Keresés
Header Háttér

Webshark Blog

… jquery, ajax, design, psd, plugin, modul, web2, social, miegymás…

2020-12-310 komment

Mi a különbség webdesign és grafikus design között?

Sokat írtunk már az elmúlt években a webdesignról, miközben talán még az sem világos mindenki számára, hogy miben is különbözik a webdesign és a grafikus design, mennyiben tér el egy webdesigner és egy grafikus designer munkája.

Ha nem vagy járatos a design világában, akkor nem sokat mond neked, hogy valakit grafikus designernek vagy webdesignernek hívnak. Ugyanazt a munkát – alapvetően persze a weboldalad tervezését – vajon el tudja végezni mindkét szakember? Ugyanazt tudják vagy csak elnevezésekről van szó, ami a lényegen nem változtat?

Mi az a grafikus design?

A grafikus designerek olyan vizuális designokat készítenek, melyeken megjelennek grafikai elemek, illusztrációk, betűk, fotók. Ezekből áll össze valami vizuálisan eredeti és kreatív dolog. A grafikus designerek hagyományosan többnyire logókat készítenek, olyan nyomtatott designokat, mint a poszterek, magazinok, könyvborítók, stb. Ez azonban az idők során változott, hiszen változott a technológia is, így a grafikus designerek ma már digitális felületekre is dolgoznak, így a webre vagy e-mailes megjelenésekre.

A grafikus designerek – ha jó szakemberek -, akkor tökéletesen tisztában vannak egy-egy vizuális design elkészítésének szabályaival, így járatosak a tipográfiában, a színek használatában, a vizuális hierarchia kialakításában, stb. Olyan szoftvereket használnak a munkájuk során, mint az Adobe Photoshop, az Illustrator, vagy az InDesign.

Mi az a webdesign?

Ugyanez a tudás szükséges egy webdesigner számára is. Ennek oka, hogy mindketten vizuális designnal foglalkoznak, melybe beletartozik a grafikus design és a webdesign is. A webdesign azonban egy olyan folyamat, melynek során egy weboldal kerül megtervezésre. A webdesign viszont nem pusztán vizuális design, hiszen meg kell tervezni a weboldal felhasználói élményét, drótvázat kell készíteni, információs architektúrát, ki kell találni a felhasználói utakat, ennek megfelelően szervezni a szöveges és vizuális tartalmakat, és csak mindezekre kerül rá a vizuális design.

Egy webdesignernek tisztában kell lennie azokkal az alapokkal, melyet a grafikus designerek is tudnak, tehát érteni kell a tipográfiához, a színekhez, a hierarchia kialakításához, a webdesign azonban nem merül ki a vizuális designban, hiszen egy weboldal esetében is egy olyan termékről van szó, melynek designja a jó használhatóságról szól. Arról, hogy miként is működik a termék, mennyire jó a felhasználói élmény, milyen könnyen járható a felhasználói út. És ehhez több kell, mint a vizuális élmény.

Milyen különbséget jelent ez?

Egyrészt az előbb felsorolt különbségek abban nyilvánulnak meg, hogy némileg eltérő technikai jártasságra van szüksége egy grafikus designernek és egy webdesignernek. Nem árt, ha egy webdesigner tisztában van a HTML és CSS-alapokkal, és azzal, hogy miként működik egy design a weben. Míg a grafikus design esetében szinte korlátok nélkül kiélheti egy designer a kreativitását, elég csak a vizualitásra figyelni, addig a webdesignernek a technikai korlátokkal is számolnia kell. Például figyelembe kell venni olyan tényezőket, mint a fájlméretek, hiszen a túl naggyá váló weboldalak betöltése lassabb lesz, amit rontja a felhasználói élményt.

Ugyancsak korlátozó tényezőt jelentenek a webdesign esetében a betűtípusokkal kapcsolatos korlátozott lehetőségek. Egy weboldal esetében ugyan beállíthatunk a CSS-ben egy szép betűtípust, azonban, ha a felhasználó böngészője azt nem támogatja, akkor neki egy alap-betűtípussal kerül megjelenítésre a weboldal, így pedig széteshet a design.

A megjelenésnél különbséget jelent, hogy ha egy grafikus design elkészül, akkor az kész van, úgy is marad, miközben egy webdesignnál dinamikus megjelenésről van szó, vagyis a későbbiekben is folyamatosan változik. Egy weboldalba mindig kerülnek új funkciók, új tartalmak, melyekhez igazodni kell, néhány évenként jelentősebb redesignra kerül sor, hiszen a cégeknek alkalmazkodniuk kell a változásokhoz.

Hasonlóképpen, míg a webdesign interaktív, hiszen a felhasználók kapcsolatba lépnek a weboldallal, az pedig reagál rájuk, addig a grafikus design nem interaktív. Egy weboldalon a felhasználók gombokat nyomogatnak, navigálnak az oldalon linkeket használva, videókat néznek meg, stb. A felhasználói cselekvésekhez pedig igazodniuk kell a designerek által készített tervnek.

És melyek a hasonlóságok?

Az előbbiek alapján talán már úgy tűnhet, hogy a két szakma egyáltalán nem kapcsolódik, ugyanakkor, mint korábban jeleztük, egy területnek az alkategóriáról van mégis szó. Ahogy egy grafikus designernek, úgy egy webdesignernek is tisztában kell lennie a vizuális design alapjaival. Mindkettejüknek folyamatosan figyelniük kell a designrendek változásait, mindkettejüknek az ügyfelek problémáit kell kreatív módon megoldaniuk.

És míg a művészet az alkotásról és az örömről szól, addig akár grafikus designról, akár webdesingról van szó, azok valamilyen célt szolgálnak, problémát oldanak meg. A különbség csak a hordozónál jelentkezik: a webdesign a jól tervezett weboldallal oldja meg azt a problémát, hogy a látogatóból ügyfelek legyenek, míg a grafikus design a logóval, a márkamegjelenéssel kommunikálja az üzeneteket a felhasználók felé.

Összességében tehát elmondható, hogy bár sokan azt hiszik, hogy egy weboldal mindössze vizuális designt jelent, amit akár egy grafikus designer is el tud készíteni, hiszen ért a színekhez, a formákhoz, betűkhöz, a weboldalak esetében számos egyéb tényezővel számolni kell, melyek túlmutatnak a vizuális megjelenésen: egy dinamikus környezetben, az interaktivitást figyelembe véve kell létrehozni jó felhasználói élményt, könnyű használhatóságot, miközben szorítanak a technikai korlátok.

Kategória: Design | Címke: ,

Főleg írok. Főleg blogot és közösségi médiát, de tágabb perspektívában: online marketing, úgyhogy van benne bőven SEO, laza AdWords, webdesign-okoskodás, és még ami belefér.

Comments are closed.

kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet