Keresés
Header Háttér

Webshark Blog

… jquery, ajax, design, psd, plugin, modul, web2, social, miegymás…

2018-09-041 komment

E-mail marketing: hogyan írj jó hírlevelet? (Frissítve, 2023.09.19.)

Tartalomjegyzék
Bővített tartalomjegyzék

Sokaknak talán meglepő lehet, de az e-mail marketing a gyakorlatban egyre jobban teljesít, semmi jelét nem mutatja az elértéktelenedésnek. Te használod az e-mailt, mint marketingeszközt, küldesz hírleveleket? Segítünk néhány tanáccsal. (Frissítés, 2023.09.19. – Egy új fejezettel bővítettünk: Milyen módszerekkel építhetsz jó e-mail listát?)

Az e-mail hírlevél egy igen régi és elterjedt eszköz az online marketingben, és továbbra is hatékonyan működik. Mi lehet ennek az oka?

1. A mobil terjedése

Az e-mail olvasással töltött idő az okostelefonok elterjedése miatt növekszik. Mobilon még nagyobb volt ugyanis a növekedés: elérte a 16 százalékot. Fontos tehát megjegyezni, hogy a mobil nem minden esetben csökkenti a koncentrálóképesség időtartamát. Ebben három tényező játszik közre:

  • A levelező applikációk fejlődése. És itt alapvetően a különböző e-mail kliensek reszponzívvá válásáról van szó, például, hogy a Gmail is támogatja már a reszponzív e-maileket. Amihez hozzájön még az, hogy az elmúlt 6 év alatt a mobil-kijelzők is nagyobbak lettek, így könnyebb rajtuk hosszabb szövegeket olvasni.
  • A cégek is erőfeszítéseket tettek azért, hogy mobilbarát e-maileket készítsenek. Így ma már az e-maileknél is a reszponzív design vált az uralkodó e-mail design megközelítéssé. Ennek persze különböző fokozatai vannak – melyekre hamarosan kitérünk a „mobilbarát e-mailek típusai” címszó alatt -, de tény, hogy egyre több a mobilon is olvasható e-mail.
  • Végül pedig az emberek is egyre többet használják mindenfélére a mobiljukat. Például, amikor unatkoznak és van néhány szabad percük a buszon vagy a metrón, akkor elkezdenek olvasgatni. Ilyenkor nem is kell úgy sietniük, mint amikor éppen dolgoznak és asztali gépet használnak.

2. Visszaszerzett irányítás

A hírlevelet küldő cégek szempontjából azért jó dolog a hírlevél, mert ezzel visszakerül az irányítás a szerzők kezébe. Gondoljunk csak arra, hogy a Facebook esetében egy másik cég dönti el, kihez juthatnak el az általunk közzétett információk, nem pedig mi. De minden olyan platformnál, amit nem mi irányítunk, felmerülhetnek hasonló problémák, akár a kitiltás valamilyen szabályra hivatkozva, akár a megszűnés, akár az átalakítás, ami hátrányosan érinti a forgalmunkat.

Az e-mail esetében viszont a miénk a feliratkozók listája, melyre bármikor küldhetünk hírlevelet, egyedül arra kell figyelni, hogy ne spamként végezze a levelünk. Ha valami gond van, akkor csak hírlevélküldő-szolgáltatót cserélünk, és visszük magunkkal az olvasóinkat.

3. Nagyobb figyelem

Egy másik érv, hogy az olvasók nagyobb figyelmet szentelnek az e-maileknek, mint egy közösségi médiás bejegyzésnek. Egy Facebook oldal hány százalékát éri el a rajongóknak, és ezek közül hányan kattintanak a bejegyzésre? Persze kell a jól felépített, valódi érdeklődőkből összeálló olvasói bázis és a jó hírlevelek, amire hamarosan adunk tippeket.

Nyilván egy kicsit nehezebb munka az olvasók e-mail címeit összegyűjteni, mint szimpla lájkolásra bírni őket. De ha tényleg a valódi érdeklődők iratkoznak fel az oldalunkon, és nem vásároltunk vagy valami más úton-módon állítottunk össze egy gyenge minőségű címlistát, akkor sokkal elkötelezettebb olvasókat kapunk.

4. Könnyebb feldolgozhatóság

Mára sokan megcsömörlöttek a közösségi médiától, és ha valaki hírlevelekben szerzi be az információt, akkor nem kell átböngésznie számtalan weboldalt, beleértve az egyes közösségi csatornákat. Ha arra nincs is lehetőség, hogy minden ismerősünktől származó bejegyzést megkapjunk e-mailben, mégis az e-mailes esszencia adhat valami támpontot arra nézve, hogy mi történik éppen velük és a világban.

Ráadásul sok esetben meghatározható, hogy milyen gyakran akarunk hírlevelet kapni, milyen tartalom kerüljön bele, vagyis kényelmes. Míg rss-csatornák feldolgozásakor vagy akár a Facebook hírfolyamunk átprögetésekor nincs lehetőség ilyesmire. Előbbinél minden megkapunk, utóbbinál meg azt, amit a Facebook elénk tesz.

Ráadásul az is világossá vált mára, hogy az e-mail egy egészen jó közösségi média – akad benne válasz és továbbítás funkció is -, mégpedig az első közösségi média, ami azzal is jár, hogy szinte mindenkinek van e-mail címe, amin elérhető, míg a Facebook-accountja nem feltétlenül.

Ez a néhány tényező járul tehát hozzá ahhoz, hogy több időt töltünk e-mailek olvasásával. És lehetőséget ad a cégek számára, hogy hosszabb e-maileket készítsenek. Mindez persze nem jelenti azt, hogy ne lenne szükség tömör és hatékony kommunikációra, valamint világos és átgondolt designra az e-maileknél.

Milyen módszerekkel építhetsz jó e-mail listát? (FRISSÍTÉS, 2023.09.19.)

Van néhány nem túl költséges alapmódszer, mellyel felépíthető egy használható e-mail lista:

Hírlevél

A legjobb módja az e-mail lista építésének a hírlevél. A hírlevél kínál valamilyen értéket a felhasználóknak, melyért cserébe csak meg kell adni néhány adatukat. Ez egy elég jó deal mindkét fél számára.

Az viszont fontos, hogy valóban adjon némi értéket a hírleveled. Milyen hasznos információk kerülhetnek bele?

  • a weboldaladra elhelyezett segítő tartalmak
  • gyakran ismételt kérdékeben szereplő információk
  • figyelem felhívása eseményekre
  • ajánlatok, akciók
  • új termékek bemutatása
  • hűségprogrammal kapcsolatos információk
  • vagy ami még eszedbe jut

A hírlevél ugyanis egy elég rugalmas műfaj, rengeteg lehetőséget kínál a kapcsolódásra a közönségedhez, akiket aztán valóban aktivitásra sarkallhat a tartalom.

A hírlevél feliratkozásra hozz létre egy űrlapot a weboldaladon, illetve tedd lehetővé, hogy minden olyan helyzetben, amikor a weboldaladon megadja valaki az email címét (letöltés, megrendelés, kapcsolatfelvétel, stb.), akkor feliratkozhasson a hírlevélre is.

Kínálj kedvezményt az új feliratkozóknak!

Nem túl eredeti, de könnyű megoldás a kedvezménnyel történő listaépítés. Habár nem igazán ingyenes, plusz költséggel nem jár. Kínálhatsz egyszerűen 10-20 százalékos árengedményt azok számára, akik feliratkoznak az e-mailjeidre. Ezzel alacsony kockázat mellett terelheted be az értékesítési tölcséredbe az embereket. Arra is figyelj azonban, hogy a tölcsér további részében érdemes legyen előre haladniuk a feliratkozóknak.

Csak feliratkozással legyenek elérhetők a legjobb tartalmaid

Ha a legjobb tartalmaidat elhelyezed a weboldalon, akkor a tölcsér felső részét hatékonyan elérik az emberek, tehát ott aktivitásra készteted őket, ugyanakkor innen nem nagyon mozdulnak tovább a tölcsér közepe felé. Hacsak nem ösztönzöd őket erre. Erre megoldás, hogy elzárd a legjobb tartalmaidat az ingyenes használattól, és például egy feliratkozásért cserébe tedd csak elérhetővé őket.

Indíts egy versenyt vagy nyereményjátékot!

Hacsak nincs egy nagyon látványos hírlevelet vagy egy rendkívül menő márkád, amihez trendi kapcsolódni, akkor kénytelen lesz az embereknek valami plusz értéket kínálni az adataikért cserébe. Ilyen volt a kedvezmény az új feliratkozóknak, de ugyanezt tudja egy nyereményjáték is. Sokan élnek-halnak a nyereményjátékokért, és habár nem feltétlenül a legjobb minőségű leadeket szerzed velük, azért kibővítheted az e-mail listád. Ehhez nem kell más, mint valamilyen terméket vagy szolgáltatást felkínálni a szerencsésnek.

Nyilván egy termék nincs ingyen, ráadásul egy nyereményjátékot nem árt meghirdetni sem a közösségi média oldalakon, esetleg influencerekkel társulni, azonban érhetnek ennyit az új feliratkozók számodra.

Felugró ablak

Klasszikus módszer e-mail feliratkoztatásra: a felugró ablakokról a linkelt bejegyzésünkben már írtunk korábban. Ha ez nem túl tolakodó a weboldaladon, akkor egy e-mail feliratkozás ilyen formában működőképes lehet. Talán az egyik legkevésbé zavaró megoldása, amikor kilépési felugró ablakról van szó, ide helyezhető hírlevél feliratkozási űrlap is. Ennek a megoldásnak nincs különösebb költsége vagy kockázata, és működhet az új látogatóknál, ha érdeklődnek a céged iránt.

Miért iratkoznak fel a hírlevelekre, és miért iratkoznak le róluk a felhasználók?

A hírleveled tartalmát tekintve nem árt tisztában lenni az emberek motivációjával, amikor feliratkoznak és amikor leiratkoznak a hírleveledről vagy bármilyen eDM-edről. Sok marketinges küzd ugyanis azzal, hogy nem nagyon tudja növelni a feliratkozói számát, inkább csak apad az érdeklődők tábora. Ha nálad is ez a helyzet, nem kell mindjárt bedobni a törölközőt, érdemes egy kicsit tájékozódni a miértekről.

Lássuk először azt, hogy mi a leggyakoribb indoka egy marketing e-mailre történő feliratkozásnak! A HubSpot 2020-as marketing jelentésében vizsgálta meg a kérdést. Ami kiderült:

  • A feliratkozás leggyakoribb oka (28%), hogy a feliratkozók értesülni szeretnének a különböző ajánlatokról, leárazásokról és a kuponokról. Ez persze nem azt jelenti, hogy csak ilyesmit tartalmazhat a hírleveled, mellette megjelenhetnek egyéb promóciók, hírek, blogbejegyzések is.
  • Linkek az értékes, céges tartalmakra (25%). Az embereket nem mindig az árak érdeklik, hanem olykor új dolgokat szeretnének megismerni. Ezek a különböző tartalmakat jelentik: blogbejegyzések, videók, grafikák, stb. Az ilyen tartalmakat bemutató e-mailekbe pedig belefér egy kis promóció is.
  • Céges bejelentések (16%). Sok cég használja arra a hírleveleket, hogy megmutassák, mi zajlik éppen a cégnél. Az ilyen e-mailekben szerepelhetnek PR-cikk jellegű anyagok, információk az munkatársakról, vagy bejegyzések a céges blogból.
  • Információk vegyesen. A válaszadók 10 százaléka jelezte azt, hogy a fentiek mind érdeklik a céges e-mailekben, míg 14 százalék azt mondta, hogy valami „más” oka van a feliratkozásra. Ez azt mutatja, hogy a vegyes tartalmú e-maileknek van létjogosultsága.
  • Új termékek. Mindössze a felhasználók 5 százaléka jelezte azt, hogy a cég új termékei érdekelnék a hírlevelekben. Amin azért érdemes elgondolkodni.

Ezután pedig lássuk azt, hogy milyen okaik vannak a felhasználóknak a leiratkozásra:

  • A válaszadók leggyakrabban (51%) azt említették, hogy túl gyakran kapnak egy adott cégtől e-maileket. Ez csoport azonban két részre bontható, ugyanis a felhasználók 34 százaléka arra panaszkodott, hogy naponta többször is kap e-maileket, 17 százalékot pedig már az is zavart, hogy heti egynél többet kap. Ha Te is ilyen gyakorisággal küldesz e-maileket a feliratkozóidnak, akkor csökkentsd az e-mailjeid számát, és figyeld, hogy mérséklődik-e a leiratkozások száma.
  • Értéktelen tartalom. Habár a tartalom minősége nem a legjelentősebb tényező a leiratkozásoknál, azért számottevő az a 17 százaléknyi felhasználó, aki a túlságosan promóciós jellegű, illetve spam jellegű tartalmakra panaszkodott, míg 9 százalék azt jelezte, hogy a továbbiakban nem érdekes számára az e-mailek tartalma.
  • Nem olyan promóció vagy tartalom, mint amire számítottak (10%). Vagyis ezek a felhasználók nem azt kapták, amit vártak, illetve 5 százalék szintén azt mondta, hogy nem olyan tartalmat kaptak, mint ami a cég ígért a feliratkozásnál. Végül pedig 5 százalék azért iratkozik le a hírlevelekről, mert „fel sem iratkozott”.

Hogyan csökkentsd az e-mailjeidről leiratkozók arányát?

Lehet, hogy fáj egy-egy feliratkozó elvesztése, azonban ez egy teljesen természetes és megszokott jelenség az e-mail marketingben. Fentebb már felsoroltunk néhány főbb okot, azonban ezen kívül sok egyéb tényező közrejátszhat benne, akár az is, hogy bár jók a témáid, az adott felhasználót már nem érdekli, mert másfelé fordult a figyelme, vagy csak nagyobb rendet akar az e-mail fiókjában, így kidobálja a feliratkozásokat.

Normálisan egyébként mintegy 2 százalék körül alakul a leiratkozási arány az e-maileknél, ami azt jelenti, hogy ha van egy e-mail kampányod, amiben 10 ezer ember célzol meg, akkor ha 200-an leiratkoznak, még mindig normálisnak tekinthető az arányuk.

Ha viszont ennél nagyobb leiratkozási aránnyal találkozol, akkor érdemes elgondolkodni az alábbi megoldások alkalmazásán:

  1. Csökkentsd az e-mailjeid gyakoriságát! Elképzelhető, hogy túl sok e-mailt küldesz a feliratkozóknak, olyannyira, hogy már inkább a spam kategóriába kerülsz számukra. Így lehet, hogy nem egyszerűen leiratkoznak, hanem spamnek jelölik az e-mailed.
  2. Szegmentáld a közönséged! Ehhez persze az kell, hogy ismerd a közönséged tulajdonságait, ami alapján személyre szabott tárgysorokat és tartalmakat tudsz nekik kínálni az e-mailjeidben. Az, hogy milyen szegmensekre tudod vagy érdemes bontani a közönséged, változó, így magadnak kell végiggondolnod, hogy a céged esetében mi lehet a leghatékonyabb szegmentálás.
  3. Optimalizáld mobilra! Ha még nem tetted volna meg. Ugyanis ma már az internet forgalmának több mint fele mobilon zajlik, így e-maileket is a telefonjukon olvasnak az emberek. Ha pedig a Te e-mailes tartalmad nincs mobilra optimalizálva, azaz nehezen olvasható okostelefonon, akkor sokan inkább leiratkoznak róla.
  4. Tedd egyértelművé a feliratkozást a hírleveledre! Sokak számára ugyanis nem mindig világos, hogy például egy regisztrációval vagy egy vásárlással együtt az e-mailjeidre is feliratkoznak. Erre csak akkor döbbennek rá, ha már megkapták az első leveleket tőled, amit aztán persze követ a kényszerű leiratkozás. Így jobb, ha nem próbálod behúzni a csőbe a felhasználókat, hanem világossá teszed, hogy mikor iratkoznak éppen fel egy hírlevélre vagy egyéb reklámüzenetekre.
  5. Készíts értékes tartalmat! És persze talán a leglényegesebb – és legnehezebben megvalósítható – pont: olyan tartalmat kell kínálnod nekik az e-mailjeidben, mely joggal tart igényt az érdeklődésükre.
  6. A/B tesztelj! Ha pedig nem vagy biztos abban, hogy az e-mailjeid valamelyik eleme hatékony, akkor tesztelned kell. Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy a közönséged egy szegmensének kiküldesz egy e-mailt, egy másik szegmensnek pedig egy olyan, amiben valamely elemet megváltoztatsz. Így aztán a számokból ki fog derülni, hogy melyik megoldás a hatékonyabb. Később erről még részletesen szó lesz.

Milyen legyen a leiratkozó gombod/linked a hírleveledben?

Ha felhasználóként tekintünk egy leiratkozás gombra, akkor az nagy megkönnyebbülést jelent, amikor túl sok e-mail hullik be a postaládánkba. Ugyanakkor marketinges szemmel a leiratkozó link jelenti az akadályt a marketing célok megvalósulása előtt, ha azt tapasztalod, hogy gyorsabban nő a leiratkozók száma, mint ahány új feliratkozód van.

A leiratkozás lehetővé tétele azonban kötelező, és nem is feltétlenül kell félni a link megjelenítésétől. Fel lehet fogni úgy a helyzetet, hogy a leiratkozó link teszi lehetővé, hogy olyan emberekhez juttasd el az e-mailjeidet, akiknek valóban szükségük van rá.

A leiratkozó gomb révén javulnak az e-mail marketing mutatóid, így a megnyitási arány és valószínűleg a levélen belüli kattintási arány is. Ha van egy rakás feliratkozód, akik nem tudnak leiratkozni a hírleveledről és te sem tisztítod a listád, akkor nagyon gyorsan egy olyan helyzetben találod magad, hogy gyakorlatilag már láthatatlan méretűvé zsugorodott a megnyitási arányod, és valószínűleg spam mappába kerül mindenkinél az e-mailed.

Értéke ugyanis nem az óriásira duzzadt címlistának van, hanem annak, ha aktív feliratkozókat sikerült gyűjtened. Ők fognak nagy valószínűséggel rendelni tőled. A leiratkozó link pedig lehetővé teszi, hogy ne neked kelljen tisztítanod a listát, hanem megtegyék ezt a listán szereplő személyek.

Milyen legyen a leiratkozás linked?

  • Legyen egyértelmű: ne kelljen találgatnia a felhasználónak, hogy hol is tud leiratkozni az e-mailjeidről.
  • Ne próbáld meg elrejteni: a trükkös vizuális megjelenés, melynek révén nem találják meg a felhasználók a linket, sehová sem vezet, legfeljebb felháborodott felhasználókhoz, és esetleg büntetéshez.
  • Tedd lehetővé a hírlevél-beállítások módosítását: ha a szolgáltatód lehetővé teszi, akkor ne egyből a leiratkozás oldalra vezessen a link, hanem a beállítások módosítását ajánld fel a felhasználónak. Talán nem leiratkozni akarnak, hanem csak mérsékelni az e-mailek számát, esetleg bizonyos témák nem érdeklik őket.
  • Ne használj olyan szavakat, melyek miatt szégyent érezhet a felhasználó, ha leiratkozik az e-mailjeidről: azért mert valaki leiratkozik a hírleveledről, még nem lesz alacsonyabb értékű ember, úgyhogy ne tekints így rá, és ne próbáld ezzel megalázni!
  • Ne próbáld még belépési oldalra vezetve nehezíteni a leiratkozást: ez csak dühöt vált ki a felhasználóban.
  • Adj a felhasználónak linkeket a közösségi média oldalaidra: lehet, hogy a hírleveleidből nem kér, viszont követne valamely közösségi média oldalon.

Néhány példa leiratkozó linkre

Ahhoz, hogy jól látható leiratkozó linkről beszélhessünk, legalább így kellene kinéznie a linknek:

Egy másik példa:

Vagy így is lehet:

Mi az az e-mail szegmentálás?

Az e-mail szegmentálás a feliratkozók szegmentálását, vagyis csoportokra bontását jelenti. Ez azért hasznos, mert ha különböző közönségszegmenseid vannak, akkor ezek számára eltérő marketingüzeneteket alkothatsz, melynek révén növeled az esélyét annak, hogy a felhasználóid az általad elvárt módon reagáljanak majd az e-mailjeidre.

Tehát, ha például van egy webáruházad, mely sportruházattal foglalkozik, akkor azoknak a felhasználóknak, akik foci-felszereléseket vásárolnak, futballal kapcsolatos hírleveleket vagy egyéb e-maileket küldesz, míg azoknak, akiket a kerékpározás érdekel, bicikli-fókuszú levelet.

Nyilván persze minden hírlevél és edm esetében nem működik a szegmentálás, vagy épp nincs értelme, de alapvetően elmondható, hogy ha széles a hírleveledben szereplő téma- vagy temékkínálatod, akkor az nem fog mindenkit érdekelni – hiszen számukra sok lesz benne az irreleváns téma vagy termék -, így sokan leiratkoznak majd róla.

Hogyan szegmentáld a közönséged?

Ez attól függ, hogy milyen a közönséged és a terméked vagy szolgáltatásod. Csoportosíthatod őket hely, demográfiai adatok, érdeklődés, szokások, tevékenységek, stb. alapján. Itt egy teljesebb lista a lehetőségekről:

Mint látható, a lehetőségek száma meglehetősen széles, minden cég számára más csoportok kialakítása lehet hasznos. Érdemes némi időt szánni arra, hogy átgondold, számodra milyen szegmentálás lehet releváns, majd azt is kitalálni, hogy rendelkezésedre állnak-e az ehhez szükséges adatok, vagy miképpen tudod őket beszerezni.

Hogyan növeld a bizalmat a hírleveled iránt?

Egyes szakértők szerint a legfontosabb mérőszám az e-mail marketingben nem mérhető: ez a bizalom. Az e-mail marketingnek a bizalom köré kell épülnie, hogy egy jövedelmező kapcsolatot építhessen ki a feliratkozókkal és ügyfelekkel. A bizalom építése azzal kezdődik, hogy csak olyan e-maileket küldenek a feliratkozóknak, melyekre azok számítanak. Ezt követően pedig fenn is kell tartaniuk a bizalmat a kellően személyreszabott és releváns üzenetekkel.

De lássuk, milyen megoldások fokozzák a bizalmat az e-mailjeid iránt!

Kérj engedélyt, mielőtt e-mailt küldenél!

Nem érdemes olyan embereknek e-maileket küldözgetni, akiktől nem kértél engedélyt erre. Ez nem egyszerűen rombolja a bizalmat, hanem sokkal messzebbre ható következményei vannak: azok az emberek, akiknek nem kérted az engedélyét nagy eséllyel spamnek fogják jelölni az e-mailjeidet.

Tedd egyértelművé, kitől érkezik az e-mail!

Szabd személyre a küldőt, ne csak egy noreply szerepeljen benne. Lehet a cég neve, egy személy neve, vagy mindkettő, de akár a lista vagy a hírlevél neve is.

Mondd el a feliratkozóknak, hogy mit fognak kapni!

Amikor valaki fel akar iratkozni a hírleveledre, akkor tájékoztasd, hogy mire számíthat az e-mailekben. Aztán pedig tartsd is magad az ígéretedhez! Tehát, ha valaki iparági trendekről akar olvasni, akkor ne az ajánlataiddal bombázd.

Kapcsolatépítésre használd!

Minden egyes e-maillel, amit a feliratkozóidnak küldesz, a cégeddel kapcsolatban adsz információkat a feliratkozóknak, ezzel párhuzamosan azonban építed a bizalmat is. Az e-mailek csak a lehetőségét kínálják annak, hogy kapcsolatot alakíts ki a feliratkozókkal. Ehhez azonban tudnod kell, hogy az e-mailek célja nem az eladás, hanem a tájékoztatás. Ismertesd a közönségeddel a változásokat, számolj be a legújabb programokról, hírekről, információkról. Ha rendszeresen küldesz hírlevelet, akkor a felhasználók elvárják a rendszerességet.

Ne használj félrevezető tárgysorokat!

Lehet, hogy egy kattintásvadász és félrevezető tárgysorral több kattintást érhetnél el, a felhasználók a kattintás után csalódottak lesznek, ami pedig nem tesz jót a bizalomnak.

Ismerd el a hibáid!

Ha hibáztál, akkor kérj bocsánatot, és korrigáld. Lehet ez egy hibás információ, egy elrontott ajánlat, egy nem működő link. Azt is tedd hozzá, hogy miként akarod javítani és elkerülni a jövőben. Ha így teszel, akkor annak eredménye nem csalódott, hanem egy még inkább elkötelezett ügyfél lehet.

Milyen legyen egy e-mail feliratkozó űrlap?

Minden jó e-mail lista mögött egy jó feliratkozó űrlap áll. De milyennek is kellene lennie egy trendi és hatékony feliratkozó űrlapnak? Az űrlapokról már írtunk külön bejegyzést, de egy feliratkozó űrlapnál kicsit máshol vannak a hangsúlyok, de érdemes újra átvenni a fontosabb pontokat is.

Az első dolog, amire érdemes figyelni, hogy a hírleveleknél hasznos lehet a szegmentálás, akár életkor, akár érdeklődés alapján. Ez alapján ugyanis relevánsabb e-maileket tudsz küldeni a feliratkozóknak: mindenkinek az egyéni érdeklődése alapján. Ez pedig jobb megnyitási és átkattintási arányhoz vezet.

Legyen rövid

Ugye, ezt már mondani sem kell? Habár több információra szükségünk lehet a feliratkozótól, a legbiztosabb, ha maradunk az e-mail címnél és egy névnél (a hazai jogszabályok miatt a nevet is kötelező elkérni, Amerikában elég az e-mail cím).

Ha további információra is kíváncsi vagy, akkor egy második lépésben a legjobb talán azokat megszerezni. Ez a második lépés pár nappal későbbre is tervezhető, remek alkalmat nyújtva arra, hogy ismét felvedd a felhasználóval a kapcsolatot.

Jutalmazd meg a feliratkozóidat!

Mivel lehet a legkönnyebben rávenni valakit arra, hogy megadja az e-mail címét? Természetesen ajándékkal. Ez szinte mindig segít. Az ajándék lehet egy fizikailag létező, nem túl értékes tárgy, de lehet egy értékes tartalom is, melyhez szívesen hozzáférne ingyen a felhasználó. Csak ne felejtsd el a jutalomra kellően felhívni a figyelmet az űrlapon.

Persze azt is világossá kell tenni számára, hogy nem fogod eladni vagy spamekkel megtömni a postafiókját (a hazai jogszabályok szerint az adatkezelési tájékoztatót is linkelni kell a feliratkozó űrlapon, hogy a felhasználó megismerhesse mielőtt megadná az adatait).

Mutasd meg a feliratkozók számát! De óvatosan

Ez azt jelenti, hogy a feliratkozási lehetőség mellett az is legyen látható, hogy eddig hányan iratkoztak fel. Ezzel a lehetőséggel egyre több weboldal él, mert arra ösztönözheti a látogatót, hogy ő maga is feliratkozzon.

Ez a megoldás azonban egyes vélemények szerint kétélű fegyver, mert ha nincs elég feliratkozónk, akkor a szám nem biztos, hogy pozitívan hat arra, aki még csak fontolgatja a feliratkozást.

Lehet viszont a szavakkal játszani, így ha kevés a feliratkozónk, akkor érezze azt a látogató, hogy egy szűk körű, de exkluzív klub tagja lehet a feliratkozással, míg ha már kellően nagy ez a szám, akkor pedig azt, hogy valami olyasmiről maradna le, amiben már mindenki részt vesz. Persze kérdés itt is az, hogy kinek, mi a sok és a kevés.

Gondosan tervezd meg az űrlapot!

Egy rosszul kinéző űrlap, ahol furcsák a színek, helyesírási hibák vannak benne, igénytelenek a képek, csak elriasztják a felhasználókat. Mert igazából senki sem szeretne egy olyan cégtől információkat, mely csak gyenge minőségben tud kommunikálni.

Ezért ugyanolyan gondosan ki kell dolgoznod egy feliratkozó űrlap terveit, mint a weboldalad bármely más részét. Figyelni kell a tipográfiára, a színekre, a közvetlen üzenetre. Emellett könnyen áttekinthetőnek kell lennie, hogy azonnal megértse a felhasználó, miről van szó.

Ha rossz az űrlapod konverziós aránya, akkor lehet, hogy itt kell keresni a hibát. Az emberek számára fontos a vizualitás, és lehet, hogy valami eredetit, kreatívat várnak.

Küldj megerősítést a feliratkozásról!

Amikor egy feliratkozó csatlakozik egy listához, akkor van még egy olyan dolog, amivel tovább lehet javítani a felhasználói élményt, így pedig csökkenteni az esélyét a leiratkozásnak. Ez a megerősítő üzenet. Egy rövid jelezés, ami akkor jelenik meg, amikor a weboldalon feliratkozik valaki:

Ez egyből megmutatja a feliratkozónak, hogy sikerül a feliratkozás, ami mellett persze egy e-mailt is küldhetsz számára. Utóbbi az e-mail cím ellenőrzése szempontjából is hasznos lehet.

Mutasd meg a személyiséged!

Miközben a formoknál általában azt javasoljuk, hogy legyenek minél egyszerűbbek, ez a most teret nyerő minimalizmusnak köszönhető. Érdemes azért ebbe a nagy egyszerűségbe valamennyit belecsempészni a cég személyiségéből is. Egy színes vagy nagyméretű képpel megtámogatott űrlap jól tud működni. A rajta szereplő rövid call to actionben is visszaköszönhet a cég stílusa. Lehet például könnyed vagy humoros, ha egyébként is erre számítanak a látogatóid tőled.

Egyhasábos kialakítás

Az űrlapnak egyszerűnek kell lennie, és ebbe beletartozik az is, hogy olyan egyszerű legyen, ami egyhasábos megoldásban is elfér. Ez akkor is jól működik, amikor reszponzív designban gondolkodunk. További előnye a könnyű használat. Ha több mezőt több hasábban helyeznénk el, akkor a felhasználók egy része szinte biztos, hogy elfelejtene kitölteni néhány mezőt.

Szegmentálás

Miközben az egyszerűség kritikus fontosságú tényező, amikor a felhasználókat cselekvésre akarjuk bírni, ha kifinomultabbá és hatékonyabbá akarjuk tenni az e-mail küldésünket, akkor gondolni kell a szegmentálásra az űrlap kialakításánál.

A dolog lényege, hogy a feliratkozókat különböző csoportokba soroljuk a demográfiájuk alapján (nem, életkor, munka, stb.) Ez pedig relevánsabb hírlevelek küldését teszi lehetővé.

Ha viszont nem vállalod a további űrlapmezők kockázatot, akkor külön kampányokban is meg tudod szerezni az olyan adatokat, mint például a születési idő:

Használj CTA-gombot!

Ahogy egy landing oldalnak, úgy egy feliratkozó űrlapnak is a CTA a legfontosabb eleme. Erre tehát kiemelt figyelmet kell fordítanod. Ha a gombod kontrasztosan színes és cselekvésre sarkall, akkor a felhasználók alig várják, hogy kitöltsék a mezőket és kattintsanak rá. Erről bővebben a konverzióoptimalizálásról szóló bejegyzésünkben olvashatsz.

Mindenesetre az általában nem gond, ha a gomb mérete a nagy (habár nem extrém nagy), hiszen ezzel hívjuk fel az emberek figyelmét arra, hogy a feliratkozás az e-mail cím elküldésével válik teljessé. Valamint a szöveg is legyen egyedi és cselekvést előmozdító. De még vonzóbbá lehet tenni a gombot animációval, mely tovább javítja a felhasználói élményt és a hatékonyságot.

Tedd mobilbaráttá!

Ezt a későbbiekben még bővebben is kifejtjük, de előljáróban annyit el kell mondanunk, hogy egy feliratkozó form optimális mérete egy akkora doboz, ami valamivel kisebb, mint egy mobil kijelzője. Célszerű, hogy valamennyi mező és információ anélkül elférjen az űrlapon, hogy görgetni kellene lefelé vagy akár oldalra. Ugyanakkor minden mezőnek akkorának kellene lennie, hogy a felhasználók könnyen tudjanak kattintani rá, majd gépelni. A felhasználók ott fogják hagyni az űrlapodat, ha azt nehézkes használni. Ez pedig különösen igaz mobilra, ahol az embereknek még kevesebb idejét kapjuk csak meg.

Használj felugró ablakot!

Egyre népszerűbbé válnak ismét a felugró ablakok a weben. Hírlevél-feliratkozásra általában kétféle megoldás létezik: az egyiknél a weboldal közepén jelenik meg az ablak, miközben nem takarja ki teljesen a mögötte lévő weboldalt. A másik megoldásnál az alsó sarokból kúszik elő a feliratkozó form.

Két dologra azonban mindenképpen figyelni kell a felugrókkal kapcsolatban. Az egyik az időzítés, azaz, hogy mennyi idő után ugorjon fel a látogató számára. Az ugyanis nem jó, ha még alig érkezett meg a felhasználó, semmit sem látott az oldalból, de már feliratkozással zaklatod. Ezzel csak megzavarod, és pont az ellentétes hatást éred el, mint amit szerettél volna. Érdemes tehát egy olyan időzítéssel megjelentetni a formot, amikor már felfogta a látogató, hogy mit talál az oldaladon, mire számíthat tőled.

A másik, hogy könnyen bezárható legyen, azaz megtalálja a felhasználó az X-et, különben ideges lesz. Azt is be lehet állítani, hogy egy kis idő elteltével automatikusan eltűnjön az űrlap, így az nem zavarja sokáig a felhasználót.

A/B teszteld az űrlapod!

Ha biztosra akarsz menni, akkor nem csak a fenti tanácsokat fogadod meg, hanem elkezded tesztelni az űrlapodat. Mégpedig mindig újabb és újabb verziókat állítva a már meglévővel szemben.

Ennyi tehát. A lényeg az űrlapoknál is az egyszerűség, mert ez működik a leghatékonyabban. Kevés adatot kérni a felhasználótól, kevés információt zsúfolni az űrlapra, hogy könnyen áttekinthető legyen, és nem túl nagy méretűre tervezni. Mindezt meghálálják majd a látogatók egy feliratkozással. Ez nem csak az e-mail feliratkozásokra, hanem minden űrlapra igaz. Ezek után nézzük, hogy mit vegyünk figyelembe, amikor mobilon is használhatóvá akarjuk tenni az űrlapunkat!

Mi idegesíti az embereket az e-mailjeidben?

Ha csak egyetlen dolgot változtathatnának meg az emberek a cégektől kapott e-mailekben, akkor az az lenne, hogy kevésbé szóljanak termékek eladásáról. Ez derült ki egy 2018 júniusában, az Adobe által végzett kutatásból. A megkérdezett 1001, okostelefonnal rendelkező személy 39 százaléka ugyanis azt mondta, hogy kevésbé a promócióra és sokkal inkább az információkra összpontosító e-maileket látna szívesen.

Ami talán meglepő lehet, hogy mindössze a válaszadók 27 százaléka jelezte azt, hogy személyre szabottabb e-maileket szeretne látni a postafiókjában. Az már nem annyira, hogy mindössze 12 százalék szeretne vásárolni úgy egy eDm-et látva, hogy ne kelljen elhagynia az e-mailt.

A kutatásból arra is fény derült, hogy az embereket (45 százalékukat) leginkább az idegesíti, amikor túl gyakran küldenek nekik a cégek üzeneteket, de 23 százalékukat az is zavarja, hogy rosszul vannak megírva az e-mailek, esetleg túl hosszúak, és 22 százalékukat teljesen érhető módon az bosszantja, hogy a marketingeseknek rossz adataik vannak róluk, és ezekre építik az e-mailt.

Amikor kifejezetten arra kérdeztek rá, hogy okostelefonos fogyasztásnál mi zavarja őket leginkább az e-mailekben, akkor 20 százalékuk azt mondta, hogy az, ha túl sokat kell görgetni, 18 százalékuk azt, ha várni kell a képek betöltésére, 17 százalékukat az, ha túl sok a szöveg, és ugyancsak 17 százalékot az, ha túl kicsik a betűméretek.

Ha ezeket a hibákat sikerül kiküszöbölni, akkor ennek eredménye lehet egy elkötelezett olvasói bázis, melynek tagjaiból könnyen válhatnak vásárlók. De akkor hogyan alakítsunk ki és írjunk meg egy jó hírlevelet? Tágabb értelemben: e-mail marketing tippek következnek.

Milyen e-mail sorozattal teheted ügyfelekké a feliratkozókat?

Az e-maileknek kialakítható egy olyan sorrendje minden feliratkozó esetében, melynek segítségével ők könnyebben ügyfelekké válhatnak, mint ha csak reklám e-maileket küldözgetsz nekik. Amikor valaki feliratkozik az e-mailjeidre, akkor tekints úgy rá, hogy most kezdett meg egy utat, melynek során megismeri a márkádat, kialakul benne a bizalom, majd a késztetés, hogy vásároljon, végül aztán eljut a vásárlásig.

Egy jól felépített e-mail sorozat képes arra, hogy megadja a megfelelő információkat a folyamat minden pontján a felhasználóknak, ezáltal az út végén könnyebben fognak konvertálni. A Social Media Examiner szerint ehhez mindössze hatféle e-mailt kell kiküldened, a meghatározott sorrendben. Ezt a sorozatot egyébként akár meg is ismételheted időnként, mindössze a tartalmukon változtatva.

Az első e-mailtípus a sorozatban egy olyan e-mail, ami azt mutatja meg a feliratkozóknak, hogy milyen közösségbe kerültek az e-mail által. Ez azért fontos, mert mindenki sok e-mail kap sokféle embertől, akiktől valamiképpen különböznöd kell. Amikor tőled kapnak egyet, akkor azt akarod, hogy úgy érezzék magukat, mint amikor egy barátjuktól kapnak egy levelet. Mit tartalmazzon egy ilyen e-mail? Azt kell bemutatnia, hogy néha a Te életedben is zűrzavar van, és nehezen boldogulsz a dolgokkal, hogy olyan vagy, mint ők. Ezzel adsz „engedélyt” a feliratkozóknak arra, hogy nem kell tökéletesnek lenniük. Ezzel tudatod velük, hogy a közösségedbe tartoznak.

A következő e-mailnek olyannak kell lennie, mely megmutatja az embereknek, hogy érdemes téged meghallgatni. Ezért a hírlevélben szerepeljen olyan rész, mely perezentálja nekik azt a felületet, ahol a szakértelmed bizonyítod. Ilyen lehet egy podcast-csatorna, egy Youtube-csatorna vagy egy blog, vagy bármi, ahol megjelensz, és bizonyítod a tudásod. Ez megmutatja a közönségednek, hogy szakértője vagy a területednek, olyan valaki, akire érdemes figyelni.

A sorozat harmadik eleme, az úgynevezett oktató e-mail. Egy ilyen e-mailben mutatsz nekik valami jó megoldást, egy taktikát, egy stratégiát, vagy csak tanítasz nekik valamit, amitől megváltozhat a véleményük. Az információkat elhelyezheted közvetlenül az e-mailben, vagy pedig csak egy linket teszel bele, ami mondjuk egy videóhoz vezeti őket, ahol átadod az információkat.

Ezután a következő e-mailben megmutatsz egy terméket a közönségednek, ami azonban nem a Te terméked vagy szolgáltatásod. Ez lehet egy könyv vagy bármilyen dolog, amit Te szeretsz, vagy akár egy másik cég képviselője, akinek tetszik a terméke, szolgáltatása neked. Ezzel az e-maillel akár affiliate linkeket is közzétehetsz. Ezzel azt mutatod meg, hogy nem csak a saját termékeid eladásával foglalkozol.

A következő e-mailben viszont már sor kerülhet arra, hogy megkérd a közönséged, hogy vásárolják meg a terméked vagy szolgáltatásod. A legtöbb cég egyébként ezt nem teszi meg. Mindössze küldenek egy hírlevelet vagy csak időnként mutatják meg a terméküket.

Végül a visszajelző e-mailek kerülnek sorra, mert miután kiküldtél egy e-mailt a termékedről, kíváncsi vagy arra, hogy mi a véleményük róla. Ezzel megmutatod, hogy érdekel, hogy ők mit gondolnak a cégedről, a márkádról.

Hogyan írj jó hírlevelet? 10 tanács

A válaszadáshoz a Hubspot egyik e-bookját hívtuk segítségül, mely alapos összefoglalását nyújtja a hírlevélkészítésnek. Ezt felhasználva írtuk össze a leghasznosabb és legfontosabb dolgokat a hírlevélkészítés rejtelmeiről a lényegre fókuszálva, vázlatpontszerű felsorolásokkal, és természetesen saját tapasztalatainkkal kiegészítve.

1. Legyen a cél az edukáció és ne a reklám

Egy hírlevél 90 százalékát tegye ki az edukációs tartalom, és mindössze 10 százalékát a promóció. Sőt, ha nincs valami nagy hír a cég háza tájáról egy új termékkel vagy szolgáltatással, vagy magával a céggel kapcsolatban, akkor teljesen el is hagyható a promóciós rész a hírlevélből.

2. Már a feliratkozásnál tájékoztasd az olvasót

A hírlevél-feliratkozáskor tegyük világossá az olvasók számára, hogy milyen tartalomra számíthatnak a hírlevélben és, hogy milyen rendszerességgel fogják kapni. Ha nagyobb mennyiségű tartalmat készítünk, akkor azt érdemes témánként is szegmentálni, hogy a feliratkozók választhassanak közülük.

3. Legyél kreatív, amikor a hírlevél tárgyát írod!

Nem a legjobb megoldás, ha hírlevelünk tárgya minden héten az, hogy “XY cég heti hírlevele”. Ez unalmas, és olvasóink ujja nem fog sasmadár-szerűen lecsapni az egér bal gombjára. A tárgyra mindig kiemelt figyelmet kell fordítanod, hiszen, mint a statisztika is mutatja: az e-mailek 69 százaléka a tárgysor miatt végzi a spamek között.

Egy vonzó tárgyra azonban kattintanak az emberek, ennek révén tudsz kiemelkedni az e-mail tömegből. A tárgysorod attól lesz jó, ha eltávolítasz belőle minden olyan elemet, ami spamre utalhat:

  • Ne használj nagybetűket!
  • Kerüld a speciális karaktereket!
  • Ne kövess el helyesírási hibát!
  • Hagyd ki azokat a szavakat, amik jellemzően a spamekben szerepelnek!

Ugyanakkor van néhány olyan dolog, ami segíthet.

  • Használj például számokat, mert ezek nem csak magukra vonják a figyelmet, hanem egyszerűbbé teszik a mondatot.
  • Tegyél fel kérdéseket, mert ezeknek jellemzően jobb a megnyitási aránya, nagyobb elköteleződést váltanak ki.
  • Legyen rövid a tárgysorod: maximum 50 karakter, mert a hosszú sorokat nem olvassák el az emberek.

4. Legyen benne call to action

Legyen az olvasók számára teljesen egyértelmű, hogy mit várunk el tőlük. Ez lehet akár annyi, hogy kattintsanak egy linkre a blogposzt elolvasásához, vagy küldjék tovább az e-mailt az ismerőseiknek.

  • Linkek helyett inkább gombokat használj az e-mailjeidben! Mert sokan most már mobilról nyitják meg az e-maileket, és nekik a gombok használata könnyebb.
  • Legyen könnyen észrevehető a CTA-d, hogy a felhasználóknak ne kelljen keresgélniük!
  • Használj kontrasztos színeket! De egyébként a call to actionre vontakozó webdesign-tanácsaink alapján érdemes megtervezni a megjelenést.

5. Minimalista design, rövid szöveg

Alkalmazzunk elegendő white space-t, hogy könnyen áttekinthető legyen a tartalom, akár mobilon is. A szövegek pedig csak egy kis ízelítőt nyújtsanak abból, amit weboldalunkon találhatnak majd az olvasók a kattintás után.

6. A képeknek legyen alt textje

A legtöbbször a levelezőprogramokban alapértelmezett beállítás, hogy a képeket nem töltik be. Az alt text sok esetben a kép helyett jelenik meg, ez különösen akkor fontos, ha a kép egy CTA link.

7. Legyen könnyű a leiratkozás

Legyen az olvasók számára könnyen és gyorsan megtalálható a leiratkozásra mutató link a hírlevélben.

8. Tesztelj!

A legjobb tárgysor kiválasztása, a legjobb call to action szöveg, vagy a legjobb elrendezés kiválasztása miatt érdemes időnként A/B teszteket futtatni.

Mikor küldd ki a hírleveled?

Az időzítés az e-maileknél, hírleveleknél is sokat számít, akár csak a közösségi médiában. Itt alapvetően két dolgot kell figyelembe venni: a megnyitási arányt és a konkurenciát. A hírlevelek, edm-levelek gyakran éjszaka érkeznek, amikor az emberek általában alszanak, viszont reggel tele van velük a postaláda, amikor az embereknek alig van idejük. Így gyors tisztogatásba kezdenek, a következmény pedig az, hogy olvasatlanul kerülnek kukába az e-mailek. Így aztán minden erőfeszítés, amit egy jó hírlevél összeállításába tettél, felesleges lesz, pusztán a rossz időpont miatt.

Mit mutat a statisztika?

A kiküldés időpontját talán legjobban a statisztikák segítségével határozhatjuk meg. Egy ilyen a Kissmetrics vizsgálata, mely szerint jó időzítés lehet, ha a nap közepén, délelőtt és 10 és délután 3 óra között küldöd ki az e-maileket. Ez abból a szempontból előnyös, hogy ilyenkor csekély a verseny. Márpedig miért akarnál akkor hírlevelet küldeni, amikor a többiekkel is meg kell küzdenie a figyelemért? Az egyik legjobb időpont talán az intervallum vége lehet, hiszen akkor éppen megebédeltek az emberek, és jellemzően kidobálták a délelőtti e-maileket, viszont még nem akarnak belefogni a munkába. Ilyenkor jól jön egy hírlevél, amivel halogatni lehet a dolgokat.

Habár a grafikon szerint 10 óra előtt sincs nagy e-mail forgalom, sőt 4 óra körül sem, azonban a munkaidő kezdete és vége nem feltétlenül a legjobb időzítés. Ami viszont biztosnak látszik, hogy este 6 után ne küldj ki e-mailt! Ez a legforgalmasabb időszak, ezen belül is elsősorban a 6 és 7 óra közötti intervallum. Ilyenkor a legnagyobb a verseny, ami értelemszerűen azzal jár, hogy csökkenni fog a megnyitási arányod.

Persze érthető, hogy milyen megfontolásból kerül kiküldésre ezen időpontban sok napi vagy heti hírlevél: az emberek ekkorra hazaérnek általában, így hát leülnek és megnézik azokat az e-maileket, melyek érdekesek számukra. Viszont attól még tény, hogy mindenki más is ekkor küldi ki a hírlevelét, így egy óra alatt szinte eldugul a postaláda, és vagy már este kitörölgetik a nagy részét, vagy a reggeli tisztogatásnak esik áldozatul.

Ugyancsak értelmetlennek tűnik éjszaka, 9 óra után, illetve reggel 7 előtt e-maileket küldeni. Hiszen, amikor az emberek alszanak, akkor nem olvasnak e-mailt. Pedig az e-mailek 60 százaléka ezen időintervallumban érkezik. Nyilván az a koncepció ebben az esetben, hogy majd reggel elolvassák az emberek – hiszen ez volt egykor a hagyományos újságolvasós időszak. Csak a világ azóta megváltozott, és ma már folyamatosan fogyasztjuk a tartalmat. Ráadásul reggelre általában elég sok levél beesik a postafiókunkba. Így ezek ahelyett, hogy a reggeli kávé mellett elolvasásra kerülnének, inkább a kukában végzik.

Egy másik grafikon

Ugyanakkor érdemes egy másik vizsgálatra is vetni egy pillantást, ugyanis részben más következtetések vonhatók le belőle. Ezt a GetResponse állította össze, mely egy e-mail marketing szoftver, és 4 milliárd e-mail elemeztek. Röviden a lényeg: a legtöbb e-mail délelőtt 8-10 óra tájban kerül kiküldésre, de egy sokkal hosszabb időszakban nagyjából állandóan magas a megnyitási arány: hajnali 4 és délután 2 között.

Az egyik görbe – az alsó kék vonal – az átkattintási arányt jelöli, vagyis azon felhasználók számát, akik megnyitottak egy linket vagy egy képet az e-mailben. Tehát, ha mondjuk kiküldesz ezer darab e-mailt, ebből megnyitnak 500-at, és mondjuk kattintanak ezeken belül 50 linkre. Így van egy 5 százalékos átkattintás arányod.

Ugyanakkor, ha összeveted az e-mailedet megnyitók számát és azokét, akik kattintanak valamely linkre, akkor megkapod lila színnel jelzett kattintás-megnyitás arányt (CTOR). Mint látható az előbbi két adat nagyjából stabil a nap folyamán, így ezt nem befolyásolja a kiküldési időpont.

Annál inkább a megnyitási arányt, melyet a zöld görbe jelez, ami értelemszerűen arról szól, hogy hány feliratkozód nyitotta meg a hírleveled. Ez elsősorban arról árulkodik, hogy mennyire volt hatékony a tárgysorod, illetve persze arról is, hogy jó időpontban küldted-e ki a hírlevelet.

Ugyanakkor vedd figyelembe azt is, hogy a Te célközönségednek mikor van ideje hírlevelet olvasni, tehát igazodj a napirendjükhöz, ne csak az átlagot nézd! Ha a közönséged normál munkaidő szerint dolgozik, akkor érdemes lehet reggel, 8-9 között küldeni nekik egy e-mail, vagy ebédidőben, illetve kicsivel az előtt.

Milyen napokon érdemes hírlevelet küldeni?

