Keresés
Header Háttér

Webshark Blog

… jquery, ajax, design, psd, plugin, modul, web2, social, miegymás…

2018-11-220 komment

Facebook hirdetés: hogyan készítsd el? Milyen hibákat kerülj? (Frissítve, 2023.07.27.)

Tartalomjegyzék
Bővített tartalomjegyzék

Miután az organikus elérés folyamatosan romlik a Facebookon, ezért egyre többen nyúlnak a hirdetés eszközéhez. Ha Te még nem igazán tudod, hogy miként működik egy Facebook hirdetés, mire kell figyelni a létrehozásánál, akkor olvass tovább! (Frissítés, 2023.07.27. – Bővíttettük ezt a fejezetet: Hogyan használd konkurencia-elemzésre a Facebook Hirdetéstárat?)

A Facebook hirdetéseknél szinte végtelennek tűnnek a lehetőségek. Számtalan hirdetéstípust hozhatsz létre, olyannyira, hogy még gyakorlott hirdetőként sem teljesen látod át. Az egyik legfontosabb kérdésként szokott felmerülni, hogy hol jelenjen meg a hirdetés, melyik lehet a megfelelő választás egy adott esetben.

Milyen hirdetés-elhelyezések közül választhatsz a Facebookon?

Az elhelyezés határozza meg, hogy a hirdetésed hol jelenik meg, illetve melyik platformon. Hatással van arra, hogy milyen lesz a hirdetés formátuma, mennyi szöveggel jelenik meg, és persze, hogy mennyibe kerül. Az árak jelentős mértékben eltérnek a különböző elhelyezéseknél, ugyanakkor azok hatékonysága sem egyforma. De lássuk, hogy milyen elhelyezések állnak rendelkezésedre.

Facebook-hírfolyam

Ez az a hirdetéstípus, mellyel valószínűleg a leggyakrabban találkozol, és megjelenik mind a desktopos, mind a mobilos felületen. Ez a sztenderd hirdetési formátum címsorral, hirdetésszöveggel, egy képpel vagy videóval (vagy mindkettővel), valamint egy CTA-val. A felhasználók hozzá tudnak szólni, lájkolhatják vagy megoszthatják. Amikor a felhasználó rákattint, akkor egy céloldalra vagy a weboldalra jut, melyet a hirdetés tulajdonosa határoz meg.

Egy Facebook-hirdetés a hírfolyamból

Azonnali cikkek

Az azonnali cikkek hasonlóak, mint a hírfolyambeli posztok. Amikor a felhasználók rákattintanak, akkor a cikkre viszi őket, amelyben megjelenhet a hirdetésed.

Videók

A videókban megjelenő hirdetések olyanok, mint a tévés hirdetések. Az emberek valamilyen videós tartalmat fogyasztanak, melyet megszakít egy reklám. A mögötte húzódó elképzelés az, hogy az elkötelezett felhasználók megnézik a hirdetést is, kivárva, hogy folytatódjon a videó. Ez a megoldás nem túl népszerű a felhasználók körében, ráadásul sokszor a hirdetés miatt inkább otthagyják a videót.

Jobb oldali hasáb

Ezek a hirdetések már a Facebook megjelenése óta jelen vannak, és kisméretű, könnyen figyelmen kívül hagyható hirdetésként egy képet és némi szöveget tartalmaznak. Ennek ellenére általában drágábbak, mint a nagyobb aktivitást eredményező hírfolyambeli megjelenés.

Javasolt videók

Amikor a felhasználók megnéznek egy videót, akkor kapnak egy listát a javasolt videókból, ami hasonló ahhoz, mint amivel a Youtube-on találkozhatsz. Fizethetsz azért, hogy a Te videód is megjelenjen ezek között.

Marketplace

A Marketplace a Facebook apróhirdetési megoldása. Aki itt körülnéz, az már készen áll a vásárlásra, ami azt jelenti, hogy Te is könnyebben tudsz neki bármi eladni. Mivel ez a megoldás még elég új, így nem igazán vannak adatok, de érdemes lehet tesztelni.

Stories

A Stories mobilra optimalizált, teljes kijelzős és 15 másodpercnél rövidebb videókat tartalmaz. Ezek között jelenhetsz meg, és elsősorban a cégismertség növelésére alkalmas.

Instagram hírfolyam

Ezeken túl a Facebookon állíthatod be az instagramos megjelenést is. Kettő közül választhatsz: hírfolyam és a történetek. A hírfolyam esetében a reklámok értelemszerűen a felhasználók feedjében jelennek meg, tartalmaznak képet, karuszel-hirdetést és/vagy videót. Ha egy felhasználó elég sok ideig néz egy hirdetést, akkor megjelenik számára a CTA is, mely kattintásra ösztönözheti. Tulajdonképpen ezek a hirdetések jelentik az egyetlen lehetőséget, hogy a hírfolyamban kattintható linkkel jelenj meg. A megjelenés ára magasabb az átlagosnál.

Instagram Stories

Ez a Storiesban való megjelenést jelenti, ahol szintén adhatsz egy linket a hirdetéshez, mely felfelé csúsztatásra jelenik meg. Ezek a hirdetések is elég jó mutatókkal rendelkeznek.

Audience network

Az audience network alkalmazások és weboldalak hálózatát jelenti, melyeken megjelenhetsz a hirdetéseiddel a Facebook révén. Vagyis akkor érheted el a közönséged, amikor nem is tartózkodnak a Facebookon. További információkat itt találsz a lehetőségről.

Messenger

Végül pedig megjelenhetsz a hirdetéseiddel a Messengerben is. Ezen belül is több lehetőség áll a rendelkezésedre: egyrészt egyből a Messenger főoldalán, másrészt a Storiesban, illetve szponzorált tartalomként. Az utóbbinál a hirdetés üzenetként jelenik meg, amikor a felhasználó megnyitja az üzenetet, akkor elolvashatja azt, és kattinthat a CTA-ra.

Amikor tehát elkészítesz egy hirdetést, akkor ezeken a helyeken mind megjelenhetsz. Nem muszáj azonban mindenhol. A Stories-ban érdemes külön gondolkodni, mert annyira eltér a többi megjelenéstől. Egyébként pedig vizsgálni kell, hogy melyik elhelyezés teljesít jobban a kampányaidnál (kattintások, konverziók és kattintásonkénti költség), és ennek megfelelően optimalizálni.

Mi a különbség Facebook hirdetés és kiemelt bejegyzés között?

Ez előbbiekben tehát láttuk, hogy akad néhány variáció, ha Facebook-hirdetést szeretnél indítani. Ugyanakkor van még fizetett megjelenési lehetőség a Facebookon, amiről eddig nem volt szó: a kiemelt bejegyzések.

Mi az a kiemelt bejegyzés?

Sokan, akik hirdetnek nem is igazán tudjuk mi az a kiemelés, mire jó, miben különbözik a hirdetésektől, vagy hogy mire lehetne használni. Pedig mindenkinél előtérbe nyomakodik, hiszen minden egyes bejegyzés jobb alsó sarkában ott van a kék színű gomb: „Bejegyzés kiemelése”.

Bejegyzés kiemelése gomb a Facebookon

A lehetőség lényege az, hogy több emberhez juttathatod el valamely bejegyzésedet, mely már létezik a Facebook-oldaladon. Nem kell hozzá semmi egyebet tenni a hirdetési rendszerben. Csak be kell állítanod a költségét a promóciónak, az időkeretet és a közönség célzását. Mindezt egyetlen felugró ablakban megteheted, és kész is vagy. A kiemelt posztok ezt követően megjelennek a hírfolyamban.

Milyen előnyei vannak a kiemelt bejegyzésnek?

A megoldás elsősorban talán azok számára lehet egyszerű és könnyen használható, akik nem mernek belevágni a hirdetéskezelő használatába, mert megijeszti őket annak bonyolultsága. Ilyenek lehetnek a kkv-k, akik nem bíznák szakemberre a facebookos PPC-hirdetéseket, de növelni szeretnék az elérésüket.

Legfőbb előnye az egyszerű használat, a hirdetések könnyű és gyors létrehozásának lehetősége, ami azok számára is megy, akiknek semmilyen tapasztalatuk nincs a Facebook-hirdetésekkel. Ráadásul meggyőző is lehet az emberek számára, ha olyan posztot választasz ki kiemelésre, mely kapott pár lájkot, kommentet és megosztást, hiszen ezt látják a posztnál. Javíthatod általa a márkaismertséget, növelheted az aktivitást, és persze forgalmat terelhetsz a weboldaladra.

Hátránya a korlátozott célzási, ajánlattételi és elhelyezési lehetőség. Nem használhatsz retargetálást, nem állíthatsz be ajánlati korlátot vagy ajánlati stratégiát. A bejegyzésed kizárólag a hírfolyamban jelenik meg. Ez azt jelenti, hogy ha nem kizárólag az aktivitást akarod növelni, hanem a forgalomra és ehhez kapcsolódóan a konverzióra is optimalizálánál, akkor inkább a hirdetésekkel kell próbálkoznod.

Mikor érdemes használnod?

A kiemelt bejegyzés akkor lehet jó választás, amikor a bejegyzésre egyébként adott sok lájk, hozzászólás, megosztás meggyőző erejét akarod kihasználni. Ráadásul a kiemeléssel az egyébként is jól teljesítő posztod még nagyobb aktivitást generál majd, ami látszódni is fog a számokban.

Akkor is jó választás lehet, ha különösebb megfontolás nélkül valamely tartalmad szeretnéd egy szélesebb közönség, vagy csak a saját közönséged elé tárni. Leegyszerűsíti a folyamatot: nem kell használnod a hirdetéskezelőt, így időt takarítasz meg a használatával.

Mire figyelj a kiemelt bejegyzéseknél?

Néhány dolog, amit a bejegyzések kiemelésénél érdemes figyelembe venni:

  • Az aktivitásra összpontosíts! Nem választhatod a kattintásokra vagy a konverzióra optimalizálást. Elsősorban a márkaismertség és az aktivitás fokozható, az eladásokat hirdetési kampányokkal tudod javítani.
  • Olyan bejegyzéseket emelj ki, melyek jól teljesítettek! Hiszen nem csak azt tudod, hogy a közönséged jól reagál ezekre, de ez látszik is a számokon mindenki számára, ami még több aktivitást eredményez.
  • Ne feledkezz meg a vizuális elemekről! Ez lehet egy kép vagy egy videó. A lényeg, hogy ha kiemelsz egy posztot, akkor az a vizualitás révén keltse fel a figyelmet. Ez jelentős mértékben javítja az eredményeket.

2021 februárjától korlátozza a hirdetések számát a Facebook

A Facebook bejelentette, hogy a Facebook-oldalak által indított hirdetések számát azok havi költése függvényében korlátozni fogja 2021 februárjától (de lesz olyan fiók, ahová csak nyáron él ez a korlátozás).

Miért van szükség a korlátozásra?

A Facebook gyakran hangsúlyozza, hogy a több hirdetés nem jelent jobb teljesítményt. Minél több hirdetést jelenítesz meg, annál többet kell optimalizálnia. Ez azonban nem egyszerű, ha sok hirdetést használsz korlátozott költségkeret mellett, mivel ilyenkor a hirdetéseknek kevés a megtekintése, ami ahhoz vezet, hogy beragadnak a „tanulási szakaszban”.

Mit jelent ez? Amikor egy hirdetés megjelenik, egy algoritmus elkezdi vizsgálni, azaz tanulni az optimális megjelenítést. Ez idő, és kell hozzá egy használható mennyiség a megjelenést tekintve. Ha viszont több hirdetést futtatsz egy adott költségkeret mellett, akkor ezek mindegyike kevesebbszer tud megjelenni.

A Facebook szerint 10 hirdetés közül 4 soha nem lép ki a tanulási szakaszból. Pedig a megjelenítés ebben a szakaszban is pénzbe kerül, miközben csak soha nem kerül optimalizálásra a hirdetés a csekély volumen miatt. Ez pedig kidobott pénz jelent a hirdetőnek.

Hogyan zajlik a korlátozás?

A Facebook minden hirdetőt méret alapján négy kategóriába sorol. Hogy melyik kategóriába kerül valaki, azt a Facebook-oldala és a költése határozza meg. A korlát nem magára a hirdetési fiókra érvényes, hanem az oldalra, mely hirdet.

Facebook hirdetők kategóriái
Facebook hirdetők kategóriái

Ha egy hirdető eléri a korlátot, akkor azt követően egyszerűen már nem fog tudni hirdetést indítani. Ehhez le kell állítani vagy törölni kell meglévő hirdetéseket.

A korlátozás alól ki lehet bújni azáltal, hogy egy újabb oldalt indítunk, a Facebook azonban ezt nem javasolja, többek között azért, mert így az oldalaid egymással versenyeznek, de az algoritmus is kevesebb, egy oldalhoz kapcsolódó adatból tud dolgozni, ráadásul a cégeknek is körülményes kettő vagy több oldalt működtetni.

Hogyan készítsd el a Facebook-hirdetésed 5 lépésben?

1. Válaszd ki a képet vagy videót!

Egy hirdetés hatékonyságára a legnagyobb hatással a vizuális anyag van. Ha sztenderd, hírfolyamban megjelenő hirdetésben gondolkodsz, akkor egy négyzet alakú képre lesz szükséged, melynek optimális mérete 1080 x 1080 px. (2020 szeptemberében módosított a a Facebook: Ha a képen szerepel szöveg, akkor annak arányára figyelned kell: ha a képen túl nagy a szöveg aránya, akkor előfordulhat, hogy a hirdetésed nem éri el a teljes célközönségét – figyelmeztet a Facebook, mely eszközt is kínál az ellenőrzéshez.)

Teljesen megszüntette a 20 százalékos szövegkorlátot a hirdetések képeinél a Facebook

A Facebook 2020. szeptember 7-étől fokozatosan megszüntette a 20 százalékos szöveg-korlátot a hirdetések képeinél. A szabály fokozatosan enyhült az évek során, míg aztán egyszer csak eljött az a pont, hogy teljesen felfüggesztette a szabályt a Facebook. A hirdetőkhöz eljuttatott bejelentés lényege, hogy a továbbiakban nem büntetik azokat a hirdetéseket, melyek képei nagyobb mennyiségű szöveget tartalmaznak. Ugyanakkor továbbra is azt javasolják, hogy csökkentsék a hirdetők 20 százalék alá a szöveg arányát a képeken, mert a Facebook mérései szerint az ilyen hirdetések jobban teljesítenek.

Ez a javaslat került be egyébként a dokumentációba is, ahol már ezzel a szöveggel lehet találkozni:

A megszűnő szabályról, de még élő javaslatról annyit érdemes még tudni, hogy a Facebookot elsősorban az zavarta, hogy ha a hírfolyamban feltűnő képekre is szöveget tettek, akkor a meglévő szöveges részekkel együtt nagyon zsúfolttá vált a hírfolyam. (Persze voltak kivételek, így például az infografikák, könyvborítók, események plakátjai, képernyőképek, stb.) Az idők során azonban változott a helyzet, és a szöveggel ellátott képek már nem voltak annyira nyomasztóak, mivel olyan új hirdetési formák indultak el, melyek megváltoztatták az egész hírfolyam jellegét.

A másik probléma az volt, hogy a képeken elhelyezett szöveg egyértelműen hirdetésre utalt régen. Ekkor még nem volt jellemző, hogy a felhasználók telerakták matricákkal, feliratokkal, emojikkal, stb. a képeket, egyszerűen csak készítettek egy fotót. A képek tehát alapvetően szöveg-mentesek voltak, így ha szöveges képet láttak a látogatók, akkor már görgettek is tovább, hiszen hirdetésnek tekintették. 2016-ban kezdett puhulni a teljes tiltás, amikor elkezdte a Facebook négy kategóriába sorolni a szöveget tartalmazó képeket.

De visszatérve a szöveg nélküli képekhez: a gyakorlatban sokszor a nem annyira professzionálisnak tűnő fotók jobban teljesítenek, pont azért, mert organikus posztnak tűnnek, nem pedig hirdetésnek. Így tehát nem feltétlenül kell sokat csiszolgatnod a fotót, profi szakemberekhez fordulni, elég lehet, ha lősz egy képet a mobiloddal. Ha szolgáltatásokat kínálsz, akkor ehhez elég lehet egy szelfi is.

A videók esetében is ugyanaz a forma és méret az optimális, mint a képnél, itt viszont már megjelenik a hosszúság, melyet 15-60 másodperc között érdemes tartani. A minőséget tekintve is ugyanaz a helyzet, mint a fotóknál: bátran bele lehet kezdeni egy mobilos videóval a dologba, hiszen az átlag felhasználók is ilyen videókat tesznek fel.

Ne felejtsd el, hogy a videóhoz kell egy bélyegkép is, ami a videóból is származhat, de megéri egyedi bélyegképet készíteni. Az ezen szereplő szöveg esetében is fontos annak képhez viszonyított aránya: a 20 százalékot nem haladhatja meg.

Egy későbbi fejezetben találsz még némi támpontot azzal kapcsolatban, hogy milyen vizuális alapanyag teljesít jobban a vizsgálatok szerint.

2. Írj egy jó címsort!

A kép és a videó után a második legfontosabb dolog egy Facebook hirdetésnél a címsor. Túl nagy tered persze nincs, mert a méretnek korlátai vannak. Ne erőlködj egy trükkös címsor kiötlésén, mert az egyenes és egyértelműen a lényeget elmondó címsorok a leghatékonyabbak. A legjobb, ha a címsorban mindent el tudsz mondani, ami a termék vagy szolgáltatás megértéséhez szükséges. Ha mégis marad még tered, akkor tedd a címsorba a márkaneved is, mert egyértelműbbé teszi a dolgot a gyorsan görgető felhasználó számára. (Ne feledd: az Instagram hirdetésben nem jelenik meg a címsor!)

3. Jöhet a szöveg!

A szöveg az, ami a kép vagy videó fölé kerül. Ez lehet rövid vagy hosszú – ez attól függ, hogy mennyire összetett a terméked -, arra azonban figyelj, hogy ha nem a hírfolyamban jelenik meg, akkor 125 karakternél megvágja a Facebook, és a mobilos hírfolyamban csak az első három sor látszik, a teljes szöveg elolvasásához kattintania kell a felhasználónak a tovább linkre. Ez azt jelenti, hogy a fontos dolgoknak az első mondatba kell kerülniük.

A megfelelő megfogalmazással és a címsor ideális hosszúságával egy későbbi fejezetben részletesen is foglalkozunk.

4. Válaszd ki a CTA-t!

A CTA közvetlenül irányítja a kattintásra a felhasználót. Előre megfogalmazott CTA-k közül válogathatsz, ennek ellenére érdemes használni, mert a vizsgálatok szerint növeli a konverziók számát.

5. Tegyél hozzá egy leírást!

Ez a címsor alatt megjelenő szöveg, mely sok elhelyezés esetén nem jelenik meg. A desktopos hírfolyamban sokszor látható, ahogy néha mobilon is, de csak akkor, ha elég rövid a címsor, és elegendő helyet hagy a leírásnak. A Facebook még azt is megjegyzi, hogy a leírás csak akkor jelenik meg, ha a hirdetésre valószínűleg fogékony az adott felhasználó.

Nincs tehát túl nagy jelentősége, ennek ellenére azért töltsd ki a rendelkezésre álló teret, mert különben a weboldal szövegéből egy részletet fog odatenni a Facebook, ami nem biztos, hogy a legjobb megoldás. Sokat persze nem kell írni, pár szó fér csak el az adott helyen.

További részletek a hirdetések megalkotásához a következő fejezetekben.

Hogyan írj jó Facebook hirdetésszöveget?

Habár a jó (figyelemfelkeltő) fotók azok, melyek megállítják az embereket a Facebook-hírfolyamuk görgetésében, a hirdetésszöveg az, ami elindítja őket a weboldaladon a konverzió felé. Nem könnyű olyan címsort írni, mely megragadja a felhasználókat, olyannyira, hogy a szövegtörzsre is áttérjen a pillantásuk, az pedig cselekvésre késztesse őket. A Facebook hirdetés szövegének megírása azonban nem azzal kezdődik, hogy leülsz megírni a sorokat.

Mérd fel a vásárlói igényeket!

Nem baj, ha nincsenek pontos adataid az ügyfelekről, ha néhány olyan Facebook-csoportban tag leszel, ahol a célközönséged is megjelenik, akkor nagyon sok fontos információt be tudsz szerezni. Ehhez annyit kell tenned, hogy időnként kérdéseket teszel fel a csoporttagoknak.

Olyan kérdéseket kell feltenned, melyek segítenek jobb hirdetésszöveget írni. Azt kell elsősorban megtudnod, hogy mit várnak az emberek az olyan termékektől, mint amilyen a Tiéd is. A cél a minél pontosabb információk megszerzése, hogy ez alapján felrajzolható legyen egy ügyfélprofil, mely megfelel a Te ideális vásárlódnak.

Válassz egy „horgot”!

Ha elkészültél az ügyfélkutatásoddal és már tudod, hogy milyen problémáik, érzéseik vannak, akkor ezeket fontossági sorrendbe kell rendezned, és a legfontosabbra építeni a hirdetést. Háromféle horgot is bevethetsz.

Probléma/megoldás horog

Ha a kutatás révén megtaláltad a felhasználók legnagyobb problémáját, melyre megoldást nyújt a terméked, akkor ennek a problémának a megfogalmazását használhatod horogként, majd melléállítod a megoldást, mint „utána” állapotot. Ez tehát a legegyszerűbb horog, amit mindenféle célközönség esetében használhatsz.

A szöveg hossza lehet rövid, vagy akár hosszú is, nincs általánosan jó megoldás. Bizonyos esetekben vagy személyek számára a rövid hirdetésszöveg működik jobban, máskor a hosszú.

Érzés alapú horog

Általában, ha sikerül összhangba kerülni a felhasználók érzéseivel a hirdetésedben, akkor nyerő ügyed van. Tudnod kell tehát, hogy miként éreznek az emberek magukkal, illetve a termékkel kapcsolatban. A lényeg, hogy fogalmazd meg, miként tudja a terméked pozitív irányba változtatni az érzéseiket.

Tehát, ha valóban olyan a terméked, mely megváltoztatja a használója életét, akkor használd ki a hozzá kapcsolódó érzéseket! Itt is van egy „előtte” és egy „utána” állapot, csak a hozzá kapcsolódó érzésekről írsz a hirdetésszövegben, nem pusztán a helyzetet vázolod.

Ehhez persze nem árt egy kicsit mélyebb ügyfélismeret, kérdőívek, akár termékek kiküldése tesztelésre, majd a használók meginterjúvolása az érzéseikkel kapcsolatban (hogyan változtatta meg a termék az érzéseit).

Logikus horog

A hirdetésszöveged épülhet a logikára és/vagy a tényekre is, melyekkel a racionális vásárlókat foghatod meg. Itt persze olyan adatokat, információkat kell említeni, melyek megtorpanásra késztetik az olvasókat. Lehetnek ezek az adatok számok, statisztikák, de bármilyen tény megfelelő, amivel edukálni lehet a felhasználót.

Az előbb felsorolt horgok közül nem egyet kell kiválasztani, lehet őket kombinálni is, hiszen eltérő közönségre hatnak. Egyesek személyek inkább érzelemvezéreltek és jól reagálnak az érzelmeikre ható hirdetésekre, mások tudatosan próbálnak dönteni, így a számok hatékonyabban győzik meg őket. Egy kampányban tehát legyen legalább kettő az előbb felsorolt horgokból, és persze tesztelni kell, hogy melyik, milyen verzióban működik.

Igazíts a hirdetéselhelyezést a vásárlóid döntési folyamatához!

Végül azzal sem árt foglalkozni, hogy ott jelenjenek meg a hirdetéseid, ahol kellenek. Ha például egy B2B céged van, és elsősorban az a célod, hogy eladásokat hozzon a hirdetésed, akkor olyan állapotban kell megtalálnod a vevőidet, ahol ezt a döntést a legnagyobb eséllyel meghozzák.

De mi lenne ez a helyzet? Nyilván nem az, amikor mobilon éppen az ismerőseik nyaralási képeit és gyerekeikről készül fotókat nézegetik. Amikor egy B2B cég vezetője dönteni készül egy beszerzésről, akkor annak jellemzően utána jár, elég masszívan kihasználja a böngészőjét, több ablakot tart nyitva, amihez pedig kell az asztali gép vagy laptop. Minél drágább a szolgáltatásod, annál valószínűbb, hogy egy ilyen folyamat során születik meg a döntés a megrendelésről. A hirdetésed tehát célszerű nem mobileszközökön megjelentetni, mert asztali gépen jobb eredményeket érhetsz el a jól megírt hirdetésszövegeddel.

Tippek a jó Facebook hirdetésszöveghez

Az előnyökről beszélj!

A leggyakoribb Facebook hirdetésszöveg-hiba, hogy abban egy termék vagy szolgáltatás tulajdonságait sorolják fel, nem pedig az előnyöket, melyeket kínál. Természetesen a tulajdonságok is lehetnek vonzók az emberek számra, azt azonban nem magyarázzák meg, hogy miért kellene megvásárolni az adott terméket.

Az emberek viszont az előnyökre kíváncsiak, azaz a valódi okára annak, hogy miért vegyék meg a terméket. A szövegnek olyan kérdésekre kell választ adnia, hogy „miként fogja megváltoztatni az életemet?”, „milyen plusz értéket kínál számomra?”, „milyen tulajdonsága kiemelten fontos nekem?”

A tulajdonságok felsorolásával mindössze azt mondod el, hogy mit kap az a személy, aki megrendeli a terméket. Míg az előnyökkel azt hangsúlyozod, hogy miért vegye meg.

A legegyszerűbb módja, hogy az előnyök belekerüljenek minden hirdetésszövegedbe, ha az okok felsorolásánál mindig hozzáteszed az „így” vagy „ezáltal” szavakat, majd folytatod a mondatot. A végén pedig csak a mondatok második felét rakod be a hirdetésszövegbe.

Rövid legyen a címsorod!

A címsorba kerüljön az, amit feltétlenül el akarsz mondani az embereknek. Fogalmazz röviden, és ne felejtsd el, hogy itt is a megoldásról, az előnyről kell beszélned, nem pedig a termék nagyszerűségét ecsetelned.

Tegyél fel igennel megválaszolható kérdéseket!

A hirdetéseid szövegével is külön kellene tudnod választani azokat az embereket, akik a célcsoportodba tartoznak, és azokat, akik soha nem lesznek a vevőid. Ez azt jelenti, hogy olyan szöveget kell írnod, ami kizárólag a célcsoportodnak szól és senki másnak! Az ebből a szempontból mindegy, hogy mit akarsz elmondani, az számít, hogy mit akar látni a célcsoportod.

A legegyszerűbb megoldás a célcsoportod elkülönítésére, ha igennel megválaszolható kérdéseket teszel fel a hirdetés szövegében. Vagyis olyan kérdéseket, melyre csak a célcsoportod tagja válaszolnak igennel.

Mutasd meg, hogy közös az érdeklődésetek!

Az emberek nem szeretik a hirdetéseket, nem szeretik, amikor idegenek tolakodnak be a hírfolyamukba, hogy eladjanak nekik valamit. Hacsak az a valami nem releváns számukra. Ha nem ismernek téged, ismeretlen vagy számukra, akkor keményen meg kell dolgoznod a figyelmük felkeltéséért is.

Tehát, ha olyan embereket célzol meg a hirdetéseddel, akik nem ismernek, akkor minden lehetőséget meg kell ragadnod arra, hogy relevánssá tedd a hirdetésed. Ezt megteheted például azzal, ha kihangsúlyozod, hogy van közös érdeklődésetek, van valamilyen dolog, ami összekapcsol titeket.

Például, ha helyieknek akarsz eladni valamit, akkor fel kell hívnod a figyelmet a hirdetésszövegben arra, hogy Te is oda tartozol, és így mindjárt relevánsabbá válik a hirdetés.

Használd a történetmesélést érzések kiváltására!

A történeteknek mindig nagy hatásuk van az emberekre, mert az érzelmeikre tudnak hatni. Az a két mondat is tekinthető történetnek, hogy „aggódsz amiért rendetlenség fogadja otthon a családodat karácsonykor? Segítünk!” Itt már kibontakozik valamiféle sztori, de a lényeg, hogy érzelmileg megfogja az embereket.

Nem muszáj tehát hosszan fogalmazni, sőt, nagyobb esélyed van a sikerre, ha röviden és tömören el tudsz mondani egy hatásos történetet. Persze, ha ügyes mesélő vagy és hosszan le tudod kötni az emberek figyelmét, akkor bekezdéseken keresztül is tarthat az a történet. Érdemes persze tesztelni az ilyen hosszabb verziókat, tényleg működnek-e.

Amikor elkészülsz egy történettel, akkor abból célszerű rövid, közepes és hosszú verziót is készíteni, majd azt tesztelni különböző elhelyezésekkel, eltérő közönségeknek, hogy lásd mikor, melyik teljesít jobban. Ahhoz azonban, hogy pontosan lásd az egyes verziók teljesítményét, elegendő ideig kell futtatnod őket.

Empátia a történetben

Az egyik megközelítés a történet létrehozásának folyamatában egy kitalált karakter megalkotása, akihez kapcsolódni tudnak a felhasználók és együttéreznek vele. Az emberek gyakran nincsenek tisztában a bennük lévő fájdalommal vagy problémával, amikor beszélsz hozzájuk, ugyanakkor könnyen meglátják ugyanezt másokban, akiket bemutatsz számukra.

Olyan karaktert kell létrehoznod, mely által láthatóvá válik a személyes szenvedés, az élmények a közönség számára is, akik magukat látják a történetben. A karakteren pedig bemutathatod, hogy miként változtatja meg a szolgáltatásod vagy a terméked az életüket.

Tesztelj!

Bármilyen jónak tűnik is a hirdetésed szövege, elképzelhető, hogy nem lesz vevő rá a közönséged. Ezért kell tesztelni különböző verziókat. Eltérhetnek a problémára adott megoldások, változhatnak a kiemelt funkciók és a kínált előnyök, módosíthatsz a szöveg stílusán és hosszán, kiegészítheted vásárlói véleményekkel, megnézheted az emojik használatának hatását, lehetsz vicces vagy komoly.

A tesztek persze időt vesznek el, nem tudod kilőne 5 perc alatt az általad tutinak gondolt hirdetést, és kénytelen leszel szembesülni a gyakran lelombozó valósággal. Ugyanakkor megkíméled magad a felesleges pénzkidobástól.

Használj egyetlen call to actiont!

Vitathatatlanul a legfontosabb pontja minden hirdetésnek a call to action. Ez írja le azt a cselekvést, amit szeretnél, ha a felhasználók megtennének. Például „Használd ki a rendkívüli, 50%-os kedvezményt!”

CTA-ból mindig csak egy szerepelhet a hirdetésben. Lehet, hogy csábító lenne többet használni azért, mert úgy érzed, akkor több dolgot is megtehetnének az emberek (vásároljanak, lájkolják a Facebook-oldalad, iratkozzanak fel a hírleveledre), de a túl sok választási lehetőség csak elbátortalanítja az embereket. Olyan ez, mint egy túl hosszú étlap: csak megnehezíti a választást.

Tegyél linket a szövegbe is!

Ha nemcsak a kötelezően megjelenítendő helyen tűnik fel a céloldalad URL-je, akkor mindjárt két elem is lesz, ahová kattinthatnak az emberek. Másrészt azért is jó, ha a szövegben szerepel a link, mert ezáltal jobban hasonlít a hirdetésed egy organikus posztra.

Ne feledkezz meg a mobilról!

Sokan megírnak egy Facebook-hirdetést, de rá sem néznek arra, hogy miként fog megjelenni mobilon. Ez azonban nagy hiba, mivel a Facebook megvágja a hirdetés szövegét, és mindössze 3 sornyi látható belőle a felhasználók számára. A több már csak kattintásra jelenik meg.

Márpedig a Facebook hirdetési bevételeinek 90 százaléka mobilhirdetésekből származik, így érdemes erre összpontosítani.

A legfontosabb információkat, a lényeget, a legmeggyőzőbb mondatot tehát tedd a szöveg legelejére úgy, hogy beleférjen a három soros hosszúságba!

Milyen hosszú legyen a Facebook-hirdetés szövege?

Amikor Facebook-hirdetést hozol létre, nagyon sok korlátozásba futhatsz bele. Ilyen például az, hogy a képeid oldalaránya nem térhet el az előre meghatározottól, vagy ha a címsorod túl hosszú, akkor megvágja a Facebook. Viszont a hirdetésszöveg hosszával lehet játszani.

A Facebook hirdetéseid szövege lehet akár egy szó, de akár egy rövid történet is. Mivel elég nagy az eltérés a kettő között, jogosan merül fel a kérdés, hogy vajon melyik hosszúság teljesít jobban? Szerencsére most már nem csak találgatunk, mert az AdEspresso nekifutott egy tesztnek, amelyben különböző hirdetésszöveg-variációk teljesítményét hasonlították össze. Az egyik könyvüket hirdették meg, és azt mérték, hogy az egyes hirdetések milyen letöltésszámot eredményeznek.

Természetesen a tesztben minden hirdetésverzió esetében azonosak voltak a képek, a címsorok, a link és a CTA, és csak a hirdetésszöveg hossza, illetve felépítése változott. 7 különböző szöveget teszteltek:

  • egymondatos szöveg (ebből volt A és B verzió)
  • felsorolást tartalmazó verzió
  • felsorolást és emojikat tartalmazó verzió
  • egybekezdéses szöveg
  • három bekezdéses szöveg
  • hat bekezdéses szöveg

A teszt 14 napig tartott, és 2,1 milliós volt a közönsége. Az eredmények pedig azt mutatták, hogy a közepes és a hosszabb hirdetésszövegek hozták a legalacsonyabb CPA-t és a legnagyobb számú leadet.

Facebook hirdetészöveg hosszúság teszt eredményei
(Forrás: AdEspresso)

Látható, hogy a rövidebb hirdetésszövegek rosszabbul teljesítettek, azaz növekedni kezdett a CPA, de ugyanígy az emojis szöveg sem teljesített túl jól.

Mi lehet az oka, hogy a hosszabb hirdetésszöveg jobban teljesít?

Az AdEspresso szerint a hosszabb verzió azért lehetett sikeresebb, mert bizonyos, összetettebb termékeknél a felhasználóknak több információra lehet szükségük ahhoz, hogy megbecsüljék annak értékét a maguk számára. Nyilván sok esetben ez az érték sokkal nyilvánvalóbb, így akár néhány szóban is át lehet adni, különösen igaz ez a jól ismert márkákra vagy termékekre.

Másrészt viszont az is közrejátszhatott, hogy mivel B2B közönséget céloztak, mely elég jól ismeri a különböző leadmágneseket, ezért plusz információkra van szükségük ahhoz, hogy a cselekvés mellett döntsenek. Fogyasztók megcélzása (B2C) esetén – például egy szakácskönyvnél – lehet, hogy kevesebb magyarázat is elegendő lett volna a célközönség meggyőzéséhez.

Ami érdekes, hogy a teszt előtt megkérdeztek néhány marketingest arról, hogy véleményük szerint vajon melyik hirdetésszöveg fog jobban teljesíteni. Sajnos az eredmény azt mutatta, hogy a marketingesek egyáltalán nem tudták előre megjósolni az eredményeket. Mindössze 11 százalékuk tippelt azon hirdetésekre, melyek az első három hely valamelyikére futottak be. Mindez tehát kicsit árnyalja a képet.

Mi következik ebből számodra?

Az AdEspresso további következtetéseket is levont a tesztből. A legfontosabb, hogy a gyengébben teljesítő hirdetésszöveg költsége 2,4-szerese leadenként a legjobb hirdetésszövegének. Felhívták a figyelmet, hogy a hirdetésszövegnek általában jóval mérsékeltebb hatása van a hirdetés teljesítményére, mint a képeknek, videóknak vagy a címsornak. Ez azt is jelenti, hogy egy gondosan kivitelezett teszttel, melyben a hirdetés minden eleme változtatásra kerül, jelentős költségek megtakaríthatók. A tapasztalataik egyébként azt mutatják, hogy egy induló és egy optimalizált kampány költsége között még tízszeres eltérés is megjelenhet.

A másik fontos következtetés, hogy a marketingesek 89 százaléka azon 3 hirdetésszöveg-verziót jósolta legjobban teljesítőként, melyek aztán a legrosszabbul teljesítettek. Pedig sokan úgy gondolják némi tapasztalattal a hátuk mögött, hogy már pontosan meg tudják mondani, mit akar a közönség. A teszt azonban azt bizonyította, hogy a legtöbb esetben sajnos nem így van. Mindig érdemes tehát tesztelni, ha valóban hatékony hirdetést szeretnénk összehozni.

Ugyanakkor azt sem szabad elfelejteni, hogy egy hosszabb hirdetésszöveg csak akkor működik jobban, ha jól van megírva. Ebben az esetben egy profi szövegíró írta a hirdetést, de nagyon sok hirdetőnél nem így történik. Ezért is könnyebb számukra valami rövidebb szöveget közzétenni, esetleg listába szedni a mondandójukat a termékükről. Így persze a rövidebb megoldások jobban teljesíthetnek, mint egy hosszú, de rosszul megírt szöveg.

Kép, videó vagy galéria? Melyik teljesít jobban?

Egy rosszul megválasztott hirdetési formátum tönkre is tehet egy kampányt. A Facebook összesen hat formátum használatát teszi lehetővé: kép, videó, vetítés, galéria, azonnali élmény, kollekció. De vajon melyik a hatékonyabb ezek közül? Az AdEspresso egy kísérletben három típust hasonlított össze: a képet, a videót (vetítést) és a galériát. A hirdetésekre egyenként 333 dollárt költöttek.

Az eredményeket az alábbi táblázatban foglalták össze:

Az eredmény tehát: a kép formátum teljesített a legjobban, vagyis a legolcsóbban ezzel tudtak leadeket szerezni.

Ebből tehát látszik, hogy a hirdetéstípus milyen jelentős hatással van a hirdetés költségére és hatékonyságára. Az viszont, hogy minden esetben az egyszerű, képes hirdetés lenne a leghatékonyabb, egyáltalán nem biztos. Ezért a legjobb, amit tehetsz, hogy ha megvannak a kreatívok, akkor futtatsz néhány tesztet a különböző típusokkal, hogy lásd, melyikre hogyan reagál a közönséged. Ez egyben azt is jelenti, hogy ha egy kampányod nem működik, akkor nem biztos, hogy a kreatívokat kell mindjárt cserélni, lehet, hogy a formátummal van baj.

És persze az is látszik, hogy a jó öreg, képes hirdetés még mindig jól teljesít, tehát ne ess te sem abba a hibába, hogy azt hiszed, egy újabb, látványosabb, nagyobb megoldás mindig hatékonyabb. Különösen azért, mert a Facebook-hirdetések 94 százaléka mobileszközökön jelenik meg, és a kisebb kijelzőkön fontos a könnyen befogadható hirdetés.

Frissítés, 2021.09.27.:

Mi az a dinamikus Facebook-hirdetés?

A dinamikus Facebook-hirdetések lehetővé teszik a hirdetők számára, hogy relevánsabb, célzottabb hirdetéseket mutassanak a felhasználóknak. Ez úgy lehetséges, hogy a felhasználói cselekvéshez igazodva változik a hirdetés.

Tehát, ha mondjuk gumiabroncsokat árulsz, és valaki érdeklődik irántuk, akkor megnéz egy pár típust a weboldaladon, de esetleg vásárlás nélkül továbbáll. Ilyenkor lép a képbe a dinamikus Facebook-hirdetés, mely megcélozza a korábbi látogatódat és a weboldaladról gumiabroncsokat fog neki ajánlani a Facebook-hírfolyamában. Így megnöveled az esélyét, hogy visszatérjen a weboldaladra, és vásároljon.

A lényeg, hogy a hirdetések annak megfelelően változnak és jelennek meg, hogy a felhasználók mit tesznek. A Facebook itt ad további tájékoztatást a dinamikus hirdetésekkel kapcsolatban.

Leegyszerűsítve így néz ki a dinamikus hirdetés működése

A dinamikus hirdetéseknél a közönségedet szegmensekre bonthatod és egyedi kombinációkat hozhatsz létre belőlük. Ennek hatására jelennek meg valóban releváns hirdetések az egyes érdeklődők számára. Hogy is néz ez ki a gyakorlatban?

Ha valaki például belerak a kosarába egy gumiabroncsot, de végül nem rendeli meg, akkor bekerül a kosárelhagyók szegmensébe. Ilyenkor a hirdetések azt a terméket mutathatják neki, amit a kosarában hagyott.

Ha viszont egy másik érdeklődő nem jut el még addig sem, hogy valamit belerakjon a kosarába, csak nézelődik a weboldaladon, akkor egy másik listára kerülhet és olyan hirdetéseket kaphat, melyek további információkat kínálnak a cégedről és a termékeidről, hogy jobban megismerhessen.

Ebből talán látszik, hogy különféle célokból különféle közönségszegmenseknek hozhatsz létre különböző hirdetéseket, az alapján, hogy mit tesznek a weboldaladon.

A dinamikus hirdetéseknél is fontos ugyanakkor a hirdetés szövege, a színek, a betűtípusok és -méretek használata, melyek megjelenítik a cégedet. A legnagyobb hatással viszont a képek lesznek az emberekre, ezek teszik vonzóvá a terméked.

Végül a dinamikus hirdetéseknél se feledkezz meg az adatok elemzéséről, melyek megmutatják, hogy működik-e a kampányod vagy nem. Érdemes itt is tesztelni, például azt, hogy milyen CTA-gomb hatékonyabb, azaz mi az a szöveg, mely a leginkább cselekvésre ösztönzi az embereket. De ugyanígy a hirdetészövegeknél, képeknél is tesztelhetsz.

Miért optimalizáld külön Instagramra a Facebook-hirdetésed?

Amikor egy Facebook-hirdetést készítesz, akkor csak egy pipát kell tenned, hogy az megjelenjen az Instagramon is. Pedig a két felületen különbözik ugyanannak a hirdetésnek a megjelenése, és amit Facebookra optimalizálsz, nem biztos, hogy jól jelenik meg Instagramon is.

Egy feedben megjelenő hirdetés két részre bontható: egy vizuális elemre (kép vagy videó) és szövegre. Ezek az elemek ugyan jelen vannak mind a Facebookon, mind az Instagramon, azonban nagyon más elrendezésben jelennek meg az egyik és a másik felületen.

Tehát például van egy ajánlatod, melyet megfogalmazol a Facebook-hirdetés címsorában, de ez pont nem fog látszani Instagramon. Teljesen eltűnik. Ezt pedig figyelembe kell venni, ha hirdetni akarsz mindkét felületen. Úgyhogy ellenőrizd le, hogy valóban látszik-e minden Instagramon, amit el akarsz mondani a közönségednek.

Emellett az is elképzelhető, hogy az a fotó, ami jó teljesítményt hoz Facebookon, nem fog működni Instagramon. Ennek oka, hogy más képekhez szoktak hozzá a felhasználók a két felületen.

Érdemes változtatni és tesztelni különböző képeket, amit könnyen megtehetsz: a Hirdetéskezelőben az adott hirdetésre kattintasz, majd ott a Hirdetés kreatív tartalma részen megnézed az egyes elhelyezéseket, és a ceruza ikonra kattintva mindegyiket külön módosítani tudod.

Ha elmentetted a módosításokat, akkor látni fogod, hogy most már más kép jelenik meg a hirdetésed kreatív tartalmainak felsorolásánál. Ezt követően elhelyezés alapján figyelned kell a Hirdetéskezelőben, hogy jobban teljesít-e az új kreatív tartalom.

Az Instagram Stories-ra külön is érdemes figyelni, mert más a hirdetés oldalaránya (9:16), mint a Facebookon. Ez azt jelenti, hogy ehhez az arányhoz igazítja a hirdetést, ami okozhat problémát, különösen, ha szöveg is szerepel rajta. Emellett az alul lévő call to action is kitakar egy kis részt, így ezzel is számolnod kell.

Ezek után felmerülhet a kérdés, hogy érdemes-e egyetlen hirdetéssorozatot készíteni Facebookra és Instagramra, vagy inkább két különbözőt. Ha van elegendő pénzed, akkor valóban érdemes a kettőt külön kezelni, ha nincs, akkor inkább figyeld a teljesítményüket, és korrigálj a vizuális kreatívon. Az is elképzelhető, hogy az Instagram jobban fog teljesíteni, ilyenkor lekapcsolhatod a facebookos hirdetéseket, és a teljes költségkeretet az Instagram kapja. A teljesítmény lehet, hogy ideiglenesen pár napra visszaesik, azonban egy idő után rendeződni fog a helyzet.

Frissítés, 2022.10.05.:

3 Facebook hirdetési- és marketingstratégia, ami működik

Akad néhány olyan bevált marketing és hirdetés stratégia, melyek eredményt hoznak nem csak a Facebookon, hanem az Instagramon is, sőt, akár más közösségi média oldalakra is lehet adaptálni őket. Eredményt persze egyik sem garantál, hiszen nem mindegy, hogy milyen iparágban tevékenykedsz, és milyen a céged, ráadásul rendkívül sok függ az egyes stratégiák kivitelezéséről is.

Az 5 napos kihívás

Az 5 napos kihívás egy rövid feladat-sorozat, amit a közönségednek kell végrehajtania. A kihívás feladatai természetesen azokat a területeket kell, hogy érintsék, amelyekben működik a céged. Tehát, egy weboldalkészítéssel foglalkozó cég ne 5 napos fitnesz-kihívást hirdessen meg, ez maradjon a személyi edzők feladata. Az 5 nap egyébként azért ideális, mert nem terheli meg túlságosan a követőidet, ugyanakkor ennyi idő alatt már jól megismerik a cégedet.

Nem minden típusú cégnek megfelelő azonban az 5 napos kihívás, leginkább azok használhatják ki, melyeknél valamilyen oktatási elem jelenik meg. Ilyen lehet a például a főzés, jóga, coaching, stb. Gondold át, hogy a Te cégednél van-e lehetőség valamilyen oktatási elem kiemelésére. Ha valamilyen terméket árulsz, például vitaminokat, akkor például lehet az 5 napos kihívásod témája az egészséges életmód.

És hogy miért érdemes hirdetéssel kombinálni? Mert ugyan organikusan is elindíthatod a Facebookon, csak jóval kisebb lesz az elért közönség. Ráadásul olyan embereknek szeretnéd megmutatni a cégedet, akik még nem ismernek. A hirdetésben add meg az alapadatokat, a Facebook-csoport elérhetőségét, ahol kommunikálni tudsz velük, majd sorold fel az előnyöket.

A feliratkozóknak aztán küldj emlékeztetőt, hogy megkezdődött a kihívás, illetve kezdd el az upsellt, tehát ajánlj nekik számodra üzletileg értékes lehetőségeket. Az 5 napos kihívás ideje alatt kínálj a feliratkozóknak ingyenes tartalmakat, indíts élő eseményeket, építs kapcsolatot a lehetséges ügyfelekkel.

A későbbiekben aztán újabb 5 napos kihívásokat indíthatsz.

Hirdess meg egy olcsó terméket!

Egy olcsó termék meghirdetésével becsalogathatod az embereket a marketing tölcséredbe, és elkezdhetsz upsellben gondolkodni, hogy nagyobb értékű eladást érj el. Ez ugyanúgy működik, mint amikor fizikailag létező üzletek olyan szórólapokat terjesztenek, amelyeken a legolcsóbb vagy legjobb ár/érték arányú, az üzletbe becsalogató erővel bíró termékeket hirdetnek meg. Amikor az emberek belépnek a boltba, akkor meg kell próbálni nekik más termékeket is vagy drágább verziót értékesíteni.

Ez a megoldás bármely cégnek jó lehet, amely termékeket vagy szolgáltatásokat kínál, de különösen akkor, ha a szolgáltatáscsomagok könnyen bővíthetők és így drágábban értékesíthetők. A lényeg, hogy a meghirdetett termék és az upsell kapcsolódjon egymáshoz, ne pedig valami egészen más terméket vagy szolgáltatást akarj rásózni a vevőre.

Ha pedig valaki megrendeli a meghirdetett olcsó terméket, akkor kínálhatsz már számára új ajánlatokat és lehetőségeket, ezeket akár árengedménnyel, hogy így tereld az embereket a minél nagyobb értékű termék vagy szolgáltatás felé. De kiegészítő ajánlatokat is felsorolhatsz nekik, melyeket esetleg megrendelnek az alaptermék mellé.

A legnagyobb kihívás egy ilyen stratégiánál, hogy a legjobb beetető termék és upsell termék kombinációt találd meg.

Versenyek és nyereményjátékok

Versenyről van szó akkor, ha embereket valamilyen kihívás elé állítasz, ahol a legjobbak díjat nyerhetnek. Ugyanakkor egy nyereményjáték állhat annyiból is, hogy csak feliratkozniuk kell annak érdekében, hogy részt vegyenek a nyereményjátékban. Ilyen játékokat szinte bármilyen cég indíthat, ráadásul az emberek is szeretik, mert nyerhetnek.

Az, hogy sikeres lesz-e a kampányod, azon múlik, miként kivitelezed. Először is fontos a nyeremény kiválasztása. A legjobb, ha ez egy terméked, vagy legalább kapcsolódik hozzá. Érdemes vigaszdíjat is kínálni, vagyis valamilyen kisebb, olcsóbb „ajándékot”, például egy árengedményt, letölthető pdf-et, stb. Így, ha valaki nem is nyer, pozitívan fog visszaemlékezni a cégedre, ráadásul továbbra is kapcsolatban maradtok.

Sok közösségi média nyereményjáték csak arról szól, hogy kedvelj, kommentelj vagy megossz egy Facebook-posztot. Ez azonban nem jó stratégia, mivel büntet miatta a Facebook. Ráadásul egy kedvelés és megosztás még nem egy lead.

Úgyhogy használj inkább hirdetéseket és landing oldalt: kérd meg az embereket, hogy adjanak meg néhány alapadatot a nyereményjátékban való részvételhez. Ezt az információt aztán felhasználhatod – ha engedélyt adnak rá -, hogy további ajánlatokat, tartalmakat kínálj nekik.

A játék végén ki kell választanod a győztest, amit a legjobb, ha egy élő eseményen teszel meg. Az emberek ugyanis rendkívül izgatottak a végeredményt illetően. Ezen az élő eseményen aztán a céged is bemutathatod, megoszthatod a saját történeted, beszélhetsz a termékedről, annak előnyeiről, és persze jelezheted, hogy lesz vigaszdíj is azok számára, akik nem nyernek. Mindezt persze még azt megelőzően tedd meg, hogy kihirdetnéd a győztest.

Mit tegyél azért, hogy ne váljon unalmassá a hirdetésed?

Ha azt érzed, hogy az egykor sikeres Facebook-hirdetésed már nem hasít annyira mint korábban, akkor elképzelhető, hogy unalmassá vált az emberek számára, és már nem reagálnak rá. Ilyenkor beszélünk a hirdetés kifáradásáról. De honnan tudod, hogy nálad is ez a gond? És mivel rázhatod fel egy kicsit a hirdetésedet?

Hogyan állapíthatod meg, hogy unalmassá vált-e a hirdetésed?

A hirdetés kifáradása egy olyan jelenség, mely még a legsikeresebb Facebook-kampányokat is eléri egyszer. A hirdetési fáradtság minden kampány esetében bekövetkezik, még akkor is, ha milliókat is költesz rá havonta, mivel az algoritmus minden hirdető esetében ugyanúgy működik.

Akkor üti fel a fejét, amikor túl gyakran jelenik meg a hirdetésed, és így a célcsoportod újra meg újra ugyanazzal a hirdetéssel találkozik. Ez az egyik oka annak, hogy a Facebook sem egy „állítsd be és felejtsd el” típusú hirdetési platform. A kampányod folyamatos kezelést, tesztelést igényel, annak érdekében, hogy folyamatosan hozza az eredményeket.

A hirdetési fáradtság csökkenti a relevancia-pontszámot, ezáltal nő a CPM és a konverziónkénti költség. Összességében pedig romlanak az eredmények, és gyengébb lesz a ROAS, vagyis a hirdetésmegtérülés (hirdetési ráfordítások teljes megtérülése). Ahhoz, hogy megállapíthasd, a Te kampányod is bekerült-e már ebbe a tartományba, elemezned kell a ROAS-t, mely azt mutatja meg, hogy mennyire nyereségesek a hirdetéseid. Emellett olyan alapvető számokat kell figyelned, mint a költség, a relevancia, a gyakoriság és a CPM.

A ROAS figyelemmel kíséréshez annyit kell tenned, hogy az Ads Manager irányítópulton beállítod megjelenő oszlopként (Webes vásárlási hirdetésmegtérülés). Ha esetleg nem használod a konverziót a kampányok mérőeszközeként, akkor a ROAS-t meghatározhatod úgy is, hogy kiszámolod a kampányod által generált bevétel és a hirdetési költséged különbségét. Ha a kampányod megtérülése negatív tartományban van, vagyis a bevétel kisebb, mint amit a hirdetésekre költesz, akkor az azt jelzi, hogy gond van.

Ilyenkor meg kell nézned, hogy melyek azok a hirdetések, melyek gyenge megtérülést hoznak. Ehhez vizsgáld meg, hogy miként alakultak a költségek, a relevancia pontszám, a gyakoriság és a CPM. Meg kell vizsgálnod, hogy egy 7 napos időszakban milyen irányba változtak ezek a mutatók. Ha azt látod, hogy a gyakoriság magas, viszont csökken a ROAS, akkor bekövetkezett a hirdetés-fáradtság. Ezáltal pedig csökken a relevancia pontszámod és nőni kezd a CPM.

Mit tegyél?

A hirdetés-fáradtság ellen fel kell frissítened a kampányaidat. Erre több lehetőség is kínálkozik: módosíthatsz a kreatívon, a szövegen, a célzáson, a célokon és az ajánlaton.

  • A szöveg és a kreatív megváltoztatása – Először érdemes a kreatívot megváltoztatni, mert ez az, amivel a közönséged először találkozik. A hirdetési kreatív ragadja meg a figyelmüket, ez állítja meg őket a további görgetésben. Beletartozik a hirdetés formája és a tartalma is, vagyis, hogy milyen képet, videót használsz. Amikor frissíted a hirdetést, akkor másold (duplicate, másolás) a meglévő hirdetésed, majd az új vázlatnál alkalmazd a változtatásokat.
  • A célzás módosítása – Egy másik lehetőség, ha frissítesz a célzáson. Ilyenkor megtartod a célokat és a hirdetést, de teszteled az új célzást. Ezt a kampány hirdetés-szintjén tedd meg, úgy, hogy másolod a meglévő hirdetést az eredeti kampányban. Az új vázlatban megváltoztatod a közönséget, de minden mást változatlanul hagysz (elhelyezés, ajánlat, optimalizálási beállítások).
  • Módosított kampány cél – Ezt kampányszinten tudod megtenni, ahol kiválasztva a gyengén teljesítő kampányt, a másolásra kattintasz. Kiválasztod, hogy hány másolatot akarsz belőle. Ha csak egyszer változtatnád meg a célt, akkor az egyet választod ki. Ezután kell meghatároznod az új célt a legördülő menüből. Tehát, ha eddig oldalbejegyzés aktivitás volt a cél, akkor átválthatsz a forgalomra, mint célra. Emellett tesztelhetsz új konverziós eseményeket is a konverziós céloknál.
  • Változtass az ajánlatodon! – Ennél ugyanazt kell tenned, mint a hirdetés frissítésénél, vagyis másolnod a hirdetést ugyanazon kampányban és hirdetésbeállításoknál. Ezután a szerkesztésnél módosítod az ajánlatot a legújabb elképzeléseid szerint: változtathatsz a szövegen, a képeken, attól függően, hogy mi lenne az új ajánlatod.

Hogyan csökkentsd a Facebook-hirdetésed költségeit?

Ha túl sokba kerülnek a hirdetéseid, akkor csökkentened kell a költségeket. De mihez nyúlj először hozzá? Hogyan érdemes ezt megtenni?

Mi alapján fizetsz a Facebooknak?

Amikor beállítod a Facebook kampányodat, két lehetőség közül választhatsz a fizetésnél: megjelenések vagy kattintások. A második megoldás a gyakrabban használt, ezért is hívjuk PPC-nek (pay per click) ezeket a hirdetési megoldásokat. Csak akkor kell fizetned, ha valaki kattint a Facebook hirdetésedre.

Mi határozza meg a hirdetési költségeid?

Többek között:

  • A hirdetés elhelyezése
  • A relevancia pontszám (illetve 2019. ápr. 30-tól a minőség, aktivitási arány és konverziós arány pontszámok)
  • Ajánlattételi stratégia
  • Hirdetések időzítése
  • Közönség

Hogyan csökkentheted a költségeket?

Elhelyezések módosítása

Amikor elindítasz egy új Facebook-kampányt, akkor első körben minden elhelyezést kihasználsz, hogy lásd melyik, hogy teljesít. Így nem kell találgatnod. Miután azonban már futott egy ideje a kampányod, érdemes meghatározni, hogy ezen elhelyezések közül melyik teljesít jobban.

  1. Nyisd meg a Hirdetéskezelőt.
  2. Kattints a jelentési táblázat feletti Bontás pontra.
  3. Kattints a használni kívánt bontásra, ebben az esetben az Elhelyezésre.

Ekkor látni fogod, hogy a hirdetéssorozatod miként teljesít az egyes elhelyezéseket tekintve. A Facebook azt is megmutatja, hogy az elhelyezés jelen volt-e desktop, mobil vagy mobilweb felületen. Itt már csak ki kell választanod azokat az elhelyezéseket, melyek túl drágák.

Ez persze korlátozni fogja az elérést és az eredményeidet is. Érdemes egyébként az egyes hirdetéseidet minden elhelyezés igényeihez hozzáigazítani, hiszen minden elhelyezésnél másként jelenik meg a hirdetés.

Változtass a licitálási stratégián!

Négy licitálási stratégia közül választhatsz, amikor elindítasz egy kampányt. A lehetőségek számát azonban csökkentheti az, hogy milyen kampánycélt és hirdetésmegjelenítést választasz. A korlátok elkerülése érdekében válaszd kampánycélként a konverziók lehetőséget! Ezután meghatározhatod a hirdetésmegjelenést és a licitálási stratégiát.

Ehhez az adott hirdetéssorozatnál keresd meg a „Költségkeret és ütemezés” részt. A hirdetésmegjelenítés optimalizálásánál válaszd a konverziók lehetőséget, azután pedig válassz licitálási stratégiát. Lehet, hogy elsőre csábító a „Legkisebb költség” opció, hiszen a legolcsóbb kattintásokat kínálja, azonban a tapasztalatok szerint nem hoz túl jó eredményeket: nem a megfelelő emberek számára jelenik meg. Ez pedig hatással van az átkattintási arányra, a relevancia pontszámra, így pedig végül többe kerülnek a hirdetések.

Érdemes tehát inkább a Megcélzott költséget választani, mert ez jobb minőségű elhelyezéseket biztosít, miközben fenntart egy stabil, átlagos költséget. A jobb elhelyezésekkel több kattintás, javuló minőség és így az eredményekhez viszonyítva alacsonyabb költség járul.

Korlátozd le a futási időt!

A Facebook hirdetéseknél is meghatározhatod, hogy azok csak bizonyos napokon és órákban jelenjenek meg az emberek számára. A cél itt az, hogy csak olyan időpontokban fusson a hirdetésed, amikor a legjobb eredményeket mutatja.

Ehhez először is arra van szükség, hogy úgynevezett „Élettartamra szóló költségkeretet” állíts be, amit a „Költségkeret és ütemezés” résznél tehetsz meg. A legördülőben a napi költségkeret helyett tudod ezt választani.

Ezután beállíthatod a hirdetéssorozat indulási ás befejezési dátumát, majd legörgetve válaszd a Hirdetések ütemezése melletti Hirdetések futtatása ütemezés alapján elemet. Ezután pedig válaszd ki az általad jónak tartott időszakokat. Ehhez nem árt, ha elmélyedsz egy kicsit a jelentésekben.

Módosítsd az egyéni és a hasonmás közönségeket!

Ehhez először keress rá a kor szerinti bontásra. Ekkor látni fogod, hogy milyen korosztályban miként teljesít a hirdetéssorozatod. Az itt megjelenő adatokat felhasználhatod a közönségek összetételének javítására. Ha találsz olyan korosztályt, ahol túl magasak a költségek az eredményekhez képest, akkor a közönségre vonatkozó beállításoknál ezt a korosztályt szűrd ki!

Ugyanezt megteheted nemek szerinti bontással, de itt lehet, hogy jobb megoldás valamely nem kizárása helyett, ha mindegyiknek külön hirdetéseket készítesz. Tudsz még pontosítani a hely és a nyelv alapján. Minél pontosabb a hirdetésed célzása, annál jobban passzol a közönségedhez.

Arra azonban figyelj, hogy ha túl kicsi lesz az elérhető közönséged, akkor a hirdetési gyakoriság nagyon meg fog nőni a megmaradó közönség számára. Ez pedig azzal járhat, hogy kattintanak a hirdetés elrejtésére, mert elegük lesz abból, hogy mindig ugyanazt a hirdetést látják. Ez pedig romló minőséghez és emelkedő költséghez vezet, ahelyett, hogy javulna a helyzet.

