraszt (esetleg túl kicsik a betűk).

7. Vedd figyelembe a kontextust és a közönséged!

Amikor betűtípus-választásra kerül a sor, mindig érdemes átgondolni, hogy milyen környezetbe kerül a szöveg, és kikből áll a közönsége. Hiszen, mint már mondtuk, minden betűtípus más érzelmet képes kiváltani. Akadnak közöttük barátságos, vicces, komoly, üzleti jellegű betűk, melyek csak bizony hangulatú webdesignba illeszthetők bele. Ha egy betűtípus nem illeszkedik bele, akkor a közönséged összezavarod.

A legegyszerűbb példa: ha egy vidám betűtípust használsz az üzleti weboldaladon. Ilyenkor a közönség nem fog megbízni benned. Viszont egy fiatalabb közönség számára a hivatalosnak ható betűtípusok unalmasak lehetnek.

8. Óvatosan bánj a színekkel!

Sokak szerint a színeknek semmi keresnivalójuk a tipográfiában, mások szerint viszont elengedhetetlen részét képezik egy jó designnak. Itt alapvetően ízlésbeli vitáról van szó, hiszen színes tipográfia létezik, és ráadásul működni is tud.

A színek érzelmeket válthatnak ki az emberekből, és arra is alkalmasak, hogy felhívják bizonyos részekre a figyelmet. Minden szín üzenetet közvetít a felhasználók felé, mivel hatást gyakorolnak az elméjükre és a viselkedésükre.

Ugyanakkor ezen előnyök kihasználásához alaposan át kell gondolni, hogy mikor és milyen színeket használsz, mert könnyű  színes káosszá tenni a weboldalad a színes betűk révén. Amikor tehát színeket akarsz használni az alábbiakat gondold végig:

 • A színek gyakran rontják az olvashatóságot. Fontos tehát a megfelelő kontraszt a háttér és a betű között.
 • A túl sok szín csak zűrzavaros megjelenést eredményez, és igénytelen megjelenésűvé teszi az oldalad.
 • Ne feledkezz meg a színek harmóniájáraól, ennek figyelembe vételével válaszd ki az egyes színeket!

9. Egyszerűsíts!

Na de akkor milyen betűtípust is válasszunk abból a döbbenetes mennyiségből, ami akár csak egy Microsoft Word dokumentum megírásakor is rendelkezésünkre áll. A legjobb, ha az elterjedt, alapvető fontokat használjuk, míg a különleges, egyedi betűtípusokat megtartjuk a logó számára. Az alapvető betűtípusok esetében olyanokról van szó, mint az Arial, a Verdana, a Trebuchet, vagy például a Georgia.

További javaslat, hogy egy weboldalon belül célszerű mérsékelt számban használni a különböző betűtípusokat. Ha túl sokfélét használunk, az zavarosnak fog tűnni, és tönkreteheti az egész oldal stílusát. A túl sok betűtípus használata túlterheli az embereket, mert nehezebb befogadni egy ilyen szöveget, de idegesítő is. Ezért elegendő mindössze két betűtípus-családot kiválasztani, és megmaradni ezek használatánál. Érdemes csínján bánni a dőlt betűs vagy vastagított részekkel is. Mert ezek ugyan kiemelhetnek fontos részeket, melyekre fel akarod hívni a figyelmet, azonban, ha túl sokat használod őket, akkor inkább zűrzavarosnak fog tűnni a szöveg.

III. Hogyan válaszd ki a betűtípusokat a weboldaladra, és miként kombináld őket?

Már egyetlen betűtípus kiválasztása sem egyszerű dolog, de az igazi kihívás, amikor két-három betűtípust akarsz használni a weboldaladon. Ennek eredménye időnként ijesztő. Íme, a gyors és egyszerű, a kicsit bonyolultabb, végül pedig az egészen komoly munkát igénylő megoldás a problémára.

Induljunk ki abból, hogy miközben egy weboldalon igazából nincs szükség több betűtípus kombinálására – hiszen egyetlen betűtípus használatával is kialakítható a megfelelő hierarchia és átadható az üzenet – mégis nagyon kevés olyan weboldalt találunk, ahol csak egyetlen betűtípus jelenik meg. Ez azért van, mert a logóban általában előfordulnak betűk, melyek egyfajta betűtípussal íródtak, és szinte biztos, hogy az oldalnak van egy szöveges tartalma, ami viszont egy másik betűtípussal (mivel a logónál használt betűk általában nem működnek a kenyérszöveg esetében).

Egy is elég, de három legyen a maximum!

Ökölszabály szerint háromnál több betűtípust nem szabad használni egy weboldalon. Vagyis, ha a logóban kap helyet az egyik, akkor már csak kettőt kombinálhatunk. Általában ezek közül az egyik a kenyérszövegnek jut, a másik pedig a címsoroknak, hogy kellően kiemelkedjenek, amikor a felhasználó átfutja az oldalunkat.

Persze a címsor kiemelhető akár színnel vagy mérettel, így nem muszáj ehhez egy másik betűtípust felhasználni. Arról nem is beszélve, hogy egy betűtípusnak mérete is van, egy újabb http-lekérést jelent, vagyis az oldal betöltését lassítja. Így összességében elmondható, hogy minél kevesebb betűtípust tudunk használni, annál jobb.

Hogyan válaszd ki az első betűtípust?

Az első betűtípus kiválasztása nem mindig rajtunk múlik, hiszen sokszor a márka irányelvei vagy más keretek határozzák meg. Bizonyos esetekben pedig felmerülnek kényszerek, például a kevés hely miatt valamilyen sűrített megoldást kell találni, esetleg a sok jogi szöveg miatt kis méretben is könnyen olvasható betűtípust. Ugyanakkor, ha mégis a tiéd a választás, akkor a kenyérszöveg betűtípusának meghatározásával kezdd a munkát.

A kenyérszöveg esetében a legfontosabb szempont az olvashatóság lesz, ilyenkor egyéb megfontolások, mint az egyediség, egyéniség még nem nagyon merülnek fel. Érdemes egyébként olyan jól ismert és már többször használt, bevált betűtípust választani, mely biztosan nem okoz meglepetést. Ez sokkal jobb megoldás, mint ha minden egyes webdesign esetén új betűtípussal kísérleteznénk.

Hogyan válassz második betűtípust?

A második betűtípus választásakor kezd a helyzet bonyolódni. A második betűtípust ugyanis nem praktikus szempontok alapján kell meghatározni, hanem karaktere alapján. Minden betűtípusnak van egy személyisége, számos jellegzetessége. Érdemes tudni, hogy ha két azonos jellemvonásokkal bíró betűtípust helyezünk egymás mellé, akkor ezek hatása megtöbbszöröződik.

Másrészt azonban a második betűtípusnak összhangban kell lennie az elsővel, hogy kialakuljon egy egységes megjelenés. Ilyenkor a betűtípusok bizonyos paramétereinek meg kell egyezniük. Ennek figyelembe vételével három lehetőségünk van második betűtípust választani:

1. A biztonságos megoldás

Nem túl kreatív megoldás, de biztosan nem nyúlsz mellé, ha egyetlen betűtípusra korlátozod a betűtípusaid számát, és ezen belül csak a méretet, vastagságot, dőlést változtatod. Sok betűtípus esetében találsz többféle típust, ahol a betű vastagsága változik. Nézz csak rá például a Bebas Neue-re. Együtt használhatod például a Bebas Neue Boldot a Bebas Neue Lighttal. Ez a betűtípus csak nagybetűs változatban létezik, így nem feltétlenül jó megoldás, de az eljárás más esetekben is ugyanez.

Egy fokkal izgalmasabb megoldás, amikor egy betűtípus serif változatának létezik egy sans serif változata is, és ezeket kombinálod. Ilyen például a Droid Sans és a Droid Serif. Ezeknek a betűknek a kialakítása közel azonos, a kontraszt minimális, ugyanakkor mégis megéri az extra http-lekérést. Ha nem kezeled magabiztosan az egyes betűtípusokat, akkor ez egy jó opció lehet számodra.

2. Családon belül marad

Ugyanakkor nem csak azonos betűtípusból választhatsz serif és sans serif változatot, hanem eltérő betűtípusok között is. Szintén biztonságos megoldás, ha azonos családon belül keresgélsz, mint amilyen például a Lucida. Az ilyen családokon belül az alapformák – szinte minden esetben, egy-két kivételtől eltekintve – megegyeznek, tehát nem lesz gond a párosítással.

Ugyanakkor eltérő betűtípusoknál is bevetheted a serif és sans serif párosítását, például egymás mellé teszed a Times New Romant és a Calibrit. Ilyenkor azonban már lehetnek gondok az összeillőséggel, de persze az sem feltétlenül gond, ha eltérő karakterű két betűtípus.

3. Kontrasztos karakterek használata

Az ellentétek ugyanis vonzzák egymást, és ez igaz a betűtípusokra is. A túlságosan hasonló betűtípusok unalmasak egymás mellett, így nem is adnak semmit a designodhoz.

Ilyenkor abból indulhatsz ki, hogy ha már választottál egy jól olvasható betűtípust a kenyérszövegnek, akkor választhatsz címsornak egy olyat, amelynek teljesen ellentétes a karaktere. Ez lehet akár nehezen olvasható betűtípus, hiszen itt nem az olvashatóság az elsődleges cél, mint a kenyérszövegnél, hanem a hatás. De párosíthatsz egy könnyű, légies betűtípust egy vaskos, nehéz betűvel, vagy akár egy serifet és egy elegáns, kézzel írt betűtípussal

4. Más stílusú betűtípusok

Az is lehetséges megoldás, hogy nem a betűtípusok karakterei ellentétesek egymással, hanem csak egy-egy jellemvonásuk. Vagyis ilyenkor meghatározzuk az első betűtípusunk fő jellegzetességét, majd keresünk egy olyan betűt, amely csak ebben egyezik meg vele.

Ez nem egyszerű faladat, elég szubjektív is a dolog, ugyanakkor ez a megoldás hozhatja a legmeglepőbb és a legkellemesebb kombinációkat. A különböző betűtípusok, különböző kombinációkban alkalmazva nagyon érdekes és eltérő hatásokat kelthetnek egy már elkészül webdesign esetén.

Harmadik betűtípus?

Ha nem tartalmaz túl sok szöveget a weboldalad, akkor akár két betűtípussal is elboldogulsz (címsor, kenyérszöveg). Ugyanakkor bizonyos esetekben szükséged lehet további betűtípusokra is, de jól teszed, ha háromban maximálod a számukat. Előfordulhat, hogy bizonyos esetekben négy van több betűtípusra is szükséges lehet, ezek azonban kivételes esetek.

Mint sok más dolognál, a visszafogottság a betűtípusok kiválasztása esetén is kifizetődő lehet, különösen azért, mert a betűtípusok kombinálása nem egyszerű munka. De végül is csak egyedül az eredmény számít: néha az a legjobb, ha merünk kockáztatni és egészen meglepő párosokat alkotunk.

Segít a technika

Ha viszont úgy érzed, hogy nem megy a választás, vagy biztosra akarsz menni, akkor ma már számtalan online lehetőség közül választhatsz, melyek megfelelő párosításokat javasolnak.Csak ki kell választanod a fő fontodat, és máris kapod a javaslatot a másodikra. Így működik például a Canva megoldása. Typ.io ugyanakkor különböző font-párosításokat javasol, csak keresgélni kell közöttük. Hasonló javaslatokat itt is találsz, vagy érdemes lehet megpróbálnod a Typespirationt is. A Web Font Blender oldalán viszont szabadon próbálgathatod a különböző párosításokat, melyeket megkapsz kódként is, illetve ha valamelyik megtetszik, mentheted. Érdemes lehet azonban benézni a Pinterestre is, ahol számtalan tippet találsz font-párosításra.

IV. Hogyan válassz betűtípust mobilra?

A betűtípusok kiválasztásának, alkalmazásának és kombinálásának szabályai mobilra optimalizált vagy éppen reszponzív weboldalon sem nagyon térnek el attól, mint amit kizárólag desktopra készült weboldalon alkalmazunk, azonban bizonyos dolgokra nem árt kiemelten figyelni, ha mobilon is megfelelő felhasználói élményt szeretnénk.

Egy tipográfia annál jobb, minél kevesebb erőfeszítésbe kerül a felhasználónak elolvasnia a szöveget. A szemnek és az agynak keveset kelljen dolgoznia ahhoz, hogy befogadja azt. Az okostelefonok nagyobb kihívást jelentenek ilyen szempontból, mert a kijelző kicsi, a hely szűkös, a fényviszonyok nem mindig optimálisak.

Ez azt jelenti, hogy mobilon nehezebb elérni a jó olvashatóságot. A betű mérete semmiképpen sem lehet túl kicsi, ugyanakkor, ha túl nagy, akkor nem sok információ fér ki a kijelzőre. Emellett nagyon oda kell figyelni a kontrasztra, mert napfényben sokszor rosszul látható egy kevésbé kontrasztos szöveg, ugyanakkor az erős kontraszt is zavarhatja a szemet.

Legyen olvasható!