És hogy a hét melyik napján érdemes e-mailezgetni? A számokból is is kiderül. A Kissmetrics szerint a legkisebb versennyel szerdán, szombaton és vasárnap kell számolnod. Ezen belül is elsősorban a szerdát érdemes kiválasztani, különösen, ha a hírleveled nem valami szabadidős tevékenységgel, hobbival van kapcsolatban. Utóbbi számára a hétvége is megfelelő lehet. Ha viszont nem ilyen a téma, tehát az emberek nem nyitják meg, akkor a hétfő reggeli takarításnak lesz az áldozata ez is, hiszen már nem lesz idejük elolvasni.

A legrosszabb nap viszont a kiküldésre a kedd és a csütörtök. Ennek pedig valószínűleg az az oka, hogy a szakértői tanácsok általában ezt a két napot jelölték meg ideálisnak az elmúlt években, évtizedekben. Amit aztán mindenki követett, így egy hét alatt a kiküldött levelek közel fele ezeken a napokon érkezik.

Érdemes persze nem csak a konkurencia alapján, hanem a megnyitási arány alapján is vizsgálni a dolgot. Ebből a szempontból általános tanács, hogy a hétfőn vagy hétvégén kiküldött e-maileknek általában rossz a megnyitási arányuk. Hétvégén ugyanis az emberek nem szeretnek az e-mailjeikkel foglalkozni, hétfőn pedig tele vannak velük, és alig tudják feldolgozni őket.

A CampaignMonitor is elemezte ugyanakkor a saját számait több millió e-mail alapján. Meg is állapítottak néhány dolgot:

  • A legnagyobb megnyitási aránnyal (18,6%) csütörtökön találkoztak.
  • A legnagyobb átkattintási aránnyal kedden (2,73%).
  • A legjobb kattintás-megnyitás aránnyal szombaton (14,5%).
  • A legkevesebben hétfőn és vasárnap iratkoztak le a hírlevelekről (0,16%).
  • A legkisebb visszafordulási arányt hétfőn mérték (0,79%)

Ebből az látszik, hogy a kedd és a csütörtök azért elég sikeres nap szokott lenni, annak ellenére, hogy sok a kiküldés ezeken a napokon.

Tehát, mint látható, ahány statisztika, annyiféle következtetés. Ezért minden e-mail listának lehet egy egyedi kiküldési időpontja, amikor különösen jól teljesít. Ehhez tesztelned kell a különböző kiküldési időpontokat. Az is járható út, ha megvizsgálod, hogy kifejezetten a Te versenytársaid milyen időpontban küldik ki az e-mailjeiket. Ehhez képest kellene valamilyen eltérő időpontot meghatároznod, majd figyelned a megnyitási arányt.

Mire figyelj a hírleveled vizuális designjánál?

Akad néhány dolog, amit szem előtt kell tartani e-mailek designjának a készítésénél. Ilyen például, hogy az egyes e-mail platformoknak különböző korlátai vannak, vagy azt, hogy mit várnak a felhasználók, amikor megnyitnak egy e-mailt.

Legyen mobilbarát

Az e-mail marketingben is kiemelt fontossága van már a mobilra optimalizáltságnak. Az e-mailek nagy részét ugyanis már mobileszközökről nyitják meg az emberek.

A mobilbarát e-mailek típusai

Az egyik a teljesen reszponzív e-mail design, amely médialekérdezéseket végez. Az e-mail ahhoz igazodva jelenik meg, hogy mekkora kijelzőn nyitották meg. Az elmúlt időszakban ez vált a legelterjedtebb design-megközelítéssé a B2C cégek körében.

Ugyanakkor ott vannak az úgynevezett reszponzív-tudatos designnal készült e-mailek, melyeknek a fej- és láblécük már reszponzív, és az elsődleges tartalmi blokkjuk mobil-tudatos. Ennek a megoldásnak az lehet az értelme, hogy a legtöbb gond a fej- és láblécekkel adódik mobilon, mert ezek tele vannak apróbetűs szövegekkel és kis linkekkel.

A harmadik megoldás az, amikor egy e-mail mobil-tudatos designnal készül, vagyis egyhasábos, nagyok a betűk és a képek, mobilon is jól használhatóan vannak elhelyezve a gombok és a linkek. Ez a legegyszerűbb megközelítés, hiszen annyiból áll, hogy az e-mail minden elemének méretét egyszerűen megnövelik és leegyszerűsítik, vagyis könnyű lesz olvasni és használni a kisméretű okostelefon-kijelzőkön. A nehézséget itt az okozza, hogy sok tartalmi elemet el kell hagyni egy asztali gépre írt e-mailhez képest.

Egy negyedik verzió már nem számít mobilbarátnak, mert ennél az úgynevezett kvázi mobil-tudatos designnál csak a legfőbb tartalmi egység készül mobil-tudatos szemlélettel.

Végül pedig ott van a teljesen asztali gépekhez igazított megoldás, ahol több hasábot, kis betűket és képeket, apró gombokat és linkeket használnak. Szerencsére ez a megközelítés egyre inkább eltűnik.

Mikor és melyik e-mail design a legjobb?

Ehhez érdemes megnézni, hogy hányan nyitják meg az általunk küldött e-maileket mobilról.

  • Ha az arányuk 10 százalék alatt van, akkor elegendő lehet a kvázi mobil-tudatos megoldás.
  • Ha eléri a 20 százalékot, akkor érdemes mobil-tudatos megoldásra váltani, míg
  • ha 30 százalék fölé kerül, akkor már a reszponzív-tudatos vagy a reszponzív e-mail design lesz a szerencsés megoldás.

Persze az, hogy mobilon milyen arányú az e-mailjeid megnyitása, attól is függ, hogy az emberek találkoztak-e már a nem mobilbarát e-maileddel, és már meg sem nyitják, mert olvashatatlan számukra mobilon.

A legjobb megoldás tehát, ha reszponzív megoldást használsz. És ha ez valami oknál fogva még nem megy, akkor:

  • Használj kisebb képeket, mert gyorsabb a betöltődésük!
  • A CTA-d tedd a hajtás fölé, mivel az emberek sokszor csak az e-mailek első sorait olvassák!
  • Legyen a CTA-d érintés-barát, azaz könnyű legyen kattintani mobilon!
  • Használj nagyobb betűket és nagyobb sortávolságokat!
  • A bekezdéseid viszont legyenek rövidebbek!

A tartalomra összpontosíts!

Amikor egy e-mailnek a vizuális megjelenése készül, akkor elsősorban a tartalmat kell szem előtt tartani. Sokan ezt a minimalizmussal a végletekig viszik úgy, hogy a tartalom maga lesz a design. Ha ennyire nem is kell elmenni a falig, a designt úgy érdemes tervezni, hogy már tudjuk, mi lesz a tartalom.

Az Unsplash minimalista hírlevele

Erősítse a márkád

Amikor egy felhasználó megérkezik a weboldaladra, akkor egy erős márkaélményben van része. Itt minden a weboldaltulajdonos irányítása alatt áll. Az e-mail design azonban ettől egy kicsit eltér. A felhasználó ugyanis nem egy böngészőben (amiből nincs olyan sok) látja az e-mailt, hanem valamilyen e-mail alkalmazásban, melyből rengeteg van, ha figyelembe vesszük a desktopos és mobilos alkalmazásokat is.

Ennek ellenére meg kell teremteni az erős márkaélményt. A levél tetején mindenképpen jelenjen meg a logó, ugyanazt a felső képet használd, és próbáld minden elem esetében megtartani a márkára jellemző designelemeket (színek, formák, stb.)

Használd a színeket figyelemfelhívásra!

A színeknek erős hatásuk van, képesek érzelmeket kiváltani. Ha jól használod a színeket, azzal javítani tudod az átkattintási és a konverziós arányt. A tesztek azt mutatják, hogy a különböző gombszínek esetében több mint 20 százalékos különbség mutatkozik a konverziós arányban.

De persze nem csak a call to action esetében fontos a megfelelő színhasználat. Ha fel akarod hívni a figyelmet egy hirdetésre, akkor például használhatsz piros színt, amit a való életben is szoktak az akcióknál, és a felhasználó tekintete ráirányul. A piros persze relatív, a lényeg inkább az, hogy kontrasztos legyen.

Használj hatásos képeket!

A képek, akár csak a színek, nagyon könnyen magukra vonják a tekinteteket. Emellett a képek erősíthetik vagy gyengíthetik az e-mail üzenetét és a márkát. A képek nem csak fotók lehetnek, hanem grafikák is.

Kép az e-mailben

Kísérletezz egyedi kialakítással!

Habár a megszokott, konvencionális megjelenésnek megvan az az előnye, hogy a felhasználó ismeri, így könnyen tud tájékozódni benne, ugyanakkor nem muszáj követni mindig a megszokott megoldásokat. Egy egyedi layout felkeltheti a felhasználó érdeklődését, és így nagyobb esély van arra, hogy elolvassa a tartalmat. Arra kell csak figyelni, hogy a képeket sokszor nem jeleníti meg az e-mail kliens, így semmi nem jön át a nagyszerű designodból.

Játék a betűtípusokkal

A legnépszerűbb e-mail kliensek általában támogatják a web fontokat, a Gmail viszont nem. Ennek tudatában lehet használni ezeket, és érni el egyedi hatást a betűtípusok kreatív alkalmazásával. A web fontok helyett persze használhatók képek is, melyeken a jól megtervezett betűid láthatók, különösen a fejléc esetében. Persze a kép sem feltétlenül fog megjelenni.

Játék a betűkkel az e-mailben

Animációk

Az animációkkal különösen izgalmassá teheted a hírleveled, és azonnal felhívhatod valamire a figyelmet. A gif-ek népszerű megoldások az e-mailekben, és a legtöbb kliens támogatja is a megjelenésüket. Ugyanakkor óvatosnak kell lenni vele, egyrészt a fájlméret miatt, mert okozhat gondot, különösen a mobilos felhasználók számára. Úgyhogy mindenképpen olyan gif-et válassz, amelyik nem csak kitölti a teret, hanem értelme is van, támogatja a tartalmat.

Van azonban egy másik probléma:

Óvatosan a GIF-ekkel a hírlevélben!

Erre pedig a Nielsen Norman Group hívta fel a figyelmet egy vizsgálata alapján. Elsősorban azért, mert az utóbbi időben lendületes növekedést tapasztalt a GIF-használatban a hírleveleknél. A Litmus statisztikája alapján ugyanis a marketingesek 57 százaléka használt GIF-et valamelyik e-mail kampányában.

Az NNG ezért nekifuttot egy, illetve pontosabban kettő tesztnek a GIF-es e-mailekkel kapcsolatosan. A tesztekben 14 különböző valós, GIF-es marketing e-mailt mutattak 55 alanynak, valamint elkészítették ezek statikus verzióját. Itt látható a kétféle verzió:

A lényeg az eredmények, melyek azt mutatták, hogy a statikus e-mailek esetében sokkal pozitívabbak voltak a felhasználói vélemények, mint a GIF-es hírleveleknél. Egészen pontosan a GIF-es hírlevelek 1,7 negatív kifejezést kaptak, és 1,3 pozitívat, míg a statikus képes hírlevelek 1,2 negatív szót és 1,8 pozitívat. A különbség statisztikailag szignifikáns volt.

Ez tehát azt jelenti, hogy egy animáció elhelyezése az e-mailben a negatív vélemények számát 40 százalékkal növelte, míg a pozitív véleményekét 30 százalékkal csökkentette. Egy számba összefoglalva pedig úgy számoltak, hogy a pozitív vélemények 165 százalékkal csökkentek a GIF-es e-maileknél. A GIF nélküli e-maileket egyébként megbízhatóbbnak találták a tesztalanyok.

Összességében azt állapították meg, hogy az animációk megzavarják a felhasználókat, különösen, ha váratlanul érkeznek. Az emberek nem szeretik a villogó színeket és szavakat, amikor megnyitnak egy e-mailt, azt idegesítőnek és zavarónak találják. Ráadásul egy mozgó kép miatt nehezebb elolvasni és megérteni, hogy mit kínál a cég, mi az ajánlata.

Ugyanakkor léteznek olyan visszafogott és értelmes animációk, melyek hatékonyak lehetnek és a felhasználókat is segítik. Erre itt egy példa, ahol a mozgás nem akadályozza az üzenet befogadását, és a márka imidzsét javítja.

Márkát erősítő GIF

Emellett pedig akkor is hasznos lehet egy GIF, ha bemutatja egy termék használatát, vagy legalábbis annak lényegét, azaz hasznos információt ad a felhasználónak, nem csak felkelti a figyelmét a mozgással.

Egy hasznos, a termék lényegét bemutató GIF
Egy hasznos, a termék lényegét bemutató GIF

Milyen legyen a hírleveled lábléce?

Általában nem elsődleges kérdés egy hírlevél megtervezésénél, hogy miként is nézzen ki annak lábléce, mit tartalmazzon. Olyannyira nem tartjuk lényegesnek, hogy sokszor teljesen esetleges, mi kerül bele. Nyilván egy leiratkozó és adatvédelmi link kötelező, illetve sokan elhelyezik oda a közösségi média elérhetőséget, de ennyiben ki is merül a dolog. Hiszen nem ez a lényeg, hanem a fő tartalom. Mégis érdemes jobban átgondolni, hogy milyen is legyen egy lábléc.

Mivel a lábléc gyakorlatilag az aláírás az emailben, illetve sokan úgy gondolnak rá, mint a cég névjegykártyájára. Navigációs és információs szerepe van.

Hagyományosan olyan tartalom kerül ide, mely nem fér be a fő tartalmi részbe, valamiért mégis fontos lehet. Újabban az email designok ezen már túlléptek, és sokan úgy gondolják, hogy a lábléc lehet egy fokkal informatívabb, vagy akár szórakoztató, esetleg inspiráló. Egyre fontosabb marketingeszköznek látják, mely hozzájárul egy e-mail kampány sikeréhez.

A hírlevelek lábléce ugyanis – a fő tartalomhoz hasonlóan – képes arra, hogy az eladási tölcsérbe terelje a felhasználókat. Sokan például ide helyeznek egy másodlagos CTA-gombot, hogy ha valakit nem sikerült megfogni a fő tartalom elsődleges CTA-jával, akkor ezzel talán működni fog.

Az is megoldás, ha a láblécbe egy figyelemfelkeltő banner kerül, mely felerősíti a fő tartalmi rész hatását.

De sokan használják arra, hogy ide linkeket helyezzenek a felhasználók számára releváns tartalmakra mutatva. Tehát például, ha egy új terméket promotálsz, akkor hasznos lehet az emberek számára, ha a láblécben egy használati utasításra irányuló linkkel találkoznak. De mindez az e-mail típusától függ.

Összefoglalva tehát, miért fontos elem a hírlevél lábléce:

  • hatékony kommunikációs felület
  • az olvasók számára értéket tud adni
  • megerősíti a márka image-ét
  • fokozza a bizalmat a cég iránt
  • bátorítja az online kommunikációt
  • besegít az ügyfélszolgálatnak

Milyen elemei vannak és lehetnek egy e-mail láblécnek?

Mint láttuk, számos feladatot elláthat egy lábléc, ehhez azonban kellenek a megfelelő elemek. Melyek ezek?

  • márkanév, szlogen
  • leiratkozó link
  • fizikai cím
  • e-mail cím
  • telefonszám
  • weboldal linkje
  • díjak, eredmények megjelenítése
  • adatvédelemre mutató link
  • e-mail beállítások
  • közösségi média linkek
  • fotók a csapatról, vagy annak valamely tagjáról
  • linkek egyéb releváns tartalmakra: útmutatókra, cikkekre, közleményekre, eseményekre
  • bannerek, ajánlatok, akciók

A lista hosszú, miközben a lábléc mégsem terhelheti túl információkkal a felhasználót, emellett olyan vizuális designt kell alkalmazni, mely megfelelően tagolja a különböző információs egységeket. Ezáltal elkerülhető a zsúfoltság érzése, és javul az olvashatóság. Ezt jellemzően egy többhasábos, többsoros láblécben lehet megfelelő elválasztásokkal megoldani.

Ugyanakkor persze vannak helyzetek, amikor egyetlen elem használata hatékonyabb, mint a sokféle információ bezsúfolása. A lábléc tartalmának érdemes igazodnia a fő tartalomhoz, így nincs is szükség arra hogy a fent felsorolt elemek mindegyike, minden esetben belekerüljön. Például, ha csak egy üdvözlő e-mailről van szó, akkor jó választás egy kép a cégvezetőről vagy a csapatról a láblécben, illetve egy köszöntés, de akár hasznos lehet egy akció megjelenítése is.

A lábléc tehát több, mint egy aláírás a levél végén, segít a marketingben, promotálja a terméket, betereli a felhasználókat az értékesítési tölcsérbe, és erősíti a márka identitását.

Ilyen is lehet egy hírlevél: néhány példa vizuális designra

Miközben a sima szöveges e-mailek spam-szempontból praktikusak, és olykor rendkívül hatékonyak is, azért a vizuálisan gondosan és kreatívan megtervezett hírlevelekkel is le lehet venni a lábáról a közönséget. Erre mutatunk néhány példát.

Itt van mindjárt egy látványos és színes hírlevél, ahol nem csak a fejlécben mertek színeket alkalmazni a designerek. A színekkel hatékonyan választották el egymástól a tartalmi blokkokat, majd néhány képpel tették még izgalmasabbá a megjelenést.

A következő hírlevél már inkább a képekkel akarja lenyűgözni olvasóját, a színek bézs és barna árnyalatokat vesznek fel, ugyanakkor itt is működik a blokkokra osztás a képek és a szövegdobozok révén.

A következő hírlevél viszont megint egy élénk színnel dolgozik, ugyanakkor az elrendezése is rendkívül kiegyensúlyozott. A kéken kívül már csak fehéret használ, illetve egy minimális arányban megjelenik a cég színe is.

A következő e-mailben termékhirdetéssel találkozunk, de úgy, hogy nem igazán látszik elsőre unalmas hirdetésnek. Ráadásul statikus kép helyett itt gif jelenik meg, amivel ugyan óvatosan kell bánni, de adott esetben lehet hatékony is. A mozgás ugyanis magával ragadja a felhasználó figyelmét.

Habár a hírlevelek alapvetően szöveg alapúak, akadnak akik erről kicsit másképp gondolkodnak. Íme egy hírlevél, mely egy kiárusítást hirdet meg, de ez nem igazán tűnik fel elsőre, mindenesetre az olvasót magával ragadja a kép, ha egyszer eljut odáig, hogy megnyitja az e-mailt. És a fagyitölcsér egészen pontosan rámutat arra a gombra, amire kattintania kell, hogy aztán eljusson a cég weboldalára. Ennyi a feladata az e-mailnek, amit minden bizonnyal teljesített is.

Ezzel a hírlevelével az Apple is megmozgatja az olvasók tekintetét, és szépen végigvezeti az e-mailen, eljuttatva a fontos CTA-kig.

Szintén látványos és esztétikusan elrendezett fotókat használ a következő hírlevél, ahol elsősorban a whitespace és az egyszerűség erejét használják ki a designerek. A nagy negatív térből kiugranak a képek és a szöveges üzenetek.

A következő e-mail inkább karakteres színsémájával ragadja meg a felhasználót, egyértelműen utalva arra, hogy ki a célközönsége és miről is szól. Emellett vizuálisan rendkívül vonzó a kiegyensúlyozott kép-szöveg arány miatt.

Hogyan teheted interaktívvá a hírleveled?

Az e-mail marketing nem sokat változott az elmúlt évek során. Ha visszagondolsz az első hírlevelekre, melyeket megkaptál a postafiókodba, akkor kénytelen leszel megállapítani, hogy majdnem pont úgy állnak össze, mint a mostanában kiküldött e-mailek többsége.

Tehát, miközben a web azért lassan elmozdult egy interaktívabb, animációkat, parallax effekteket használó irányba, az e-mailek többnyire most is egyszerű szöveg és kép kombinációk, ahol linkekre lehet kattintani. Nyilván ebben közrejátszanak a spam-szűrők, melyeket igyekszünk elkerülni, így még a képekkel is óvatosan bánunk, azonban vannak lehetőségek a változtatásra, egy e-mail is interaktívabbá tehető. Mutatunk néhány megoldást.

Felhasználói visszajelzés az e-mailben

Az e-mailben elhelyezett felhasználói visszajelzést lehetővé tévő űrlapok révén az olvasók könnyebben kapcsolatba léphetnek veled, elmondhatják a véleményüket, jelezhetik, ha valami problémájuk van a termékeddel, szolgáltatásoddal. Ma már űrlapokat magában az e-mailben is elhelyezhetsz, de az is megoldás, ha egy link segítségével a weboldaladon töltik ki azokat a felhasználók.

Kérdőívek, felmérések

Hasonló az előbbi megoldáshoz, itt azonban eldöntendő kérdésekre kell válaszolniuk a hírlevél olvasóinak, bejelölniük a szerintük helyes választ, így sokszor könnyebben is kivitelezhető, mint megfogalmazni egy visszajelzést. Még nagyobb az esélye, hogy részt veszenek a felmérés kitöltésében, ha az belekerül az e-mailbe, és nem kell külön a weboldaladra lépniük miatta.

Regisztráció eseményekre

Ha szervezel eseményeket, ezeket nyilván elhelyezed a hírleveleidben is. Ahelyett azonban, hogy csak egy tájékoztatást adnál róla, tedd lehetővé az olvasók számára az e-mailes felületen történő regisztrációt.

Kosárelhagyási figyelmeztetés és fizetés

Ma már arra is lehetőség van, hogy amikor egy regisztrált felhasználó nem fejezi be a vásárlást a webáruházadban, akkor e-mailben erre figyelmeztesd, illetve egy még fejlettebb megoldásként lehetővé tedd számára, hogy akár az e-mailből befejezze a tranzakciót.

E-mailes értékelési űrlap

Ha pedig csak egyszerűen arra vagy kíváncsi, hogy miként értékelik az emberek a kiküldött e-mailed, hírleveled, blogposztod, podcastod, vagy bármit, akkor elhelyezhetsz az e-mailben egy egyszerű interaktív értékelési lehetőséget, ahol csillagokkal jelezhetik a véleményüket.

Mindehhez persze el kell távolodni a megszokott szöveg, kép, link alapú e-mailektől és technikailag meg kell oldani, hogy ezek az interaktív elemek megjelenhessenek benne. Ma már azonban akadnak olyan kész rendszerek, melyek mindezt – vagy még ennél többet is – lehetővé tesznek számodra.

Néhány tipp, amivel jobb megnyitási és átkattintási arányt érhetsz el a hírlevelednél

A Content Marketing Institute szedett össze néhány változatos tippet arra nézve, mivel érhetők el jobb megnyitási és átkattintási arányok a hírleveleknél. Érdemes kipróbálni közülük néhányat.

Szögletes zárójelek használata

Ha szögletes zárójelek közé helyezel néhány szót az e-mailed tárgysorában, akkor – a Worldata több ezer e-mail kampányt felölelő vizsgálata szerint – 31 százalékkal növeled a megnyitási arányt. Az ok a szakértők feltételezése szerint az lehet, hogy amikor az emberek átfutják a beérkezett e-maileket, akkor kiemelkedik számukra az az e-mail, melyben szögletes zárójelek szerepelnek. Persze az sem mindegy, hogy mely szavakat teszel szögletes zárójelbe: a meghatározó kifejezéseket kellene vele kiemelned.

Ne betűkkel írd le a számokat!

A számok is segítenek kiemelkedővé tenni egy tárgysort, de csak akkor, ha számként írod őket, nem pedig betűvel. Ezzel ráadásul rövidíted is a szöveget, ami mindig előnyös egy tárgysornál.

Használj nagybetűket!

A nagybetűvel írt szavak már a web hajnalán is a kiabálást jelezték, ezért a marketingesek nem is nagyon használták őket. Legalábbis azok, akik kifinomultabb módszereket próbáltak használni, és nem azt közvetíteni, hogy ordítva beszélnek a leendő ügyfelekhez.

Ugyanakkor egy vagy két szó kihangsúlyozása hasznos lehet nagybetűk alkalmazásával. A Worldata kutatása szerint a nagybetűkkel írt tárgysorok 14 százalékkal növelik a megnyitási arányt a B2B cégeknél, míg 17 százalékkal a B2C cégeknél. Amennyiben a címsorban szereplő szavakat írod csupa nagybetűvel, az 19 százalékkal javuló megnyitási arányt eredményez.

Legyél negatív!

Habár általában azt mondjuk, hogy a marketing üzeneteknél alapvetően az előnyöket érdemes kihangsúlyozni, hasznos lehet néha negatívan is gondolkodni. Az emberek kétszer olyan motiváltak arra, hogy elkerüljék a veszteséget, mint hogy megszerezzenek valamit. Mit jelent ez? Azt, hogy használhatsz olyan mondatot, miszerint: „Ne fizessen többet! Regisztráljon még ma!”, ahelyett, hogy azt mondanád, „Spóroljon meg x ezer forintot a gyors regisztrációval!”

Ne hagyj benne hibát!

Habár a olvasók akkor is megértik az e-mailed szövegét, ha elírások, helyesírási hibák vannak benne, de nem kelt bennük jó benyomást, amikor azt látják, hogy nem figyelsz a részletekre.

Tedd fel magadnak ezt a kérdést!

Ez a tartalom hasznos az olvasóinknak? Amennyiben egy hírlevél vagy bármilyen tartalom egy e-mailben nem azt kínálja az embereknek, amire nekik szükségük van, akkor nem érdemes kiküldeni. Amennyiben figyelsz az emberek igényeire, akkor jóval nagyobb eséllyel fogják elolvasni az e-mailedet, bármilyen tárgysort is adjál neki. Ez ugyanis arról szól, hogy sikerül-e kiépíteni a bizalmat a közönségeddel. Ide kapcsolódik az is, hogy minden e-mailedben legyen legalább 90 százalék hasznos tartalom a 10 százaléknyi promóció mellett!

Legyen egyéni a stílusa!

Jó megközelítés lehet, ha úgy írod meg a hírleveled, mint ha egy barátodnak írnál levelet. És ez nem csak a B2C, hanem a B2B cégeknél is működik. Különösen akkor, ha a feliratkozók még újak és nincsenek készen egy hagyományos lead-szerző kampányra. Az ilyen hangnemmel bizalmat alakíthatsz ki. Ebben segít még az is, ha nem a céged logóját használod az e-mailben, hanem egy emberi arcot vagy a céges kabalaállatot.

Tedd lehetővé a párbeszédet!

Ehhez az kell, hogy egy személyes e-mail-címről küldd ki a leveleket, ne pedig egy automata, „do-not-reply” levelet kapjanak a feliratkozók. Ne állj meg azonban itt: olvasd is el a válaszokat, melyek az e-mail-címre érkeznek, majd válaszolj rájuk, ha szükséges. Azt is megteheted, hogy kérdéseket teszel fel a hírleveledben, majd jelzed, hogy várod rá a válaszokat, szintén e-mailben. Ezzel értékes jelzéseket szerezhetsz a feliratkozóktól.

Hogyan tedd olvashatóbbá a hírleveled?

Miközben egy hírlevélnél általában teszteljük a tárgy szövegét, illetve a benne szereplő cselekvésre ösztönző linkeket, gombokat (CTA – call to action), addig magát a szöveget nem teszteljük olyan szempontból, hogy mennyire működik hatékonyan. Pedig ahhoz, hogy jól működjön egy e-mailes szöveg, azaz hogy át tudd adni az üzeneted az embereknek, könnyen olvashatónak kell lennie. Ezen múlik az, hogy hány olvasó jut el végül a call to actionhöz, és kattint rá. Ha egy szövegtől megrettennek, akkor esélytelen, hogy konvertáljanak.

Az emberek rengeteg e-mailt kapnak naponta. Az Egyesült Államokban egy átlagos irodai dolgozó mintegy 121 darabot. Meg kell tehát küzdeni az emberek figyelméért. Amit az is nehezíti, hogy csak nagyon rövid ideig, mintegy 8 másodpercig képesek bármire is figyelni. Ezt a keretet kell tehát kihasználni arra, hogy a felhasználó végül eljusson a konverzióhoz, hiszen számodra ez a legfontosabb cél.

Ebben a 8 másodpercben is rendkívül figyelmetlenek az emberek, hiszen, mint a webdesignból is tudjuk, a weboldalak tartalmát csak átfutják. A célod tehát az legyen, hogy minél kevesebb szóval mondd el számukra, amit szeretnél. A szöveg legyen világos, tömör, könnyen érthető, és legfőképpen biztosítsa azt, hogy az olvasó eljut a CTA-ig, mielőtt mentálisan belefárad a leveledbe.

Hogyan mérheted az olvashatóságot?

Objektív mérés nem létezik az olvashatóságra, azonban vannak olyan tesztek, melyek megpróbálják mérni. A Flesch-Kincaid képlet a szavak és a szótagok számát veszi figyelembe a szöveg olvashatóságának meghatározásakor, melyet egy 0-tól 100-ig terjedő skálán jelöl. A 0 jelöli a rossz olvashatóságot, míg a 100 a könnyű érthetőséget. Ez a képlet valószínűleg angol nyelvű szövegekre készült, magyar esetén más eredményt mutat, de azért használható, itt található is egy online változata.

Ugyanígy jól alkalmazhatók egy-egy szöveg olvashatóságának meghatározásakor a WordPressre elérhető Yoast plugin olvashatósági elemzése, mely megmutatja, ha túl hosszú vagy túl sok bekezdést használunk alcímek nélkül, megmutatja a túl hosszú mondatokat. Érdemes ezekkel kísérletezni, vagy legalább az elküldés előtt lefuttatni a szövegen, mert talán javítható még.

Természetesen az, hogy mennyire egyszerűnek kell lennie a szövegednek, azon múlik, hogy ki a célközönséged. Szakmabeliekhez vagy laikusokhoz szólsz? Ezt is figyelembe kell venned, amikor az olvashatóságot ellenőrzöd.

Hogyan javítsd az olvashatóságot?

De ha az ellenőrzés után úgy látod, hogy talán túl összetett a szöveged, akkor kezdj el dolgozni rajta:

  • A túl hosszú mondatokat szedd szét rövidebbekre!
  • Távolítsd el a töltelék-szavakat, csak a lényeg maradjon!
  • Ne használj bonyolult, összetett kifejezések, amikor egyszerűbb megfelelőik is vannak!
  • Próbáld meg magad minél egyszerűbben, minél kevesebb és erősebb szóval kifejezni, ahelyett, hogy körülírnád a dolgokat!

Persze nem kell túlzásba vinni az egyszerűsítést, mert ha rosszul csinálod, akkor egy sokkal zűrzavarosabb szöveget kaphatsz, mint amilyen az eredeti volt. Mindig olvasd újra a szöveget, hogy még megőrizte-e az eredeti jelentését. Ne felejtsd a célt: el akarod juttatni a felhasználókat a CTA-hoz!

Ha már nem tudod tovább egyszerűsíteni a szöveget, akkor még bevethetsz néhány vizuális trükköt, melyek által könnyebben olvashatóvá, illetve átfuthatóvá válik.

  • A hosszú bekezdéseket bontsd rövidebbekre! De azért ne legyen minden egyes mondat külön bekezdés, mert ettől válik igazán kaotikussá a szöveg.
  • Használj listákat!
  • A legfontosabb részeket emeld ki!
  • Használj kényelmessen olvasható, kontrasztos betűtípusokat!

A letisztult e-mail design kevésbé terheli meg az olvasók agyát, különösen akkor, ha mobilon olvassák a hírlevelet. Ha jól tervezed meg a szöveget, akkor az végigvezeti a felhasználók tekintetét egészen a cselekvésre ösztönző gombig. Ha ezen az úton bármilyen akadály felbukkan, legyen az bármilyen vicces kép is, dobd ki!

Különösen fontos a mobilos olvasóknál, hogy ne terheld őket felesleges, oda nem illő képekkel vagy szövegekkel. Márpedig ma már a legtöbb e-mail mobilon nyitják meg az emberek. Ezzel kapcsolatban azt is fontos tudni, hogy az emberek 72 százaléka egyszerűen kitörli azokat az e-maileket, melyek nem olvasható jól mobilon.

Érdemes-e emojikat használni a hírleveledben? És ha igen, mikor?

A kérdés, hogy vajon működnek-e? Érdemes Neked is használni az e-mailjeidnél? Hiszen csak azért, mert mások is használják, még nem feltétlenül érdemes Neked is.

Egy kutatás szerint a megnyitási arányt mintegy 50 százalékkal tudják emelni az emojik. Az Phrase is megvizsgálta a dolgot: 14 kampányban 10 véletlenszerűen kiválasztott csoport kapott 10 különböző tárgysorú e-mailt, ötöt emojikkal, ötöt pedig azok nélkül. Összességében 70 különböző emoji hatását tesztelték ezer személyen. A cél ennek ellenére nem az volt, hogy megtalálják a legjobb emojit. Mindezek alapján a következő görbét rajzolták fel:

Mindezek alapján tehát úgy tűnik, hogy az esetek 60 százalékában működtek az emojik. Ilyenkor negyedével emelték meg a megnyitási arányt. Azt is megállapították azonban, hogy egy emoji önmagában még nem jelent esélyt a sikerre. Általában úgy működtek, hogy

  • a rossz tárgysorokat még rosszabbá tették,
  • a jó tárgysorokat tovább javították.

Tehát például, amikor egy tárgysor nagyon erőltette valaminek az eladását egy félrevezető taktikával, akkor a hozzáadott emoji által csak még inkább spameknek tűntek a levelek.