Hogyan mérd a Facebook-hirdetéseid teljesítményét?

Nem tudod megítélni, hogyan teljesít a Facebook-hirdetésed? Milyen mérőszámokat kövess? Megéri-e egyáltalán hirdetned a Facebookon? A válaszokért csak értelmezni kell bizonyos mutatókat, ami legalább olyan fontos, mint a beállítások ismerete. Enélkül lehet, hogy csak szórod a pénzed feleslegesen a Facebook-hirdetésekre.

A problémát általában az okozza, hogy a jelentésben túl sok az adat, ráadásul továbbiakat is hozzáadhatsz. Ezt érdemes is megtenni, mert az alapjelentés nem tartalmaz minden számot, amire szükséged lehet. Sokan azonban nem tudják, hogy ezen mutatók közül melyik fontos, és hogy mit jelent a kampányuk számára.

Eredmények és eredményhányad

Az eredmények mutató azt jelzi, hogy a felhasználók hányszor hajtották végre azt a bizonyos műveletet, melyre a kampányod optimalizálva lett. Ez lehet egy videómegtekintés, kattintás, űrlap kitöltése, vásárlás vagy bámilyen esemény, amit mérsz.

Az eredményhányad azt mutatja meg, hogy milyen konverziós arányt értél el, vagyis, hogy az emberek, akik látták a hirdetésed, milyen arányban tették meg a kívánt cselekvést.

Ha bármely marketingest megkérdezel arról, hogy melyik a legfontosabb mutató a PPC-hirdetéseknél, akkor azt fogja mondani, hogy a konverziós arány. Ez ugyanis azt mutatja meg, hogy a weboldal látogatói milyen arányban válnak vásárlóvá. Teljesen mindegy, hogy milyen típusú kampányt indítottál, a végső cél mindig az, hogy sok legyen a konverzió.

Amit talán érdemes tudni, hogy az átlagos konverziós arány a Facebookról érkezők esetében 4,7 százalék, ami sok más platformnál jobb, viszont gyengébb a Google-kereső teljesítményénél, aminek alapvető oka, hogy a keresőből már konverzióra kész látogatók érkeznek. Azért is keresnek rá az őket érdeklő dologra, míg a Facebook-hirdetés csak megtalálja őket.

A konverziós arány szempontjából sokat számít a hirdetésed, így érdemes tesztelni, ugyanakkor jelentős mértékben közrejátszik benne a landing oldalad designja és tartalma is.

Egy műveletre jutó egységköltség (CPA)

Amikor felméred a kampányod hatékonyságát, tudnod kell, hogy mekkora az egy műveletre, vagy felhasználói cselekvésre jutó költség. Ez néha egyszerűen a kattintási költség (CPC), vagy lehet akár egy letöltés költsége. Mindenesetre a CPA megmutatja számodra, mennyit fizetsz egy ilyen felhasználói műveletért, és hogy nyereséges-e a kampányod.

Konverziós költség

A konverzió méréséhez kapcsolódik, hogy egy konverziónak mekkora a költsége. Ez mutatja meg ugyanis, hogy van-e értelme folytatnod a hirdetést. Ha 100 ezer forintért 10 ügyfelet szerzel, akkor 10 ezer forintba kerül egy konverzió, azaz egy eladás. Ezután ki kell számolnod, hogy egy ügyfélből átlagosan mekkora bevételed származik, hiszen, ha 500 ezer forintot hoz, akkor a 10 ezer forintos ár valószínűleg megfelelő, de ha csak 5 ezer forintot, akkor nincs értelme.

Elérés és megtekintés

Amikor közösségi média kampányokat futtatsz, az egyik érdekes szám, hogy hány ember látja a tartalmad. Ezt két mérőszámmal vizsgálhatod, az egyik az elérés, a másik a megtekintések száma. Előbbi arról ad tájékoztatást, hogy hány felhasználó látta a hirdetésed, utóbbi pedig arról, hogy az emberek hányszor látták a tartalmad (ebbe tehát beletartozik az is, hogy egy adott személy akár többször is láthatta azt).

Ezen adatok fontossága kampányonként változik. Egy olyan kampány esetén, mely linkkattintásokra van optimalizálva, nem feltétlenül érdemes tudni, hogy hány embert ért el.

Ugyanakkor a megtekintések aránya érdekes lehet az eléréshez viszonyítva. Ha ezer ember érsz el, és ehhez tízezer megtekintés tartozik, akkor minden személy tízszer látta a hirdetést. Ami azért lehet gond, mert belefáradnak a hirdetésedbe, ha mindig azt látják. Ha pedig elrejtik a hirdetésed, mert unják, akkor az csökkenti a relevancia pontszámod, ami viszont magasabb költséget eredményez. Erre van azonban egy speciális mutató:

Gyakoriság

A kampányod általános teljesítményéről ugyan nem sokat mond ez a mérőszám, ugyanakkor nem árt tisztában lenni vele. A gyakoriság ugyanis azt mutatja meg, hogy ugyanaz a felhasználó hányszor látja ugyanazt a hirdetést egy adott időszakon belül. Ahogy azt az előbb is mondtuk, ha egy ember tízszer látja a hirdetésed, az nem annyira hatékony, mint ha tíz ember egyszer.

El tud érni ugyanis egy olyan pontot a hirdetés, ahol a konverzió esélye meredeken csökkeni kezd, és feleslegesen pazarlod el a potenciális hirdetésmegjelenést.

Érdemes a gyakoriság-mutatót három alatt tartani. Némi ismétléssel még nincs gond, de ha háromnál több, akkor a hirdetésfáradtság rontani fogja a kampányod hatékonyságát.

Aktivitási mutatók

Ide tartoznak a kedvelések, a megosztások, a hozzászólások és a kattintások. Szintén kampánytípus függvénye, hogy ezek mennyire fontosak. Egy konverziókra optimalizált kampánynál sokkal inkább a pénzügyi mérőszámokra érdemes összpontosítania. Ugyanakkor, ha elérésre van optimalizálva, akkor már érdekes lehet a kedvelések és megosztások száma, mivel ezek növelik a poszt organikus elérését.

A magas aktivitási mutatók ráadásul azt jelzik a hirdetési algoritmus számára, hogy jó a tartalmad, így okot adnak arra, hogy megjelenjen a közönségednek a hirdetés. Hiszen a platformoknak fontos a felhasználói élmény a saját oldalukon, ezért nem szeretik a gyenge minőségű hirdetéseket.

Átkattintási arány (CTR)

Az átkattintási arány, vagy CTR azt mutatja meg, hogy hányan kattintottak a linkedre, miután látták a hirdetésed. Nem a legfontosabb, minden eldöntő mutató, de azért hasznos.

Érdemes tudni, hogy az átlagos CTR a Facebook-hirdetések esetében 0,9 százalék, a Twitteren 1,51 százalék, míg a LinkedInen 0,26 százalék. Az átkattintási arány alapvetően a hirdetés minőségére utal: minél többen kattintanak, annál relevánsabb és meggyőzőbb a hirdetésed.

A CTR egyrészt tehát megmutatja, hogy mennyire érdeklődnek az emberek a terméked vagy szolgáltatásod iránt. Tehát, hogy látni akarják-e azt, hogy mi jön a reklám után, ami jól jelzi, ha komolyak a szándékaik.

Másrészt pedig az átkattintási arány figyelembe vételével hibákat is kiküszöbölhetsz. Ha azt látod, hogy rengeteg ember kattint, de senki nem konvertál, akkor ott valami gond van:

  • nem elég jó a landing oldalad
  • nem jó közönséget célzol
  • túl drága az ajánlat vagy legalábbi nincs összhangban a közönség pénzügyi lehetőségeivel és igényeivel
  • a hirdetés nem írja le pontosan az ajánlatot

Jól jelezhet tehát bizonyos hibákat a kampányodban, ugyanakkor a CTR-t nem használhatod a konverzió mérése helyett!

Minőségi rangsorolás

Ez egy „fekete doboz” jellegű mérőszám, ami azt mutatja meg, hogy mennyire releváns a hirdetésed a közönséged számára, egy algoritmus számítása alapján. Ha nagyobb az aktivitás, a CTR és a konverziós arány, akkor a minőségi rangsorolás is jobb lesz. Ha negatív reakciók érkeznek a hirdetésedre, alacsony az aktivitás, akkor az azt jelzi, hogy az emberek számára nem releváns a hirdetésed.

Ez azért gond, mert befolyásolja a hirdetési költséged: minél magasabb a mutató, annál alacsonyabb lesz a CPC. Ezen ok miatt érdemes figyelni a minőségi rangsorolást, ugyanakkor, ha nem kapsz ragyogó számot, viszont a kampányos az elvárásaidnak megfelelően teljesít, akkor nem kell kétségbe esned.

ROI

Végül pedig kiszámolhatod a megtérülését a közösségi média kampányodnak. A ROI egy százalékos adat: ha mondjuk 100 ezer forintot költesz, és ebből van 250 ezer forint bevételed, akkor az 150 százalék. A megtérülésnél az a fontos, hogy a százalékos adat pozitív legyen, hiszen akkor több a bevételed, mint a kiadásod, vagyis a hirdetésed megtérül.

Mi az a Facebook-képpont vagy Facebook-pixel? Mire használhatod?

Ha már használsz Facebook-hirdetéseket – vagy akár csak tervezed a használatukat -, akkor van egy fontos eszköz, melyet szintén alkalmaznod kell: ez a Facebook-képpont. A Facebook-képpont abban segít, hogy többet ki tudj hozni a hirdetéseidből.

A Facebook-képpont egy kódrészlet, mely a weboldaladba kerül és adatokat gyűjt a felhasználókról, így segít neked a konverziók nyomon követésében, a hirdetések optimalizálásában, célzott közönségek létrehozásában, a remarketingben. A Facebook-képpont egy cookie segítségével követi nyomon a felhasználót.

Miért hasznos a Facebook-képpont?

  • Konverziók mérésére és optimalizálására – segítségével láthatod, hogyan reagálnak az emberek, miután látták a hirdetésed.
  • Retargeting (remarketing) – megmutathatod a hirdetésed olyan embereknek, akik már meglátogatták a weboldalad. Akár olyan termékről, melyet a kosarukban hagytak, és nem vásároltak meg.
  • Hasonmás közönséget hozhatsz létre – vagyis olyan emberekhez férsz hozzá, akiknek hasonló az érdeklődésük, a deomgráfiai adataik, mint azoknak, akik már kapcsolatba léptek a weboldaladdal.
  • További eszközökhöz férsz hozzá – vannak olyan funkciói a Facebook-hirdetéseknek (egyedi közönség, dinamikus hirdetés), illetve olyan mérőszámok (pl. konverziónként költség), melyek csak azt követően érhetők el, ha működik a Facebook-képpont az oldaladon.

Hogyan működik?

Miután elhelyezted a Facebook-képpont kódját minden oldaladon a <head> címkék között, be kell állítanod az eseményeket, vagyis, hogy milyen felhasználói cselekvés, például egy rendelés esetében aktiválódjon a képpont. A Facebook kétféle eseménycsoportot különböztet meg: az egyik az úgynevezett alapesemény, a másik az egyéni esemény.

A kettő annyiban különbözik, hogy míg az alapeseményeknél a Facebook előre meghatározott 17 esemény, addig az egyéni eseménynél magad állíthatod be az eseményt. Az alapeseményeknél a Facebook által meghatározott kódot kell elhelyezni a </script> címke felett minden követni kívánt oldalon.

Az elérhető Facebook-alapesemények:

  • Fizetési adatok megadása: Ügyfél fizetési adatainak megadása fizetési folyamat során. Például valaki rákattint egy gombra, hogy elmentse a számlázási adatait.
  • Kosárba helyezés: Egy cikk kosárba helyezése. Például valaki rákattint egy „Kosárba helyezés” gombra egy webhelyen.
  • Kívánságlistára vétel: Cikkek felvétele kívánságlistára. Ha például valaki rákattint egy „Kívánságlistára vétel” gombra egy webhelyen.
  • Regisztráció befejezése: Ügyfél általi információküldés a vállalkozásod által biztosított szolgáltatásért cserébe. Például feliratkozás e-mail-előfizetésre.
  • Kapcsolatfelvétel: Telefonhívás, SMS, e-mail, chat vagy más típusú kapcsolatfelvétel az ügyfél és a vállalkozásod között.
  • Termék testreszabása: A termékeid testreszabása a vállalkozásod konfigurációs eszközével vagy más alkalmazásával.
  • Adakozás: Pénz adományozása a szervezeted vagy ügyed számára.
  • Hely keresése: Amikor valaki látogatási szándékkal megkeresi az egyik helyszínedet a weben. Például egy termék keresése és megtalálása az egyik helyi boltodban.
  • Fizetés kezdeményezése: A fizetési folyamat elindítása. Ha például valaki rákattint egy „Fizetés” gombra.
  • Érdeklődő: Ügyfél általi információküldés annak tudatában, hogy később a vállalkozásod később felveheti velük a kapcsolatot. Például űrlap beküldésével vagy próbaidőszakra jelentkezéssel.
  • Vásárlás: Vásárlás végrehajtása, rendszerint a rendelés beérkezésével vagy a vásárlás megerősítésével, illetve tranzakciós nyugtával visszaigazolva. Például a „Köszönjük!” vagy a megerősítési oldalra érkezve.
  • Időzítés: Időpont foglalása valamelyik telephelyed meglátogatása céljából.
  • Keresés: A webhelyeden, az alkalmazásodban vagy más tulajdonodban végrehajtott keresés. Például termék vagy utazás keresése.
  • Próbaidőszak indítása: Egy általad kínált termék vagy szolgáltatás ingyenes próbaidőszakának elindítása. Például próba-előfizetés.
  • Jelentkezés elküldése: Jelentkezés küldése egy általad kínált termékre, szolgáltatásra vagy programra. Például hitelkártya, oktatási program vagy állás.
  • Feliratkozás: Egy általad kínált termék vagy szolgáltatás díjköteles előfizetésének elindítása.
  • Tartalom megtekintése: Egy számodra fontos weboldal felkeresése. Például egy termék- vagy érkezési oldal. A tartalommegtekintés jelzi, ha valaki felkeresi egy weboldal URL-címét, de azt nem, mit csinált az adott weboldalon.

Ezeket az alapeseményeket személyre szabhatod bizonyos paraméterek mentén, mint például, hogy mennyit ér számodra egy konverzió, milyen devizában számolsz, mi az ID vagy tartalomtípus, illetve mi a kosár tartalma. Tehát például csak egy bizonyos kategóriában vizsgálod a kattintásokat, és nem minden kattintást.

Használhatsz az alapesemények helyett egyéni eseményeket és így több adatot begyűjthetsz, mint amennyit az alapeseményekkel tudnál. Az egyéni események URL-szabályokat használnak.

Hogyan javíthatsz a facebookos hirdetéseiden?

A Facebook jól használható, ha hirdetéssel szeretnéd növelni az eladásaidat, azonban nem feltétlenül működik minden megoldás minden cég vagy webáruház számára. Tesztelni kell, vizsgálni a lehetőségeket, változtatni a beállításokon. Adunk néhány tippet, amit érdemes kipróbálni, ha javítanál a számokon.

A konverzióra összpontosíts!

Természetesen minden kampánycél segít abban, hogy többet értékesíts a termékeidből, azonban a konverzió-típusú kampány pontosan ezt célozza. Ahhoz, hogy ezt használni tudd, elegendő konverziós mennyiségre van szüksége az algoritmusnak. A Facebook 50 konverziót javasol hetente, de ennél kevesebbel is lehet használni a beállítást.