Ha egyetlen szabályt sem fogadsz meg az itt felsoroltak közül, azt az egyet mindenképpen tartsd be, hogy a szöveged olyan betűtípusokkal írd, amelyek könnyen olvashatók. Ha ugyanis a felhasználók számára kihívást jelent egy-egy weboldal szöveges tartalmának az elolvasása, akkor azt a szöveget egyszerűen nem fogják elolvasni.

A mobileszközök kijelzői kicsik és igen változó minőségűek, eltérő mértékben tükröződnek, fényerejük nem egyforma. A mobileszközök kijelzőit tehát nehezebb olvasni, mint egy laptopét a félárnyékos szobában. A betűtípust és annak méretét, színét gondosan kell kiválasztani, megfelelően össze kell hangolni a háttérrel.

A tér

Egy betű nem csak az azt megrajzoló vonalakból áll, hanem az általa elfoglalt térből, ahogy a szavak és a mondatok is. Mobilra tervezett oldalnál különös figyelmet kell fordítani a térre, és annak hierarchiájára. Például arra, hogy a betűk közötti távolság mennyivel kisebb, mint a szavak közötti, és ennél mennyivel nagyobb a sorok közötti.

A sorok hossza

Általánosan elfogadott, hogy kényelmesen a körülbelül 65 karakteres hosszúságú sorok olvashatók. Ugyanakkor a sor fizikai hossza attól is függ, hogy milyen betűtípusról van szó, a betűk között mekkora a távolság, és persze magától a szövegtől. Mobilon azonban – a szöveg jól olvashatósága mellett – nem fog elférni 65 karakter egy sorban. Mivel azonban az újságokban a keskeny hasábok akár 39 karakteresek is lehetnek, és ezek az évtizedek gyakorlati tesztjei alapján jól olvashatók, így mobilon is ezt lehet alkalmazni.

Sortávolság

A 16 pontos sortávolság egy általában elfogadott méret, de a jó sortávolság nagyban függ attól is, mekkora a sorok hossza. Tehát amennyiben rövidebb sorokról van szó – mint mobilnál -, úgy csökkenthető a sortávolság. Ez azt jelenti, hogy desktopon nagyobb, mobilon szűkebb sortávolságok lesznek optimálisak.

Az optimális betűméret

Minden betűtípusnak megvan az az optimális mérete, amelyiknél a legjobban mutat a kijelzőn és az a pont, amikor a böngészőben alkalmazott élsimítás a legkevésbé torzítja. Ez egyben a legjobb kontrasztot is jelenti, ami különösen fontos mobileszközökön, ahol természetes környezetben igen gyakori a tükröződés. A következő fejezetben azonban a betűméretről még lesz szó!

Igazítás

Egy szöveg normál esetekben balra rendezett vagy sorkizárt. Amikor azonban sorkizárttá tesszük, akkor megváltoznak a távolságok a soron belül. Mobilon a sorkizárt megoldás azért lehet különösen zavaró, mert a sorok eleve rövidebbek, így talán csak néhány szó fér a sorba, vagyis azok furcsán mutatnak nagyon széthúzva. Ezért érdemesebb inkább a balra rendezésnél maradni.

Címsorok

Míg desktopon, nagy képrenyőn teljesen természetes és nem okoz problémát, ha nagyon nagy a különbség a címsorok és és a normál szöveg mérete között, mobilkijelzőn ez már nem mutat jól. Kisebbre kell tehát venni a méretbeli eltérést a különböző címsorok és a normál szöveg mérete között.

Vedd figyelembe a közönséged!

Amikor a betűtípusainkat meghatározzuk, akkor elsősorban a közönségünk igényeit vegyük figyelembe, legyen számukra természetes és barátságos a betűkkel teremtett környezet. A kiválasztott betűtípusok meghatározzák a weboldal hangját, ezektől nem jó később eltérni, mert zavart okozhatnak a felhasználókban.

Alakíts ki kontrasztot!

A kontrasztot sok célból alkalmazzák a webdesignban, az egyik ilyen cél az olvashatóság javítása. Egy erősebb kontraszttal – vagyis fehér alapon fekete betűkkel – könnyebben olvashatóvá válik a szövegünk, míg értelemszerűen minél inkább csökkentjük a kontrasztot a betűk és a háttér között, annál inkább rontunk az olvashatóságon.

Ugyanabból a családból válassz!

Amikor a betűtípusok kombinálásáról van szó, akkor a lehetőségek száma szinte végtelen. Érdemes azonban egyetlen betűtípus családból vagy egy designertől választani különböző betűtípusokat. Ezek ugyanis sokkal harmonikusabban tudnak illeszkedni egymáshoz, és még így is igen széles a választási lehetőség.