Az ilyenkor használt taktika azt feltételezi, hogy az ügyfelek hülyék és képtelenek tanulni. Valójában azonban nem azok, ezért nem érdemes így kezelni őket.

Ugyanakkor, ha a tárgysor jó, ráadásul a használt emojik jól illeszkednek, akkor javítanak a megnyitási arányon. Figyelni kell azonban a relevanciára és arra, hogy ne használd őket túl. Ahogy itt sem használnak minden tárgysorban emojit, mert nem minden esetben hozna ez eredményt.

Mindezekből látható, hogy az emojik nem haszontalanok, csak tudni kell őket alkalmazni. Ha spameket gyártasz, akkor rontani fognak a helyzeteden, mert könnyebb lesz a leveleidet kiszúrni. Lehet, hogy egyszer vagy kétszer működnek, de többször nem. És habár az emojikra nem lehet azt mondani, mint a képekre, hogy többet mondanának ezer szónál, azonban fokozhatják a tárgysorba írt szavak hatását. Csak bölcsen kell őket használni.

Miért nem biztos, hogy neked is érdemes emojikat használni az e-mailjeidben?

Habár sok esetben működnek az emojik az e-mailek tárgysorában, de nem mindig. Tipikusan a professzionalizmusra törekvő e-mailekben nem alkalmazzák őket, aminek elsősorban az az oka, hogy bár az emojik által barátságosabbá válik a céged hangneme, ugyanakkor kevésbé szakmaivá. Ez pedig akár ronthatja is a céged image-ét. De lássuk egy kicsit bővebben, hogy milyen ellenérvek hozhatók fel az emojik használatával szemben!

A professzionális megjelenés ellen hat

Miközben a marketingesek 33 százaléka használ már emojit az e-mailjeiben, 60 százalékuk úgy gondolja, hogy munkával kapcsolatos e-mailekben az emojik használata „szakmaiatlan” megoldás. Ez az oka, amiért sok nagy cég és nagy márka esetében látod azt, hogy kerülik az emojikat. Különösen igaz ez a B2B szektorra.

Félreértést okozhatnak

Az emojiknak van valamilyen jelentésük, soknak több jelentése is. Az a baj, hogy az emojikat, mint kódokat, könnyeben dekódoljuk félre, mint a leírt szövegeket. Egy ilyen apró kis ábra az egyik embernek ezt jelenti, a másiknak azt. És egyáltalán nem biztos, hogy mindenki tisztában van minden emoji jelentésével.

Az emojik elriaszthatják az idősebb ügyfeleket

Azok, akik általában bizonytalanok lesznek, ha egy emojit látnak, az idősebb korosztályból kerülnek ki. Hiszen ők még nem ezekkel a hangulatjelekkel nőttek fel, mint a mai fiatalok. Tehát, ha a közönséged jelentős részét az idősebb generációk teszik ki, akkor jobban teszed, ha megmaradsz a szöveg-alapú e-maileknél. Egy vizsgálat szerint egyébként a 65 felettieknek csak 37 százaléka szereti használni gifeket és az emojikat.

Az emojik nem működnek minden iparágban

Többek között az egészségügy, a jog, vagy a pénzügy is olyan ágazat, ahol érdemes komolyan venni az ügyfelek problémáit, és nem vicceskedni emojikkal. Akadnak ugyanis olyan élethelyzetek, amikor az érintetteknek nincs igényük a lazaságra vagy a poénokra.

Az emojik használata időt rabló és eredménytelen lehet

A Unicode szabványban jelenleg 3633 emoji közül válogathatsz. Ekkora mennyiségből nem könnyű kiválasztani a megfelelőt, különösen akkor, ha vaktában lövöldözöl. Ráadásul nem tudod, hogy egy adott emoji működik-e egy adott célközönségnél, vagy csak elriasztja őket. Ha biztosra akarsz menni, ahhoz tesztelésre van szükség, ez viszont elviszi az idődet.

Nagyobb eséllyel kerül az e-mail a spam mappába

Az emojik hajlamosak spammé tenni bármely e-mailt, vagyis nem fogják megkapni a címzettek. Minél többet használsz – különösen a címsorban – annál nagyobb az esély az e-mail spammé válására. Ez különösen akkor nagy probléma, ha az e-mailben fontos információ, üzenet található.

Árthat a céged image-ének

Ha azt akarod, hogy komolyan vegyenek és profinak akarsz látszódni, akkor az emojik ezt az image-et lerombolhtják. Kérdés persze a hangulatjel-választás, valamint az, hogy milyen kép él a célközönségedben a cégedről. Ezt a tényezőt azonban mindenképpen fontolóra kell venni.

Hogyan kerüld el, hogy a spamek között végezze az e-mailed?

A spam mappa elkerülése az e-mail marketing egyik legnehezebb bűvészmutatványa. Ennek oka, hogy a hatékonyságot és a vizuális designt kell feláldozni érte. Kompromisszumot kell kötni, aminek az olvasókhoz eljuttatni kívánt üzenet látja majd a kárát.

A levelezőrendszerek által használt spam-szűrők nem csak a küldő IP-címét ellenőrzik és vetik össze az ismert spammerek listájával, hanem a tárgysor szövegét vagy az e-mail tartalmát is, többek között.

A következő lista azokat a technikákat tartalmazza, melyek növelik az esélyét annak, hogy az e-mailed eljusson az emberekhez és ne a spam mappában végezze.

Tegyél leiratkozási linket az e-mailjeidbe!

Az e-mailekbe ma már kötelező leiratkozási linket tenni. Amennyiben mégsem kerül bele, az egyenes út a spam-mappába.

Kérj engedélyt az e-mail küldésre!

A legbiztosabb módja, hogy az e-mailjeid elkerüljék a spam mappát, ha előbb engedélyt kérsz a felhasználóktól marketingüzentek küldésére. Ezt tedd úgy, hogy számukra is világos legyen, mivel jár az e-mail címük megadása: ne meglepetésként érje őket, hogy értékesítési ajánlatokkal kezded bombázni őket.

Ezzel nem csak a spam mappát kerülöd el, hanem törvényesen és nem mellesleg etikusan jársz el.

Ne vásárolj e-mail listát!

Ez egyrészt szembe megy az elfogadott szabályokkal, másrészt olyan emberek fogják megkapni az e-mailjeidet, akiket az nem érdekel. Így aztán nagy az esélye, hogy a spam mappában fogja végezni.

Tisztítsd rendszeresen a listád!

Mindjárt egy olyan megoldás, ami kellemetlennek tűnik, hiszen a feliratkozóid számát kell kíméletlenül csökkenteni. A cél itt az, hogy ne egy nagy listád legyen, hanem egy hatékony.

Ez azt jelenti, hogy csak azokat a feliratkozókat tartsd meg, akiket valóban érdekelnek az e-mailjeid, hírleveled. Tehát, ha valamely feliratkozód mondjuk az elmúlt 60 napban nem nyitotta meg a hírlevelet, akkor távolítsd el a listádról!

Nem kell mindjárt törölni, áthelyezheted egy inaktív címkéjű mappába is, és küldhetsz neki egy e-mail, amiben jelzed, hogy törlöd a listádról, ha nem jelez vissza. Ha megnyitja, akkor rendben van, vissza is kerülhet a listára, hiszen aktív feliratkozóról van szó.

Ha nem jelez vissza, akkor tedd át a megfelelő mappába. Nekik még mindig küldhetsz promóciókat, és nem is igazán kell odafigyelned a velük való kommunikációra. A legrosszabb esetben továbbra sem mutatnak életjeleket.

Ne küldj olyan címekre e-mailt, ahonnan az egyből visszapattan!

Az érvénytelen, megszűnt vagy soha nem is létező e-mailcímekről van szó, melyekre nem lehet e-maileket kézbesíteni. A visszapattanási arány egy fontos tényező az internetszolgáltatók számára, melynek révén meghatározzák egy e-mail küldő megbízhatóságát. Vagyis a túl sok visszapattanás azt eredményezheti, hogy nem fogják továbbítani az e-mailjeidet a felhasználóknak.

Figyelj oda arra, hogy miként tartod a kapcsolatot az emberekkel!

Akad néhány olyan szabály, amit a tartalom és a kiküldés kapcsán be kell tartani a spam mappa elkerülése végett.

  • Ne helyezd minden e-mailed középpontjába az értékesítést! Az még belefér, ha minden egyes hírleveledben szerepel egy link, mely a terméked vagy a szolgáltatásod weboldalára mutat. A hozzáállásod azonban olyan legyen, hogy beszélj a közönségedhez, ne pusztán az arcukba tolj egy újabb ajánlatot!
  • Rendszeresen küldj hírlevelet! Az még nem gond, ha néhány hétig nem hallanak rólad, azonban a következő hírleveledben tájékoztasd őket, hogy mi a helyzet veled, és hogy mi várható a jövőben.
  • Kérj visszajelzést! Ez akár egy válasz is lehet az elküldött e-mailedre, de akár egy kérdéssor is, melynek a végén elmondhatják a gondolataikat, véleményüket, kéréseiket.
  • Formázd meg rendesen a hírleveled szövegét, hogy könnyű legyen olvasni minden eszközön! A MailChimp esetében nincs ilyen gond, azonban akadnak olyan szolgáltatások, melyek ezzel nem igazán foglalkoznak, úgyhogy neked kell gondoskodnod a megfelelő formázásról, többek között arról, hogy egyforma hosszúságúak legyenek a sorok, mégpedig valahol 50-70 karakter között.

Ne használj csupa nagybetűt és sok felkiáltójelet az e-mailjeid tárgysorában!

Lehet, hogy a tárgysorban a csupa nagybetűvel írt szöveg felkelti az érdeklődést, de valószínűleg nem a megfelelő módon. Inkább csak felidegesíti az embereket, és egyből spamnak nézik az e-mailed, és úgy is kezelik.

Ugyanez a helyzet a felkiáltójelekkel. Ha a szűrők olyan tárgysorral találkoznak, melyben sok felkiáltójel van, akkor spamnek minősíthetik.

Ne tegyél bele túl sok linket!

Az egyik tényező, ami sokat számít, hogy mennyi link van az e-mailjeidben. Ha túl sok, akkor könnyen spamnek ítélhető. Érdemes a számukat 3 alatt tartani, ha lehetséges.

Azt pedig talán nem is kell mondani, hogy adathalász linket se használj, mert egyből spamnek minősítik az e-mailt a spam-szűrők.

Ne tegyél bele videót, Flasht, JavaScriptet!

Alapértelemezetten egyik e-mail kliens sem engedi a beágyazott videók vagy Flash megjelenítését. Videó helyett használj inkább képet egy lejátszás gombbal, ami elviszi a felhasználót a weboldalra, ahol le tudja játszani a videót.

A JavaScriptet vagy bármely más dinamikus szkriptet is felejtsd el, mert ha a spamszűrő át is engedi, a legtöbb e-mail kliens nem hagyja ezeket működni.

Ne használj túl sok képet, vagy túl nagy képet!

Ha kép van egy e-mailedben, az azonnal azt jelenti a levelező-szolgáltatásoknak, hogy promóciós célú levélről van szó. Minél több kép található benne annál nagyobb az esély a promóciós mappába, a spam mappába vagy a nem fontos üzenetek közé kerülésre.

Ha teszel az e-mailedbe képet, az legyen minél kisebb méretű, már csak a betöltési idő miatt is.

Ne ágyazz be űrlapot!

Az űrlapok biztonsági okok miatt nem támogatottak a kliensek által az e-mailekben. Űrlap helyett tegyél bele egy call to actiont vagy egy linket a landing oldalra, mely tartalmazza az űrlapot.

Ne tegyél hozzá csatolmányt!

Ha pdf-et vagy egy doc-ot csatolnál, akkor ne tedd! Kockázatos a spamszűrők miatt. Töltsd fel inkább a fájlt a weboldaladra, és a linkjét jelenítsd meg az e-mailben.

Ha feltétlenül szükséges csatolmányt adni az e-mailedhez, akkor az olyan legyen, amire a felhasználóknak tényleg szüksége van. A túl sok csatolmánnyal a spam mappába kerülést kockáztatod, mert a szűrők feltételezése szerint vírusokat vagy spyware-eket tartalmazhat a levél.

Óvatosan fogalmazd meg a címsort!

Figyelj arra, hogy ne kerülhessenek a címsorba olyan szavak, melyek miatt beleütközhet az e-mail a spamszűrőkbe. Tehát a „Viagra” szó például ne kerüljön bele, de van még egy rakással, amire figyelnek a spamszűrők.

Változtasd meg az alapértelmezett láblécet!

Szintén lényeges, hogy az alapértelmezett láblécet lehetőleg megváltoztasd. Ez különösen a Gmail esetében fontos. Például az „unsubscribe from mailing list” szöveget érdemes egyszerűen „leiratkozás”-ra módosítani, mert a Gmail és más mailszolgálatók figyelik ezt a mondatot, mert egyértelműen jelzi számukra, hogy promóciós célú e-mailről van szó.

Ne használj láthatatlan szöveget, színes betűket!

A láthatatlan szöveget a spamszűrők megtalálják, a színes betűket pedig nem szeretik az emberek.

Mintha emberekhez szólnál!

Az egész hírleveledet érdemes személyes hangvételűvé tenned. Úgy írj, ahogy egy emberhez beszélnél, nem pedig egy tömeghez. Ez nem csak a rendszerező algoritmusok miatt jó, hanem azért is, mert személyesebbnek érzik a kapcsolatot az emberek is a márkáddal.

Kérd meg az olvasóid, hogy vegyenek fel a címtárba!

Mivel a spamszűrők egyre agresszívebben működnek, sok olyan e-mail is spambe kerül, melyet elolvasna a címzett. Ugyanakkor a legtöbb spamszűrő engedi, hogy bizonyos küldőket fehérlistára vegyél, amit azáltal is megtehetsz, hogy a címtáradba felveszed a címét.

Sokan azonban nem tudják, hogy ezt hogyan tegyék, így érdemes lehet leírást is mellékelni, hogy egyes levelezőrendszerekben miként lehet címlistához adni az e-mail címedet.

Ellenőrizd az IP-címed megbízhatóságát!

Az e-mailjeid kiküldhetősége attól is függ, hogy mennyire megbízható az IP-cím, amiről küldöd őket. Ha nem megbízható IP-ről küldöd, akkor nem fognak megérkezni a címzetthez. Erről hamarosan részletesebben is szó lesz.

Tesztelj!

Mint mindent, azt is érdemes tesztelned, hogy mikor jut át a hírleveled a spam-szűrőkön a különféle e-mail szolgáltatóknál, mint a Gmail, Outlook vagy a Yahoo. Addig kell módosítanod a hírlevélen, amíg az Inbox mappába nem kerül a spam helyett.

De a neten elérhetők spam-ellenőrző szolgáltatások, mint például a GlockApps, mely segít a problémák azonosításában, azaz megmutatja, hogy milyen elemei válthatják ki a spam-szűrők beindulását.

Hogyan tisztítsd az e-mail feliratkozóid listáját?

A legtöbben, akik e-mail marketinggel foglalkoznak elsősorban a lista építésére koncentrálnak, és úgy gondolják, hogy minél több a feliratkozó, annál jobb. Pedig hiába van nagy e-mail listád, ha a többi szám – például a megnyitási vagy a kattintási arány – gyenge. Az e-mail marketing ugyanis csak akkor működik, ha aktív, jó minőségű a listád, olyan felhasználók találhatók rajta, akik értékelik a hírleveleidet, ajánlataidat. És nem mellesleg nagyobb eséllyel kerülöd el azt is, hogy spamként végezzék az e-mailjeid.

Ahhoz, hogy ilyen jó minőségű listát építs, szükség van annak rendszeres tisztítására. De mit jelent a tisztítás, mire érdemes figyelni?

Távolítsd el a tartósan visszapattanó e-maileket!

Azok az e-mailek, melyek nem érik el a címzettet – egy állandó hiba miatt -, feleslegesek. Lehet ennek oka az, hogy nem működik a megadott cím, esetleg a domain blokkolja az e-maileket. A lényeg, hogy olyan hiba akadályozza a kézbesítést, ami tartósan fennáll, és nem javítható általad.

Azért fontos figyelni a visszapattanó e-mailekre, mivel a spamszűrők és az e-mail szerverek figyelik, hogy mennyire magas az arány. Ha túl soknak találják, akkor spambe sorolják és blokkolják az IP-címet. A visszapattanó e-maileket tehát minél előbb el kell távolítanod a listából.

Keresd meg az inaktív feliratkozókat!

A következő fontos lépés az inaktív feliratkozók kiszűrése. Itt arra kell figyelni, hogy mely feliratkozók esetében alacsony a megnyitási, átkattintási vagy konverziós arány. A limiteket Te határozod meg, de az olyan feliratkozóknál, akik soha nem nyitották meg a hírleveledet, nem sokat kell gondolkodni. Első körben persze megszólíthatod őket egy kampánnyal, de ha ez nem vezet sikerre, akkor érdemes törölni őket.

Használj egy jó lista-kezelő szoftvert!

Az előbbi pontot nem nagyon tudod kivitelezni, ha az e-mail küldésre használt szoftvered nem képes szűrni és listázni a felhasználókat az általad meghatározott kritériumok alapján. Ez a képesség a szegmentáláshoz is szükséges, így mindenképpen olyan eszközt válassz e-mail küldésre, mely alkalmas a szofisztikált szűrésre.

Tedd könnyebbé a leiratkozást!

Nem először mondjuk, de a saját munkádat könnyíted meg azzal, ha nem próbálsz a leiratkozással trükközni. Például úgy, hogy el sem helyezed a leiratkozás linket az e-mailedben, vagy úgy teszed ezt, hogy az emberek nem találják meg, esetleg nem tudnak végigmenni a folyamaton.

Ha valaki le akar iratkozni, akkor azt nem véletlenül akarja megtenni. Ha nem engeded leiratkozni, akkor sem érsz el vele sokat, mert nem fogja megnyitni az e-mailed, esetleg spamnak jelöli. Gyakorlatilag, ha könnyű leiratkozást teszel lehetővé a felhasználóknak, akkor a saját munkádat teszed könnyebbé, ugyanis nem neked kell őket kiszűrnöd.

Próbáld meggyőzni egy kampánnyal az inaktív felhasználókat!

Az előbb már említettük ezt a lehetőséget: nem feltétlenül kell egyből törölni egy inaktív felhasználót, érdemes lehet meggyőzni őt egy kampánnyal. Ehhez persze kell egy erősen személyre szabott, ösztönző ajánlat. Ilyenek lehetnek az árengedmények vagy kuponok, melyekre ráharaphatnak az egyébként már passzívvá vált feliratkozók. Természetesen a megoldás a cégtől és a szolgáltatástól függ, bizonyos esetekben egy kérdés feltevése vagy új funkciókra való figyelemfelhívás a célravezető.

Kínálj leiratkozási lehetőséget az inaktívaknak!

Az is egy megoldás, hogy nem meggyőzni próbálod és nem eltávolítod az inaktív felhasználókat, hanem rájuk bízod a döntést a leiratkozásról. Ehhez fel kell venni velük a kapcsolatot, és megkérdezni őket, hogy akarnak-e a jövőben is hallani rólad, majd egy jól látható leiratkozás gombot helyezni az e-mailbe. Nem mindenki fog egyébként leiratkozni a listádról, néhány embernek inkább felhívod a figyelmét magadra, és ha kellően meggyőző (humoros, eredeti, stb.) az e-mailed, akkor a továbbiakban talán várni fogja az üzeneteidet.

Használj kifinomultabb beállítási lehetőségeket!

Sok esetben a feliratkozók nem akarják megszakítani veled a kapcsolatot, csak valami problémájuk van az e-mailjeiddel. Ez lehet az e-mail tartalma vagy annak gyakorisága is. Ezért jó, ha kellően kifinomult beállítási lehetőségeket kínálsz nekik, vagy felhívod erre az inaktívak figyelmét.

Milyen eszközökkel ellenőrizheted a hírleveled?

Ha az e-mailjeid megnyitási arányán javítani akarsz, akkor ahhoz alapvetően szükséges egy jó feliratkozó-lista és a küldő megbízhatósága. Az előbbi két fejezetben adtunk már jó pár tanácsot, ugyanakkor nem lehetsz biztos az eredményben, érdemes tesztelni, ellenőrizni.

Már csak azért is, mert a vizsgálatok szerint leginkább az említett két tényező határozza meg azt, hogy a feliratkozók megnyitják-e az e-mailjeidet. Az e-mailek beérkezési aránya átlagosan 85 százalékos, ami persze függ az iparágtól, az országtól és a szolgáltatótól, mely az e-maileket kiküldi.

A küldő megbízhatósága alapvető fontosságú az e-mail marketingben, és olyan tényezők befolyásolják, mint például, hogy mennyi a – szolgáltatóhoz kapcsolódó – spamek miatti panaszok száma, mekkora aktivitást ér el. Jó esetben az előbb említett beérkezési arány 90 százalék fölé is kerülhet, de gyenge megbízhatóság esetén akár 50 százalék alá is eshet.

Az e-mail ellenőrző alkalmazások többek között azt vizsgálják, hogy rendben van-e küldő szempontjából a leveled. Emellett azonban jó pár más dolgot is ellenőriznek (szolgáltatástól függően):

  • e-mail csapdákat
  • visszapattanó e-maileket
  • szintaktikai hibákat
  • spam szavakat
  • reszponzivitást, mobilra optimalizáltságot
  • fehér- és feketelistákat
  • fogadó domaint

Mindezek mellett pedig részletes jelentéssel is szolgálnak. Ezek az e-mail ellenőrző eszközök alapvetően nem ingyenes megoldások – bár a legtöbbnek vannak ingyenes és korlátozottan használható verzióik -, így akkor érdemes elgondolkodni rajtuk, ha komolyabb e-mail marketing tevékenységet végzel.

Unspam

Az Unspam olyan feladatokat végez el, mint az e-mail címek igazolása, feketelisták figyelése, hozzáférhetőség, e-mail design vizsgálata, szemkövetéses előrejelzés alapján hőtérképet készít, stb. Az ára 9-29 dollár között mozog havonta, ugyanakkor van ingyenes verziója is, mely három tesztet és három előnézet tesz lehetővé.

EmailListVerify

Az EmailListVerify is megbízható, gyors e-mail ellenőrző eszköz, melyet könnyű kezelni is. Kifigyeli az e-mail csapdákat, a visszapattanó emaileket, ellenőrzi a domaint és STP-t, az MX rekordokat, meghatározza a szintaktikai hibákat, és integrálható olyan szolgáltatásokkal, mint a MailChimp, a MailerLite, a SendGrid vagy az Aweber. Ingyenesen is létrehozható egy fiók, és kipróbálható a szolgáltatás.

Mailercheck

A Mailerchecket számos nagy cég használja, így már bizonyította eredményességét: mintegy 40 ezer ügyfelet szolgál ki világszerte. Funkciói között található az e-mail listák ellenőrzése, valamint az e-mail tartalom vizsgálata sok egyéb mellett. Javaslatokat ad a beérkezési és megnyitási arány javítására, kiszűri a spam-szavakat, a rosszul formázott kódot vagy a törött linkeket. Ingyenes fiók használata is lehetséges, mellyel korlátozottan néhány funkció igénybe vehető.

MyEmailVerifier

A MyEmailVerifier az előbbinél valamivel kevesebb, de így is rengeteg, 28 ezer ügyfelet szolgál ki, miközben megőrizte jó minősítését. E-mail címeket ellenőriz, kiszűri az érvényes, érvénytelen, inaktív címeket, megkeresi az ingyenes domaineket, az ideiglenes e-mail címeket, a spam csapdákat. A kiszűrt e-mail címeket el is távolítja a listáról. Talán ez az egyik legolcsóbb szolgáltatás a piacon 12 dollárral, mely 5 ezer címhez elég. Ingyenesen is használható napi száz címhez.

Hunter

Ha a legnépszerűbb szolgáltatást keresed, akkor a Hunter lesz az: 3 millió ügyfelet szolgál ki, többek között a Google-t, az IBM-et, a Microsoftot vagy az Adobe-ot. Ez egy igazi, teljes értékű platform, jó pár különleges funkcióval. Például képes arra, hogy úgynevezett hideg e-maileket küldjön és beidőzíthető a követés a Gmail vagy Outlook fiókból. Az e-mail ellenőrzése többszintes igazolást tesz lehetővé, mindezt gyorsan és pontosan. Ráadásul integrálható a nagyobb CRM-ekbe, e-mail szolgáltatásokba. Mindez persze tükröződik az árában is, ugyanakkor ingyenes opció révén próbálgatható néhány funkciója.

Folderly

A Folderly abban különbözik az előzőktől, hogy ez AI-alapú, és a felhasználók visszajelzései alapján megbízható megoldás. Kínál spam-ellenőrzést, de van neki e-mail marketing toolboxa, melyben e-mail küldő és hosting szoftver, marketing analitikai eszközök, e-mail management szoftver és e-mail készítő található. Ellenőrzi az e-mail listákat, megállapítja, hogy mi ronthatja az e-mailek megnyitási arányát. Integrálható nagyobb CRM-ekbe és egyéb platformokba.

Clear Out

Egy egyszerű, de hatékony e-mail ellenőrző megoldás, mely sokféle szolgáltatóba integrálható, így többek között a Mailchimpbe, a Hubspotba, Appolloba vagy a Salesforce-ba.

Million Verifier

A Million Verifier is egy nagy e-mail ellenőrző eszköz, mely az alapvető funkciókat kínálja az eredményesebb kiküldések és megnyitások érdekében. Tisztíthatod vele a régi e-mail listát, az új e-mail címeket real time ellenőrizheted, blokkolhatod az ideiglenes e-mail címeket, stb. Pontossága 99 százalékos és az egyik legjobb árat kínálja: 10 ezer feliratkozó ellenőrizhető vele havonta 15 dollárért.

Zero Bounce

A Zero Bounce az egyik legígéretesebb e-mail ellenőrző eszköz, mely viszonylag új szereplő a piacon, de már szerzett némi hírnevet magának a pontossága, gyorsasága, megbízhatósága miatt. Segítségével megtisztíthatók az e-mail listák és elérhetők az aktív ügyfelek. AI-alapú e-mail pontszámot használ, mellyel pontosabb képet kapunk az e-mail listáinkról. Az e-mail tesztelő eszköze több mint 20 nemzetközi címről ellenőrzi a szervereket. Fizetni az ügyfelek száma után kell.

Mit érdemes A/B tesztelned a hírlevelednél?

A korábbiakban már többször volt arról szó, hogy ha igazán hatékony hírlevelet szeretnél, akkor érdemes azt tesztelni. A lehetőségek száma azonban nem kevés, így adódik a kérdés, hogy mégis mit érdemes tesztelni. Felsoroljuk a legfontosabbakat!

Tárgysor

Az e-mailed egyik legfontosabb eleme a tárgysor, mivel a neved után ez a legelső, amit az emberek elolvasnak, amikor belépnek a levelezőjükbe. Sokszor a tárgysor alapján döntik el, hogy elolvassák-e az e-mailt, vagy egyből törlik. Ez az oka annak, hogy az első számú dolog, amit érdemes tesztelni, az a tárgysor.

A tárgysor esetében is felmerül azonban többféle variáció:

  • a tárgysor hossza
  • a megfogalmazás
  • emojik és írásjelek használata

Persze, mondhatjuk, hogy a legjobb, ha rövid, világos és figyelemfelkeltő a tárgysor, de ezzel nem mondtunk szinte semmit. Csak azzal mehetsz biztosra, ha leteszteled, hogy a közönséged, mire reagál.

Személyre szabottság

Egy e-mail kampány általában annál jobb, minél személyre szabottabb. Ez nem csak annyit jelent, hogy a megszólításban szerepeljen a címzett neve, hiszen ez már nem egy különleges dolog. Inkább arról van szó, hogy a tartalom mennyire passzol az adott felhasználóhoz.

Ugyanakkor attól, hogy Te úgy érzed, személyre szabtad a tartalmat, még nem feltétlenül jelenti azt, hogy valóban passzol az adott felhasználóhoz a tartalom. Ezt is érdemes tesztelni, mégpedig úgy, hogy a vásárlói perszonád alapján létrehozott szegmensek különféle e-maileket készítesz, és megnézed, hogy az adott szegmensbe tartozó felhasználók melyikre reagálnak a legjobban.

Az e-mail designja

Az e-mailed designja nem csak azért fontos, hogy szép legyen az e-mail, hanem azért is, mert ettől függ a felhasználók aktivitása. Természetesen egy designon belül rendkívül sok dolgot lehet tesztelni: a színeket, elrendezést, tipográfiát, stb. Azt azonban előrebocsájthatjuk, hogy valószínűleg egy egyszerű, nem túl sok szöveget és képet tartalmazó e-maillel érdemes próbálkozni, mert az nem vonja el az olvasók figyelmét a lényegről.

Szövegek és képek tesztelése

Egy e-mailnél fontos kérdés, hogy egy hosszabb vagy egy rövidebb változat esetében reagálnak-e jobban a felhasználók, de az is, hogyan fogalmazod meg a szöveget, vagy egyáltalán: mi is kerüljön bele a szöveges tartalmi részbe.

A másik fontos kérdés, hogy mennyi és milyen képeket használj, hiszen ahogy a webdesignban is rendkívül fontosak a képek a tartalom jobb megértésében és a felhasználók irányításában, úgy az e-maileknél is. Az emberek elsőként a képeket fogják észrevenni, de nem mindegy, hogy hány darab van belőlük, milyen elrendezéssel, mit ábrázolnak, stb.

CTA-k tesztelése

És persze nem maradhat ki a CTA-k tesztelése sem, hiszen itt dől el végül, hogy konvertálnak-e a felhasználók. A CTA esetében tesztekkel tudod optimalizálni a szöveget, a betűtípust, a színt, a méretet, az elhelyezést és a körülötte lévő whitespace-t. A lényeg, hogy hatékonyan működjön a CTA.

7 tipp, hogy mit mérjünk egy hírlevélnél

1. Megnyitások száma

Valós számot általában nem kapunk erről, viszont abban segít, hogy lássuk: csökken vagy nő az olvasótáborunk.

2. Átkattintások

Az egyik legfontosabb mérőszám. Ha az átkattintások száma hírlevélről hírlevélre csökken, akkor érdemes átgondolni a stratégiánkat. Emellett azt is megállapíthatjuk belőle, hogy milyen tartalomra kattintanak többen, és ez alapján válogathatjuk össze, rendezzük át a következő hírlevelünket. Az Epsilon tanulmánya szerint egyébként az átlagos átkattintási arány 4,3 százalék. Ha mélyen ez alatt található átkattintási számunk, akkor ott valami probléma lehet.

3. Konverziók

Mit csinálnak az olvasók a kattintás után? Egy hírlevél küldésénél nem csak az a cél, hogy az olvasók a weboldalunkra, landing page-ünkre érkezzenek, hanem, hogy ott végrehajtsák az elvárt akciót.

4. Feliratkozók száma

A feliratkozók listájának folyamatosan bővülnie kell, ha nem ez történik, akkor át kell gondolni a dolgokat, ha nem így történik. Elsőként azt, hogy mennyire könnyen tudnak feliratkozni a hírlevélre a látogatók a weboldalunkon, azaz mennyire szembetűnő és egyszerű a feliratkozás lehetősége. Érdemes egy vagy több kampányt futtatni a közösségi médiában is. Egy jó feliratkozó űrlap viszont sokat számít, az e-mail feliratkozó űrlapok készítéséről itt írtunk részletesen.

5. Hányan konvertáltak?

Azaz hányszor történt meg egy hírlevélbe linkelt form kitöltése, vagy a vonatkozó CTA linkre történő kattintás.

6. Visszapattanó levelek

A postafiókokba beérkezett levelek – tehát a soft és hard bounce levonása után kapott érték – arányának 95 százalék felettinek kellene lennie. Ha kisebb, akkor tisztítani kell a listát. Ha viszont egy-egy hírlevél esetében nagyon alacsony az arány, akkor lehet, hogy spamlistára kerültünk.

7. ROI

A legnehezebb a befektetés megtérülését mérni, vagyis, hogy hány vevőt és végső soron mekkora bevételt eredményezett a hírlevél, de törekedni kell a mérésére, hiszen végül is ez a célja az online marketingnek.

Milyen hibákat követhetsz el az e-mail marketingednél?

Nem üdvözlöd az új feliratkozóidat

Ez általában eszünkbe sem jut, pedig, ha egy új feliratkozónk van, akkor őt üdvözölhetjük is egy e-maillel. Hiszen ő egy olyan személy, aki meglátogatta a weboldalunkat, úgy gondolta, hogy értékes lehet a hírlevelünk, kitöltötte a feliratkozó űrlapot. Vagyis megtett egy csomó lépést, ami azt jelzi, hogy nyitott a weboldal és a cég irányába. Indokolt lehet neki egy üdvözlő e-mailt küldeni.

Amit erről érdemes tudni, hogy jóval nagyobb megnyitási arányt (196 százalék) és 320 százalékkal nagyobb bevételt érnek el az üdvözlő e-mailek, mint a továbbiak. Ennek több oka is lehet, például az, hogy egy azonnali e-mail küldésnél még valószínűleg ott van a weboldaladon, épp érdeklődik a céged iránt. Ha viszont vársz egy-két hetet, akkor már elhalványul az emlék, nem lesz benne pont a folyamatban, esetleg nagyobb erőfeszítést igényel megnézni az e-mailt.

Nem használsz szegmentált listát

Hacsak nem egy szűk témakörrel foglalkozik a cégünk, akkor gond lehet, hogy minden hírlevél mindenkinek kimegy. Az első tanács általában az e-mail marketing esetében mindig az, hogy a rendelkezésedre álló címeket rendezd különféle csoportokba, és mindegyik csoport számára a megfelelő üzenetet közvetítsd. Amennyiben van elegendő tartalmunk, mindenképpen szegmentáljunk: a hírlevelek csak egy témakörön belül mozogjanak, és csak azok kapják meg, akik arra a témakörre feliratkoztak. A Mail Chimp kutatása szerint az ilyen szegmentált kampányoknál a megnyitási arány átlagosan 14,64 százalékkal magasabb, mint egyébként.

A listádon szereplő címeket csoportosíthatod kor, nem, érdeklődés, lakóhely alapján, de az a legjobb, ha a céljaidnak és az üzlettípusodnak megfelelően alakítod ki őket. Például, ha ruhákat árulsz, akkor praktikus, ha nem és kor alapján eltérő e-maileket küldesz a feliratkozóidnak. De érdemes lehet olyan csoportot is kialakítani, mint a legaktívabb vevőké. Ők minden e-mailedet megnyitják, reagálnak rá. Emellett olyan csoportokat is ki lehet alakítani, akiket csak bizonyos tartalomtípusaid érdekelnek, például az infografikák, videók, blogposztok, stb.

Túl sok információ

Gond lehet, ha túl széles a tartalom spektruma, túl nagy mennyiségű információt zsúfolunk bele a hírlevélbe, és ha mindez ráadásul nem kellően izgalmas az olvasóink számára.

Nem használsz call to actiont

Attól, hogy neked egész nap a cégeden és az üzleten jár a fejed, a felhasználók nem így vannak vele. Amikor e-mailt küldesz nekik, annak kell, hogy legyen valami nyomós oka, értéket kell kínálnia nekik. Emellett lennie kell valaminek a levélben, ami konverziót is hoz számodra. Ez pedig a call to action. Ha nincs benne, akkor nem számíthatsz arra, hogy megrendeléseket vonz az e-mailed.

Versenyző call to action szövegek

Sok esetben viszont nem az a gond, hogy nincs CTA, hanem az a baj, hogy túl sok is van egyszerre. Például egyszerre akarja vásárlásra buzdítani az olvasót, elvárja, hogy csatlakozzon a hűségprogramhoz, továbbítsa az e-mailt a barátainak, ossza meg a közösségi médiában, sőt iratkozzon fel valamilyen várható eseményre.

Nincs ezek egyikével sem gond, csak egyszerre túl sok a felhasználóknak. Csak összezavarják őket, nem tudják, mit vársz tőlük, mi legyen a következő lépés. Vagyis próbáld meghatározni, mi a fő célod egy adott hírlevéllel, és az ahhoz kapcsolódó CTA-t használd benne.

Ugyanakkor lehet egy hírlevélben egynél több CTA is, de akkor mindenképpen egyértelmű, vizuális hierarchiába állítani őket. Vagyis határozzuk meg, hogy mit várunk el elsődlegesen az olvasótól, és azt emeljük ki!

Következetlen design

Használjunk egy sztenderd formát minden hírlevélnél, hogy könnyen azonosítsa az olvasó a hírlevelünket. Törekedjünk azonos elrendezésre, képméretekre, a linkek egyforma elhelyezésére, hogy az olvasók könnyen megtalálják a keresett információt.

Bizonytalan tárgy

Itt a gond az, hogy nem derül ki a tárgymezőből, pontosan mit tartalmaz a hírlevelünk, milyen témával, témákkal találkozhat az olvasó.

Habár valamennyi pontot a legtöbben nem tudják elsőre kipipálni, mindenki, aki hírlevelet készít rendszeresen, az törekedjen rá, hogy ez fokozatosan megtörténjen. Hiszen nincs annál nyomasztóbb, mint amikor azt látjuk, hogy bár sok időnket elviszi egy hírlevél összeállítása, az mégis süket fülekre talál. Persze a fűszer a jó hírlevélhez az eredetiség, a kreativitás és az érzékenység az izgalmas témák megtalálására, amit viszont nem igazán lehet pontokba szedett listával megtanítani, inkább képesség és gyakorlás kérdése.

Túl sok e-mailt küldesz ki

Az emberek általában azért iratkoznak le egy-egy hírlevélről, mert feldolgozhatatlanul sok e-mailt kapnak. A statisztikák szerint egy átlagos irodai dolgozó 121 e-mailt kap naponta. A túl sok e-mail pedig csak felidegesíti az embereket. És nyilván nem akarod azt, hogy pont a Te e-mailed legyen az, amely kiváltja az idegességüket. És azt is el kell fogadnod, hogy bár várnak információt, minden nap nem akarnak vásárolni. Úgyhogy olyan gyakoriságúvá kell tenned az e-mail küldést, aminek még van értelme. A legjobb persze, ha lehetővé teszed számukra a gyakoriság beállítását már a feliratkozásnál, sőt akár azt is meghatározhatnák, hogy milyen típusú e-maileket várnak tőled. Ezzel a minimálisra csökkented az e-mailjeid zavaró hatását.

10 hiba, amit ne kövess el, amikor a felhasználók le akarnak iratkozni az e-mailjeidről

Nyilván nem könnyű elengedni a felhasználókat, de hidd el: jobb egy könnyes, de gyors búcsú, mint hogy felesleges körökkel megnehezítsd a távozásukat. Egy e-mail leiratkozásnak a lehető legegyszerűbbnek kell lennie: egylépéses folyamatnak, melyben semmilyen akadályt nem kell leküzdeniük az embereknek.

Az átlagos felhasználó számára komoly kihívást jelent postafiókja tartalmának kezelése. Általában zsúfolva van levelekkel, köztük eDM-ekkel és hírlevelekkel. Ezek némelyikére szándékosan iratkozott fel, de idővel már nem érdekesek számára, illetve akadnak olyan listák is, melyekre automatikusan kerültek fel, vagy figyelmetlenségük miatt. A lényeg az, hogy az átlagos e-mail fiókban annyi a levél, amivel a tulajdonosa nem tud megbirkózni, így minden eszközzel igyekszik csökkenteni a számukat.

Annak ellenére, hogy leiratkozásnál a felhasználók meg akarják szakítani veled az egyik fontos köteléket, az e-mailes kapcsolatot, mégis figyelned kell arra, hogy milyen benyomásokkal távoznak. Nem érdemes megnehezíteni számukra ezt a lépést, vagy gúnyos, ellenséges hangnemet használni, csak azért, mert valamiért már nincs szükségük az e-mailjeidre. Annál is inkább, mert az emberek attól még kedvelhetik a márkád, a termékeid és szolgáltatásaid, hogy nincs szükségük az e-mailjeidre.

Ugyanakkor, ha megnehezíted számukra a leiratkozást – mondjuk egy nehezen megtalálható leiratkozás linkkel -, azzal a céged ellen hangolod őket. Sőt, jelenthetik is a leveled, mint spamet, ami nagyon könnyen megy ma már az e-mail kliensekben. Ez pedig azt jelenti, hogy romlik az esélyed arra, hogy a többi feliratkozó is megkapja a leveleid. Jobban jársztehát , ha udvarias vagy, és hagyod őket elmenni, gondolva a jövőre.

De milyen legyen a kellően felhasználó-barát leiratkozás? A Nielsen Norman Group e-mailekkel kapcsolatos vizsgálatában elemezte a helyzetet, és összegyűjtött a legfontosabb problémákat, melyekkel a gyakorlatban – a fiókjukban található valódi e-mailek alapján – találkoztak.

1. Az e-mail lábléce nincs mobilra optimalizálva

Ma már az e-mailek nagy részét okostelefonokon nyitják meg az emberek. Ezért az olyan e-mailek, amelyeknek a lábléce nincs mobilra optimalizálva, nehezen olvashatók és használhatók. Márpedig a leiratkozás link általában a láblécben szerepel. Egy nem optimalizált megoldás révén viszont nehezebbé válik számukra a leiratkozás. A gond az, hogy a láblécben szereplő szöveg általában kicsi és színéből következően is nehezebben olvasható, és még nagyobb probléma, hogy a leiratkozás link sokszor egészen kicsi. Ezt kell kiküszöbölnöd.

2. Nehéz megtalálni a leiratkozás linket

Akadnak olyan cégek, akik megpróbálják minél inkább elrejteni a leiratkozás linket. Vannak akik ezt szándékosan teszik, másoknál véletlenül fordul elő. Viszont a leiratkozás-linknek az egyik legkönnyebben észrevehető elemnek kellene lennie egy e-mail láblécében.

A felhasználóknak vannak várakozásaik azzal kapcsolatban, hogy miként kellene kinéznie egy linknek, és ezzel az elképzeléssel a fejükben futnak neki a lábléc áttanulmányozásának. A linknek tehát legyen vizuális súlya, hiszen ezáltal fog kiemelkedni a környezetéből. Ez sokféle eszközzel elérhető, például nagykontrasztú színek vagy betűtípusok használatával, esetleg a link elkülönítésével a környező elemektől.

A linknek nem csak kattinthatónak kell lennie, hanem úgy is kell kinéznie, mivel az emberek azon jeleket keresik, melyek a kattinthatóságra utalnak. Ehhez lehet használni a megszokott jelzéseket: az aláhúzásat vagy a hagyományos kék színt.

A link szövege tartalmazza a “leiratkozás” szót. Hiszen a felhasználók ezt a szót keresik, ha leiratkoznának, és arra számítanak, hogy a lehetőséget ezzel jelzed Te is számukra. Ha más elnevezést használsz, akkor nehezebbé válik a link felfedezése. Sokszor előfordul az is, hogy e-mailekben olyan linkkel találkozol, mely a feliratkozás valamiféle kezelésére utal, és nem mondja ki világosan, hogy a leiratkozási lehetőséget ott találod.

3. Túl sok lehetőség

Az emberek nem szeretnek beállításokat kezelni. Amikor úgy döntenek, hogy egy e-mailről leiratkoznak, akkor nem a beállításaikat akarják módosítani, hanem leiratkozni szeretnének. Ráadásul egykattintásos módon szeretnék ezt megoldani. Utálják, amikor egy leiratkozás linkre kattintva valami bonyolult kezelőfelületre jutnak, ahol checkboxokat kell ki- és bepipálgatni kérdésekre válaszolva. Ezek az összetett irányító-felületek különösen nagy gondot okoznak mobileszközökön.

4. Zavart okozó checkboxok

Akadnak olyan leiratkozási oldalak, amelyek megnehezítik az emberek számára, hogy tisztán lássák, mire is iratkoztak fel és hogyan iratkozhatnak le. Minden olyan, több checboxot tartalmazó oldal zavarba ejtő lehet, melyen nem válik egyből nyilvánvalóvá, hogy melyik checkbox a lényeges a leiratkozás szempontjából. Általában egy kipipált checkbox azt jelzi, hogy fel vagy iratkozva valamire, mégsem minden cég így alkalmazza ezeket. Vagyis, amikor felmész a felületre, akkor bizonyos pontok ki vannak pipálva, de ezek nem azok, amelyekre fel vagy iratkozva. Pedig az emberek ezt feltételezik, és nem olvassák el az apróbetűs szöveget.

5. Be kell jelentkezni a leiratkozáshoz

Nem célszerű az embereket extra feladatokkal terhelni, amikor le akarnak iratkozni az e-mailjeidről. Az egyik gyakori kihívás, amikor arra kérik a felhasználókat, hogy előbb lépjenek be az oldalra a felhasználónevükkel és a jelszavukkal, és csak ezt követően tudnak leiratkozni. Ez azért gond, mert az emberek gyakran elfelejtik a ritkán használt felhasználónevüket, jelszavukat, utána kell nézniük az asztali gépükön, a jelszókezelőben, bárhol, ami felesleges köröket jelent számukra. Ráadásul ez egy teljesen szükségtelen lépés a lista tulajdonosa számára. A weboldalaknak tudniuk kellene, hogy ki kattint a leiratkozás linkre az e-mailjükben.

Érthető persze, hogy vannak, akik ezzel a lépéssel azt akarják megelőzni, hogy bárki, aki megkapja a levelet (mondjuk egy továbbításnál lehet ez érdekes), le tudjon iratkozni róla az eredeti tulajdonosa nevében. Ez a lehetőség azonban elég ritka, és ilyenkor jobb megoldás, ha a feliratkozás oldalon jól láthatóan megjelenik az e-mail cím, melyet éppen le akarnak venni a listáról.

6. Visszajelzés kérsz a felhasználótól a leiratkozás előtt

Sokan nem bánják, ha a véleményüket kérdezik egy leiratkozás után. Ugyanakkor az már nem tetszik nekik, hogy a véleményük kifejtése a feltétele annak, hogy leiratkozhassanak. Ezért, ha a véleményükre vagy kíváncsi, azt csak a folyamat legvégén kérdezd meg. Tedd opcionális lehetőséggé, és olyan egyszerűvé, amennyire csak lehet.

7. Idegesítő hangvétel

Az, hogy valaki nem akarja rendszeresen kapni az e-mailjeidet, még nem jelenti azt, hogy minden kapcsolatot meg akar szakítani a cégeddel, vagy valami baja lenne a termékeddel, szolgáltatásoddal. Ezért ne sértődj meg rá, ne használj olyan hangnemet, mely erre utalhat, de ne is könyörögj neki, hogy maradjon. Az emberek már azt sem szeretik olvasni, ha azt jelzed feléjük, hogy szomorú vagy a távozásuk miatt. Ne használj tehát negatív hangvételt!

8. Erőltetni egy új feliratkozást

Ha a feliratkozók úgy döntenek, hogy távoznak, azt okkal teszik. Hagyni kell őket távozni. Ennek ellenére néhány cég úgy alakítja ki a leiratkozási űrlapot, hogy előtérbe helyezi az újbóli feliratkozást vagy azt a lehetőséget, hogy a felhasználó továbbra is feliratkozva maradjon. Sokan pedig egyszerűen a feliratkozást állítják be alapértelmezettnek. Az ilyen megoldások azonban félrevezetőek és negatív képet alakítanak ki a cégedről. Az emberek pedig nem díjazzák a trükköket és a csapdákat.

Ugyanakkor egy olyan lehetőség hasznos lehet, hogy ritkábban kapjon hírlevelet a felhasználó vagy alakítson annak tartalmán. Viszont ez sem előzheti meg a leiratkozási lehetőséget.

9. E-mailes megerősítést küldeni

A legtöbb esetben az emberek elfogadják, amikor egy megerősítő e-mail érkezik a leiratkozással kapcsolatban, hiszen ez jelzi nekik is, hogy sikeres volt a leiratkozási művelet. Ugyanakkor, ha leiratkoztak a levelezőlistádról, akkor az utolsó dolog, amire vágynak, hogy egy újabb e-mail kapjanak tőled. Vagyis jobb megoldás lehet, ha a weboldaladon erősíted meg ezt a lépésüket, és nem küldesz nekik további e-mailt.

10. Késleltetett leiratkozás

Amikor az emberek leiratkoznak a levelezőlistádról, akkor arra számítanak, hogy ez azonnal megtörténik. Ha mégis valami oknál fogva ezt nem tudod megtenni, akkor figyelmeztesd a felhasználókat arra, hogy mikor fog megtörténni a törlés. És persze igyekezz ennek a csúszásnak az időtartamát a minimálisra csökkenteni. Hiszen minél nagyobb a különbség, annál idegesebbek lesznek. Ennek oka, hogy ilyenkor kételkedni kezdenek abban, hogy valóban eltávolítod őket a listádról. Egy 36 órás vagy annál rövidebb időtáv még elfogadható általában, de amikor egy cég arról tájékoztatja őket, hogy akár 10 napot is igénybe vehet a lépés, akkor azt már nem akceptálják.

Mindezek alapján tehát látható, hogy milyen az ideális leiratkozás: egy kattintással, azonnal megtörténik. A link horgonyszövege: “leiratkozás”, kellően nagy és jól látható, könnyű megtalálni az e-mailben. Ha a felhasználó rákattint, akkor egy megerősítő oldalra jut, ami közli vele, hogy megtörtént a leiratkozás. És mindezt udvarias hangnemben teszi.

Főleg írok. Főleg blogot és közösségi médiát, de tágabb perspektívában: online marketing, úgyhogy van benne bőven SEO, laza AdWords, webdesign-okoskodás, és még ami belefér.

1 hozzászólás

  1. We Love CRM szerint:

    Nagyon jó cikk Krisztián!

kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet kubet