Persze, ha ennél sokkal kevesebb a konverziód, akkor is van lehetőséged: nem feltétlenül az értékesítést kell beállítanod konverziós eseményként, hanem visszalépsz egyet vagy kettőt, és egy olyan eseményre állítod be, amiből több van, de a felhasználó már bekerült a tölcsérbe. Ilyen lehet például az, ha elhelyez egy terméket a kosarában.

Hozz létre közönségeket az egyes tölcsér-szakaszok alapján!

A tölcsérbeli lépesek közönségek létrehozására is használhatók. Az egyedi közönség létrehozásánál az alapértelmezetten beállított összes látogató helyett válaszd ki valamelyik eseményt, majd állítsd be a további paramétereket, és kész is a közönséged.

Keresd meg a potenciális közönséged!

Például hozz létre hasonmás közönséget az esemény-közönségek alapján. Ha már az előbbiek alapján meghatároztál egy közönséget valamely eseményhez kapcsolódóan, akkor hasonmás közönséget is létrehozhatsz, vagyis új, potenciális vevőket találhatsz.

De nem csak a weboldaladdal kapcsolatba lépő felhasználók esetében hozhatsz létre hasonmás közönséget, hanem a facebookos közönségedre építve is. Hiszen a Facebookon is különféle módokon kerülnek veled kapcsolatba emberek, például megnéznek egy videót, lájkolnak, stb. Ezeket az akciókat is kihasználhatod arra, hogy hasonmás közösséget hozz létre, pont úgy, ahogy az előzőekben is tetted.

Emellett megcélozhatod azokat a felhasználókat is, akik a konkurenseket – elsősorban persze a nagyobb cégekről van szó – kedvelik. A közönség létrehozásánál, az érdeklődés beállításánál választhatod ki ezeknek a márkáknak a közönségét, akik esetleg számodra is érdekesek lehetnek.

Mutasd be hatékonyan a termékeidet!

A hirdetési kreatívnak nagy jelentősége van a felhasználók meggyőzésénél, különösen, ha először találkoznak vele. Ezért figyelj arra, hogy jól válaszd ki a hirdetésformátumot! Nem kell az egyetlen képes hirdetésnél leragadni, hiszen rendelkezésre állnak a galériák, kollekciók, videóhirdetések.

Mi a 3 legfőbb oka annak, hogy a Facebook felfüggeszt egy hirdetési fiókot?

A Facebook minden figyelmeztetés nélkül felfüggeszthet hirdetési fiókokat. Sokakkal megtörtént már, hogy reggel, amikor ránéztek volna a hirdetéseikre, nem tudtak belépni a hirdetéskezelőbe. De miért következhet be egy felfüggesztés? Ennek rengeteg oka lehet, azonban a legtöbb esetben három kategóriába sorolható: az irányelvek megsértése, a rossz felhasználói élmény, és a problémás hirdetői profil.

A közösségi irányelvek és a hirdetési szabályok megsértése

Az irányelvekből persze a Facebooknak van egy rakással, ráadásul ezek időnként változnak. Általában mindent tilt, ami illegális és még sok egyebet – például a kriptopénzes szolgáltatásokat vagy a multilevel marketinget -, amivel érdemes megismerkedni, mielőtt elkezdenél hirdetni.

Vannak olyan témák, amelyekben van némi mozgástér, de ezeket is érdemes kerülni, ha nem kifejezetten ezzel foglalkozik a céged: meztelenség, politika, szerencsejáték, CBD, stb. Ha igen, akkor viszont legyenek meg hozzá a megfelelő engedélyeid, és pontosan tudd, hogy az országot és az életkort tekintve mi vonatkozik rád.

Gyenge felhasználói élmény

Könnyen felfüggesztéshez vezet, ha sokakat felidegesítesz a hirdetéseiddel. Mivel a jó hirdetési kampányokhoz hozzátartozik a jó felhasználói élmény, így a Facebook nem nagyon tolerálja, ha ezt nem tudod megvalósítani.

A rossz felhasználói élmény gyakran annak az eredménye, hogy nincs kapcsolat a márka, a termék vagy szolgáltatás, és a csatorna – ahol a hirdetés szerepel – között. Ez lehet egy irreleváns tartalom vagy hogy nem törődsz az ügyfélpanaszokkal, melyek közvetlenül a hirdetéseiddel kapcsolatosak.

Szintén gondot okozhat egy rossz weboldal, landing oldal. Habár ez nem a Facebookon belül található, mégis hatással van a közösségi média megbízhatóságáról alkotott képre. Ez különösen igaz, ha a weboldaladon malware vagy illegális termékek hirdetései találhatók.

A megoldás itt az, hogy a hirdetéseid, a Facebook-oldalad és a landing oldalad között meglegyen az összhang. Utóbbi legyen releváns a hirdetésre, SSL-t használjon és persze ne tartalmazzon malware-t és spyware-t. Emellett fontos, hogy válaszolj a felháborodott hozzászólásokra, vagy ha túl sok ilyen van, akkor jobb, ha magad törlöd a hirdetésed.

Problémás hirdetői profil

Végül a harmadik gyakori oka a felfüggesztésnek egy olyan dolog, amivel sokan nem törődnek. Még a legjobb szándékú hirdető esetében is előfordulhat, hogy gond lesz a profiljával bizonyos körülmények miatt.

Ami miatt gyanakvóan fog rád nézni a Facebook: nem fizetsz rendesen a közzétett hirdetésekért, nem igazolod vissza az üzleti adataidat, vagy akár az is, hogy VPN-t használsz, és rövid időn belül különböző országokból jelentkezel be.

Frissítés, 2022.01.06.:

Változnak a hirdetéscélzási lehetőségek 2022 januárjától a Facebookon

A Meta még a múlt évben bejelentette, hogy bizonyos közönségcélzási lehetőségeket 2022. január 19-ével elkezd kivezetni. A változtatás elsősorban külső nyomásra történik, mivel korábban már ígéretet tett arra, hogy nagyobb tiszteletben tartja a felhasználók érzékeny adatait.

De mi változik? Január 19-én a Facebook eltávolít néhány olyan célzási lehetőséget bizonyos niche szegmensekre, melyeket egyébként is ritkán használtak a hirdetők. Ide tartozik az

  • egészségügyi állapot
  • szexuális orientáció
  • vallásgyakorlás
  • politikai nézetek

A Meta a változások kapcsán azt is bejelentette, hogy 2022 márciusának végéig a már meglévő kampányoknál még működni fog ez a hirdetéscélzás, ha be van állítva. Azoknál a hirdetéseknél, melyeket még január 19. előtt hoztak létre, március 17-ig lehetőség lesz kampány-szintű változtatásokra is ezeknél a kampányoknál a költségkeretet és a kampánynevet illetően. Ugyanakkor hirdetéskészlet szinten végrehajtott változtatások már érintetni fogják a közönségcélzást is.

Ugyanez a helyzet azoknál a hirdetéseknél is, melyeket március 17. előtt leállítanak, majd újraindítanak.

Március 17. után pedig egyáltalán nem lesz lehetőség azon kampányok módosítására, melyek a kivezetésre került hirdetéscélzásokat tartalmazzák. Ez pedig azt jelenti, hogy még ezen időpont előtt érdemes módosítani a hirdetéscélzásokat, ha érintettek a változásban.

Milyen hibákat követhetsz el a Facebook hirdetéseidnél?

Annak ellenére, hogy a hirdetők egyre több pénzt tesznek a közösségi hálóba, hibák bőven akadnak a hirdetéseknél. Ezek a hibák pedig a teljes kampányteljesítményt leronthatják, nem használják fel hatékonyan a hirdetési pénzt, gyenge a célzás, hibás az üzenet és rossz a felhasználói élmény.

Nem tesztelsz

Egy Facebook-kampány indítása rendkívül egyszerű. Annyira egyszerű, hogy szinte észre sem veszed, de már fizetsz a hirdetéseid után. A Facebook nem véletlenül tette a kampány-készítési folyamatot annyira egyszerűvé.

Ugyanakkor, bár könnyű létrehozni egy kampányt, az más kérdés, hogy van-e mögötte kidolgozott stratégia, üzenet, célzás. Ha ezek nélkül vágsz bele a Facebook-hirdetésekbe, akkor lehet, hogy csalódni fogsz.

Sokan indítanak úgy kampányt, hogy nem igazán gondolják át, hogy mit és hogyan akarnak elérni. Arra gondolnak, hogy majd a Faebook-algoritmusa helyettük megoldja azt, hogy jöjjenek az eredmények.

Az egyetlen valódi lehetőség, hogy megtudd, mi működik és mi nem a Facebook-kampányodnál, ha tesztelsz. Ez persze több munkát jelent, ugyanakkor a Facebook ezt a lehetőséget sem rejtegeti előled.

A kampányodnak minden részét tudod tesztelni, hiszen minden része hatással lehet annak hatékonyságára. A tesztelés révén sokat megtudhatsz a közönségedről, az üzenet kialakításáról, az elhelyezésről.

A hatékony Facebook-hirdetés egy átgondolt, tesztelt stratégián alapul. Ha kihagyod a tesztelést, akkor soha nem fogod megtudni, hogy az optimális eredménnyel működik-e a kampányod.

Rossz értékeket emelsz ki

Nehéz előre megmondani, hogy mi az az üzenet, amire a közönséged jól fog reagálni. Amikor egy cég megpróbálja megtalálni az egyéni értékajánlatát, akkor gyakran ott hibáznak, hogy nem azt az értéket találják meg, ami a közönségüknek fontos, hanem ami a cég számára az.

De ha meg is van a megfelelő értékajánlat, akkor is sokan rosszul kommunikálják azt a közönségük felé. Egy a gyakorlatban annyit jelent, hogy például rossz képpel próbálják közvetíteni az üzenetet. Nem feltétlenül arról van szó, hogy rossz a minősége a képnek, hanem azt, hogy nem találja meg az utat a közönséghez, inkább csak összezavarja őket, nem pedig vásárlásra csábítja.

Tehát amikor összeraksz egy hirdetést, mindig gondold át, hogy vajon világos-e az értékajánlatod, mit fog leszűrni belőle egy olyan ember, aki semmit nem tud a termékeidről vagy a szolgáltatásaidról?

Csak elindítod, de nem foglalkozol a hirdetésekkel

Akadnak olyan fiókok, ahol ugyanaz a hirdetés fut hónapokon keresztül minden változtatás nélkül. Az ügyfelek pedig csodálkoznak azon, hogy miért romlik a hirdetés teljesítménye. Pedig a Facebook-hirdetések máshogy működnek, mint a többi csatornán futó hirdetések. Itt könnyebben bekövetkezhet az, hogy az emberek belefáradnak egy-egy hirdetésbe.

Ez pedig minden hirdetést, még a legsikeresebben indulókat is érinti. Elsősorban persze akkor következik be, ha túl gyakran jelennek meg a hirdetéseid. Ilyenkor a célközönség ugyanazt a hirdetést látja újra meg újra. Te pedig azt tapasztalod, hogy nőnek a költségeid csökkenő bevétel mellett.

A megoldás az, ha a gyengülő eredményeket hozó régi hirdetéseket frissíted – a szöveget, a vizuális részt, az ajánlatot, a célzást -, így az is gyorsan kiderül, hogy mi az ami működik, és mi az, ami kevésbé. Emellett a tesztelés érdekében érdemes bevetned az úgynevezett dark postokat is.

Nem a megfelelő embereket célzod meg

Amikor elkészítesz egy hirdetést a Hirdetéskezelő segítségével, akkor a lépések között megtalálható a célzott közönség paramétereinek pontos beállítása (részletes célzás). Itt meghatározhatsz érdeklődést, viselkedést, stb. Nyilván ilyenkor egy elképzelt új közönség képe lebeg előtted, olyan embereké, akikkel még soha nem találkoztál, vagy legalábbis megfelelnek az általad elképzelt ügyfél-ideálnak.

Ez nagyjából olyan, mint a marketingben a persona készítése: meghatározod az ideális ügyfelet, és őt célzod meg a hirdetéseddel. Ezzel csak az a gond, hogy ez a nehezebb út, mivel „hideg” közönséget célzol meg egy olyan üzenettel, mely az tölcsér egy másik szakaszánál működik.

A megoldás az, hogy azoknak hirdess, akiket könnyen el tudsz érni, vagyis akik érdeklődnek irántad. Tehát mielőtt egy rakás pénzt kiszórnál Facebook-hirdetésekre, ezt érdemes lenne átgondolnod. De kik is lehetnek ezek a személyek:

  • Meglévő ügyfelek
  • Azok, akik nemrég reagáltak egy lead-szerző akciódra
  • A hírleveledre feliratkozók
  • Akik kattintottak a hirdetésedre
  • Vagy akik jártak a weboldaladon

Nem igazítod a közönségedhez a hirdetéseket

A hirdetéseket igyekezned kell minél inkább személyre szabni. Sokszor előfordul, hogy ugyanazt a hirdetésszöveg jelenik meg a legkülönfélébb csatornákon, így pedig elmaradnak a várt eredmények. Pedig célszerű lenne az adott közösségi média csatornához, és az ott jelen lévő célközönséghez igazítani a hirdetéseket.

Tisztában kell lenned azzal, hogy az adott közönség az értékesítési tölcsér mely fázisánál tart. Ettől függ ugyanis, hogy mennyire az eladást célozza már az üzenet, vagy mennyire a megismerést. Ha itt hibázol, az olyan, mint ha az első randin előállnál egy házassági ajánlattal.

A közönségedet tehát fel kell osztani az alapján, hogy a vásárlói út mely részén járnak, és persze a nekik megfelelő hirdetést kell kínálni számukra. A Facebook lehetővé teszi, hogy különböző célok kiválasztásával, különböző szakaszban járó közönségeknek készíts hirdetéseket.

Egy hideg közönség esetében a márkaismertséget kell növelni, hiszen ők nem tudják ki vagy. Annál a közönségnél, mely egy kicsit közelebb áll a vásárláshoz, a megfontolást kell erősíteni. Végül pedig az igazán forró közönség esetében, mely készen áll a vásárlásra, a konverzió a fontos. Ezek a hirdetések ideális esetben teljesen eltérőek.

És még egy jó tanács: ne azt mondd a közönségednek, hogy milyen jó a terméked, azt mondd nekik, hogy mennyivel lesz nekik jobb, ha használják!

Nem tölcsérben gondolkodsz

A Facebook hirdetéseknél is érdemes a weboldaladon is használt értékesítési tölcsérben gondolkodni. Ez azt jelenti, hogy három szintje van a tölcsérnek:

  1. Tudatosítás
  2. Aktivitás elérése
  3. Weboldal remarketing

A tudatosítási szakasz a legfelső része a tölcsérnek, ahol a cél, hogy felhívd a figyelmet a cégedre, az emberek azonosítani tudják azt a hírfolyamban. Ebben a szakaszban edukációs vagy szórakoztató tartalom alapú hirdetésekkel tudod megszólítani a „hideg” közönséged.

A következő szakasz az aktivitásra sarkallás, ahol már a remarketinget kell bevetni. Ebben a szakaszban az a cél, hogy megfontolják a terméked vagy szolgáltatásod megvásárlását a felhasználók. Itt már a weboldaladra vezeted az embereket a Facebookról vagy az Instagramról. Erre a legjobb megoldás valamilyen akció, leárazás, vagy bizonyos szolgáltatásoknál ingyenes próba.