Korlátozd a betűtípusok számát!

Ahogy a fentebb olvashattátok, a betűtípusok számát érdemes bizonyos keretek között tartani. A legtöbb szakértő azt javasolja, hogy kettő vagy legfeljebb három betűtípust használj csak a weboldaladon. Persze akadhatnak esetek, amikor ennél több betűtípusnak is helye van a designban, de ez általában a fókusz hiányára utal.

A betűtípusok nem csak az oldal vizuális megjelenésére hatnak, hanem annak teljesítményére is. A betűtípusokat ugyanis be kell tölteni, ami idő, akár a szerverünkről, akár egy külső szolgáltatótól történik. Ez akkor lesz különösen fontos, amikor a felhasználók mobiltelefonon, mobilnetet használva töltenek be egy weboldalt. Ilyenkor ugyanis minden tizedmásodperc számít. Ha túl sok betűtípust használunk, akkor azt mind le kell tölteni, ami hosszabbá teszi a weboldal betöltési idejét.

Ne felejtsd el a teszteket!

A szabályok semmit sem érnek, ha az alkalmazásuk segítségével létrehozott weboldalakat nem tesztelitek. Be kell tehát tölteni a weboldalad mobilon is, hogy lásd miként néz ki a szöveged az eszközön. A gyakorlati alkalmazás révén derül ki, hogy szükség van-e további kiigazításokra a betűtípusokon, hogy még hatékonyabb legyen a weboldalad.

V. Mekkora legyen a betűméret a weboldaladon?

A weboldalak többsége 15-18 pixel méretű betűket használ fő szövegeinél. Néha ugyan már találkozhatunk 20 px-es vagy nagyobb kenyérszövegekkel, de lehet, hogy ennél még mindig lehetne tovább növelni a méretet? Lehet, hogy így hatékonyabb lenne a weboldal?

A kenyérszöveg valószínűleg a weboldalad legfontosabb eleme, még akkor is, ha az emberek csak átfutják, és talán csak a címsorokat olvassák el rajta. Ennek az elemnek a hatékonyságát korlátozzuk Christian Miller szerint azzal, hogy túl kisméretű betűket használunk. Persze itt nem arról van szó, hogy a kisméretű betűk feltétlenül rosszak, hiszen egy 18 pixel méretű betű is olvasható a megfelelő távolságból. Helyük is van a designban, mert vannak olyan pontok a weboldalon, ahol jól alkalmazhatók. Ugyanakkor a kenyérszövegnél jobb választás a nagyobb betűméret.

Egy kis történelem

A jelenleg is használt betűméret még a print korszakból eredeztethető, amikor az írógépeknél használt 12 pt-os betűk tökéletesek voltak. Többek között azért is, mert minél kisebb volt a betű, annál kevesebb papírra volt szükség, így költséget lehetett megtakarítani vele. 1990-ben, a digitális platformok elterjedésével a pont alapú méretezést felváltotta a pixel. Az Apple Mac OS-nál a 12 pontos méretnek a 12 pixeles felet meg 72 ppi-nél. A Microsoft ugyanakkor a 12 pontos betűméretet 16 pixelesként határozta meg 96 ppi mellett.

Az 1990-es és a korai 2000-es évek között a weboldalak szövegmérete 9-14 pixel között változott, mivel a designerek ekkor még úgy gondolták, hogy a 16 pixel egyszerűen túl nagy, hiszen 12 pixeles méretet használtak a Macjeiken. 2011-ben a reszponzív oldalak elterjedésével jutottunk el oda, hogy a nagyobb felbontású kijelzők miatt a 16 px-es betűméret vált az elfogadott minimummá.

Miért nem nagyobbak a szövegméretek?

Ennek oka elsősorban az elvárásokban keresendő. Vagyis a webdesignerek abból indulnak ki, hogy adott méretű szövegeket szoktak meg az emberek a weben, és ha mindenki egy bizonyos méretet használ, akkor ők miért térnének el ettől?

A mobile first megközelítésnél a szövegeket a mobilok kijelzőjére optimalizálják, ami 15-18 pixeles méretet jelent. Ami rendben is lenne mobilon, azonban ugyanez a méret marad a nagyobb eszközöknél is, mint a laptopok, asztali gépek, vagy okostévék. A designerek nem bonyolítják a dolgokat azzal, hogy nagyobb szövegméreteket alkalmazzanak a nagyobb kijelzőkön.