Végül a weboldal remarketing szakasz következik, ahol a cél az eladás azoknak az embereknek, akik korábban meglátogatták a weboldalad. Ők már sokkal nyitottabbak a terméked vagy szolgáltatásod iránt, így nagyobb aktivitással, illetve konverziós aránnyal találkozol. Ebben a szakaszban megismétled az előző szakaszban már megtett ajánlatot, de most kibővíted például felhasználói ajánlásokkal, vagy valamiképpen a sürgősség érzését kelted.

Nem megfelelő a közönséged mérete

Túl nagy közönséget megcélozni nem túl hatékony, ahogy a túl kisméretű közönség sem megfelelő. Ha túl széles a célközönséged, akkor próbáld meg kisebb csoportokra bontani. Ha viszont túl kicsi, akkor könnyen eláraszthatod a kis közönséget sok hirdetéssel, melyet a Facebook visszafog a jobb felhasználói élmény érdekében.

A Facebook nagyon könnyűvé teszi azt, hogy egészen speciális, kis csoportokat meg tudj célozni. Ez elméletileg azért hasznos, mert minél speciálisabb a közönséged, annál hatékonyabb lehet a hirdetésed. Aztán a gyakorlatban kiderül, hogy bukik a kampány.

Ennek oka a tűpontos célzás. A Facebookról tudni kell, hogy elsősorban a figyelem felkeltésében teljesít jól. Hiszen nem túl sok ember lép be azért a Facebookra, hogy valamilyen terméket vásároljon vagy szolgáltatást rendeljen. A feedjükre kíváncsiak.

De mit is jelent ez számodra? Alapvetően a tölcsér felső része számára készítesz hirdetést, ami megtekintések számáról szól elsősorban, nem a vásárlásokról. És amikor kicsi a közönséged, akkor a számok is elenyészők lesznek.

Nem használsz remarketinget

Ha már van egy remarketing közönséged, de nem készítesz számukra emlékeztető hirdetéseket, akkor kihagysz egy nagy lehetőséget. A remarketing lényege, hogy elérd azokat az embereket, akik már érdeklődtek a terméked iránt, de még nem tették meg a végső lépést. Ilyenkor érdemes emlékeztetni őket egy hirdetéssel. A legjobb megoldás, ha valamennyi, az elmúlt néhány napban a weboldaladra látogató személyt megcélzol – kivéve persze azokat, akik már vásároltak.

Nem zársz ki közönséget

A hirdetők ritkán használják a közönség kizárásának lehetőségét a remarketing kampányoknál. Gyakran előfordul, hogy amikor valaki vásárol egy terméket, utána sokáig a megvásárolt termék hirdetéseivel találkozik. Ki kell tehát zárni a kampány közönségéből azokat, akik már vásároltak, de emellett ki kell küszöbölni az átfedéseket is az egyes célközönségek között. Erre a hasonmás célközönségek használatánál is figyelned kell.

Nem használsz hasonmás közönségeket, vagy rosszul használod

A hasonmás közönségek használata szép eredményeket tud hozni, hiszen remek eszköz arra, hogy új embereket érj el, akik valószínűleg érdeklődnek a terméked, szolgáltatásod iránt. Különböző források segítségével különböző hasonmás közönségeket alakíthatsz ki, és rendszeresen újakat hozhatsz létre.

Fontos figyelned a minőségére, mely szempontból nem árt tudni, hogy a saját vásárlóid jelentik a legértékesebb alapot a létrehozáshoz. Ha nincs elegendő vevőt, akkor keress egy nagyobb közönséget, mondjuk a weboldalad látogatóit, a videóid megtekintőit, vagy az oldalad kedvelőit.

Ugyanakkor ezek a közönségek statikusak. Nem változnak annak függvényében, ahogy az ügyfeleid folyamatosan változnak. Ezért érdemes rendszeresen új hasonmás közönséget létrehozni, illetve a dinamikus közönség létrehozását választani, mely 3-7 naponta automatikusan frissül a forrás alapján.

A rövid távú eredményekre összpontosítasz

Sokan azt gondolják a Facebook-hirdetésekről, hogy egyszerűen megmutatják az embereknek a hirdetésüket, azok kattintanak és vásárolnak. Bizonyos esetekben persze ez működhet, azonban a legtöbb cég esetében a dolgok nem ennyire egyszerűek.

Korábban is említettük már, hogy a Facebookra az emberek nem azért érkeznek, hogy vásároljanak valamit, hanem az ismerőseik és a feedben található információk miatt. Tehát, amikor kampányt készítesz, inkább abból érdemes kiindulnod, hogy aki találkozik a hirdetéseddel a Facebookon, nem fog kattintani. Legalábbis elsőre. Megismerkednek a cégeddel, az ajánlatoddal, tehát némi időt vesz igénybe, hogy kialakuljon az emberek fejében a vásárlás gondolata.

Ezért ne várj gyorsan komoly konverziós számokat a Facebook-hirdetéseidtől, mert ezt ritkán tudják produkálni. Ha a tölcsér különböző szakaszaihoz tudod igazítani a hirdetéseidet, az jobb eredményt fog hozni, mint ha egyszerűen azt ismételgeted, hogy „vedd meg most”. Amikor a terméked meg akarod ismertetni az emberekkel, hogy érdeklődést generálj, akkor hosszú távra kell tervezned.

Gyenge a landing oldalad

Előfordult már veled, hogy egy vonzó hirdetésre kattintottál, majd egy ócska weboldalra jutottál? Ez azt jelenti, hogy hibás volt a landing oldal. Hogy milyen egy jó céloldal vagy érkező oldal, arról itt írtunk részletesebben. Még rosszabb esetben egy termék hirdetésére kattintva egy egészen más termék oldalára jutsz. A weboldal ilyen esetekben nem felel meg a felhasználók várakozásainak.

A másik dolog, amit figyelembe kell venned, az a mobilos weboldalad teljesítménye. Az nem jó, ha valaki mobilon nézi a Facebook-hírfolyamát, majd egy hirdetésre kattintva a landing oldal egy örökévalóságig töltődik. Ráadásul már a Facebook is figyelembe veszi az algoritmusában a mobil weboldal betöltődési idejét. Úgyhogy törekedned kell a felhasználói élmény javítására, amibe a weboldal sebessége is beletartozik.

Nem méred a konverziót és nem optimalizálsz rá

Ma már rendelkezésedre áll a Facebook Pixel, melyet beépíthetsz a weboldaladba. Akadnak, akik használják is, azonban arra nem mindig, hogy segítségével optimalizálják a kampányukat. Ezt a hibát leggyakrabban az új Facebook-hirdetők követik el. Meg kell tehát győződnöd róla, hogy megfelelően helyezted el a Facebook Pixelt a weboldalaidon, és megtetted azt a lépést is, hogy eseményeket hozz létre. Tíz sztenderd esemény közül választhatsz a Facebookon, melyeket felhasználhatsz a kampányaid követésére és optimalizálására.

Gyenge a relevancia-pontszámod

A Facebook azt szereti, ha a hirdetésed releváns a célközönséged számára. Ezért jutalmaz is azzal, hogy kevesebbet kell fizetned. A célod tehát az, hogy magasabb relevancia-pontszámot érj el. Ehhez egy biztos út, ha szűkíted a célközönséged méretét, hatásos képeket használsz, világos call to actiont.

Rosszul állítod be a költségvetési méretet

Annak érdekében, hogy elérd az elképzelt céljaidat, a költségvetésednek igazodnia kell a közönséged méretéhez és a célokhoz. Korábban már említettük, hogy túl kicsi közönségnek nem szabad túl nagy költségvetéssel hirdetni, mert belefáradnak a hirdetéseidbe. Ugyanakkor ha a célod a konverzió, akkor a hirdetési büdzsének az ajánlatod többszörösének kell lennie. Ha a költségvetésedet nagyon felaprózód több hirdetésbeállítás között, akkor nehezebben jönnek az eredmények.

A hirdetésed leírását megvágja a Facebook

Ez abban az esetben történik meg, ha túl hosszú a leírásod. Eredményeként befejezetlen mondatot látnak a felhasználók, melyet nem értenek, így kevésbé professzionálisnak néz ki, és romlik a hatása. Ezért mindig manuálisan készítsd el a hírfolyami link leírást a megfelelő hosszúságban, és ellenőrizd mobilon, hogy jól jelenik-e meg.

Milyen jelei vannak, hogy nem működik a Facebook-hirdetésed?

Több jel is utalhat arra, hogy valami gond van a Facebook-hirdetéseiddel. Ha ezek közül valamelyikkel szembesülsz, akkor érdemes elgondolkodnod a javításon. Némelyiknél ez nem lesz egyszerű, máshol gyorsan megoldható.

Az elmúlt három napban nem hozott eredményt a hirdetésed

Néha a hirdetések nem azt az eredményt hozzák, mint amit várunk tőlük. Ha három napon keresztül azt látod, hogy nincsenek eredmények, akkor meg kell vizsgálnod a kampányt. Az okok sokfélék lehetnek, akár technikai problémák is adódhatnak, így egy hibás link, rossz nyomkövetés, visszautasított hirdetés is állhat mögötte.

Ha csak alacsony a költésed és az elérésed, akkor rosszul beállított közönség okozhatja, de ha a követés és az elérés rendben van, akkor meg kell nézned, hogyan viselkedik a közönség az oldaladon. Az átkattintási arány pedig arra utal, hogy mennyire jó a hirdetésed. Ha túl kevesen látják a hirdetésed, akkor az is lehet, hogy alacsony a költségkereted, vagy az ajánlatod összege.

Néhány nap alatt megemelkednek a költségeid

A költségek változása normális, ugyanakkor, ha egy rövid időszakon belül folyamatos növekedést tapasztalsz, akkor ideje gyanakodni. Ilyenkor utána kell nézni, hogy volt-e valami változás a közönséget tekintve vagy a kampánynál.

Leállítottál valamilyen hirdetést? Esetleg túl gyakran jelenítettél meg hirdetést, és a közönséged elutasította? A megjelenítés gyakoriságára figyelned kell, mert a közönséged belefáradhat a hirdetésedbe. De érdemes lehet új kreatívot készíteni, vagy kibővíteni a közönséget.

A napi költségkeretnek csak egy kis részét költöd el

Általában arra szoktunk figyelni a Facebook-hirdetéseknél, ha túl sokat költünk, nem pedig arra, ha túl keveset. Így lehet, hogy nem veszed észre, ha a napi korlátot messze nem éred el. E mögött állhat valamilyen nem optimális fizetési beállítás, de lehet, hogy a hirdetésed relevanciájával van probléma.

Lehet gond a minőséggel, az aktivitási mutatóval vagy a konverziós aránnyal, melyek meghatározzák a Facebook számára, hogy rangsorolja a hirdetéseid.

Az is lehet, hogy az ajánlattételed összege alacsony egy kézi ajánlattételnél, vagy az optimalizációs célt nem tudod elérni. Új fiókoknál gyakran előfordul, mivel a pixeleknek még nincs elég információjuk az optimalizáláshoz.

Végül az is okozhatja a problémát, hogy nem passzol a hirdetésed a célközönségedhez. Ezt tesztekkel tudod megállapítani.

Esik az átkattintási arányod

Minél nagyobb az átkattintási arányod, annál jobban működik a kampányod. Ha azt látod, hogy visszaesett a korábbi CTR, akkor ideje utánanézni az oknak a hirdetésnél.

Első körben a kreatívot, a képeket érdemes változtatni, miután megnézted a vonatkozó minőségi és aktivitási mutatókat.

Néha nem a kreatívval van gond, hanem azzal, hogy rossz közönséghez jut el a hirdetésed. A jobb eredményekért vagy bővíteni kell a kört, vagy meg kell változtatni.

Elkezd csökkenni az elérés

Ha több mint felére csökken az elérés a hirdetéseknél, akkor a kampányod valószínűleg nem fog működni. Itt is először a hirdetéseken kell változtatni, más ajánlatokkal, képekkel, videóval próbálkozni.

Az alacsony költségkeret vagy ajánlat is okozhat azonban gondot, hiszen nem tudod elég széles, vagy számodra releváns közönségnek megmutatni a hirdetésed.

A kattintásokból nem lesz oldalmegtekintés

Ha lassú a landing oldalad, akkor az negatív felhasználói élményt jelent, és nem is számíthatsz jó konverziós arányra. Az emberek nem szeretnek várni: kattintanak a hirdetésedre, de ha nem töltődik be azonnal az oldal, máshol próbálkoznak.

Mit tegyél, ha nem működik a Facebook-hirdetésed?

Ahhoz, hogy megállapítsd, hogy nem működik a Facebook-hirdetésed, tisztában kell lenni azzal, hogy az elvárásaid vele szemben megalapozottak, vagy sem. Sokan túl sokat várnak egy hirdetéstől, olyan számokat, amit az soha nem lesz képes hozni.

Ugyanakkor persze vannak hibák is, melyek rontják az eredményeket. Ezeket a hibákat két részre lehet osztani:

  • Technikai hibák
  • Tartalmi hibák

A technikai hibákba olyan tényezők tartoznak, mint mondjuk a Facebook pixel rossz beállítása, egy rossz kampánystruktúra, vagy egy hibás költségkeret. A tartalmi hibák közé viszont olyan tényezők tartoznak, mint a szöveg, a címsor, a képek és a landing oldal.

Technikai hibák

Nincs jól beállítva a Meta pixel

A Meta pixel (korábban Facebook pixel) mindent rögzít és jelent a Meta számára a hirdetésekről. Ez kapcsolja össze a Facebook-hirdetésed az olyan adatforrásaiddal, mint a weboldalad. Az eseménykezelőben kell ellenőrizned, hogy az „eseményekkel” minden rendben van-e. Hogyha hiba van, akkor a rendszer jelzi ezt, és kéri a javítást.

Rossz közönséget célzol

Azok az emberek, akikről azt gondolod, hogy konvertálni fognak a Facebook-hirdetésednél, lehet, hogy különböznek azoktól, akik aztán az ügyfeleiddé válnak a hirdetés révén. Fontos, hogy pontosan ismerd a közönséged, és azt, hogy mivel tudod megfogni őket. Ehhez előzetes piackutatásra lenne szükség, melyben kellően mélyre ásol.

A kampánycélod nincs összhangban az üzleti céljaiddal

Talán hihetetlennek tűnik számodra, de a Facebook algoritmusa segít abban, hogy a kampányod konvertáljon. Csak meg kell mondanod neki, mit tegyen. Ezt a kampánycélok helyes beállításával tudod megtenni, ami elindítja a gépi tanulást egy irányba. Ha jó konverziós számokat akarsz látni, akkor a kampánycélodnak összhangban kell lennie az üzleti céloddal. Amikor kampányt készítesz, egy rakás cél közül választhatsz, és az is lehet, hogy elsőre nem találod el a megfelelőt, így érdemes lehet változtatni.

Túl alacsonyra állítod a költési korlátot

Ahhoz, hogy pénzt csinálj pénzt kell költened. Egy szűk költségkerettel sokszor csak azt éred el, hogy nem jelenik meg a hirdetésed. A kattintásonkénti költségnek összhangban kell lennie a költségkerettel. Ha a napi költségkereted csak néhány kattintásra elég, akkor az nem fog elég esélyt teremteni a konverzióra.

Nem adtál neki elég időt

A Facebook hirdetéseknél fontos a türelem. Minden kampánynak van egy „tanulási szakasza”, majd ezt követően kezd el jobb konverziós számokat felmutatni. A tanulási szakasz során az algoritmus azt teszteli, hogy miként jelenítse meg a hirdetést a legjobb eredményekért. A tesztelés során viszont nagy fluktuáció látható az eredményeknél.