Ráadásul a nagyobb szövegméretek sok designer szerint túlságosan nehézkesnek vagy gyerekesnek tűnnek. Pedig nem a méret az, ami miatt erre következtethetünk, hanem a betűtípus hibája. A betű kialakítása az, ami befolyásolja a képünket a szövegről. Nagyon sok olyan betűtípus van, ami egész egyszerűen nem néz ki jól nagy méretben.

További problémát jelent, hogy az kibetűzhetőséget összekeverjük az olvashatósággal. Tehát attól, hogy egy szöveg betűi jól láthatók, még nem jelenti azt, hogy könnyen is olvashatók. Utóbbi egy lépéssel tovább megy, hiszen figyelembe veszi azt az erőfeszítést, melyet a szöveg elolvasása érdekében kell megtennie a felhasználónak.

Sokan azért csökkentik egy weboldal betűméretét, hogy azzal megkíméljék a görgetéstől a felhasználókat, pedig a görgetés teljesen természetes viselkedés a web használatánál: az emberek számítanak arra, hogy egy weboldalnál görgetniük kell. Még akkor is sokszor görgetnek lefelé, amikor egy weboldal a hajtásnál véget ér, mert azt hiszik, hogy további tartalmakat találnak. A szöveg könnyű olvashatósága viszont sokkal fontosabb, mint a görgetés mennyisége.

A betűméretek mozdíthatatlanságához hozzájárulnak egyébként a keretrendszerek, mint például a Bootstrap, ahol a 3-as verziónál az alapértelmezett méret a kenyérszövegeknél 14 px , illetve 16 px a 4-esnél.

De miért is kellene nagyobbra venni a betűket?

A nagyobb betűméretek javítják a weboldal-élményt, hatékonyabbak. Már a 18 px-ről 20 px-re történő növekedés is javulást eredményez nem csak a design, hanem a felhasználói élmény tekintetében is. Hogy miért?

Távolabbról is használható

A designereknek vannak feltételezései azzal kapcsolatban, hogy egy felhasználó egy adott kijelzőméretet milyen távolságból szemlél. Egy kis kijelzőméretnél messze nincs olyan mozgásterünk, mint mondjuk egy nagyképernyős okostévénél. Egy mobilnál vagy egy laptopnál alapvető, hogy nincs messzebb, mint a karunk hossza, de már a nagyobb monitoros asztali gépeknél sem biztos ez a távolság. A felhasználó akár el is feküdhet egy fotelben, miközben a monitor valahol az íróasztal mélyén helyezkedik el.

Minél nagyobb a kijelzőméret, annál kevésbé megjósolható, hogy milyen távolságból akarja azt használni a tulajdonosa. Márpedig a nagyobb távolságoknál javul a felhasználói élmény, ha nagyobbra vesszük a weboldal elemeit, és kihasználjuk a rendelkezésünkre álló felületet.

Javul az olvashatóság

Az emberek mindössze 28 százalékát olvassák el egy weboldalnak, és rendszerint csak átfutják a tartalmat. Ennek oka elsősorban a nagy mennyiségű tartalom, ami a weben fogadja őket, valamint a korlátozott mennyiségű idő, ami a rendelkezésükre áll. Kevesen vannak, akik alaposan elolvassák egy weboldal szövegét, mivel az jelentős erőfeszítést igényel.

Ugyanakkor egy nagyobb betűméret minden felhasználó-típus számára kedvező, mert javítja az olvashatóságot. Hiszen miközben az idősebb felhasználók gyengébb látásuk miatt igénylik a nagyobb betűméreteket, addig a fiatalok azért, mert türelmetlenek, és inkább csak átfutják a szövegeket.

És minél jobb egy weboldal olvashatósága, annál nagyobb a valószínűsége annak, hogy az emberek el is fogják olvasni a rajta szereplő tartalmakat. Hiszen a nagyobb szövegek befogadása kevesebb koncentrációt igényel.

Javítja a használhatóságot

Az emberek számára az egyszerre befogadható információ mennyisége korlátozott. Minél tovább tart valaminek a megértése, annál gyengébb a teljesítményünk. Ezért kell olyan úgy felépíteni a weboldalt, hogy azon csökkentsük az információ sűrűségét. Ez azt is jelenti, hogy egyszerre kevesebb szöveget kell a felhasználók elé tenni. Minél kisebb a zsúfoltság, annál kisebb a kognitív terhelés, ami pedig javuló használhatóságot eredményez.

Növeli a vizuális hatást

Minél nagyobb méretű egy címsor, annál erősebb érzelmi kapcsolatot alakít ki az olvasójával. Ugyanez igaz azonban a kenyérszövegre is. Az üzenetek ezáltal hangosabbak, magabiztosabbak és meggyőzőbbek lesznek.

Ráadásul a nagyobb betűméreteknél olyan részei is megjelennek a betűnek, amelyek kis méretnél láthatatlanok maradtak. Ilyenkor látszik igazán, hogy mi a különbség egy jó és egy rossz betűtípus között.

Tippek a nagyobb betűméretek alkalmazásához

Amikor a kenyérszöveg betűinek méretét határozod meg a weboldaladhoz, akkor fontos felismerni, hogy nincs olyan méret, ami minden helyzetben megfelelő lenne. Ezért nem lehet azt mondani, hogy használj 20 px-es vagy 24 px-es betűméretet. Hiszen számít a betűtípus designja, a háttér színe, a kijelzőméretek.

Először a kenyérszöveget tervezd meg!

Még mielőtt bármit kitalálnál a weboldaladon, tervezd meg, hogy mekkora betűméretet használsz majd a fő szövegeidnél. Hiszen ez az elem foglalja a legnagyobb helyet a weboldalon, és megjelenése mindenképpen hatással lesz a weboldal többi részére. Ez különösen igaz a nagyobb kenyérszövegeknél, mivel ezek nagyobb helyet foglalnak el.

Olyan betűtípust válassz, ami jól méretezhető!

Nem minden betűtípus működik jól nagyobb méreteknél. Némelyik határozottnak és élesnek tűnik kis méretnél, de kínosnak és rosszul tervezettnek látszik, amikor nagyobb a mérete. Ilyen betűtípus például az Arial vagy a Georgia, melyeknél a részletek kevésbé kidolgozottak azért, hogy 14 px-es méretnél is jól olvashatók legyenek. Az ilyen szöveg-betűtípusokat 6-14 pontos, vagy 8-18 pixeles méretre tervezték, de 24-26 px-nél már nem mutatnak jól.

A serif betűtípusoknál viszont előfordul, hogy míg jól használhatók nagyobb méreteknél, csökkentve a méretüket, kisebb kijelzőkön olvashatatlanná válnak. Az olyan serif betűtípusok, mint az Equity, a Franziska, a Leitura News, a Merriweather, a Miller, a PT Serif vagy a Tisa jól használhatók nagyobb méreteknél.

Azt is érdemes megjegyezni, hogy a mostanában tervezett betűtípusok jobban használhatók a reszponzív weboldalaknál, mint azok a betűk, amelyek még a print-korszakban születtek. Néhány modern serif betűtípus például rendkívül jól használható az eltérő méretű kijelzőkön. A lényeg tehát az, hogy a kiválasztott betűtípust meg kell vizsgálni kicsi és nagy méreteknél is, még mielőtt alkalmaznád a weboldalon.

Ne a betűméret értékére hagyatkozz!

Mivel a különböző betűtípusok nagy eltéréseket mutatnak azonos méret mellett, ezért a szemünkre hagyatkozva kell eldönteni, hogy mi a megfelelő méret, nem pedig a betűméretre vagy pedig arra, hogy egy más betűtípus egy más weboldalon jól működött az adott méret mellett.

Ráadásul az észlelt méret annak színétől és a háttér színétől is függ, így érdemes a már megválasztott színeket is figyelembe venni a méret meghatározásánál, illetve a különféle szín-elképzeléseknél külön meghatározni a megfelelő méreteket. A megfelelő kiindulási pont azonban már ne a 16 px-es méret legyen, hanem a 20-as. A 16 px-es méretet érdemes megtartani a nagyon kismértetű mobilok kijelzőjére.

Optimalizáld a betű-térközt!

Megnövelt betűméretnél a betűk közötti térköz növelésére is szükség lehet a jobb olvashatóság és az esztétika érdekében. A különböző betűtípusok különböző térközt igényelnek. Egy szöveg-betűtípusnál például a térköz csökkentésére lehet szükség, hiszen a betűméret növelése miatt túl nagy lehet a távolság. Ugyanakkor óvatosnak kell lenni a változtatásokkal, mivel könnyen ronthatunk a helyzeten. Ráadásul nem is minden betűtípusnál van szükség a változtatásra.

Optimalizáld a sorhosszt és távolságot!

Robert Bringhurst szerint az optimális sorhossz 55-75 karakter között változik. A túl hosszú sorok olvasásánál elfárad a szem, mert keresni kell minden sor kezdetét. Ugyanakkor, ha egy sor túl rövid, akkor olyan szavakat vagy mondatokat kell megtörni, melyek szorosan összetartoznak. A sorhossz mindig a betű nagyságának függvénye.

Josef Müller-Brockmann szerint egy hasáb szélességének mindig arányosnak kell lennie a betű méretével. Tehát, ha növeled a betűméretet, akkor a hasábnak is szélesebbnek kell lennie, hogy megmaradjon az optimális sorhossz. A lényeg tehát az, hogy a tipográfia határozza meg a hasáb szélességét, nem pedig fordítva. Ugyanígy a sortávolság is a betűméret függvénye.

VI. Merre tart a webes tipográfia 2018-ban?

Az elmúlt években a technológia fejlődése lehetővé tette, hogy a designerek egyre kreatívabban használják a betűket a weboldalakon. Ennek az eredménye, hogy egyre több és szebb betűtípust láthatunk, miközben egyre nagyobb számban jelennek meg ikonok, emojik, animációk, kiemelések, hogy tovább nyomatékosítsák a szöveg mondanivalóját.

1. Hero fontok és látványos betűk térhódítása

Az egyik legmarkánsabb trend mostanában: a látványos betűtípusok megjelenése, melyek karaktert adnak a szövegnek és letaszítják az első helyről a képeket, melyek eddig a weboldalak legfőbb designelemeként jelentek meg. A tipográfia kreatív használata válik a legfontosabbá, háttérbe szorítva a nagy háttérképeket és videókat, melyek egyébként is problémákat okoznak mobilos böngészésnél.

2. Visszatér a serif

Habár soha nem tűntek el teljesen, mindig is jelen voltak a weben, de a trendi weboldalakon nem nagyon találtál ilyen betűket. Egy-két kivételtől eltekintve persze, melyek ezáltal különböztek a többiektől. A mainstream azonban a biztonságos választásnak tekintett sans serif betűket használta. A helyzet azonban változik, és ahogy látványosabbá válnak a betűk a weboldalon, úgy jelennek meg ezzel párhuzamosan a serif betűk is.

3. Expresszív tipográfia széttöredezett rácsszerkezetben

A tipográfia kreatív használatához tartozik az is, hogy egyre több 3D-s és illusztrált megjelenéssel találkozhatunk, miközben egyre élőbbek is lesznek a szövegek az animációknak köszönhetően. Ez azzal is jár, hogy fokozatosan távolodunk a szigorú rácsszerkezettől.

4. Nagyobb betűméretek a kenyérszövegben

Természetesen a weboldalon használt betűk nem csak vizuális szempontból fontosak, kifejezik egy termék karakterét, és meghatározzák a kommunikáció hangját. A kenyérszöveg pedig annyira fontossá válik, hogy majdnem akkora méretben jelenik meg, mint a címek.

5. Dinamikusabbá váló szövegek

Ma már mindenféle vizuális megoldás megjelenik a szövegekben: ikonok, emojik, piktogramok, színes alapok, keretek, a hagyományos aláhúzás és dőlt betűk mellett. De akár az is elképzelhető, hogy egyetlen mondaton belül megjelenjenek serif és sans serif betűkkel írt szavak, ezáltal kiemelést biztosítva egyes szövegrészeknek. A szövegek így dinamikusabbakká válnak, a kombinációk száma pedig végtelen.

Kategória: Design | Címke:

Főleg írok. Főleg blogot és közösségi médiát, de tágabb perspektívában: online marketing, úgyhogy van benne bőven SEO, laza AdWords, webdesign-okoskodás, és még ami belefér.

 • Farkas Adrienn

  Chiller betűtípushoz keresek kenyérszöveg fontot. Tudnál ajánlani hozzá passzolót?

  • nemethkrisztian

   Szerintünk a “Tinos” betűtípus elképzelhető lenne mellé.

 • Kamilla János

  Szia @nemethkrisztian:disqus , azt szeretném kérdezni, hogy pontosan mikori a cikk és mennyire uptodate! A szakdolgozatomban hivatkoznék rá, de ha pár évnél régebbi akkor sajnos nem jó… Köszönöm előre is, remek cikk!

  • nemethkrisztian

   Üdv, most frissítettem májusban, de fent látod is a dátumot.

 • Nistor Katalin

  De jó cikk, köszönöm !