A tanulási szakasz hossza változó, attól függ, hogy mit akarsz elérni a kampányoddal. Átlagosan két hetes tanulási időről beszélhetünk, optimális esetben pedig legalább 30 napot adni kell a kampánynak, hogy eldönthető legyen, működik-e vagy sem.

Tartalmi hibák

Ahhoz, hogy megállapíthasd, mi a probléma a Facebook-hirdetéseddel, a linkre történő CTR-t kell figyelned, nem a teljes CTR-t. Neked ugyanis az a fontos most, hogy eljutnak-e az emberek a landing oldaladra. A Facebook ezeket mind külön méri. Az átlagos arány egyébként a linkre történő kattintásoknál 1-2 százalék, ami azt jelenti, hogy ha ezer ember látta a hirdetésed, abból 10-20 fog átlépni a landing oldaladra. Ha ez a mérőszám 1 alatt van, akkor vagy a tartalommal vagy a célzással van probléma. Jellemzően egyébként a tartalommal szokott gond lenni.

A hirdetés tartalmának módosítása érdekében tesztelned kell a szöveget, a képeket, a címsorokat ebben a sorrendben. Egyszerre azonban mindig csak egy elemet változtass meg!

Hirdetésszöveg hosszúsága

Tapasztalatok szerint egyébként a hirdetés hosszúsága szokta legnagyobb változásokat eredményezni a teljesítményben. Erről korábban már írtunk itt az egyik fejezetben, ugyanakkor azt tudni kell, hogy az optimális hossz minden esetben már. Néhány cég jó eredményeket ér el hosszú szövegekkel, míg mások egymondatos hirdetésekkel hasítanak. Ezért háromféle hirdetéshosszt érdemes tesztelni:

  • Rövid szöveg: ez néhány mondatot jelent
  • Közepes hosszúságú szöveg: néhány rövid bekezdés
  • Hosszú szöveg: olyan hosszú, hogy egy történetet el tudj mondani, akár 1-2 ezer szó is lehet.

Teszthez mindegyik hosszúságot azonos képpel futtasd néhány napig. Eközben figyeld a linkre kattintási arányt.

Rossz a kép

Ha megvan a nyertes, akkor válts a képek tesztelésére: legalább 3 különböző képet tesztelj, de felmehetsz akár 10 képig. Legyenek közöttük statikus képek szöveggel és szöveg nélkül (illusztrációk és fotók is), videók és gifek. Folyamatosan figyeld a CTR-t.

Rossz a címsor

Ha megvan a győztes, akkor válts át a címsor tesztelésére. A tapasztalatok szerint nem kell nagyon kreatívnak lenni, általában egy egyszerűen megfogalmazott címsor a leghatékonyabb. Tesztelj 3-5 címsort!

A hirdetésszöveged nem világos

A szövegnek nem csak a hosszával lehetnek problémák, hanem magával a tartalommal, az érthetőséggel is. Fontos a konverzió szempontjából, hogy pontosan értse a célközönség, hogy mit is vársz tőle, mit kellene tennie. Ha nem világos a CTA-d, akkor az emberek nem tudják, hogy mire számítsanak, miután kattintottak a Facebook-hirdetésedre. Így pedig lehet, hogy inkább nem is kattintanak.

Tehát mindenképpen helyezd el a szövegben a kulcsszavakat, melyek cselekvésre késztetik a felhasználókat és fogalmazz egyszerűen. Nyugodtan mond el, hogy pontosan mit vársz tőlük, mit tegyenek.

Rossz a céloldal

A landing oldal teszteléséhez a konverziós arányt kell figyelni. Egy webáruház esetében a landing oldal konverziós aránya átlagosan 5 százalék, de ha például letöltésről van szó, akkor 30-40 százalék. Ha a te konverziós arányod ez alatt van, akkor először a címsort változtasd meg.

A következő lehetőség az árazás. Ha például leárazással próbálsz vevőket fogni, akkor módosíts a százalékon, vagy helyette adj egy fix összegű kedvezményt.

Egy landing oldalnak ugyanakkor sok olyan eleme van még, ami meghatározza a hatékonyságát, így minden elemet érdemes tesztelni. Ha A/B tesztelsz, akkor használhatod ebből a célból a Google Optimize-t, vagy egy hőtérképet, hogy megállapítsd, meddig görgetnek le a látogatók az oldalon, és hol hagyják el azt.

Belefáradnak az emberek a hirdetésedbe

Ha te is láttad már ugyanazt a hirdetést ezerszer a kijelződön, akkor pontosan tudod, hogy milyen az, amikor unalmassá válik egy hirdetés, és a közönség belefárad a látványába. Ilyenkor nagymértékben esik a konverzió.

Azt, hogy egy személy milyen gyakran látja a hirdetésed, meg tudod nézni a jelentésben. A gyakoriság ugyan egy becsült adat, de ha azt látod, hogy 5 és 10 között van, akkor ideje változtatni: vagy a kreatívokon vagy a közönségcélzáson.

Mit tegyél, ha a Facebook visszautasítja a hirdetésed?

Ha a Facebook visszautasítja valamely hirdetésedet, akkor az első dolgod az legyen, hogy próbáld megtudni, miért tette ezt. A Facebook erről alapvetően küld e-mailt, de ha valamiért nem találkoznál vele, akkor a Hirdetéskezelőben az adott hirdetés szerkesztésénél megnézheted, hogy mi a kifogása a Facebooknak. A Fiók minősége oldalon is láthatod, hogy mely hirdetésekkel vannak problémái a Facebooknak.

Olykor persze olyan dologra hivatkozik az elutasításnál a Facebook, ami nem valós. Tehát például jelzi, hogy kriptopénzt akartál hirdetni, miközben erről egyáltalán nincs szó. Ilyenkor egyszerűen kérd a hirdetés felülvizsgálatát az előbb említett felületen.

Ugyanakkor vannak olyan esetek, amikor az elutasításnak van valami alapja, csak épp nem érted, hogy mi lehet a gond. Ilyenkor át kell nézni a Facebook Hirdetési Szabályzatát, hogy milyen hibába futhattál bele, elsősorban a „Tiltott tartalomra” vonatkozó fejezet lesz számodra érdekes.

Itt találsz egy olyan pontot is, hogy „Személyes tulajdonságok”, ami elég érdekes rész, és amikor nehezen kibogozható, miért is vezetett elutasításhoz a hirdetés, akkor itt kell keresgélni. Néha csak egy rossz megfogalmazás a gond, aminek korrigáláshoz elég kicsit átrendezni, átírni a hirdetés egy-egy mondatát.

Könnyen belefuthat a hirdető valamilyen hibába, úgyhogy érdemes alaposan tanulmányozni a szabályzatot, aztán más hirdetésszöveggel próbálkozni.

Ha ez megtörtént, akkor már nem marad más hátra, mint figyelni, hogy miként alakul a hirdetésed jóváhagyása. Ennek egyik módja, hogy figyeled a „Támogatási üzenetmappádat”, ahol a fiókoddal kapcsolatos értesítések is helyet kapnak. Erről persze megfelelő beállítás esetén az „Értesítések” között is találkozhatsz.

További segítséget a Facebook Hirdetői súgóközpontjában is találsz.

Hogyan vizsgálhatod meg a konkurencia Facebook-hirdetéseit?

Többet szeretnél megtudni a versenytársaid Facebook-kampányairól? Szeretnél némi rálátást a hirdetési stratégiájukra? Mutatunk néhány lehetőséget.

Hogyan használd konkurencia-elemzésre a Facebook Hirdetéstárat? (FRISSÍTÉS, 2023.07.27.)

Az adatvédelemmel kapcsolatos aggodalmak miatt a Facebook 2018-ban lehetővé tette, hogy bárki megtekinthesse, hogy a hirdetők milyen hirdetéseket futtatnak. Ez az információ teljesen nyilvános, ugyanakkor segít abban, hogy elemezd a konkurencia kampánytípusait és stratégiai céljait.

Előfordulhatnak benne persze direkt félrevezetések, azonban, ha rendszeresen – tehát havonta legalább egyszer – átnézed a versenytársak hirdetéseit, akkor felfedezhetsz bizonyos trendeket és változásokat a stratégiákban. Az adatokból ugyanis nem csak az derül ki, hogy egy-egy cégnek milyen hirdetései vannak és voltak a Facebookon, hanem azokról sok egyéb információ is, így például a megtekintések, és hogy kikhez kapcsolódnak ezek a megtekintések demográfiai adatok alapján.

Ehhez lépj a Facebook Hirdetéstár oldalára, ahol először válaszd ki a helyet és a hirdetéskategóriát, majd utána írd be a keresett cég nevét is.

Ha ez megtörtént, máris kapsz egy listát a hirdetéseiről olyan információkkal, mint az indulási, a megjelentések és a kiadások. Amennyiben a konkurencia nagyon sok hirdetést használ, akkor lehet, hogy egy kicsit nehéz lesz mindet áttekinteni. A megoldás az lehet, hogy szűrést alkalmazol a téged különösen érdeklő hirdetésekre.

Ennek segítségével kiválogathatod a hirdetéseket nyelv, platform, médiatípus, időtartam stb. alapján. Utóbbi például azért lehet hasznos, mert megnézheted, hogy egy adott időintervallumban melyik hirdetés volt a legnépszerűbb. Ha viszont platform alapján szűrsz, akkor külön megtekintheted az instagramos hirdetéseit.

Érdemes némi időt áldozni a kreatívok vizsgálatára: a képek, címsorok, szövegek, CTA-k elemzésére, mert hasznos információkat kínálnak. Minél alaposabb elemzésnek veted alá a konkurencia hirdetéseit, annál világosabb lesz számodra, hogy mitől sikeresek vagy sikertelenek a hirdetéseik, és mit tudsz alkalmazni a saját kampányaidban.

Olyan elemekre érdemes figyelni, hogy milyen típusú tartalmakat használnak, alkalmaznak-e valamilyen jellegzetes vizuális elemet, egyedi módon használják-e a CTA-kat. Érdemes megfigyelni, hogyan használják a nyelvet, milyen stílusban kommunikálnak. Ezek révén mélyítheted el a kampányaik megértését és fedezhetsz fel benne mintákat.

Ne másold le, amit találsz, inkább a jónak tűnő elemeket formáld át a céged képére úgy, hogy egyedi legyen!

Felfedezhetsz persze hiányokat is a konkurencia stratégiájában, például, hogy bizonyos csoportokról nem vesz tudomást, vagy nem úgy kommunikál, ahogy a célcsoportjánál hatékony lenne.

Arra is érdemes figyelni, hogy futtat-e a konkurencia A/B-teszteket, vagyis két azonos hirdetést, melyben egy-egy elem különbözik csak. A kérdés itt az, hogy mi különbözik, annak fényében, hogy melyik milyen megjelenést ért el és mennyit költöttek rá. Ez számodra is támpontot jelenthet, hogy mi működik jobban.

Szintén fontos megvizsgálni a költéseket, tehát, hogy milyen hirdetésre költenek többet, és mire kevesebbet. Tehát például egy bizonyos típusú hirdetést vagy bizonyos közönségcélzást. Ebből látható, hogy mi a fontos számára és persze abban is segítséget nyújthat, hogy te miként oszd meg a költségkereted.

Ha némi inspirációt szeretnél meríteni a hirdetéseidhez, akkor nem muszáj csak a közvetlen konkurenciát vizsgálni, hanem kicsit távolabbra is tekinthetsz, megnézheted más, sikeres márkák kreatívjait, melyek ötletet adhatnak egy megfogalmazáshoz vagy valamilyen vizuális elemhez.

Az oldal láthatósága jelentés

A másik lehetőség, ha a megvizsgálni kívánt cég Facebook-oldaláról indulsz el, és a bal oldali részen megkeresed az „Oldal láthatósága” jelentést. Ha erre a kis dobozra rákattintasz, akkor kapsz egy részletesebb jelentést, melyben az oldal kezelője és egyéb részletek mellett azt is közli a Facebook a lap alján, hogy futtat-e jelenleg hirdetést a cég, vagy sem.

Amennyiben azt látod, hogy futtat hirdetéseket, akkor az ott található gombra kattintva átléphetsz a Hirdetéstárba, és megnézheted a részleteket.

Vizsgáld meg a hirdetéscélzást!

Amennyiben követed a konkurencia Facebook-oldalait, akkor időnként találkozol a hirdetéseikkel a hírfolyamban. A hirdetéseknél elérhető a Miért látom ezt a hirdetést? opció. Ehhez csak rá kell kattintani a hirdetés jobb felső sarkában lévő három pontra, majd a lenyíló menüben kiválasztani a Miért látom ezt a hirdetést? lehetőséget.

Ekkor láthatóvá válik a magyarázat, ami némi betekintést nyújthat a konkurencia célzási stratégiájába.

Mekkora forgalmat hoz számára a közösségi média?

A SimilarWeb ingyenesen is lehetőséget nyújt némi információszerzésre bármely oldalról. Ebben beletartozik a közösségi média is:

Mennyit költ PPC hirdetésekre?

A nagyobb hirdetőknél használható a SpyFu, mely szintén alapvetően fizetős megoldás, de azért rá tudsz pillantani enélkül is a konkurencia számaira. Segítségével megállapítható, hogy hány kulcsszóra hirdetnek, mennyi kattintást szereznek ebből, és mennyit költenek havonta. De mint mondtuk, ez csak a nagyobb hirdetők esetében szolgáltat adatot.

Mire figyelj elsősorban a konkurencia hirdetési adatainál?

  • Nézd meg, hogy melyik hirdetése szerzi a legtöbb megtekintést! Ehhez alkalmazd a korábban már ismertetett szűrést. Ez alapján látni fogod, hogy milyen hirdetések teljesítenek jól, és mire reagál a közönsége.
  • Vizsgáld meg, hogy melyik a leggyakoribb médiatípus: a legnépszerűbb hirdetéseiben videók, képek találhatók vagy nincs bennük egyáltalán média? Így kiderül, hogy mi a legnépszerűbb forma a megcélzott közönség körében. Ha például az látod, hogy a videóhirdetések nagyon mennek nála, akkor érdemes neked is azzal próbálkozni.
  • Elemezd a jól teljesítő hirdetések üzenetét! Például érdemes megnézni, hogy milyen hosszú hirdetésszövegeket használ a legnépszerűbb hirdetéseinél, beszúr-e emojikat, hogy vizuálisan feldobja és megtörje a szöveget.
  • Nézd meg, hogy mióta futnak a hirdetései! A cégek nem költik olyan hirdetésekre a pénzüket, amelyek rosszul teljesítenek. Ha találsz olyan hirdetést, mely végig aktív volt az elmúlt 90 napban, akkor az valószínűleg működik számára, így érdemes lehet hasonló hirdetéssel próbálkoznod.
  • Ellenőrizd a hirdetéselhelyezéseket! Az Instagram-hirdetések esetében például érdekes lehet, hogy a hirdetések a hírfolyamban vagy a Stories-ban futnak-e. Ha tudod, hol jeleníti meg a konkurencia a hirdetéseit, az neked is támpontot ad. Nemcsak azért, mert a jól teljesítő hirdetési elhelyezéseknél Te is megjelenhetsz, hanem mert, ha valamelyik elhelyezést nem használja, akkor ott nagyobb esélyed lehet megjelenni.
Kategória: Social Media | Címke:

Főleg írok. Főleg blogot és közösségi médiát, de tágabb perspektívában: online marketing, úgyhogy van benne bőven SEO, laza AdWords, webdesign-okoskodás, és még ami belefér.

Comments are closed.

kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet